Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Παραμύθια για παιδιά και εγκλήματα από μεγάλους

papathemelis (1)Μπορεί οι Έλληνες και οι Ιταλοί να είναι μαζοχιστές εκλέγοντας για  κυβερνήτες τους τον ΓΑΠ και τον Μπερλουσκόνι αντίστοιχα, αλλά ασφαλώς δεν  εξουσιοδότησαν  τη Μέρκελ,τον Μπαρόζο, τον Σαρκοζί και το επίλοιπο κακό ευρω-συναπάντημα να καθαιρεί εν μια νυκτί τους εκλεγμένους τους.

Οι Financial Times και το Stress Τest του Τίμοθυ Γκάϊτνερ δεν μας απεκάλυψαν άγνωστα γεγονότα. Τις λεπτομέρειές τους ξεσκέπασαν: Τον κυνισμό και την ωμότητα της γερμανικής ηγεμονίας και των δορυφόρων της φώτισαν. Μας έδειξαν γυμνούς τους νάνους της κεντρικής ευρωπαϊκής σκηνής.

Στις Κάννες τρομοκράτησαν τον Παπανδρέου. Και είτε τον μεταχειρίσθηκαν σαν σκουπίδι (μια εκδοχή) είτε απλώς του ενέπνευσαν εφιαλτικό φόβο ώστε να τους  παραδώσει εμβρόντητος την πρωθυπουργία συναινώντας στον διορισμό ενός υπαλλήλου των Τραπεζών στη θέση του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Δημοκρατία, Κοινοβούλιο, κόμματα και ηγεσίες τους, αντιμετώπισαν ως ενεργούμενα                         εξωθεσμικών κέντρων το πραξικόπημα. Ο ΓΑΠ έχει σωπάσει αιδημόνως. Το συμπράττον τμήμα των πολιτικών μας ηγεσιών που χωρίς τη συνδρομή του δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το  έγκλημα σιωπά ωσαύτως. Στον καθένα απ΄ αυτούς ο Μανώλης Αναγνωστάκης πρόλαβε να αφιερώσει το μονόστιχο: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε!» Μωρέ παραέφταιγε ο ίδιος, αλλά επειδή «τόσος ήτανε» φταίγαν πρωτίστως αυτοί που τον (τους) εξέλεξαν. Λίγο πολύ όλοι μας!

Ο σωστός πολιτικός ηγέτης κατά Πλούταρχον πρέπει να βλέπει τα «πριν και τα μετά» από τα πράγματα, «άμα πρόσω και οπίσω των πραγμάτων ορώντα». Και να μην ταράζεται από κανένα πάθος στις αποφάσεις του για το δημόσιον συμφέρον. «Και μηδενί πάθει τους περί των συμφερόντων επιλογισμούς επιταραττόμενον» (Εί πρεσβυτέρω πολιτευτέον,783 D).

Στις Κάννες ο ΓΑΠ το βαλε στα πόδια. Και στην Αθήνα οι “οικιακοί” του και οι άλλοι πρόθυμοι είπαν ναι σε όλα. Στη Ρώμη όμως ο Μπερλουσκόνι είπε «Όχι» και του έστησαν επιχείρηση αποστασίας τύπου ελληνικών Ιουλιανών του ΄65.

«Παραμύθι για παιδιά» χαρακτήρισε η “Monde’’ την απόδοση της ομολογημένης λάθος διάγνωσης στις κακές ελληνικές στατιστικές. Και η γαλλική εφημερίδα αφού διαπιστώνει ότι Ελλάδα και Ισλανδία ωφελήθηκαν από τις συμβουλές και τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ  καταλήγει: « Η Ελλάδα γνώρισε την επιβολή λιτότητας από μια ηγεμονική Γερμανία της οποίας το μόνο μέλημα ήταν να σώσει τις δικές της τράπεζες από την πτώχευση και να μην δημιουργήσει προηγούμενο σε περίπτωση που πολύ μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και ενδεχομένως η Γαλλία θα χρειάζονταν να σωθούν από το ναυάγιο».

Συμπέρασμα της Monde: «Το Βερολίνο απέρριψε εσκεμμένα τα μέτρα που θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα εξ’ αιτίας του μεγέθους της σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» (Τα  παραθέματα από το βιβλίο του Gabriel Colletis, Έξω από την κρίση, σ.130 επ.)

