Tuesday 8 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Απάτη με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Αντιγράφω από το άρθρο 8(3) της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών: «Εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, το Δεύτερο Μέρος θα προβεί στην αφαίρεση του συμβόλου που απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του από όλους τους δημόσιους χώρους και δημόσιες χρήσεις στην επικράτειά του. Αρχαιολογικά τεχνουργήματα δεν εντάσσονται στο πεδίο αυτής της πρόνοιας».

Αρνήθηκαν να γράψουν «Ήλιος της Βεργίνας» (ή «Αστέρι της Βεργίνας»), επειδή το σύμβολο αυτό οι ψευδομακεδόνες το μετονόμασαν σε «Ήλιο της Μακεδονίας». Επίσης, αρνήθηκαν τον όρο «Μακεδονία» σε σχέση με την Ελλάδα. Άλλωστε, όταν στην «Βόρεια Μακεδονία» κατοικούν σκέτο «Μακεδόνες», δεν υπάρχει περιθώριο ύπαρξης ούτε καν «νοτίων Μακεδόνων». Όταν έπρεπε λοιπόν να γίνει αναφορά στην Μακεδονία (χωρίς εισαγωγικά), αρκέστηκαν στην περιφραστική έκφραση «βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους». Αξιοσημείωτη η πεισματική άρνηση έστω και της παραμικρής σημειολογικής σύνδεσης των κλοπιμαίων με τον ιδιοκτήτη τους. Της Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Το άρθρο 8(3) αποτελεί μία από τις (δεκάδες) απάτες του ζητήματος, για τρεις λόγους. Πρώτον, ο  Ήλιος της Βεργίνας αντικαταστάθηκε στην επίσημη σημαία της πΓΔΜ από ένα σύμβολο, το οποίο δεν απαντάται πουθενά, δεν βρέθηκε πουθενά, και δεν συμβολίζει απολύτως τίποτα. Αποτελεί ένα «αρχαιολογικό τεχνούργημα» του Ηλίου της Βεργίνας. Η σύνδεση είναι οφθαλμοφανής. Κακώς το δεχτήκαμε το 1995. Σήμερα, επιβραβεύουμε την αποδοχή απαγορεύοντας τον εαυτό μας να το καταγγελθεί η κλοπή στο μέλλον. Στο μεταξύ, το ίδιο σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως, είτε αυτούσιο σε διαφορετικό φόντο, είτε ως «τεχνούργημα», πχ στο έμβλημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και σε διάφορους Δήμους της χώρας (Bogdanci, Ilinden, Krivogastani, Kamenica, Novaci, Caska, Demir Kapija, Karpos κοκ). Ασφαλώς, δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από πουθενά, ακριβώς λόγω του εν λόγω άρθρου.

Δεύτερον, η υποτιθέμενη αφαίρεση του συμβόλου θα πρέπει να τελεστεί έξι μήνες μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει πρόνοια για περιπτώσεις που αυτό δεν συμβεί. Τρίτον, η πονηρή αναφορά στην «επικράτειά του» επιτρέπει την χρήση αυτούσιου του συμβόλου από τους «Μακεδόνες της Διασποράς». Θυμίζω ότι η ψυχιατρικών διαστάσεων εμμονή στον «μακεδονισμό» τους, έχει οδηγήσει ακόμα και σχεδιασμό διαφορετικών εμβλημάτων των «Μακεδόνων» διαφορετικών χωρών, όπως πχ Κροατίας, Σερβίας, Σλοβενίας, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Αργεντινής(!) κλπ. Σε όλα αυτά τα εμβλήματα, κεντρικό σύμβολο είναι ο Ήλιος της Βεργίνας.

