Monday 7 October 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης

ΑΟΖ και Δίκαιο της Θάλασσας.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 7 Ιανουαρίου 2020.

Ο όρος «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» πρωτοεμφανίστηκε στο Δίκαιο της Θάλασσας (ΔτΘ) του 1982 στην Τζαμάϊκα. Το 1994 κυρώθηκε από 60 χώρες και τέθηκε σε εφαρμογή. Σήμερα το έχουν υπογράψει 168 χώρες. Σύμφωνα με τους διεθνολόγους αποτελεί κωδικοποίηση του διεθνούς δικαίου. Μόνο 15 παράκτιες χώρες δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, μεταξύ αυτών η Τουρκία, το Ισραήλ, η Βενεζουέλα και η Συρία είναι οι πιο γνωστές.

Η ΑΟΖ μπορεί να φτάσει στα 200 ναυτικά μίλια συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών υδάτων. Στα χωρικά ύδατα (ή αιγιαλίτιδα ζώνη) ένα κράτος έχει πλήρη κυριαρχία και ορίζονται στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το ΔτΘ. Μία σύνοψη περί χωρικών υδάτων: 142 χώρες χρησιμοποιούν 12 ναυτικά μίλια, 7 χώρες από 13 ως 200. Από κει και πέρα έχουμε την Ελλάδα στα 6, την Τουρκία στα 6 στο Αιγαίο αλλά 12 στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική μεσόγειο. Και τέλος έχουμε την Ιορδανία και τα νησιά Παλάου με 3 μόνο ναυτικά μίλια, ως πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η Τουρκία έχει παραλόγως θέσει αιτία πολέμου επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.

Στο σημείο αυτό, να αντικρουστεί η θέση ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιθυμούν επέκταση στα 12 μίλια, διότι θα γίνει το Αιγαίο κλειστή θάλασσα. Πρώτον, τα στενά της Τουρκίας βρίσκονται πλήρως εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και από τα δύο κράτη είναι γνωστό ποιος είναι ο ταραξίας και ο ασταθής. Δεύτερον και κυριότερον, ισχύει η απαράβατη αρχή της αβλαβούς διέλευσης. Όταν ενημερώνεις για την πορεία και δεν κάνεις ελιγμούς, περνάς ανενόχλητος.

Η έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι γεωλογική και αφορά στην έκταση του υπεδάφους κάτω από τον πάτο της θάλασσας. Κατ’ ουσίαν, έχει υποκατασταθεί σε πολιτικό επίπεδο από την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ ξεκινά από το τέλος των χωρικών υδάτων και εκτείνεται είτε ως τα 200 μίλια, είτε μέχρι να συναντηθεί η ΑΟΖ άλλου κράτους, οπότε εκκρεμεί διευθέτηση.

Οι διευθετήσεις γίνονται διμερώς. ΑΟΖ μπορείς να ανακυρήξεις μονομερώς, αλλά αξία έχει μόνο αν οριοθετήσεις σε συμφωνία με τους γείτονές σου, ώστε να γίνουν αμοιβαία σεβαστές. Η οριοθέτηση γίνεται συνήθως με την μέθοδο της μέσης γραμμής. Μετράται η απόσταση ενός σημείου με δεδομένες συντεταγμένες από τις κοντυνότερες ακτές των δύο γειτονικών κρατών, και υπάγεται στην ΑΟΖ του κράτους που απέχει λιγότερο. Έτσι, υπολογίζονται τα θαλάσσια σύνορα.

Με την μέθοδο της μέσης γραμμής οριοθέτησαν οι πανίσχυρες ΗΠΑ την ΑΟΖ τους με την Κούβα. Η Τουρκία, σε πλήρη άρνηση κάθε λογικής και κάθε έννοιας δικαίου, υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ. Μάλιστα, στην πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη, βύθισαν εξ ολοκλήρου το σύμπλεγμα των νησιών του Καστελορίζου.

Από το φοβικό σύνδρομο της Ελλάδος είναι απαλλαγμένη η Κύπρος. Ανακύρηξε ΑΟΖ το 2004 ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Έκανε οριοθέτηση το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ, ενώ από το 2011 και μετά βρέθηκαν αρκετά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Η Ελλάδα την περίοδο 2001-04 πίεσε την Κύπρο να μην ανακυρήξει ΑΟΖ εκεί όπου δικαιούτο, αλλά 8 μίλια ανατολικότερα, ώστε να μείνει μετέωρη η επήρρεια του Καστελορίζου. Το Καστελόριζο είναι κρίσιμο, διότι εφόσον υπάρχει συνορεύει θαλασσίως η Ελλάδα με την Κύπρο, ενώ εάν δεν υπήρχε θα συνόρευε η Τουρκία με την Αίγυπτο.

