Η Εβδομάδα των Παθών θυμίζει σε κάθε Ορθόδοξο Έλληνα τη Σταυρική θυσία του Χριστού και ταυτοχρόνως μάς δίνει το μήνυμα ότι πάντα μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Για εμάς τους Έλληνες το Πάσχα είναι η σημαντικότερη εορτή του έτους. Όμως και για τους ευρωπαίους εταίρους μας, που ανήκουν σε διαφορετικές Χριστιανικές ομολογίες, η Σταύρωση και η Ανάσταση αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού τους και το θεμέλιο του πολιτιστικού, καλλιτεχνικού, νομικού και κοινωνικού οικοδομήματος που ονομάζεται Ευρώπη.
Ο αντικληρικαλισμός της Γαλλικής Επαναστάσεως και ορισμένες άλλες αντιλήψεις οδήγησαν τους Ευρωπαίους να απαλείψουν από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, τον καταστατικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, την ρητή αναφορά στον Χριστιανισμό. Όμως καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας, ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκάσπερι, ο Σουμάν, ο Ντε Γκώλλ και άλλοι ,ήσαν πιστοί Χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί και τόνιζαν ότι οραματίζονται μία Ευρώπη βασισμένη στις αρχές του Ευαγγελίου. Ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το έμβλημα με τα δώδεκα αστέρια της Ευρ. Ένωσης έλαβε έμπνευση από το στεφάνι της Παναγίας όπως το αναπαριστούν τα αγάλματα των Ρωμαιοκαθολικών.
Κορυφαίοι διανοητές όπως ο Πωλ Βαλερύ, ο Τόμας Έλλιοτ, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, η Ελένη Αρβελέρ κ.α. παραδέχονται ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Αρχαία Ελληνική σκέψη, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τη Χριστιανική διδασκαλία. Ο Χριστιανισμός μαλάκωσε τις σκληρές καρδιές των ανθρώπων, δίδαξε για πρώτη φορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μίλησε για την ισότητα ανδρός και γυναικός, βοήθησε την ίδρυση των πρώτων Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων στο Ορθόδοξο Βυζάντιο και στη Μεσαιωνική Δυτική Ευρώπη. Ακόμη και αυτοί που δεν θέλουν να αποδεχθούν την Χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, σιωπηρά ακολουθούν τα Χριστιανικά ήθη και έθιμα. Η μονογαμία, η Κυριακή αργία, οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι για τους Δυτικοευρωπαίους θεσμοί σεβαστοί ασχέτως αν κάποιος πηγαίνει την Κυριακή στην Εκκλησία ή όχι.
Όταν μία άθεη μητέρα ζήτησε από το ιταλικό σχολείο των παιδιών της να κατεβάσει την εικόνα του Εσταυρωμένου τότε το ιταλικό Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό-Ακυρωτικό Δικαστήριο) απεφάνθη ότι ο Εσταυρωμένος πρέπει να παραμείνει στις σχολικές αίθουσες διότι δεν αποτελεί απλώς ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά τη ρίζα του ανθρωπισμού, του δικαίου και του πολιτισμού των Ιταλών. Η ισχυρή βούληση του Ιταλικού κράτους και του λαού να διατηρήσει τη Χριστιανική του ταυτότητα ανάγκασε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως) να αλλάξει την αρχική του απόφαση και να αποδεχθεί την παρουσία του Χριστού μας σε κάθε ιταλικό σχολείο.
Η άρνηση των Χριστιανικών ριζών της Ευρώπης δεν είναι προοδευτική αντίληψη. Αντιθέτως είναι βαθύτατα ανιστόρητη και ανοίγει την πόρτα σε ανελεύθερα καθεστώτα και ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Ο Ναζισμός του Χίτλερ και ο σοβιετικού τύπου κομμουνισμός υπήρξαν αντιχριστιανικές ιδεολογίες. Οι Ναζί ήσαν νεοπαγανιστές και λάτρευαν αρχαίους γερμανικούς θεούς, οι δε Κομμουνιστές του Λένιν και του Στάλιν γκρέμισαν Ορθοδόξους Ναούς και εξετέλεσαν χιλιάδες κληρικούς. Μόνο μία Χριστιανική Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την κατοχύρωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την προστασία των μειονοτήτων. Ο Χριστιανός εμμένει στα πιστεύω του, αλλά σέβεται τη διαφορετική θρησκεία ή τον διαφορετικό πολιτισμό. Αν δεν τα σέβεται, τότε δεν είναι αληθινός Χριστιανός.
Στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 25ης Μαίου καλούμεθα να επιλέξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα αγωνισθούν για να υπενθυμίσουν στην Ευρώπη τις ελληνικές, ρωμαϊκές και χριστιανικές καταβολές της. Χριστιανική Ευρώπη σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, ανθρωπιά, κοινωνική δικαιοσύνη και ελπίδα. Για εμάς τους Έλληνες είναι τώρα η ευκαιρία να ενισχύσουμε τον λόγο της Ορθοδοξίας μέσα στην Ευρώπη και να προβάλουμε πατροπαράδοτες αρχές και αξίες. Καλή Ανάσταση!
Κωνσταντίνος Χολέβας- Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
2 comments
μας απογοητευσες Χολἐβα στηρἰζοντας την φασιστικἠ κυβἐρνηση Σαμαρἀ αἰσχος και ντροπἠ γιατἰ χρὀνια σε θαυμἀζαμε αλλἀ μας ποὐλησες και συ ἀνθρακας ο θησαυρὀς
Κύριε Χολέβα, σέβομαι την άποψή σας και την στάση ζωής που εσείς επιλέγετε για εσάς. Αλλά εάν είσαστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, τότε τι να πω και εγώ ο φτωχός. Λυπάμαι πάρα πολύ.