Friday 4 October 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Μακεδονία Σκοπιανό

Δέκα σοβαροί λόγοι για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Απευθύνομαι στους βουλευτές, οι οποίοι σκέπτονται να ψηφίσουν υπέρ της κυρώσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τούς καλώ να μην εγκρίνουν ένα κείμενο ετεροβαρές υπέρ των Σκοπίων, το οποίο θα προκαλέσει ζημιά θα τραυματίσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Υπάρχουν 10 σοβαροί λόγοι για να ΜΗΝ κυρωθεί η Συμφωνία Κοτζιά- Ντιμιτρόφ της 17.6.2018.

1) Η Συμφωνία προσβάλλει την Ιστορία και τη μνήμη των αγωνιστών μας. Το 1822 οι χιλιάδες ανδρών και γυναικών που θανατώθηκαν από τους Τούρκους στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας θυσιάσθηκαν για να δηλώσουν την ελληνική συνείδησή τους και όχι κάποια κατασκευασμένη ψευδομακεδονική. Στον Μακεδονικό Αγώνα του 1904-1908 οι Μακεδόνες, μαζί με εθελοντές από την Ελεύθερη Ελλάδα, αγωνίσθηκαν εναντίον Τούρκων και Βουλγάρων για να ενταχθούν στον ελληνικό κορμό και όχι για να δημιουργήσουν ανεξάρτητο «μακεδονικό» κράτος.

2) Η Συμφωνία παραβιάζει το Σύνταγμά μας. Ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας μας, στο άρθρο 1 παρ. 3, αναφέρει ότι οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και υπάρχουν υπέρ του λαού και του Έθνους. Το Έθνος είναι έννοια ευρύτερη από τον λαό, δηλαδή τους υπηκόους του κράτους. Έχει διάσταση και γεωγραφική (π.χ. Κύπρος, Απόδημοι) και χρονική (ιστορικό παρελθόν). Μία συμφωνία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γείτονές μας να μονοπωλήσουν μελλοντικά το όνομα της Μακεδονίας, δεν υπηρετεί το Έθνος.

3) Η Συμφωνία προσβάλλει τον λαό μας, ο οποίος αγνοήθηκε και δεν ερωτήθηκε. Γιατί στα Σκόπια διενεργήθηκε δημοψήφισμα και όχι στην Ελλάδα; Αισθανόμαστε αγνοημένοι και υποτιμημένοι. Στις δημοσκοπήσεις πάντως το 75% των Ελλήνων εκφράζεται κατά της Συμφωνίας.

4) Η Συμφωνία προσβάλλει τη δημοκρατία και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Το άρθρο 6 περιέχει διατάξεις, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε λογοκρισία, όταν θα μιλούμε μελλοντικά για τους αγώνες των Μακεδόνων υπέρ του Ελληνισμού ή για την κατασκευή του τεχνητού «μακεδονικού έθνους» από τον Τίτο. Η Συμφωνία προβλέπει ρητά ότι θα αποτρέπονται και οι ιδιώτες από ενέργειες που «υποδαυλίζουν εχθρότητα» προς τα Σκόπια. Αυτή η σκόπιμη ασάφεια των όρων μάς ανησυχεί.

5) Η Συμφωνία υπονομεύει την ειρήνη στα Βαλκάνια. Θα βάλει τους Έλληνες και τους βόρειους γείτονές να διαφωνούν και να διαπληκτίζονται για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν ευαίσθητα θέματα. Άλλωστε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι γείτονες θα σεβασθούν τις υποχρεώσεις τους. Το όνομα Βόρεια Μακεδονία σύντομα θα μετατραπεί σε «Μακεδονία» χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Η ρηματική διακοίνωση που έστειλαν ομιλεί για «μακεδονικό» και όχι για Βορειομακεδονικό λαό!

6) Η Συμφωνία παραβιάζει την κοινή λογική. Αφού προβλέπει ότι το γειτονικό μας κράτος θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί ορίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ιθαγένεια; Επίσης το άρθρο 7 δίνει το δικαίωμα στα Σκόπια να χρησιμοποιούν με όποιο τρόπο θέλουν τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός για θέματα που αφορούν πληθυσμό, πολιτισμό, κληρονομιά, γλώσσα και ιστορία. Ουσιαστικά η Ελλάς για πρώτη φορά στη νεώτερη Ιστορία της αναγνωρίζει «μακεδονικό έθνος»!

7) Η Συμφωνία υπονομεύει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των τριών εκατομμυρίων Ελλήνων Μακεδόνων (περιλαμβάνω και τους Αποδήμους). Τα Σκόπια θα είναι κράτος και θα χρησιμοποιούν διεθνώς το όνομα και την κληρονομιά της Μακεδονίας. Εμείς (ομιλώ και για τον εαυτό μου, διότι γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη) θα είμαστε απλώς μία περιφέρεια στο εσωτερικό της Ελλάδος. Αν βάλουμε την υπογραφή μας στη Συμφωνία θα τεθεί το ερώτημα: Αφού αναγνωρίζουμε το όνομα Μακεδόνες σε ΜΗ Έλληνες, τότε όσοι γεννηθήκαμε στη Βόρειο Ελλάδα τί είμαστε: Η Συμφωνία πουθενά δεν αναφέρεται στην Ελληνική Μακεδονία. Μας αναφέρει απλώς σαν τη βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους!

8) Η Συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος. Χιλιάδες προϊόντων και εταιριών, που περιέχουν το όνομα Μακεδονία/Μακεδονικός στην επωνυμία τους, θα περάσουν από την κρίση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα εργάζεται επί τρία χρόνια για να επιλύει διαφορές με τα αντίστοιχα εμπορικά σήματα των Σκοπίων. Ουδείς εγγυάται ότι η επιτροπή θα δικαιώσει τα μακεδονικά κρασιά ή τον μακεδονικό χαλβά της Ελλάδος!

9) Η Συμφωνία είναι άδικη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Έχουμε άραγε το δικαίωμα να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας μία κολοβωμένη Ελληνική Ιστορία, στην οποία θα παρεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή οι Σκοπιανοί ιστορικοί για να μας υποδείξουν τί και πώς θα διδάξουμε; Τί θα σκέπτονται για τη γενιά μας οι απόγονοί μας, όταν θα βλέπουν το γειτονικό κράτος να μονοπωλεί τη Χριστιανική και Βυζαντινή κληρονομιά της Μακεδονίας, όπως ήδη κάνει ο Ζάεφ με τις αναφορές στον Κύριλλο και στον Μεθόδιο;; Ο Κωστής Παλαμάς προειδοποίησε ότι «θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί»!

10) Η Συμφωνία υπονομεύει τη εθνική ομοψυχία. Αν την κυρώσουμε αναγνωρίζουμε το άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο παρέμεινε εκτός αναθεωρήσεως, και τον οποίο αναφέρεται στους απελευθερωτικούς αγώνες του «μακεδονικού λαού». Όμως οι γείτονές μας θεωρούν και τον Ελληνικό Εμφύλιο ως αγώνα του «μακεδονικού λαού». Άρα θα δηλητηριάζει διαρκώς την ελληνική κοινωνία η συζήτηση περί των Σλαβομακεδόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, η οποία θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλών ετών.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί. Ας μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα ντροπιασμένη και διχασμένη!

Άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr – 23.1.2019

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.