Θλιβερό προτεκτοράτο του Βερολίνου η δυστυχής Ελλάς. Ψηλαφούμε στις σελίδες του Γκαϊτνερ τα μαστιγώματα. Στρατηγική του περιβόητου Σόϊμπλε «να κλωτσήσουμε τους Έλληνες εκτός Ευρωζώνης» με το επιχείρημα που ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών βρήκε «τρομακτικό»: «Αφήνοντας την Ελλάδα να καεί αυτό θα έκανε πιο εύκολη την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης» (sic!)

Ο Ομπάμα, εκτίμησε ψύχραιμα ότι ενδεχόμενη έξοδος (αναγκαστική ή εκούσια) της Ελλάδος από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε παγκόσμιο  κραχ. Άποψη που συμμερίστηκε τελικά η Μέρκελ φοβούμενη ότι θα τινάζονταν στον αέρα η Ευρωζώνη. Σαφέστατος ο Γκάϊτνερ: «Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας είχε ανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι αγορές κατέρρεαν. Ο ξαφνικός πανικός στην Ευρώπη ήταν σοκαριστικός».

Πολλοί και ο διευθυντής της ΕHESS του Παρισιού Τ. Πικετί μιλούν για την ανάγκη πραγματικού εκδημοκρατισμού της Ευρώπης. Είναι αυταπάτη τονίζει ότι το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη. Και καταλήγει: «Το αποκορύφωμα της τρέλας είναι αυτή η αλληλουχία από νυχτερινές συνόδους όπου υπουργοί μας ανακοινώνουν το ξημέρωμα ότι έσωσαν το ευρώ προτού συνειδητοποιήσουμε, 24 ώρες αργότερα ότι δεν γνωρίζουν τι αποφάσισαν»(ΝΕΑ 21/5/14).

Η Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Νότος (περιλαμβανομένης της Γαλλίας) θυσιάστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια για «ένα πουκάμισο αδειανό», ένα υποτίθεται ενιαίο νόμισμα, μιας υποτίθεται Ενωμένης, ενώ στην πραγματικότητα Γερμανικής Ευρώπης.

Ο τευτονικός ηγεμονισμός σκότωσε το όραμα της Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας όπως η παρέα Σαρκοζί με τους επιχώριους συνεργούς του, το δημοψήφισμα του ΓΑΠ και την ελληνική κοινωνία.

Για ποια Ευρώπη, για ποιαν αλληλεγγύη, ποιαν ευημερία; Όνειρα απατηλά…

Στο όνομα ωστόσο της réal politiqueνα δούμε πως μπορούμε να σταματήσουμε το κακό εδώ.

Κάποιοι δύσκολα αλλάζουν κόμμα (αν και τώρα πια τους…αλλάζουν τα κόμματα) μπορούν όμως να διαλέξουν τους συγκριτικά καλύτερους, και να απορρίψουν οπωσδήποτε τους πονηρούς. Διότι όταν οι πονηροί αναλαμβάνουν εξουσίες προκαλούν δημόσιες συμφορές. «Πονηρά φύσις, εξουσίας επιλαβoμένη, δημοσίας απεργάζεται συμφοράς»(Δημόκριτος).

 

 

ΥΓ

ΔΗΛΩΣΗ Στέλιου Παπαθεμελή

 

Στην βαρέως πάσχουσα Ελληνική Δημοκρατία κατήντησε κανόνας το «μπάτε σκύλοι

αλέστε και αλεστικά μη δώστε»

Τρεις επισημάνσεις :

1. Ειδικά τις μέρες αυτές οι πράκτορες της Άγκυρας αλωνίζουν τρελά τα μειονοτικά

χωριά της Θράκης εξαγοράζοντας συνειδήσεις με πακτωλό χρήματος, που

υπολογίζεται στα 30.000.000.- (τριάντα εκατομμύρια) ευρώ, προκειμένου να

αναδείξουν πρώτο κόμμα την Κυριακή το αυτονομιστικό DEB.

