Friday 4 October 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Νίκος Λυγερός

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου

Γράφει ο Νίκος Λυγερός.

aoz

Βλέπουμε όλο και καλύτερα ότι το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου ενισχύεται όλο και περισσότερο από ξένες χώρες, επειδή η Κύπρος τόλμησε να θεσπίσει την ΑΟΖ το 2004.

Είδαμε στη συνέχεια το συμβόλαιο με τη Noble για το θαλάσσιο οικόπεδο 12, που ανακάλυψε το κοίτασμα Αφροδίτη και άλλαξε τα δεδομένα της περιοχής.

Τώρα βλέπουμε το συμβόλαιο με την Exxon Mobil για το θαλάσσιο οικόπεδο 10.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πάγια στρατηγική με την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να επηρεάζονται από τις τουρκικές παράλογες διεκδικήσεις.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου δεν μπορεί να υποστηριχθεί πιο επίσημα και πιο πρακτικά, αφού όλα έχουν γίνει ήδη.

Επίσης, αυτό το συμμαχικό πλαίσιο βασίζεται σ’ ένα κοινό συμφέρον και όχι απλώς σε μια τεχνητή φιλία που δεν θα είχε διάρκεια.

Έτσι, είναι καλό να υπογραμμίσουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοι μας στην περιοχή, δίχως να περιμένουμε κάτι από άλλους που τελικά ποτέ δεν έρχονται και ποτέ δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

Η κυπριακή ΑΟΖ δυναμώνει κάθε φορά που υπάρχει μια παράλογη δήλωση εκ μέρους της Τουρκίας, διότι πολύ απλά ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο και δεν καταπατά κανένα ανθρώπινο δικαίωμα κάποιου λαού, ακολουθεί επίσης πιστά και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτοί, λοιπόν, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν επιχειρήματα κινδυνολογίας, ας εξετάσουν την πραγματικότητα που τους απορρίπτει παταγωδώς και να μας αφήσουν να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα την ενεργειακή πορεία μας μέσω της υψηλής στρατηγικής του Ελληνισμού.

Πηγή

6 comments

Άγγελος Θεμελής 14 May 2017 at 23:13

Εξαιρετική συνέντευξη ενός σεμνού, πολύπειρου, αποτελεσματικού και επιτυχημένου διπλωμάτη!
Του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία κυρίου Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

https://www.youtube.com/watch?v=-HftkC4jUrI&app=desktop

Reply
Ελευθέριος 15 May 2017 at 20:32

Η Κύπρος, παρά την διχοτόμηση και την στρατιωτική κατοχή του Αττίλα, θέσπισε και οριοθέτησε την ΑΟΖ το 2004.
Η Ελλάδα 35 χρόνια μετά την υπογραφή του (νέου) Δίκαιου της θάλασσας, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και ανεπάρκειας των πολιτικών ηγεσιών, όχι μόνο έδειξε πλήρη απραξία στο θέμα αυτό, αλλά επί κυβερνήσεως Σημίτη έσπευσε να παρακαλέσει την Κυπριακή κυβέρνηση να μετατοπίσει την οριογραμμή της δικής της ΑΟΖ, έσωθεν της γραμμής Καστελόριζου για να μη ενοχληθεί η Τουρκία!
Τί, είναι να μετρηθούμε τώρα με τους Μογγόλους;
Θεοί μεγάλοι, της Aσίας προστάτες, βοηθήστε μας!

Reply
thpr 16 May 2017 at 17:35

Είναι δυνατόν ο καταλληλότερος να ζήτησε κάτι τέτοιο ;

Reply
Ελευθέριος 16 May 2017 at 21:56

@ thpr

Αν και το ύφος της ερώτησης είναι μάλλον ρητορικό, απαντώ χάριν ενημέρωσης κάποιων απληροφόρητων ίσως αναγνωστών, αλλά και κάποιων αμετανόητων σχολιαστών-οπαδών για να μην ξεχνιόμαστε.
Για τον ρόλο του Σημίτη στα εθνικά θέματα (βλέπε Ίμια, συμφωνία Μαδρίτης) και ειδικότερα για την Κύπρο, δείτε επίσης τη θέση του για το σχέδιο Ανάν. Ανήμερα της παρουσίασης του σχεδίου (11/11/2002), χωρίς καν να το έχει διαβάσει, δήλωνε :
«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για τη λύση… Αυτή η πρόταση, αυτό το σχέδιο, είναι μια αφετηρία… Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική ισορροπία στην οποία αυτό το σχέδιο, με τη διαπραγμάτευση, μπορεί να οδηγήσει».
Δυο μέρες αργότερα, κατόπιν συνεδρίασης και ομόφωνης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήλωνε: «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης… Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».
Στη γραμμή κινήθηκαν επίσης ως κυβερνήτες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Δημήτρης Χριστόφιας του ΑΚΕΛ και φυσικά ο «δούρειος ίππος» Νίκος Αναστασιάδης, που ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε τότε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν, και σήμερα ως πρόεδρος της Κύπρου προσπαθεί να το επαναφέρει.

Reply
thpr 17 May 2017 at 16:10

@ Ελευθέριε

Για τη πολυδιαφημισμένη «εκσυγχρονιστική» οκταετία 1996-2004 του καταλληλότερου σου προτείνω το βιβλίο του Δημήτρη Στεργίου Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

Reply
Ελευθέριος 9 June 2017 at 21:35

Κατατέθηκε στις 31 Μαϊου 2017 αίτηση των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Η ισχύουσα ρύθμιση για τις ελληνικές θάλασσες είναι αυτή που έκανε ό τότε Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με τον νόμο 4001/2011, που ορίζει ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (αφ’ ότου κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή»
Να δούμε πότε το ελληνικό κράτος θα αποφασίσει να ανακηρύξει και να οριοθετήσει την ΑΟΖ…

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.