Το παράθυρο αυτό απευθείας σύνδεσης του κράτους αυτού με την αρχαία Μακεδονία, βρίσκεται στον αντίποδα του εμφανιζόμενου ως οφέλους της Συμφωνίας. Δεν είναι όμως το μοναδικό! Σύμφωνα με το άρθρο 1(δ), «Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7». Ενώ λοιπόν στις πρώτες τέσσερις παραγράφους του άρθρου 7 περιγράφονται οι διαφορετικές έννοιες  που αποδίδουν ξεχωριστά τα δύο μέρη, δηλαδή σε σχέση με τον «ελληνικό πολιτισμό» το «Πρώτο», και σε σχέση με την «Ιστορία τους» (γενικώς και αορίστως) το «Δεύτερο», η πέμπτη παράγραφος γράφει: «Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους». Δηλαδή, δεν θα μπορεί να επηρεάσει την χρήση του όρου Μακεδονία και Μακεδόνας εντός της πρώην πΓΔΜ και νυν «Βορείας Μακεδονίας». Θα μπορούν με την υπογραφή μας να λένε και να θεωρούν ό,τι θέλουν.

 

Συνολική αποτίμηση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Απορίες για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία φύλλο και φτερό.

 

10 comments

admin 5 September 2018 at 17:43

Να συμπληρώσω και το εξής. Αντιγραφή από την ανάρτηση – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=244967583027951

Ρωτάνε και ξαναρωτάνε «για ποιον λόγο γίνεται το Συλλαλητήριο στο Βελλίδειο το Σάββατο, αφού το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκλεισε και το ζήτημα πήρε ήδη τον δρόμο του με την Συμφωνία των Πρεσπών;».

Ψέμα – ψέμα – ψέμα.

Τίποτα δεν κρίθηκε. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα κουρελόχαρτο. Τουλάχιστον μέχρι να κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Δεν ισχύει τίποτα.

Όχι μόνο αυτό, αλλά σήμερα μόνο 145 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει εκφραστεί θετικά. Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές από την επίσημη γραμμή των κομμάτων για να ψηφιστεί.

Πώς είναι δυνατόν η δεδηλωμένη άποψη 145 βουλευτών να εκλαμβάνεται ως έγκριση του κοινοβουλίου;

Το ότι κάποιοι από τους 155 τελικά το ψηφίσουν στην Βουλή, ενδεχομένως ευσταθεί, αλλά αυτό ακόμα δεν είναι γνωστό! Ούτε το αν συμβεί, ούτε το πόσοι είναι αυτοί.

Το δεδομένο σήμερα είναι ότι 145 βουλευτές προτίθενται να κυρώσουν την εν λόγω συμφωνία.

Εκτός αυτού, η πίεση συνεχίζεται και προς τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην το ψηφίσουν όταν έρθει η ώρα.

Reply
Πατριώτης 5 September 2018 at 19:06

Αγαπητέ Ανδρέα,

Σε σχετικούς διαλόγους μας, είχαμε συμφωνήσει ότι, αν τα Σκόπια πληρώσουν τις υποχρεώσεις των, ήτοι κυρώσουν την Συμφωνία με δημοψήφισμα και αλλάξουν τον σύνταγμά των, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως “Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας”. Άλλως δεν θα γίνουν δεκτά. Το τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ενδιαφέρει πια, αφού την 11/6/18 δεν έβαλε κανέναν όρο, ως προς την κύρωση τής Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή.

Είχαμε αλλάξει αρκετές φορές άποψη, διότι τα πράγματα δεν ήσαν ξεκάθαρα, αλλά νομίζω εκεί είχαμε καταλήξει.

Τώρα γράφεις “Τίποτα δεν κρίθηκε. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα κουρελόχαρτο. Τουλάχιστον μέχρι να κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Δεν ισχύει τίποτα”.

