Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Μακεδονία

Ποιες προτάσεις κρύβει η βαλίτσα του Νίμιτς;

Μάθιου ΝίμιτςΚατά το τριήμερο 21 -23 Ιουνίου ο ελληνικός και ο σκοπιανός τύπος δημοσίευσαν διάφορες εκδοχές και πληροφορίες ως προς την επάνοδο του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς με προτάσεις για το όνομα του γειτονικού μας κράτους. Χαρακτηριστικά αναφέρω το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22 Ιουνίου, το οποίο κάνει λόγο περί «Βόρειας Μακεδονίας». Επίσης αξιοσημείωτο είναι το πρωτοσέλιδο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ της 23-6-2008, το οποίο επίσης μιλά για «Βόρεια Μακεδονία» και μάλιστα με την σλαβική μετάφραση του όρου «Γκόρνα Μακεντόνια». Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι ο όρος Γκόρνα Μακεντόνια δεν σημαίνει Βόρεια, αλλά Ορεινή. Προέρχεται από την σλαβική λέξη Γκόρα που σημαίνει βουνό. Δεν θέλω να θεωρηθώ καχύποπτος, αλλά νομίζω ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την σύγχυση όρων. Εν πάση περιπτώσει ας προχωρήσουμε σε δύο επίσης ενδιαφέροντα δημοσιεύματα. Στις 22-6-2008 ο σκοπιανός Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι , ενισχυμένος και από τις 62 έδρες που κέρδισε μετά τις πρόσφατες εκλογές, τόνισε στο πρακτορείο ΜΙΑ της χώρας του ότι η οποιαδήποτε λύση κι αν προταθεί θα έλθει στον λαό της ΠΓΔΜ για έγκριση μέσω δημοψηφίσματος. Στην ίδια συνέντευξη ο Γκρούεφσκι εξαπολύει μύδρους κατά της Ελλάδος υπογραμμίζοντας και επιβεβαιώνοντας ότι οι σκληρές εθνικιστικές θέσεις του δεν χρησιμοποιήθηκαν απλώς για ψηφοθηρία, αλλά παραμένουν το θεμελιώδες πιστεύω του.

 Το τρίτο δημοσίευμα νομίζω ότι είναι και το πιο ενδιαφέρον. Πρόκειται για άρθρο της σκοπιανής εφημερίδας ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ (σημαίνει Νέα Μακεδονία) του Σαββατοκύριακου 21 και 22 Ιουνίου. Η εφημερίδα αυτή έχει την δική της ιστορία. Την ίδρυσε ο Τίτο τον Αύγουστο του 1944, όταν αποφάσισε να κατασκευάσει το τεχνητό «μακεδονικό» έθνος για να διεκδικεί εδάφη από την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Υπήρξε το προπαγανδιστικό προπύργιο του «μακεδονισμού» μέχρι και την μετακομουνιστική εποχή, κυρίως δε επί Προεδρίας Κίρο Γκλιγκόροφ. Προ δύο ετών πουλήθηκε σε ιδιώτες. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει τίτλο «Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για το όνομα Νέα Μακεδονία». Εδώ η εφημερίδα παρουσιάζει την δική της εκδοχή και πληροφόρηση , ότι δηλαδή ο Νίμιτς θα φέρει αμερικανική πρόταση με όνομα «Νέα Μακεδονία», δηλαδή το όνομα της εφημερίδας. Αν αληθεύει κάτι τέτοιο θα είναι κωμικοτραγικό να κληθεί η Ελλάς να αποδεχθεί ένα όνομα που χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες ως σύμβολο της τιτοϊκής προπαγάνδας και του ψευδομακεδονισμού. Τα κυριώτερα πάντως σημεία του άρθρου είναι τα εξής:

Η πρόταση του Νίμιτς και των ΗΠΑ θα είναι του τύπου «ή την αποδέχεσθε ολόκληρη ή φεύγω», δηλαδή δεν θα αφήνει περιθώριο για διαπραγμάτευση και αλλαγή ορισμένων σημείων. Αθήνα και Σκόπια θα πιεσθούν να την αποδεχθούν ως έχει.

