Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Σκεφθείτε έναν Γάλλο να λέει «όσο υπάρχουν Γάλλοι, θα υπάρχει και γαλλική γλώσσα» ή έναν Γερμανό να λέει «όσο υπάρχουν Γερμανοί, θα υπάρχει γερμανική γλώσσα»
Πώς θα σας φαινόταν;
Οι περισσότεροι θα λέγατε, ε εντάξει. Καλά τα λέει ο άνθρωπος. Ποιο είναι το πρόβλημα.
Βασικά ναι, καλά θα τα έλεγε. Με μία όμως διαφορά.
Δεν θα τα έλεγε Γάλλος, ούτε θα μιλούσε για γαλλικά.
Θα τα έλεγε Φράγκος και θα μιλούσε για φράγκικα.
Ούτε θα τα έλεγε Γερμανός για γερμανικά.
Θα τα έλεγε Ντόϋτσε, για ντόϋτσε.
Στην περίτπωση των Γάλλων, εμείς οι Έλληνες είμαστε ο μόνος λαός στον κόσμο που του αποκαλούμε έτσι. Οι ίδιοι, αλλά και όλος ο πλανήτης τους αποκαλεί Φράγκους.
Στην περίπτωση των Γερμανών, μόνο οι ίδιοι οι Γερμανοί (και ορισμένοι γύρω τους με παρεμφερείς γλώσσες) τους αποκαλούν Ντόϋτσε. Όλοι οι άλλοι τους λέμε Γερμανούς.
Μήπως και με μας αυτό δεν συμβαίνει; Λέμε εμείς «όσο υπάρχουν Έλληνες, θα υπάρχει και ελληνική γλώσσα» και δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Στη Δύση μας λένε Γραικούς και γραίκικα, και στην Ανατολή (Τούρκοι και Άραβες) μας λένε Ιωνία και ιωνικά. Yunan σημαίνει Ιωνία.
Πάμε τώρα αλλού.
Βγαίνει κάποιος και λέει «όσο υπάρχουν Θεσσαλοί, θα υπάρχει θεσσαλική γλώσσα» και ένας άλλος που λέει «όσο υπάρχουν Μακεδόνες, θα υπάρχει και μακεδονική γλώσσα».
Μα τι λες ρε φίλε; υπάρχει θεσσαλική γλώσσα, επειδή υπάρχουν Θεσσαλοί; όχι.
Σωστά. Ούτε μακεδονική γλώσσα υπάρχει επειδή υπάρχουν Μακεδόνες.
Πάντως, αυτό το τελευταίο το είπε εχθές ο πρώην Σκοπιανός πρωθυπουργός. Είπε ότι «όσο υπάρχουν Μακεδόνες τόσο θα υπάρχει μακεδονική γλώσσα». Είναι μάλιστα «υπερήφανος» που θέσπισε την «ημέρα της μακεδονικής γλώσσας».
Τρεις επιλογές έχουμε εμεις οι Έλληνες.
Α. Να το κάνουμε όπως για μας. Αυτοί θα λένε «Μακεδόνες» και όλος ο κόσμος «Σκοπιανοί».
Β. Να το κάνουμε όπως για τους Γερμανούς. Μόνο αυτοί και 2-3 γείτονές τους θα τους λένε «Μακεδόνες» και όλοι οι άλλοι «Σκοπιανοί».
Γ. Να το κάνουμε όπως για τους Γάλλους. Ακόμα και αν τους λένε όλοι «Μακεδόνες», εμείς θα τους λέμε «Σκοπιανούς»
Διότι ο Μακεδόνες είμαστε εμείς, όπως είμαστε και οι Θεσσαλοί, οι Κρητικοί, οι νησιώτες, οι Πελοποννήσιοι, οι Θράκες, οι Ηπειρώτες.
Όποιος διαλέγει το Δ, να τους αποκαλεί δηλαδή «Μακεδόνες», «μακεδονική γλώσσα» και «Βόρεια Μακεδονία», το κάνει επειδή το θέλει ο ίδιος και όχι επειδή υποχρεώνεται από κάτι. Δεν έχω ακούσει κανέναν να μιλάει πάντως για Φράγκους, Ντόϋτσε και Γραικούς, στα ελληνικά. Εκεί, δεν νιώθουμε τέτοια υποχρέωση,
Εδή θα δείτε την χθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων. Σημερινό δημοσίευμα (18.6.2020)
1 comment
Όσο υπάρχουν “πολιτικοί” θα υπάρχει και “πολιτική” γλώσσα! Ή “πολιτικές” συμφωνίες!!! Αυτοί θ’ αυτοαποκαλούνται “πολιτικοί” κι εμείς όλοι οι άλλοι θα τους λέμε προδότες!!!