Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Ενώ η προσοχή μας ήταν στραμμένη στις ευρωεκλογές διαδραματίσθηκαν ενδιαφέροντα γεγονότα στο δεύτερο κράτος του Ελληνισμού, την Κύπρο. Τα θυμίζω εν συντομία:
Πρώτο σημαντικό γεγονός ήταν η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τώρα με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και με τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, οι ΗΠΑ καθίστανται στρατηγικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε και τα Κατεχόμενα, αλλά αρνήθηκε να κάνει χειραψία με τον ψευδοπρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Έρογλου. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, το οποίο ανακήρυξε ο μακαρίτης Ντενκτάς στις 15.11.1983. Ο Ελληνισμός οφείλει να αξιοποιήσει τη διεθνή απομόνωση των φερεφώνων της Άγκυρας και να εργασθεί για την προβολή του Κυπριακού ως ζητήματος εισβολής και κατοχής.
Δεύτερο σημείο άξιο σχολιασμού είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Με σταυροδοσία των υποψηφίων, όπως και στην Ελλάδα, οι Κύπριοι ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) της Δεξιάς. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων έδειξαν έτσι τη στήριξή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Δεύτερο κόμμα, με μεγάλες απώλειες συγκριτικά με το παρελθόν, ήλθε το Κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Η αριστερή διακυβέρνηση του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ κατά την προηγούμενη πενταετία έβλαψε την Κυπριακή οικονομία, προσπάθησε να αφελληνίσει την παιδεία και τελικά οδήγησε την Κυπριακή Αριστερά στην απώλεια του 1/4 της δυνάμεώς της. Τρίτο ήλθε το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) του Κέντρου, το οποίο διαφωνεί με οποιαδήποτε σκέψη νεκραναστάσεως του Σχεδίου Ανάν. Τέταρτο ήλθε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, με αρχηγό τον αξιόλογο πολιτικό Γιαννάκη Ομήρου και με σαφή αντίθεση σε λύσεις τύπου Ανάν. Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είχε πέρσυ διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ίδρυσε κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά δεν κέρδισε έδρα.
Τελικά ο ΔΗΣΥ εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Το ΑΚΕΛ επίσης 2, το ΔΗΚΟ 1 και η ΕΔΕΚ 1. Με τον ΔΗΣΥ επανεξελέγη η μαχητική Ελένη Θεοχάρους, η οποία θέτει συχνά στην Ευρωβουλή το ερώτημα για την τύχη των αγνοουμένων-θυμάτων της εισβολής του 1974. Προ ενός έτους κατήγγειλε ότι βρέθηκαν σκελετοί Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων σε τουρκική φυλακή. Της εύχομαι να συνεχίσει τον αγώνα!
Κ.Χ. 28.5.2014
2 comments
Και θεωρείτε σημαντική την μη χειραψία του Μπάϊντεν; Και ενώ ήδη εχουν δώσει τα χέρια ο Αναστασιάδης με τον Έρογλου;
Προς τι ο ενθουσιασμός;
Επίσης, τα αποτελέσματα της Κύπρου είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου σε όποιον ενδιαφέρεται.
Θέλετε να μας πείτε κάτι; Εγώ δεν βλέπω πάντως κάποιο νόημα στο κείμενό σας.
Εάν είστε αισιόδοξος, καλύτερα να μην σχολιάσουμε. Εάν όχι, δε φαίνεται.
Γράφει ο κ. Χολέβας:
Η προηγούμενη αριστερή διακυβέρνηση της Κύπρου από το ΑΚΕΛ προσπάθησε να αφελληνίσει την παιδεία… Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) [Κατά δικές τους απανωτές δηλώσεις “υποθηκάριο της πολιτικής Μακαρίου”] ήλθε τρίτο. Τέταρτο ήλθε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ [επίσης κόμμα υποθηκαριακό], με αρχηγό τον αξιόλογο πολιτικό Γιαννάκη Ομήρου. Ο Γιώργος Λιλλήκας [άλλος υποθηκάριος, χωριανός (και συγγενής;) του μεγάλου ηγέτη] με μικρή διαφορά δεν κέρδισε έδρα!