Το όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και για διεθνή και για εσωτερική χρήση. Η λέξη Μακεδονία θα γράφεται με την αγγλική της γραφή Macedonia και όχι με την σκοπιανή της εκδοχή, δηλαδή Makedonijia.

Δεν θα υπάρχουν παράγωγα ή επίθετα προερχόμενα από το όνομα Νέα Μακεδονία, δηλαδή δεν θα αναγνωρίζονται οι πολίτες ως Νεομακεδόνες και η γλώσσα ως Νεομακεδονική. Θα αναγνωρίζονται «Μακεδόνες» πολίτες και «μακεδονική» γλώσσα. Σημείωση: Αυτό είναι και το χειρότερο όλων για την Ελλάδα και δικαιώνει όσους αντιδρούμε στην σύνθετη ονομασία. Η ρήτρα αυτή, αν ισχύσει, καταδεικνύει πόσο προσωρινό και ασήμαντο θα είναι το πρώτο συνθετικό (Νέα, Άνω κλπ) και ανοίγει τον δρόμο για μία απόσυρση του όρου αυτού μετά από δύο-τρία χρόνια. Κι  αν ακόμη τα Σκόπια δεχθούν σήμερα τον όρο Νέα ή Άνω Μακεδονία, ποιος θα τους εμποδίσει να ανακοινώσουν σε λίγα χρόνια ότι θα λέγονται απλώς Μακεδονία Θα τους δέσουμε με συμφωνίες και διεθνείς εγγυήσεις θα πουν κάποιοι. Φρούδες ελπίδες. Θυμηθείυτε πόσο εύκολα τα Σκόπια καταπάτησαν τη Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Ποιος τους τιμώρησε; Ή μήπως τιμωρήθηκε η Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά επί δεκαετίες τις ρθυμίσεις της Λωζάννης του 1923 περί του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο;

Και  τελειώνω με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος: Το κράτος των Σκοπίων μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα θα γίνει αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ και θα λάβει τη υπόσχεση για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών με την Ε.Ε. το φθινόπωρο.

 

 

Προφανώς ο Μάθιου Νίμιτς βιάζεται να βρει λύση με ένα εκ των προανφερθέντων ονομάτων, διότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι έτσι θα προλάβουν τα διαλυτικά φαινόμενα στο σκοπιανό κράτος λόγω των αυξανομένων αλβανικών απαιτήσεων. Η  ελληνική απάντηση προς τον αμερικανό μεσολαβητή πρέπει να θυμίζει ότι η ενότητα και σταθερότητα του υπό διάλυσιν γειτονικού μας κράτους δεν υπηρετείται με δώρα προς την μία μόνο πλευρά, δηλ. τον Γκρούεφσκι και τους Σλάβους εθνικιστές, αλλά και προς την άλλη, δηλαδή τους Αλβανούς. Τώρα μάλιστα  μετά τον β΄ γύρο εκλογών, οπότε φάνηκε η υπερίσχυση του Αλί Αχμέτι έναντι του Μεντούκ Θάτσι, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε στις ΗΠΑ και σε κάθε ενδιαφερόμενο την πρόταση ονόματος που έκανε δημοσίως ο Αλί Αχμέτι: «Δημοκρατία της Αχρίδος». Δεν προβάλλει μονοεθνικό χαρακτήρα, αφού πλέον το κράτος είναι συνεταιρισμός δύο συνιστώντων εθνών, δεν ενοχλεί την Ελλάδα και δεν αποκόπτει τους Σλάβους από το ιστορικό παρελθόν  τους, αφού η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ήταν από τα βυζαντινά χρόνια μία ημιαυτόνομη εκκλησιαστική οντότητα στα Βαλκάνια. Ας το τολμήσουμε!

 

  

Κ.Χ. 23-6-2008

Θα δημοσιευθεί στο τεύχους Ιουλίου του περιοδικού Άμυνα και Διπλωματία

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.