Το Αντίβαρο σας παρουσιάζει πληθώρα ιστορικών ντοκουμέντων.
Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Δροσίνης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Γεώργιος Στρατήγης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Γ. Μπουκουβάλας, εφημερίδες, ειδήσεις, άρθρα, ποιήματα, στατιστικές πληθυσμού, καρτ-ποστάλ. Αυτά και άλλα, στην ταραχώδη γενικευμένη περίοδο 1878-1913 στη Μακεδονία όπου αντίπαλοι ήταν οι Έλληνες με τους Βούλγαρους κάτω από το βλέμμα των Οθωμανών που κατέρρεαν. «Μακεδόνες» ανύπαρκτοι από τον ορίζοντα…
Εφημερίδα Μίνως Ηρακλείου – 15 Μαρτίου 1885
Εφημερίδα Μίνως Ηρακλείου – Βουλγάρων Σφαγαί – 19 Οκτωβρίου 1885
Γεώργιος Στρατήγης – Εφημερίδα Σκριπ – 26 Νοεμβρίου 1885 – Ποίημα – Αφιερούται εις τους Μακεδόνας φοιτητάς
Για τον πληθυσμό της Μακεδονίας – Η Φωνή των Υπουδούλων – 24 Μαρτίου 1890 (δύο εικόνες)
φημερίδα Εμπρός – 14 Δεκεμβρίου 1896 – έκδοση του Μακεδονικού Ημερολογίου 1897
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1897 – Κωστής Παλαμάς – ποίημα – Μακεδονία (ελληνική πνοή την ανασταίνει)
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1897 – Γεώργιος Δροσίνης – ποίημα «Ελληνοπούλα (Μακεδονία)»
Εφημερίδα Εμπρός – 18 Μαΐου 1897 – Αι ενέργειαι των Βουλγάρων
Εφημερίδα Σκριπ – Ανδρέας Καρκαβίτσας – 30 Αυγούστου 1903 Εφημερίδα Σκριπ – Κωστής Παλαμάς – 30 Αυγούστου 1903
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1903 – Δεν θα την πάρουν ω ποτέ, την γην των Μακεδόνων
Εφημερίδα Σκριπ – 8 Ιουλίου 1905 – Οι Βούλγαροι κηρύσσοντες μίαν Μακεδονικήν γλώσσαν! Η Γλώσσα των εν Μακεδονία Βουλγαροφώνων – 1905 – δείτε ολόκληρο το βιβλίο εδώ
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1908 – Π. Καρολίδης – Τα ονόματα Μακεδών και Μακεδονία
Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1908 – Δύο κείμενα – α. Παύλος Μελάς – β. Ποίημα «Εις Παύλον Μελάν» του Ζαχαρία Παπαντωνίου
Κάρτα 1 Μαΐου 1908 – Τι θέλουνε οι Βούλγαροι μες στην Μακεδονία; εμείς θα πολεμήσουμε για την Ελευθερία!
Εφημερίδα Σκριπ – 25 Αυγούστου 1911
Εφημερίδα Νέα Έρευνα Χανίων – Στατιστική επίσημος της Μακεδονίας – 20 Μαρτίου 1911
Μέρος του μεγάλου αφιερώματος του Αντίβαρου στο Μακεδονικό
-
- Η Συμφωνία των Πρεσπών στα ελληνικά.
- Η Συμφωνία των Πρεσπών στα αγγλικά.
- Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία φύλλο και φτερό. 30 αναπάντητες ερωτήσεις.
- 10 μύθοι και αλήθειες για το ζήτημα του ονόματος «Μακεδονία».
- Οι γεωγραφικοί και εθνολογικοί χάρτες του 18ου-19ου αιώνα απορρίπτουν την ύπαρξη έθνους «Μακεδόνων».
- Απογραφή του 1921 στην Γιουγκοσλαβία – Δεν βρέθηκε ούτε ένας «Μακεδόνας».
- Βιβλίο του Γιώργου Ρωμανού: «Μακεδονία – Μία και Ελληνική».
- Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1931: πουθενά ο όρος Μακεδονία.
- Άρθρο του Γιάννη Μαρίνου το 1993 με πλήθος ντοκουμέντων για το «Σλαβομακεδονικό και το ΚΚΕ».
- Κοροϊδία Ζάεφ με τις Συνταγματικές τροπολογίες [ο αλυτρωτισμός ενδημικό δομικό στοιχείο της ταυτότητάς τους].