Συγκυβέρνηση και Αντιπολίτευση έχουν διαπράξει κατά συρροήν βλακώδεις

χειρισμούς που εξασθένισαν εκεί την εθνική μας κυριαρχία, και επέτρεψαν την

υποκατάσταση της από τους εγκάθετους της Άγκυρας.

2. Στα πλαίσια των διακαναλικών λεγομένων προεκλογικών εμφανίσεων, δόθηκε

σήμερα, χρόνος σε κόμμα που πρεσβεύει την απόσπαση της Μακεδονίας μας από

την ελληνική επικράτεια και την προσάρτηση της στο ψευδώνυμο προτεκτοράτο

των Σκοπίων. Ο συνεντευξιαζόμενος μάλιστα εκπρόσωπος του απευθύνθηκε στους

Έλληνες τηλεθεατές στα …σκοπιανά μεταφραζόμενα με υπότιτλους.

3. Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά βρίσκει την επίσημη Ελλάδα μακαρίως

αδρανούσα η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, και

μάλιστα ανήμερα της αποφράδας μέρας, 29ης

Και οι τρεις περιπτώσεις εντοπίζουν αυτοκτονιακού χαρακτήρα εγκλήματα μας δια

παραλείψεως τελούμενα. Αλήθεια ως πότε θα συνεχίζουμε να εφοδιάζουμε τους

εχθρούς μας, με το σκοινί που θα μας κρεμούν ;

Καλούμε το πολιτικό μας προσωπικό κυβερνών και αντιπολιτευόμενο να αντι-δράσει

επιτέλους!

 

8 comments

Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 23 May 2014 at 12:18

Τόση φλυαρία γιὰ τὸ αὐταπόδεικτον : ἡ Μέρκελ, ὁ Μπαρόζο, ὁ Σαρκοζί καὶ τὸ ἐπίλοιπο κακό εὐρω-συναπάντημα ἀρνήθηκαν νὰ φορτώσουν τοὺς φορολογουμένους στὴν ὑπόλοιπη Εὐρώπη μὲ μία ἀκόμη λευκὴ ἐπιταγή γιὰ κάτι λίγες δεκάδες δισεκατομμύρια εὐρώ, τὰ ὁποῖα θὰ τραγάνιζε ὁ ἄρχοντας λαὸς τῆς Ἑλλάδος. Μέχρι νά ξαναμείνει άπὸ λεφτά καὶ νὰ ξαναζητιανέψει. Καὶ οἱ ἐκλεγμένοι ἡγέτες του δὲν ἐξηγέρθησαν κατὰ τοῦ ἀνοσιουργήματος, τοῦ ἐγκλήματος αὐτοῦ ! Ἐνῶ ἡ ἀδούλωτη Κύπρος ἀντιστάθηκε καὶ εἴδαμε πόσα κέρδισε !
Καὶ καλά, ὁ Παπαθεμελῆς θὰ λέει ἀπὸ μέσα του : καλά, ἐγὼ μπαροῦφες γράφω, ἀλλὰ νά ποῦ ὑπάρχουν ἀφελεῖς, σὰν τὸ «Ἀντίβαρο» καὶ τὰ άναδημοσιεύουν καὶ τὰ διαδίδουν. Καὶ πιστεύουν ὅτι ἔτσι συμβάλλουν στὸν δημόσιο διάλογο καὶ στὸν προβληματισμὸ τῶν πολιτῶν.

Reply
Kostas Dimopoulos 23 May 2014 at 21:20

κ. Γεωργανα, εχετε κατι ουσιωδες να πειτε;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 26 May 2014 at 16:13

Ναί, ὅτι ἡ ἀρχικὴ ἀνάρτηση εἶναι ἀνουσία φλυαρία, ἱερεμιάς, καί, ὅτι, κατὰ τὴν γνώμη μου, τὸ «Ἀντίβαρο» θὰ ἦταν καλύτερο νὰ μὴ τὴν εἶχε δημοσιεύσει.

Reply
Kostas Dimopoulos 29 May 2014 at 12:47

Υπάρχει βέβαια και η απλή λύση να μην σχολιάζετε μονίμως αρνητικά εάν δεν έχετε ουσιώδη αντίλογο. Και φυσικά υπάρχει και η λύση της σιωπής.