Τι ισχύει τελικά;

Reply
admin 5 September 2018 at 19:35

Συμφωνώ ότι τα πράγματα είναι συγκεχυμένα ως προς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ως προς όλα τα υπόλοιπα όμως, δεν παράγεται κανένα νομικό αποτέλεσμα εάν δεν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Reply
Πατριώτης 6 September 2018 at 09:31

Οπότε, αν δεν κυρωθεί από την ελληνική βουλή, τα Σκόπια θα εισέλθουν στο ΝΑΤΟ ως “Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας”, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι άκυρη. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, αφού το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ως μέλος του την “Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας”, μία ονομασία που βασίζεται σε μία ανύπαρκτη συμφωνία;

ΥΓ: Τι έγινε το τετραγωνίδιο, το οποίο τσεκάραμε για την παρακολούθηση τού νήματος;

Reply
Ἀπόστολος Βρανᾶς 6 September 2018 at 10:35

Συνοπτικά, τοὺς δώσαμε ὅ,τι ζητοῦσαν χωρὶς νὰ πάρουμε κανένα ἀντάλλαγμα.
Π.χ., στὸ πλαίσιο τῆς προδοτικῆς ὑποχώρησης τῶν Πρεσπῶν, ἡ ὑπηκοότητα θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι ‘βορειομακεδονικὴ’ καὶ ἡ κάτοικοι ‘βορειομακεδόνες’ (ὅπως βορειοκορεάτης, ἀνατολικογερμανός. νοτιοβιετναμέζος – ἄσχετα ποὺ τὰ δύο τελευταῖα ἐξέλειψαν λόγῳ συγχώνευσης τῶν δύο μερῶν, πρᾶγμα ποὺ εἶναι καὶ ἐδῶ ἕνας κίνδυνος!).

Reply
admin 6 September 2018 at 19:41

Απόσπασμα από το βιβλίο «Εμείς οι Μακεδόνες», του Νίκου Μέρτζου. (Πρώτη έκδοση 1986, δεύτερη 1987, τρίτη 1992)

«Η Μακεδονία εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις » είναι ο τίτλος του βιβλίου με τα ορατά το 1896 ενεπίγραφα λιθάρια και μνημεία, που μιλούν από μόνα τους ελληνικά για την Μακεδονία. Η ταυτότητα του συγγραφέα του μιλάει επίσης μόνη της. Ο Μαργαρίτης Δήμιτσας, βλαχόφωνος Μακεδόνας, γεννήθηκε το 1829 στην Αχρίδα…

Ογδόντα επτά χρόνια μετά το βιβλίο του εκείνο, σε οκτώ μουσεία της Μακεδονίας το 1983 είχαν καταγραφεί 62,696 αρχαία ευρήματα της μακεδονικής γης. Όλα, φυσικά, φθέγγονται ελληνικά. Δηλαδή μακεδονικά. Δεν τίθεται, συνεπώς, επιστημονικό ζήτημα.»

Στην φωτογραφία, η Χρυσή Λάρνακα του τάφου του Φιλίππου του δεύτερου με τον Ήλιο της Βεργίνας, το σύμβολο που μας υπέκλεψαν οι κάτοιοι της χώρας «Βορείως της Μακεδονίας». Βάσει του περιβόητου «Συμφώνου των Πρεσπών», τεχνουργήματα του συμβόλου αυτού δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε όταν τα χρησιμοποιούν οι γείτονες, εφόσον κυρωθεί η συνθήκη.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=246170729574303&set=a.118318369026207&type=3

Reply
Πατριώτης 7 September 2018 at 15:53

Ανδρέα,

Κάθε μέρα θα προσθέτομε κάτι καινούριο, μέχρι να μάθομε τι ακριβώς συμβαίνει, αν και νομίζω ότι θα το μάθομε μονάχα όταν τελικά θα έχει συμβεί:

“Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε επίσης ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, η επικύρωση της συμφωνίας και η υποβολή καινούργιας αίτησης με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία” (απ’ εδώ).

Άραγε, αυτοί που έκαναν την Συμφωνία ξέρουν τι ακριβώς συμφώνησαν;

Reply
admin 7 September 2018 at 22:15

Ναι, όπως είπα τα πράγματα είναι συγκεχυμένα για το ΝΑΤΟ. Έχω δει και προ πολλών εβδομάδων κάτι αντίστοιχο, ότι δηλαδή θα ρωτηθούν οι χώρες του ΝΑΤΟ πριν την ένταξη της χώρας αυτής. Οπότε, εάν δεν έχει στο μεταξύ κυρωθεί από την Ελλάδα, είναι όντως πιθανό να ισχύει αυτό που «αποσαφήνισε» ο Κοτζιάς.

