Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
1830-Απελευθέρωση-Βαλκανικοί Μακεδονία Ντοκουμέντα Σκοπιανό

1990: Συνέντευξη του Ιβάν Μιχαήλωφ, τελευταίου ηγέτη του VMRO/IMRO το 1924: «Είμαστε Βούλγαροι»!

Αποκάλυψη!

Σπάνια συνέντευξη στη Ρώμη του Ιβάν Μιχαήλωφ το 1990. Πριν καν την απόσχιση των Σκοπίων από την Γιουγκοσλαβία, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1991.

Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1893 από τον Γκότσε Ντέλτσεφ στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται από τους Σκοπιανούς ορόσημο στην συγκρότηση της εθνικής τους ταυτότητας. Ο ίδιος ο Ντέλτσεφ έχει γράψει σε κείμενά του ότι είναι Βούλγαρος βέβαια. Έτσι, τον διεκδικούν και οι Βούλγαροι.

Εδώ έχουμε τον ηγέτη της ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Αδριανοπουλίτικη Επαναστατική Οργάνωση), τον Ιβάν Μιχαήλωφ όπου σε λίγα λεπτά ξετινάζει το εφεύρημα του «μακεδονισμού».

Λέει ανοιχτά και απροκάλυπτα «είμαστε Βούλγαροι», λέει ότι αν αισθάνεται για κάποιο πράγμα ένοχος είναι ότι «δεν κατάφερε στη «Μακεδονία» να κυριαρχήσει το βουλγαρικό πνεύμα», λέει ότι «Μακεδονικό έθνος δεν υπάρχει», λέει ότι οι ιστορικοί της χώρας του δεν πηγαίνουν στις βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης όπου μπορούν να δουν τα Οθωμανικά αρχεία και ότι σε κανένα Οθωμανικό έγγραφο δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι κάποιος ήτανε «Μακεδόνας». Από τα πιο απλά, μέχρι τις απογραφές. Το μόνο που υπάρχει είναι «Βούλγαρος, Βούλγαρος, Βούλγαρος». Λέει ότι «η Βουλγαρία πολέμησε πολύ για να φέρει τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο και σήμερα (το 1990) στα Σκόπια δεν μπορείς να δηλώσεις ελεύθερα ότι είσαι Βούλγαρος»

Πηγή – Αντίβαρο.

1 comment

Α.Δ.Δ. 18 July 2019 at 23:47

Χρήσιμη η μαρτυρία του ηγέτη της ΕΜΕΟ. Βέβαια το παιχνίδι του κάνει και αυτός, αφού μιλάει για Βούλγαρους στην Φλώρινα, Καστοριά και Σέρρες (δεν κατάλαβα σε ποια εποχή αναφέρεται). Εν πάση περιπτώσει υπήρξε άραγε τα τελευταία 20 χρόνια κάποια σοβαρή διπλωματική προσπάθεια εκ μέρους της Ελλάδας για συνεργασία με την Βουλγαρία στην αποτροπή αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας; Εντάξει τα συμφέροντα μας είναι αντικρουόμενα, το Σκοπιανό είναι αποτέλεσμα του βουλγαρικού επεκτατισμού, αλλά με μια τακτική συμμαχία Ελλάδας-Βουλγαρίας ίσως στριμωγνόταν κάπως η αχαλίνωτη σκοπιανή προπαγάνδα. Ίσως να είχαμε αποφύγει και τις Πρέσπες, αν βάζαμε και τους Βούλγαρους στην διαπραγμάτευση, με τα μάτια ανοιχτά πάντοτε.
Η Βουλγαρική Εκκλησία άραγε πώς τοποθετείται στο ζήτημα; Δέχεται ” μακεδονική εκκλησία” και “μακεδονικό” έθνος;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.