- Οι ρίζες του Μακεδονικού ζητήματος και το σπάσιμο του προφράγματος. (Νικολάι Πάβλοβιτς Ιγνάτιεφ) Ανίχνευση από το 1864 μέχρι σήμερα.
- Ἡ Ἱστορία ἀποφαίνεται: δέν ὑπάρχει «μακεδονικό ἔθνος».
- Ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής 1878-1913 για την ελληνικότητα της Μακεδονίας
Από όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα που παρουσιάζονται εδώ, αλλά και στα προηγούμενα άρθρα του αφιερώματος, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
1. Επιβεβαιωμένα μέχρι το 1921 δεν υπήρξε κανένας άνθρωπος που να δήλωνε εθνικά Μακεδόνας.
2. Η αντιπαράθεση εντός της Μακεδονίας ήτανε μόνο μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων.
3. Έχουν όντως καταγραφεί μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων που δήλωναν «Μακεδόνες» σε κάποια έγγραφα μέχρι το 1921. Πρόκειται για δύο υπο-περιπτώσεις.
Πρώτον, όσοι το έκαναν υποβολιμιαία στα πλαίσια των δύο βημάτων, αντί του ενός, προς την βουλγαροποίηση της περιοχής: αρχικά «Μακεδόνες» και μετά «Βούλγαροι».
Δεύτερον, ορισμένοι που έφυγαν ως μετανάστες στις ΗΠΑ και κατά την εισαγωγή τους εκεί δήλωσαν «Μακεδόνες». Αυτό το έκαναν όχι ως «εθνική συνείδηση», αλλά ακριβώς λόγω απουσίας εθνικής συνείδησης!
Δίνω το ιστορικό περίγραμμα και υπενθυμίζω ότι την περίοδο 1878-1913 βρισκόμαστε στη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε εθνικά κράτη. Μέχρι το 1912 η Μακεδονία ήταν Οθωμανική.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν κάτω από το βλέμμα των Οθωμανών που καταρρέουν. Αυτό που ονομάζουμε «Μακεδονικός Αγώνας» (1904-08) έληξε όχι επειδή ο αγώνας τελείωσε και απελευθερώθηκε κάποιο τμήμα μίας περιοχής, αλλά επειδή οι Νεότουρκοι έκαναν την δική τους επανάσταση και επέβαλλαν την τάξη.
Η απελευθέρωση έγινε το 1912-13 μεταξύ των εθνικών στρατών και των Οθωμανών. Επίσης, ο Μακεδονικός Αγώνας 1904-08 έγινε εναντίον των Βουλγάρων. Τα δημοσιεύματα της εποχής, και όλα τα δεδομένα που παρουσιάζω, μιλούν πεντακάθαρα γι’ αυτό το πράγμα. Την ευρύτερη λοιπόν αυτήν περίοδο 1878-1913 έχουμε την μετάβαση και την ένταξη σε εθνικές συνειδήσεις. Ο Παύλος Μελάς άφησε το ζεστό, πολυτελές του σπίτι και τις συναναστροφές του με πρώην και μέλλοντες πρωθυπουργούς, κυρίως για να προσελκύσει στην εθνική ελληνική συνείδηση τους έχοντες ακόμα ρευστή εθνική συνείδηση.
Από το 1870 με την δημιουργία της Βουλγαρικής Εξαρχίας, ο σκοπός της άλλης πλευράς ήταν ακριβώς ο ίδιος. Η προσέγγιση των πληθυσμών προς την Βουλγαρική εθνική συνείδηση, βάσει της γλώσσας αρχικά, και της θρησκευτικής διαφοροποίησης μετά το 1870. Η Επανάσταση της Μακεδονίας το 1878 έγινε επειδή οι Έλληνες της Μακεδονίας δεν δέχθηκαν να τεθούν κάτω από τους Βουλγάρους, επειδή οι Ρώσοι (ούτε καν οι Βούλγαροι) κέρδισαν τους Οθωμανούς σε εντελώς άλλη περιοχή και ζήτησαν τη Μακεδονία για λογαριασμό των Βουλγάρων.
