Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 13 Νοεμβρίου 2018.
Στις 15 Μαρτίου 1998 σε μία συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων ο Πρόεδρο της χώρα Κίρο Γκλιγκόροφ, έλεγε:
«οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν στις τάξεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και οι οικογένειές τους δεν ήταν Έλληνες, αλλά «Μακεδόνες». Ο διωγμός 100,000 «Μακεδόνων» την περίοδο 1948-49 ήταν μία ξεκάθαρη πράξη γενοκτονίας».
Το 1944, συνήλθε η «Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας», με τα αρχικά ΑΣΝΟΜ στο σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων. Παραθέτω ένα απόσπασμα από την διακύρηξη:
«Λαέ της Μακεδονίας, λόγω των προδοτών και των αποστατών, το μοιραίο έτος του 1912 σας βρήκε διχασμένους, ματωμένους και αποδιοργανωμένους και η γη σας χωρίστηκε μεταξύ των ιμπεριαλιστών εισβολέων. Αυτή η επαίσχυντη κατάτμηση της Μακεδονίας επιβεβαιώθηκε το 1919 και εσείς συνεχίσατε να είστε υπό τον ζυγό της καταπίεσης..
Εν όψει των αιωνίων ιδεωδών του λαού της Μακεδονίας, το πρώτο Μακεδονικό εθνικό συμβούλιο διακηρύσσει σε όλον τον κόσμο τη δίκαιη και αποφασιστική του φιλοδοξία για την ένωση όλου του μακεδονικού λαού με βάση την αρχή της αυτοδιαθέσεως. Αυτό θα θέσει τέλος στην καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματά της..
Μακεδόνες υπό την Βουλγαρία και την Ελλάδα η ενοποίηση όλου του λαού της Μακεδονίας εξαρτάται από την συμμετοχή σας στο γιγαντιαίο αντιφασιστικό μέτωπο. Μόνο με την καταπολέμηση του άθλιου φασίστα κατακτητή θα αποκτήσετε το δικαίωμα για αυτοδιάθεση και ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού. Είθε η συμμετοχή σας στον γενικό αντιφασιστικό αγώνα να δώσει ζωή στις αρχές που διακυρήχθηκαν στο πρώτο εθνικό συμβούλιο της Μακεδονίας και να σβήσει τα σύνορα που σηκώθηκαν διαιρώντας αδελφό από αδελφό, Μακεδόνα από Μακεδόνα.»
Το άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων θα παραμείνει μετά τις τροποποιήσεις Ζάεφ ως εξής:
«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους Μακεδονικούς εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του Μακεδονικού λαού και του Μακεδονικού κράτους όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο».
Συνδέω τα τρία αποσπάσματα και λέω συνοπτικά τα εξής: για τους Σκοπιανούς, μόνος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας με εν ζωή βετεράνους και εκδιωγμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής «μακεδονικής» ταυτότητας (από την ελληνική) ήταν ο ελληνικός εμφύλιος 1944-49, και προβλέπουν εγγύηση των δικαιωμάτων τους.
Το άρθρο 36 είναι το μοναδικό άρθρο το οποίο εξαιρείται από τη μετονομασία της χώρας από ΔτΜ σε Δτ Βόρειας Μακεδονίας. Το «Μακεδονικό κράτος» στο τέλος του άρθρου 36 παραμένει έτσι, σκέτο «Μακεδονικό» σε ευθεία αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επέλεξαν να το κρατήσουν, διότι αυτό είναι που τροφοδοτεί και στεγανοποιεί το μύθευμα του μακεδονισμού τον αλυτρωτισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στο προοίμιο του Συντάγματος παραμένει η αναφορά στην «διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944». Δηλαδή, εμμέσως συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα, το πρωτοφανώς επιθετικό έναντι της Ελλάδας αυτό κείμενο που μιλάει ευθέως για ένωση «Μακεδόνων» της Ελλάδας, Βουλγαρίας και «Μακεδονίας» σε ένα κράτος.
Για να δέσει το γλυκό, κατά την τέταρτη τροπολογία αφορά στους «Μακεδόνες εκτός Μακεδονίας» ως εξής:
«H χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους. Η πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζει το εξωτερικό».
Η τελευταία φράση δεν αναφέρεται σε υπηκόους της χώρας. Αναφέρεται ρητά σε ανήκοντες στον «Μακεδονικό λαό» χωρίς να είναι υπήκοοι. Η τροποποίηση γίνεται για να αντικατασταθεί η φράση «σε γειτονικές χώρες» από «το εξωτερικό». Κατά τα λοιπά, η μέριμνα προς αλύτρωτους «Μακεδόνες» παραμένει ευθυγραμμισμένη με την διακήρυξητης ΑΣΝΟΜ .
Αναρωτιέστε γιατί όλα αυτά; Μα επειδή ο αλυτρωτισμός είναι ενδημικό δομικό στοιχείο της ταυτότητάς τους. Ας το καταλάβουμε, έστω και αργά. Μάλιστα, μόλις την περασμένη Κυριακή, 11/11, έγινε στην Φλώρινα συνέδριο «αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» από το Ουράνιο Τόξο!
Υπάρχει και το κερασάκι στην τούρτα των Συνταγματικών τροποποιήσεων. Προβλέπεται να ισχύσουν όχι άμεσα, ούτε με την κύρωση από την Ελλάδα, αλλά μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ! Κοροϊδεύουν τους πάντες μέσα στο φως, κι εμείς ακόμα κοιμόμαστε.
====
Φωτογραφίες από το «συνέδριο» στο Ξινό Νερό Φλώρινας την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018:
Το άρθρο αυτό αποτελεί επέκταση προηγούμενου σχετικού άρθρου: