Thursday 3 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Πολιτική επικαιρότητα Σκοπιανό

Η ΝΔ και οι Πρέσπες.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 7 Μαΐου 2019.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος στις 25.12.2018, δηλαδή ένα μήνα πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο έγραφε ότι βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών του 1969, η οποία δεσμεύει και τις δύο χώρες υπάρχουν τρεις δυνατότητες απαλλαγής: η ακύρωση, η καταγγελία και η λύση/αναστολή της εφαρμογής της. Δεν θα επαναλάβω το σκεπτικό, μόνο τα συμπεράσματα του καθηγητή για τις τρεις περιπτώσεις.

Για την πρώτη λέει ότι «δεν έχει βάσεις», για την δεύτερη ότι «πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα» και για την τρίτη ότι «δεν είναι κάτι απλό».

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το καλύτερο είναι να μην κυρώσει η Ελλάδα τη συμφωνία». Βεβαίως, ένα μήνα μετά την κύρωσε, οπότε το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα, εάν πράγματι η ΝΔ επιθυμεί την απαλλαγή.

Πληροφορούμαι από τον σύλλογο «Μακεδόνες Δραμινοί» ότι στην προχθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, του έθεσαν ευθέως το ερώτημα για να λάβουν την εξής απάντηση: «Σε διεθνές επίπεδο είναι μειοψηφία οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή ακυρώνεται, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι αυτή δεν μπορεί να ακυρωθεί».

Αν θεωρήσουμε ότι η κοινή ορολογία της λέξης «ακύρωση» περιέχει και την ίδια ακριβώς έννοια στις δύο δηλώσεις, τότε η φράση «δεν έχει βάσεις» του κ. Συρίγου μετατρέπεται στο «είναι μειοψηφία όσοι το υποστηρίζουν», του κ. Μητσοτάκη. Άρα, υπάρχουν αυτοί που το υποστηρίζουν, απλώς είναι μειοψηφία. Ένα το κρατούμενο.

Η υποψηφιότητα για την θέση του πρωθυπουργού της χώρας είναι γενικώς «δύσκολο εγχείρημα», δεν είναι «κάτι απλό». Δεν πρόκειται για περίπατο στον κήπο. Υποτίθεται ότι προϋποθέτει κίνητρα προσφοράς με διάθεση ανάληψης των αντίστοιχων ευθυνών. Για τα «δύσκολα» και «μη απλά» εγχειρήματα αξίζει κανείς να εκτίθεται και να ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού να κυβερνήσει την Ελλάδα. Όχι για να κάνει κάτι που υποστηρίζουν ή θεωρούν εύκολο οι «πλειοψηφίες».

Δέχομαι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί συγκεκριμένη και απτή πρόταση διεξόδου από τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που ορισμένα αδύνατά της σημεία είναι γνωστά: 1) δεν υπεγράφη από τον Πρόεδρο των Σκοπίων, 2) δεν έχουν σταλθεί ακόμα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση οι τροποποιημένες εκφράσεις στο Σύνταγμα των Σκοπίων, παρά μόνο τα άρθρα υπό τροποοίηση και 3) κατ’ ουσίαν δεν ισχύει η Συμφωνία, έως ότου υπάρξει πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Άρα, η Σύμβαση της Βιέννης παρέχει και χρόνο και βάση για να διερευνηθεί περαιτέρω η προοπτική απαλλαγής από τη Συμφωνία. Με μία μόνο προϋπόθεση: την πολιτική βούληση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: διαθέτει η Νέα Δημοκρατία την πολιτική βούληση να διερευνήσει όλες αυτές τις περιπτώσεις απαλλαγής από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Είναι διατεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης να σηκώσει όλες τις πέτρες που θα βρει μπροστά του;

Θεωρώ προφανές ότι τα προσκόμματα που προτίθεται να θέσει η ΝΔ στην, ούτως ή άλλως μακροπρόθεσμη, διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένταξη, είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αναγνώριση γλώσσας, ταυτότητας και «μακεδονικού κράτους» από την Ελλάδα.

7 comments

Νίκος 7 May 2019 at 20:28

Πιστεύω ότι η ελίτ όλη έχει παραδοθεί άνευ αντίστασης Ανδρέα. Το σκοπιανο, που το αποκαλούν λανθαμσνεα μακεδονικό, το προδωσαν γιατί μόνο έτσι κρατούν την νομη τιυ κράτους μεταξύ τους. Ο Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι ανακουφίστηκαν με την παράδοση. Και δεν ξεχνάμε ότι η ΝΔ ουσιαστικά ΤΙΥΣ στήριξε ξεκινώντας με την συνθέτη προδοσία. Τα υπόλοιπα ήταν αψιμαχίες για το θεαθειναι. Τα προνομια της κατσας πάνω από την Ελλάδα.