Έκτοτε, υπήρχαν πολλαπλά επεισόδια μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων στην περιοχή. Υπάρχει και το βιβλίο του Ευάγγελου Κωφού το 1969 «Η Επανάσταση της Μακεδονίας το 1878» με δεκάδες έγγραφα του Ελληνικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης προς την κυβέρνηση των Αθηνών, στα οποία καταγράφοναι όλα αυτά με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτής της μετάβασης, υπήρχαν και ορισμένοι πληθυσμοί που παρέμειναν εθνικά ρευστοί, μέχρι το 1912-13. Αυτοί οι πληθυσμοί ήταν ευκολότερο να διαφύγουν από την όλη κατάσταση εκεί, ακριβώς επειδή λόγω έλλειψης ένταξης σε μία από τις δύο εθνικές συνειδήσεις, είχαν μικρότερες προοπτικές. Επειδή λοιπόν δεν είχαν τέτοια συνείδηση, στα έγγραφα που τους ζητούσαν έγγραφαν ουσιαστικά τόπο αφετηρίας «Μακεδονία» και όχι ότι ήταν «εθνικά Μακεδόνες». Μιλάμε ούτως ή άλλως για μερικές δεκάδες. Αυτούς τους χρησιμοποιεί κατά κόρον η προπαγάνδα των Σκοπίων για να αποδείξει τα αναπόδεικτα.
4. Την περίοδο 1921-1943, λόγω των αποφάσεων της Κομιντέρν, ξεκινάει η επιχείρηση «μακεδονοποίησης». Πάλι παίρνει αρκετά χρόνια για να φτάσουμε το 1943 και ο Τίτο να εμφανίσει 840,000 «εθνικά Μακεδόνες» για πρώη φορά στην Ιστορία, με σκοπό να προστατεύσει την Γιουγκοσλαβία από μελλοντικές τριβές με την Βουλγαρία, όπερ και κατάφερε με το ρίξει τον σπόρο που σήμερα έθρεψε τις τριβές που έχουμε σήμερα εμείς με τους «μακεδονοποιημένους».
5. Φτάσαμε λοιπόν στο 2018 όπου Έλληνας υπουργός εξωτερικών, πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές κλπ υπογράφουν χαρτιά που υποτίθεται ότι είναι Διεθνείς Συμφωνίες και δηλώνουν ανοιχτά σε πολλές περιπτώσεις ότι υπάρχουν εθνικά Μακεδόνες, ότι ανάμεσα στους υποτιθέμενους εχθρούς των Ελλήνων είναι «οι Μακεδόνες» (χωρίς εισαγωγικά) κλπ.
Όχι. 75 χρόνια ψευδεπίγραφης μακεδονοποίησης δεν αρκούν για να μπει κανείς στην χορεία των εθνών. Υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις, τις οποίες θέτουν οι ειδικοί πολιτικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα έθνη και την ιστορία τους, τα οποία δεν τηρούν. Το έθνος δεν είναι παρατσούκλι. Είναι όρος ενός συλλογικού υποκειμένου, τον οποίον τον αποδίδει η ίδια Ιστορία σε έναν λαό, μετά από βαθειά πορεία στον χρόνο και διαφοροποίηση από άλλους λαούς.
Ανδρέας Σταλίδης.
Πηγή – Αντίβαρο
5 comments
Πάρα πολύ αξιόλογη και διαφωτιστική δουλειά η σειρά άρθρων, που αποδεικνύουν την ελληνικότητα τής Μακεδονίας και ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος/γλώσσα κλπ. Το ερώτημα είναι σε ποιον απευθύνονται; Στην Ελλάδα, υπάρχει μία ελαχίστη μειονότητα “κολλημένων”, που μπορεί να υποστηρίζει την σκοπιανή προπαγάνδα. Δεν νομίζω ότι νουνεχείς άνθρωποι αμφιβάλλουν για τα παραπάνω. Καλό θα ήταν τα άρθρα αυτά, μεταφρασμένα στην σκοπιανή-βουλγαρική διάλεκτο, να μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στα Σκόπια. Αν όχι, ας αναρτηθούν και πάλι μεταφρασμένα στο διαδίκτυο. Κάποιοι Σκοπιανοί θα τα διαβάσουν. Η ανάρτησή των στα ελληνικά στον εδώ ιστοχώρο, εκτός από ιστορικό ενδιαφέρον, δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κάτι άλλο.
Αγαπητέ Πατριώτη, καλώς ή κακώς η στόχευση της παρούσας φάσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων γίνεται εντός συνόρων. Την περίοδο 1991-93 γινόταν εκτός συνόρων. Ο Σαμαράς ως υπουργός εξωτερικών έλεγε ότι όταν πήγε στο συμβούλιο υπ. εξ. της ΕΕ λίγες ημέρες μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το 1992 τους μοίρασε έναν φάκελο με τις ελληνικές εφημερίδες και τις φωτογραφίες και έμειναν όλοι με ανοιχτό το στόμα, διότι όλοι πολιτικοί είναι. Τα συνθήματα ήταν στα αγγλικά, ζητούσαμε αλληλεγγύη.