Επειδή τα συγκεχυμένα δεν μπορούν να ορίσουν πολιτικούς στόχους, βαδίζω με αυτόν τον άξονα προσωπικά: ότι το παιχνίδι θα κριθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Να πω εδώ ότι εκτός του ότι θεωρώ δεδομένο ότι θα εγκριθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια, το θεωρώ και αδιάφορο. Εμένα με ενδιαφέρει να το απορρίψει η ελληνική πλερά. Το να το απορρίψουν οι Σκοπιανοί ενώ εμείς το έχουμε εγκρίνει, το θεωρώ μεγάλη ήττα.

Ως δευτερεύον λοιπόν στοιχείο θα πω ότι ακόμα και αν εγκριθεί στο δημοψήφισμα, το ζήτημα δεν τελειώνει εκεί. Το δημοψήφισμα ουσιαστικά είναι όπλο για να παρθεί η υπογραφή το Προέδρου των Σκοπίων. Ο Ζάεφ ποντάρει στο ότι εάν ο λαός το εγκρίνει, ο Πρόεδρος δεν θα το αρνηθεί. Εάν το αρνηθεί, θα πάνε σε εκλογές, που θα ξανακερδίσει ο Ζάεφ, θα εκλέξει δικό του Πρόεδρο και αυτός θα το υπογράψει. Γι’ αυτό είπε «Ιανουάριο» ότι θα τελειώσουν με το θέμα και όχι «Σεπτέμβριο» ή «Οκτώβριο». Το ζητούμενο είναι υπογραφή του Προέδρου. Αυτή που σε μας είναι τυπική.

Μόνο αφού λήξει το θέμα εκεί με τον Πρόεδρο θα έρθει στη Βουλή μας. Αυτό, πιστεύουν, θα κάνει ευκολότερη την έγκρισή του, διότι υπάρχουν διάφοροι που θα παίξουν το χαρτί του «τελεσίδικου», ότι δηλαδή η χώρα θα «καταστραφεί» από την απομόνωση εάν δεν το δεχτούμε, τώρα που οι άλλοι το δέχτηκαν. Τα έχουμε ξαναζήσει πολλάκις. Και σ’ αυτό το θέμα και σε άλλα θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος των ελληνικών αντιδράσεων είναι να πιέσει πολιτικά τους όποιους 300 βρεθούν στη Βουλή την ώρα της κύρωσης να μην το κάνουν. Σήμερα, οι επισήμως διαθέσιμοι, οι δεδηλωμένα υπέρ είναι μόνο 145.

Το ότι όλες οι πλευρές (Σκοπιανοί, κυβέρνησή μας, ξένοι παράγοντες) μας θεωρούν «δεδομένους», είναι εξωφρενικό!

Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 8 September 2018 at 12:04

Για την ψήφιση στην ελληνική βουλή, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ή πλειοψηφία τού συνόλου των βουλευτών; Οπωσδήποτε δεν απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (π.χ. των 2/3 (200) τού συνόλου των βουλευτών. Αν απαιτείται έστω και πλειοψηφία τού συνόλου των βουλευτών, οι 145 γίνονται σχετικώς εύκολα 151. Δυστυχώς, πιστεύω ότι τελικά θα εγκριθεί και από την ελληνική βουλή.

“Το ότι όλες οι πλευρές (Σκοπιανοί, κυβέρνησή μας, ξένοι παράγοντες) μας θεωρούν «δεδομένους», είναι εξωφρενικό!”

Είναι, αλλά ποιοι είναι οι “δεδομένοι”; Η πολιτική ηγεσία, η οποία θα αποφασίσει ερήμην τού ελληνικού λαού. Τολμούν δημοψήφισμα κι εδώ;

Reply
admin 20 December 2018 at 18:48

Αντιγράφω εδώ ένα σχόλιο για το θέμα από εδώ

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=306260746898634&id=100025441335832

Ένα από τα απεχθέστερα στοιχεία της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η υπόθεση με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Έχουμε και λέμε.