Reply
Ελευθέριος 7 May 2019 at 22:16

Με Καραμαν μπέηδες, Παπανδρέου παπατζήδες, Μητσοτακούληδες, Μπιμπικοσημίτηδες, Σαμαρομπένυδες και Τσιπραίους αριστεριτζήδες άντε να δεις προκοπή!

Reply
Δημοσθένης ο Μακεδών 8 May 2019 at 11:43

Αυτή την “έρμη” “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ” ψάχνουμε εναγωνίως – ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – για να βρούμε ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που θα κάνουν το καλό για τον τόπο!!!

Όμως, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ για να βρούμε και την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ!!! Είναι ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ “Πολιτικοί”, κοινοί απατεώνες, του ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ!!!

Τελικά, στην Ελλάδα ισχύει το “ότι δηλώσεις είσαι”!!!

Reply
Ioanis Spiropoulos 8 May 2019 at 16:34

Και ο απαισιως απερχομενος και ο απαισιως ερχομενος υπαλληλοι του Τζορτζ Σορος ειναι. Τι να περιμενη κανεις;

Reply
Dimitrios G. Panagiotidis 8 May 2019 at 20:12

Γίνομαι κουραστικός επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο:
ΜΟΝΟΝ μία Εθνικιστική κυβέρνησις, και όχι απλώς “πατριωτική”, η οποία, κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, θα κάνει το “σκοπιανό” το υπ. αριθμόν 1 πρόβλημα της Ελλάδος και θα ζητήσει την ψήφον του ελληνικού λαού για ΑΥΤΟ ακριβώς το ζήτημα, επαναλαμβάνω, ΜΟΝΟΝ μια ΤΕΤΟΙΑ κυβέρνησις, θα μπορεί εις την συνέχεια να έχει το πολιτικόν έρεισμα (και φυσικά την υποχρέωσιν) έναντι του Έλληνος πολίτου, ώστε:
Να προσβάλλει την εγκυρότητα, να επιδιώξει την ακύρωση ή ακόμα και να αρνηθεί να εφαρμόσει την συνθήκην των Πρεσπών.
Απλά είναι τα πράγματα: Ποιό είναι εκείνο το πολιτικόν κόμμα το οποίο με σαφή γλώσσα θα “κατέβει” στις εκλογές έχοντας ως κύριον σύνθημα και πρωταρχικόν σκοπόν την λύσιν αυτής της ανεφαρμόστου συμφωνίας.
Ποιός είναι άραγε εκείνος ο μελλοντικός πρωθυπουργός ο οποίος μαζί με τους υπολοίπους υποψηφίους του κόμματός του, με κάθε ευκαιρία, σε κάθε τόπο και στιγμή, σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση, κλπ, θα αρχίζει την ομιλίαν του με τα εξής λόγια:
“Ελληνικέ Λαέ: Εγώ ο (τάδε), Πρόεδρος του (τάδε) κόμματος, ΑΝ την επομένην των εκλογών είμαστε Κυβέρνηση και εγώ Πρωθυπουργός, ορκίζομαι (σημ. και ΌΧΙ απλώς υπόσχομαι) ότι η Ελλάς θα καταγγείλει μονομερώς την συνθήκη των Πρεσπών, οποιοδήποτε και αν είναι το πολιτικόν κόστος.”
Είναι τόσο απλόν, απλούστατον μάλιστα! Αλλά χρειάζεται ηγέτης με @…..@ το οποίο είναι “είδος υπό εξαφάνιση” στις μέρες μας.

Reply
George Kakarelidis 8 May 2019 at 21:39

Περίεργες τέτοιες δηλώσες, γιατί, ἄν δὲν κάνω λάθος, ἡ ἱστορία μέχρι καὶ σήμερα εἶναι γεμάτη ἀκυρώσεις, καταγγελίες, λύσεις, ἀναστολές κλπ τῶν συνθηκῶν.
Ἀλλά χρειάζεται νὰ ἔχῃ ὁ ἡγέτης, ξέρετε τί. καὶ νὰ συντονίσῃ κυβέρνηση καὶ Λαό σὲ μιὰ πορεία. Ἀκόμα κι’ἄν εἶναι πιθανόν νὰ χάσουμε. Ἁπλῶς γιατὶ ἔσι πρέπει ἄν θέλουμε νὰ ζοῦμε ἐλεύθεροι.

Reply
Ι.Ν.Κ. 14 May 2019 at 19:15

Οἱ Κομμουνιστο-ΠΑΣΟΚο-Κεντρο-ΣΥΡΙΖΑῖοι εἶναι ἕνα καί τό αὐτό κόμμα, τό ὁποῖον ὡδήγησε τήν Ἑλλάδα εἰς τήν σημερινήν κρίσιν ἀπό τὀ 1980.
Δέν ὑπάρχει καμμία ἐλπίς μέ αὐτούς.
Ι.Ν.Κ.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.