Γράφω στο Αντίβαρο και του στέλνω και άρθα από καιρού εις καιρόν παρόλο ότι εξελίσσεται ραγδαίως σε μη σοβαρή ιστοσελίδα (δέστε παραπλεύρως περί αυνανισμού γενικώς), επειδή είμαι Κύπριος, επειδή αγαπώ την Ελλάδα, επειδή εύχομαι και ελπίζω -αντίθετα με όλες τις ενδείξεις- ότι η κάποια στιγμή η Ελλάς θα βρει τιον εαυτό της. ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Λέω, τώρα, στον κ. Χολέβα:
Τα πιο πάνω κόμματα έχασαν στις εκλογές επειδή τα έχουν χαμένα, κι εσείς, κύριε Χολέβα ή παραπληροφορείστε σκόπιμα ή συμπράττετε σε ψευδαισθησιακού τύπου πληροφόρηση.
Ο αφελληνισμός της παιδείας της Κύπρου άρχισε από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και σας παραπέμπω στην τελευταία έκδοση του περιοδικού “Νέα Εστία” ή εδώ στο Αντίβαρο: http://www.antibaro.gr/article/10083
Αν αφού διαβάσετε τα τεκμήρια αμφισβητείτε με άλλα τεκμήρια ότι συνέπραξε από την αρχή αλλά και πρόσφατα ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ σε αυτό τον αφελληνισμό για χάρη της Προεδρίας, να το γράψετε.
Το ΔΗ.ΚΟ, ήλθε τρίτο με περαιτέρω μείωση κι έφτασε τώρα με τον νέο αρηγό του στο 10%! Είναι ο “πατριωτισμός” του ή ο το ψέμα που κουβαλεί που φταίει;
Όσο για τον “αξιόλογο” ηγέτη του Σοσιλαιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, κύριε Χολέβα μου, μα δεν είναι δυνατόν εσείς ένας φιλόδοξος πολιτικός να παρουσιάζεστε τόσο απληροφόρητος! Δηλαδή έχασαν και οι λέξεις τη σημασία τους; Αυτό το “αξιόλογο”, υποθηκαριακό κόμμα, έχει πάντα τους πιο “αξιόλογους” ηγέτες, διακηρύττει πάντα πως ήρθε η στιγμή να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να σκίσει και το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώνει συνέχεια τα ποσοστά του.
Δηλαδή, κύριε Χολέβα, αν δεν καθόμουν εγώ τώρα εδώ να χάνω την ώρα μου αμφισβητώντας τις “πληροφορίες” σας, θα παραπληροφορούσατε το αναγνωστικό σας κοινό. Προς τί; ΠΡΟΣ ΤΙ; Νομίζετε, άραγε, ότι επειδή αυτά που λέτε συντονίζονται με όλη την παραπληροφόρηση που δέρνει αλύπητα την Ελλάδα – όσον τουλάχιστο αφορά την Κύπρο – νομίζετε ότι ενισχύεται το εκτόπισμά σας στη συνείδηση του μέσου Ελλαδίτη ψηφοφόρου;
Αφήστε πια αυτά τα παλιά “κόλπα”, θέλουμε άλλη Ελλάδα, άλλου επιπέδου, κι αν σταματήσω κι εγώ να τρέχω να διαψεύδω τις ανοησίες που γράφονται σε αυτή την ιστοσελίδα για την Κύπρο… θα νιώθω ότι χάθηκε κάθε ελπίδα. Το κάνω, λοιπόν, για τον εαυτό μου, για τη δική μου ψευδαίσθηση ότι… κατορθώνω κάτι! Τι κρίμα που είμαστε όλοι. Αναξιολύπητοι.