Κατόπιν, η Ελλάδα έδειξε κάποιες αναλαμπές. Το 2011 αναθέρμανε τις σχέσεις της με το Ισραήλ εκμεταλλευόμενη την ψυχρότητα με την Τουρκία, και την περίοδο 201314 έχτισε την τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο, εκμεταλλευόμενη την ανατροπή των «Αδελφών Μουσουλμάνων» από τον στρατηγό Σίσι.

Με αυτές τις βάσεις έγιναν ήδη 8 συναντήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, οι τρεις γύροι προσδιορισμού των 30 θαλασσίων οικοπέδων της ελληνικής ΑΟΖ (Αύγουστο και Νοέμβριο του 2014), για τα οποία υπάρχει ήδη ενδιαφέρον αμερικανικών και γαλλικών εταιρειών, καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων. Και τέλος, η πρόσφατη υπογραφή του EastMed με Κύπρο και Ισραήλ.

Πηγή – http://www.antibaro.gr/article/25638

Αυτό το άρθρο αποτελεί συνέχεια του κάτωθι άρθρου

Στην Χάγη δεν πας χωρίς αποσκευές.

Παράρτημα

Έκταση χωρικών υδάτων σε ναυτικά μίλια

200: Μπενίν, Ελ Σαλβαδόρ, Περού, Σομαλία
30: Τόγκο
13: Ιταλία, Τυνησία
12: 142 χώρες
6 και 12: Τουρκία (12 στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αν. Μεσόγειο, 6 στο Αιγαίο)
6: Ελλάδα
3: νησιά Παλάου (όμως με 200 μίλια ΑΟΖ, άρα αδιάφορα τα χωρικά ύδατα)
3: Ιορδανία (με ελάχιστη ακτογραμμή μόνο 26 χιλιομέτρων. Βλέπουμε και στον χάρτη την περίπτωσή της. Το μπλε βέλος δείχνει την κατεύθυνση προς τη λωρίδα θάλασσας από την οποία βρέχεται. Και περισσότερα να είχε, δεν θα έκανε καμία αλλαγή, διότι πάρα πολύ κοντά βρίσκεται το Ισραήλ στα δυτικά, η Αίγυπτος απέναντι από τη θάλασσα και η Σαουδική Αραβία στα νότια.)

Συνεπώς, είμαστε σχεδόν η μοναδική χώρα με λιγότερα από 12 μίλια.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει σαφώς ως χωρικά ύδατα τα 12 μίλια. Η Σύμβασή έχει υπογραφτεί από 168 χώρες από το σύνολο των 183 παράκτιων. Βρίσκεται σε πλήρη ισχύ από το 1994 και σήμερα θεωρείται πηγή Διεθνούς Δικαίου ως Εθιμικό Δίκαιο. Όταν δηλαδή μία πρακτική ακολουθείται από όλα τα κράτη, τότε αυτό καθίσταται μέρος του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία μας το αμφισβητεί και μάλιστα ως αιτία πολέμου (casus belli). Αυτό είναι εξωφρενικό και παράλογο. Αντιβαίνει το άρθρο 2(4) του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (σαν να λέμε, το «Σύνταγμα» του ΟΗΕ). Σ’ αυτό αναφέρεται ρητά ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία ή απειλή χρήσης βίας. Το casus belli αποτελεί απειλή χρήσης βίας.

Τέλος, επειδή στην Ελλάδα ακούμε πλέον όχι απλώς περισσότερο, αλλά σχεδόν αποκλειστικά τα τουρκικά επιχειρήματα, θα απορρίψουμε ότι σε περίπτωση επέκτασης στα 12 μίλια, το Αιγαίο θα γίνει «ελληνική λίμνη» ή «κλειστή θάλασσα».