1. Η λάρνακα του Φιλίππου με το σύμβολο που ονομάστηκε «Ήλιος της Βεργίνας»
2. Την περίοδο 1992-95 τα Σκόπια χρησιμοποιούσαν το ακριβές αυτό σύμβολο ως σημαία του κράτους
3. Το 1995 άλλαξαν σημαία με μία άλλη, η οποία κατ’ εμέ αποτελεί μία εκδοχή του ιδίου συμβόλου. Έτσι, είναι επίσης απαράδεκτη. Δυστυχώς, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν βρήκε να συνδέονται τα δύο σύμβολα.
4. Στα Σκόπια χρησιμοποιούν είτε αυτούσιο το σύμβολο, είτε πληθώρα εκδοχών του, σε διάφορα άλλα εμβλήματα, από την Προεδρία της Δημοκρατίας, μέχρι περιφέρειες, Δήμους κλπ. Αυτούσιο το χρησιμοποιούν πάρα πολύ συχνά και στα σχολεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε δημοσίους φορείς, σε συλλόγους. Παντού.
5. Στη Συμφωνία των Πρεσπών γράφεται το, κατ’ εμέ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, εξής: η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει πλέον αντιρρήσεις για ένα «αρχιτεκτονικό τεχνούργημα» του συμβόλου της «παλιάς σημαίας» των Σκοπίων. Ουσιαστικά, αποτρέπει νομικά την Ελλάδα να δηλώνει αντιρρήσεις για όλα τα σύμβολα που ήδη χρησιμοποιούνται, εφόσον μπορούν να μπουν στην κατηγορία «αρχιτεκτονικό τεχνούργημα». Είναι Ηλίου (της Βεργίνας) φαεινότερο, ότι έχουν σκοπό να το χρησιμοποιούν παρόλο που το θεωρούν κλεμμένο, άρα ότι το θεωρούν δικό τους σύμβολο, άρα το παραμύθι περί διαχωρισμού από τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό είναι σανό με την οκά που έχει φάει πρώτα η ηγεσία μας και τώρα ταΐζει κι εμάς.
6. Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, τώρα έρχεται το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι ενώ χρησιμοποιούσε ένα σύμβολο που ήταν μάλλον ευθεία αντιγραφή του πρωτύπου συμβόλου, τώρα – μετά την Συμφωνία, σήμερα που μιλάμε! – το τροποποιεί σε ένα σύμβολο που αν το έβλεπε κανείς έξω από αυτό το περιβάλλον, δεν θα του το θύμιζε καν! Έχει λιγότερη σχέση με τον Ήλιο της Βεργίνας από την σημερινή σημαία των Σκοπίων! Είναι να τρελένεσαι!

Ακολουθούν φωτογραφίες

Λάρνακα Φιλίππου
http://history-of-macedonia.com/coppermine/albums/userpics/10001/verg.jpg

Ήλιος της Βεργίνας

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Vergina_Sun_-_Golden_Larnax.png

Παλαιά σημαία των Σκοπίων

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Flag_of_the_Republic_of_Macedonia_%281992%E2%80%931995%29.svg/1280px-Flag_of_the_Republic_of_Macedonia_%281992%E2%80%931995%29.svg.png

Νέα, σημερινή, σημαία των Σκοπίων
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/Flag_of_Macedonia.svg/800px-Flag_of_Macedonia.svg.png

Άρθρο με πληθώρα φωτογραφιών από σημερινές χρήσεις του Ηλίου της Βεργίνας στα Σκόπια
http://www.antibaro.gr/article/19924

Παλαιό σήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – μέχρι σήμερα
https://www.myfilm.gr/v2/images/stories/2016/3-taratsa-iff/taratsa-logo.jpg

Νέο λογότυπου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – αλλαγμένο αυτές τις ημέρες
https://www.filmfestival.gr/images/festival-logos/el/tiff-logo-el.png

Αθλιότητα

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.