Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Εκδηλώσεις

28 Αυγ ’14, 20:30 / Σεμινάριο – Τα οικονομικά των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους: φορολόγηση και χρηματοδότηση της εκκλησίας από το κράτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

inspol

Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής (ΙΝΣΠΟΛ – conservatives.gr) διοργανώνει την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 στις 20.30 σεμινάριο με θέμα:
TA ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ: φορολόγηση και χρηματοδότηση της εκκλησίας από το κράτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο «ΕΝΑΣΤΡΟΝ» (Σόλωνος 101, Αθήνα) και έχει ελεύθερη είσοδο. Αποτελεί μέρος σειράς τεσσάρων σεμιναρίων (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2014) με θέμα τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και την μελλοντική εξέλιξή τους.
Εισηγητής ο Δρ. Άγγελος Χρυσόγελος, ο οποίος θα παρουσιάσει έρευνά του για το θέμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στην παρούσα ερευνητική εργασία επιχειρείται να τεθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της Εκκλησίας στην Ελλάδα σε ένα ευρύτερο συγκριτικό πλαίσιο. Αναλύονται τα ισχύοντα σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκλησιών στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η ανάλυση δείχνει ότι τα διάφορα εθνικά νομοθετικά πλαίσια μπορούν να ταξινομηθούν σε τρία διαφορετικά μοντέλα χρηματοδοτικής σχέσης κράτους-θρησκείας: (α) Πλήρης οικονομική ανεξαρτησία της εκκλησίας από το κράτος. (β) Απευθείας κρατική χρηματοδότηση προς θρησκευτικές ομάδες. Και ένα ενδιάμεσο μοντέλο, κατά το οποίο (γ) οι εκκλησίες κάνουν χρήση κρατικών μηχανισμών (π.χ. του φορολογικού συστήματος) για την συλλογή των συνεισφορών των πιστών. Αυτά τα μοντέλα αντανακλούν διαφορετικές ιστορικές πορείες στην σχέση κρατών και εκκλησιών στην Ευρώπη, καθώς και διαφορετικές εκκλησιαστικές και πολιτιστικές συνθήκες. Η ελλαδική πρακτική απευθείας χρηματοδότησης της Εκκλησίας από το κράτος δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρωτοτυπία της χώρας μας, καθώς αυτό είναι ένα μοντέλο που συναντάται ακόμα και σε χώρες σε προχωρημένο στάδιο εκκοσμίκευσης. Η προσεκτική συγκριτική μελέτη αναδεικνύει ως βασικό ζήτημα όχι την χρηματοδότηση της επικρατούσας εκκλησίας από το κράτος στην Ελλάδα καθεαυτή, αλλά το ότι ο τρόπος κατά τον οποίο αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα επέτεινε την καχεξία και το αίσθημα εξάρτησης της εκκλησίας. Η ερευνητική εργασία καταλήγει με την διατύπωση ενός εναλλακτικού μοντέλου χρηματοδότησης της Εκκλησίας στην Ελλάδα που μπορεί να οδηγήσει σε μια κουλτούρα λογοδοσίας και δυναμισμού την ίδια την Εκκλησία και να αυξήσει το αίσθημα συμμετοχής των πιστών στο έργο της, χωρίς όμως να χαλαρώνονται οι θεσμικοί δεσμοί με το κράτος. Πέραν τούτων, ένα γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με τις (οικονομικές) σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στην Ευρώπη είναι εντελώς αναντίστοιχη με τις πραγματικές σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στην Ευρώπη, οδηγώντας σε μια εκτεταμένη παραπληροφόρηση που αποκτά από κάποιο σημείο διάδοσης και έπειτα την δική της δυναμική επιβολής.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους τις ζητήσουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Δρ. Άγγελος Χρυσόγελοςγεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και εργάζεται ως Λέκτωρ ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία. Είναι διδάκτωρ πολιτικών και κοινωνικών επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο διεθνών σχέσεων και διπλωματίας από το Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας και πτυχίο πολιτικών επιστημών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Clingendael στην Χάγη, το Wilfried Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες και το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Facebook-Eventsfacebook_16

 

http://conservatives.gr/2014/08/22/423/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.