Ισχύει η αρχή της αβλαβούς διέλευσης. Όποιο πλοίο επιθυμεί μπορεί να περάσει από τα χωρικά ύδατα ενός άλλου κράτους, με δύο προϋποθέσεις: 1ον να ενημερώσει το κράτος αυτό για την πορεία που θα ακολουθήσει και 2ον να μην κάνει ελιγμούς, δηλαδή να μην παραβεί την πορεία.

Ακολούθως βλέπουμε δύο συγκριτικούς χάρτες από παρουσίαση του Άγγελου Συρίγου, όπου παρουσιάζει το «πώς κλείνουν τα θαλάσσια περάσματα». Δίπλα, παραθέτω την κατάσταση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, όπου βλέπουμε ότι τα πλοία αυτή τη στιγμή (η εικόνα είναι από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στις 7μμ ώρα Ελλάδος) όλα σχεδόν περνάνε από τα 6 μίλια από τις ακτές και ΟΧΙ από την έκταση μεταξύ των 6 και 12 μιλίων. Δηλαδή δεν περνάει σχεδόν κανένας από την περιοχή που θα κλειδώσει ως ελληνικά χωρικά ύδατα, αν τα επεκτείνουμε. Περνάνε ήδη από τα νυν χωρικά ύδατα, όπως θα συνεχίσουν να περνάνε και μετά από μία επέκταση. Η δεύτερη εικόνα προέρχεται από το σάιτ https://www.marinetraffic.com/, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να δει τη ναυσιπλοΐα παντού στον κόσμο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκφοβίζουμε τους Έλληνες και να υϊοθετούμε άκριτα και αβίαστα τα τουρκικά επιχειρήματα.

 

7 comments

Ελευθέριος 8 January 2020 at 02:51

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ενώπιον όλων τι προτίθεται να πράξει με την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ. Αν δεν το κάνει θα πέσει υπο το βάρος των πλησιαζόντων γεγονότων.

Reply
Δεξιός 9 January 2020 at 21:33

Απείρως πιθανότερο είναι τα ελληνόφωνα ξεπλυμένα ορφανά των ηττημενων αλλά και οι θρασύδειλοι ακόλουθοί τους να παραμείνουν υπό το βάρος των… φρυδιών των αντι-κομμουνιστών πολιτικών τους επιβητόρων (του Αδώνιδος δηλαδή) όπως άλλωστε ήταν πάντα στην άτιμη ιστορία των, πάρα να πέσει η Κυβέρνηση που τους διαλύει τα όνειρα, ισοπεδώνει την εγκληματική ιδεολογία τους και γενικώς τους γλεντάει καθημερινά με ισχυρή εντολή του Ελληνικού Λαού.

Reply
Ελευθέριος 10 January 2020 at 23:15

Νάτος πάλι! Τί έγινε ωρέ, σε άφησαν ή τους ξέφυγες; Για πες μας βρε εξυπνοπούλι:
– Τι απέγινε με την “επονείδιστη συμφωνία” της λίμνης;
– Tι λέει ο τώρα ο “Αδώνιδός” σου για την διασπορά ανα την επικράτεια των λαθρο-μεταναστών;
– Τι θα κάνει το Μητσοτάκ με το Montego Bay? Θα υλοποιήσει κάποια από τις ρυθμίσεις του ή θα πάει διακοπές;

Reply
Δεξιός 11 January 2020 at 18:30

Ε ναι, τώρα που σας… γλεντάει καθημερινά η πραγματική Δεξιά αντι-καραμανλική διακυβέρνηση δεν υπάρχει λόγος να χάνω τον χρόνο μου.
– Τι θες να γίνει με την επονείδιστο συμφωνία της λίμνης; Η Ιστορία έχει καταγράψει το γεγονός πως η επονείδιστος συμφωνία είναι μία, επιζήμια για την Ελλάδα, διεθνής συμφωνία που υπεγράφη συνειδητά από την ξεπλυμένη Αριστερά και τους θρασύδειλους καραμανλικούς ακολούθους της και που τους οδήγησε όλους μαζί για πάντα στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο, εκεί που είναι η θέσις των. Δικαιολόγησε ιστορικά, στην συνείδηση των Ελλήνων, όλη την μεθοδολογία αντιμετώπισης των ηττημένων ιδεολογικών τους προγόνων από το Ελληνικό κράτος μετά τον Συμμοριτοπόλεμο και κατέστησε πολιτικά κυρίαρχους εκείνους τους Δεξιούς αντι-κομμουνιστές που, με τον πολιτικό τους λόγο και κυρίως τις πολιτικές τους πράξεις, αμφισβητούν την επίπλαστη “εθνική ομοψυχία” με τα πολιτικά ορφανά των ηττημένων. Και αυτούς τους πολιτικά κυριάρχους τους προσκυνάς, και θα τους προσκυνάς για κάμποσες δεκαετίες ακόμη, χωρίς να βγάζεις μιλιά. Αυτό έγινε.
– Τι θες να πει ο πολιτικός σας επιβήτορας; Την πολιτική του άλλου πολιτικού σας επιβήτορος, του Σαμαρά, επαναλαμβάνει, δηλαδή την πολιτική όλων των πραγματικά Δεξιών Συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την ελληνόφωνη ακροαριστερά να παραληρεί και έτσι να οδηγείται από τον πάτο, όπου βρίσκεται, στον απόπατο, εκεί που είναι η πραγματική της θέση, και εκεί όπου θα συναντήσει, εξάλλου, και όλη την Αριστερά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
– Ε, δεν θα κάνω και συζήτηση περί εξωτερικής πολιτικής με ακολούθους της ξεπλυμένης ακροαριστεράς τώρα… Αν είναι δυνατόν…