Reply
Alexandros 29 May 2014 at 13:06

Η μεγαλύτερη μπαρούφα που κατά κόρον γράφεται από τα παπαγαλάκια της κλεπτοκρατίας είναι ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πλήρωσαν για τη διάσωση της Ελλάδος ενώ και οι Πέτρες γνωρίζουν, μιας και οι ίδιοι το έχουν παραδεχτεί, ότι η Γερμανία έχει κέρδος οικονομικό από την κρίση άμεσο.

Κατά τα αλλα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τα εγκλήματα των τραπεζιτών, οι οποιοι χρέωσαν τις τράπεζες όπως και στην Ιρλανδία και τα χρέη τα αγόρασαν τα κράτη με τα χρήματα των φορολογουμενων φυσικά, στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν το υπερχρεωμένο κράτος, το οποιο υπερχρεώθηκε αφενός γιατί ήταν διογκωμένο, όχι και τόσο όσο πολύ λένε, αλλα και γιατί ήταν πλήρως αδύναμο στο να φορολογήσει τους μη μισθωτούς ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολλά μα παρα πολλά τα κλεμμένα χρήματα, δεν είναι κρυμμένα όπως τα παπαγαλάκια λένε για να απαξιώσουν τις κλοπές είναι όμως κλεμμένα και είναι αρκετά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος την εγκληματική κακοδιαχείριση επίσης. Το βάρος όλου αυτού του χρέους δεν το επωμίστηκε κανεις άλλος από αυτούς που πλήρωναν τόσα χρονια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δηλαδή, γιατί το κράτος δεν μπόρεσε μετά από τόσα μαθήματα "τεχνογωσιας" να κάνει ούτε εμβρυϊκά βήματα προς την καταπολέμησης της κλεπτοκρατίας. Και σαν μην φτάνει αυτό οι απολύτως ανίκανοι που στενοχωριούνται όταν τους μαλώνει ο Σόιμπλε βγαίνουν και στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενοι το μηδενικό τους έργο, όσο για τις μεταρρυθμίσεις, που υποτίθεται προωθεί η κυβέρνηση ούτε ως κακόγουστο αστείο δεν ακούγονται πλέον, για αυτό και πήραν το πρώτο μήνυμα, το δεύτερο θα είναι εκλογικό χαστούκι, που τους οδηγήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πλέον πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν χειρότεροι να κυβερνήσουν τον τόπο, ίσως και να υπάρχουν ίσως και όχι, μένει να δούμε, γιατί το να περιμένει κανεις διαφορετικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας τα ίδια είναι ηλίθιο, άρα είναι ηλίθιο να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα ψηφίζοντας αποδεδειγμένα κλεφτες και απατεώνες, που έχουν μετατρέψει το κράτος σε παρακράτος.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 May 2014 at 18:31

@Kostas Dimopoulos
«Υπάρχει βέβαια και η απλή λύση να μην σχολιάζετε μονίμως αρνητικά εάν δεν έχετε ουσιώδη αντίλογο.»
Μὰ ἔχω ἀντίλογο, καὶ μάλιστα ἀναλόγου οὐσιαστικότητος μὲ τὴν ἀρχικὴ ἀνάρτηση. Τί φταίω πού ὁ συγγραφεύς της παραληρεῖ ;
«Και φυσικά υπάρχει και η λύση της σιωπής.»
Ἐδῶ συμφωνούμε καί, μάλιστα, ἀκριβῶς αὐτὸ πρότεινα κι ἐγὼ στό «Ἀντίβαρο». Νὰ μὴν ἀναδημοσιεύει κενολογίες, ὁποθενδήποτε καὶ ἂν προέρχονται.

Reply
Kostas Dimopoulos 2 June 2014 at 11:54

@Γ. Ι. Γεωργανάς

Reply
Kostas Dimopoulos 2 June 2014 at 11:57

@ Γ. Ι. Γεωργανάς

Καλή σας ημέρα και καλό μηνα. Είμαι σίγουρος πωσ καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ασ μην συνεχίσουμε καθώς η συγκεκριμένη “λογομαχία” δεν μας προσφέρει τίποτα πνευματικά. Αυτό άλλωστε ήταν και το νόημα του σχολίου μου.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.