Τα χρόνια πέρασαν. Σήμερα έχουμε την ελληνική κυβέρνηση να έχει υπογράψει ένα επαίσχυντο πλαίσιο Συμφωνίας με απαράδεκτους όρους. Δεν ζητάμε αλληλεγγύη από κανέναν στο εξωτερικό, ούτε ζητάμε αυτήν την στιγμή να δώσουμε ένα χαστούκι αφύπνισης στους Σκοπιανούς ώστε να εγκαταλείψουν τον μακρύ τους εθνικιστικό μύθο.
Ζητάμε από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή να μην το ψηφίσουν. Ζητάμε από τους δημοσιογράφους και τον τύπο να συνέλθουν και να ασκήσουν παρόμοια πίεση. Ζητάμε από τον κόσμο να παραμείνει ζεστός και να ασκήσει την ίδια πίεση. Αυτός είναι ο αγώνας αυτή τη στιγμή.
Πιστεύω ότι και πολιτικά και ιστορικά, τα δεδομένα είναι συντριπτικά. Η άλλη άποψη παραμένει στην αφάνεια. Δεν έχω δει πουθενά όχι επαρκή, αλλά ούτε απόπειρα επιχειρηματολογίας που να απαντάει σε όσα έχει πει δημοσίως η πλευρά που απορρίπτει την Συμφωνία. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να έλθει στη Βουλή.
Η επικοινωνιακή στόχευση είναι στο εσωτερικό.
Τέλος, δεν είναι μόνο αυτός ο ιστοχώρος. Έχω προσωπικά γράψει 30 άρθρα φέτος, τα 25 περίπου είναι δημοσιευμένα και στην Εστία. Αλλά και από το Αντίβαρο, αναπαράγονται σαν «ζεστό ψωμί» από δεκάδες άλλους ιστοχώρους και φτάνουν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τουλάχιστον τα πιο δημοφιλή από αυτά.
Ανδρέας.
Αγαπητέ Ανδρέα,
Όσοι βουλευτές είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν την “Συμφωνία” των Πρεσπών, θα το κάνουν ό,τι κι αν γράφεις εσύ, ή όποιος άλλος. Δεν είναι θέμα γνώσης ή άγνοιας τής Ιστορίας και τής πραγματικότητος. Είναι θέμα κομματικού και εν ταυτώ ατομικού συμφέροντος.
Τέλος, δεν είναι μόνο αυτός ο ιστοχώρος
Το ξέρω ότι δεν είναι μόνον ο ιστοχώρος. Παρακολουθώ την άοκνη και πολύ επιμελημένη δουλειά σου, για την οποία σε συγχαίρω και σ’ ευχαριστώ. Μονάχα που, όπως έγραψα, δεν ξέρω αν θα επηρεάσει προς την σωστή κατεύθυνση κάποιον από τούς ήδη αποφασισμένους “εθνοπατέρες”…
Ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο και σύμφωνα με την συνείδησή του. Αυτό αφορά στους πάντες. Εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός γενικώς.
Εντός ή εκτός Βουλής πάμε χαμένοι. Η Ελλάς για να μη σβήσει από το χάρτη απαιτείται:
– Να γεννάει παιδιά
– Άνοδος του πνευματικού επιπέδου του λαού.
– Ανάδειξη στιβαρής ηγεσίας με ήθος, μυαλό, πνευματικό ανάστημα, διαπραγματευτική δύναμη, ικανότητα ελιγμών.
– Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική δύναμη
– Πολιτική συμμαχιών όχι κατ’αποκλειστικότητα – προτεραιότητα στις ναυτικές δυνάμεις – πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας
– Απεξάρτηση από την οικονομική υποδούλωση της Γερμανικής Ευρώπης κι αξιοποίηση του υλικού κι ανθρώπινου δυναμικού
– Ανακοπή της μετανάστευσης εντός κι εκτός.
– Παιδεία σταθερά προσηλωμένη στις πατροπαράδοτες αξίες του ελληνικού πολιτισμού
– Ανεξιθρησκία
– Κατάργηση του φαύλου κοινοβουλευτικού καθεστώτος, καταστροφή των επαγγελματιών της πολιτικής και του συνδικαλισμού και των κομμάτων – αποφάσεις μέσω δημοψηφισμάτων.