Reply
Ελευθέριος 12 January 2020 at 00:43

Ε Ναί αυτήν την “επιζήμια για την Ελλάδα, διεθνή συμφωνία που υπεγράφη συνειδητά από την ξεπλυμένη Αριστερά και τους θρασύδειλους καραμανλικούς ακολούθους της και που τους οδήγησε όλους μαζί για πάντα στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο, εκεί που είναι η θέσις των” ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΣΥ ΚΟΠΑΝΕ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΗΝ ΤΙΜΑ ΚΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ !
Τέτοιο χάλι έχετε καταντήσει, να τρώτε τα ψίχουλα που πέφτουν απ’ το τραπέζι, αλλά κάποτε μάθετο τελειώνουν και τα ψίχουλα, ΚΟΠΑΝΕ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!

Reply
Δεξιός 12 January 2020 at 20:51

Τέλος πάντων, δεν θα προσπαθήσω να αντικρούσω το απροσμέτρητης βλακείας επιχείρημα της ξεπλυμένης Αριστεράς που κουβαλά πλέον ακόμα ένα στίγμα, στα πολλά που έχει στην άτιμη ιστορία της.
Απλά θα πάω με τα νερά σας, “αγαπητέ” και θα σας ζητήσω απλά να χρησιμοποιήσετε νεότερες παιδαγωγικές τακτικές μαζί μου. Δεν χρειάζεται να με βρίζετε. Βλέπετε, δεν μπορώ να φτάσω διαμιάς στο επίπεδο της ειδικεύσεώς σας. Διότι αν κάποιος εδώ είναι αυθεντία στο πώς να “τρώει τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι” είναι εκείνος ο αντιμνημονιακός ακροαριστερός που ψήφισε το “μεγαλοπρεπές” ΟΧΙ και την επόμενη ημέρα, όπως έκανε πάντα στην, επαναλαμβάνω, άτιμη ιστορία του, έγλειψε εκεί που έφτυνε και υπάκουσε “σεμνά και ταπεινά” μαζί με τους αισθητικά και ηθικά ομοίους, θρασύδειλους καραμανλικούς ακολούθους του, στην “αποικιοκρατική συμφωνία του Μνημονίου και της Τρόικα”. Ψήφισε και στήριξε το ακροαριστερό μόρφωμα που όχι μόνο έγλειψε εκεί που έφτυνε, αλλά υποστήριξε νομικά και το PSI στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εναντίον των προσφυγών των ομολογιούχων.
Σταθείτε λοιπόν σε στάση προσοχής μπροστά στους νέους ηγέτες σας, όπως κάνατε πάντα, και στο εξής θα απευθύνεστε με σεβασμό. Γιατί εμείς δεν σηκώνουμε πολλά-πολλά, πράγμα που, μεταξύ μας, το έχετε καταλάβει ήδη.

Reply
Ελευθέριος 13 January 2020 at 19:06

Εγώ φταίω που σου απευθύνω λόγο. Δεν κοιτάς την τύφλα σου, που τόχεις ακατοίκητο και υπηρετείς αυτούς που βρίζεις με γραβάτα και φιόγκο κορόϊδο, τζιτζιφιόγκο!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.