Γράφει ο Τηλέμαχος Μιχαηλίδης
Ισπανία
Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Προηγείται το νεότευκτο κόμμα των Pademos me 27% στις δημοσκοπήσεις. 8 μήνες μετά την ίδρυσή του ξεπέρασε όλα τα κόμματα της Ισπανίας.
Γαλλία
Προεδρικές εκλογές το 2017. Προηγείται στις δημοσκοπήσεις η Μαρί Λεπέν με ποσοστό γύρω στο 30%. Μεγάλη η πιθανότητα να εκλεγεί Πρόεδρος.
Ιταλία
Εκλογές τον Φεβρουάριο του 2018. Δεύτερο στις δημοσκοπήσεις το «Κόμμα των Πέντε Αστέρων» με ποσοστό περίπου 19%.
Μ. Βρετανία
Εκλογές τον Μάϊο το 2015. Τρίτο στις δημοσκοπήσεις το UKIP του Φαράζ με ποσοστό περίπου 19%. Ενδεχομένως να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών. –
Ελλάδα
Εκλογές είτε σε έναν, είτε σε 10-11 μήνες, ανάλογα με την εκλογή ΠτΔ. Πρώτο κόμμα σταθερά στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό κοντά στο 27%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα σέβεται δανειακές συμβάσεις, δεν θα αποπληρώνει τις δόσεις και θα κόψει μονομερώς το χρέος. Το χρέος όχι σε ιδιώτες, αλλά σε κρατικές οντότητες. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, και γενικώς σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης που μας έχουν δανείσει.
Αντίστοιχα κόμματα και σε άλλες χώρες.
Το κοινό όλων αυτών των κομμάτων είναι ο αντιευρωπαϊσμός, δεξιός ή αριστερός. Μαλακός ή σκληρός. Ευθύς ή έμμεσος.
Σε ποια χώρα είναι πιθανότερη η σύντομη ανάληψη της εξουσίας από ένα από αυτά τα αντιευρωπαϊκά κόμματα; Στην Ελλάδα.
Ποια χώρα αν υποστεί καίριο πλήγμα από τον αντιευρωπαϊσμό της θα προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά στους υπόλοιπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πάλι η Ελλάδα.
Ποια χώρα λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιπαράδειγμα, ως κακό πρότυπο, ώστε να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους άλλων κρατών να προσχωρήσουν σε ακραίες πολιτικές λύσεις; Σωστά μαντέψατε.
Κρίσιμη ερώτηση: λέτε αυτά να περνάνε και από το μυαλό της Μέρκελ;
Αν ναι, δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά. Θέλετε να φύγετε; ε, φύγετε. Το 2012 ήθελα να σας κρατήσω. Εντωμεταξύ, ανέκυψε ένας μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσως κα να μην είναι κακή ιδέα να ανακοπεί το τσουνάμι αν η Ευρώπη δει ένα μέλος της να πέφτει στον Καιάδα, και μάλιστα αυτοβούλως. Θα συνετίσει τους υπόλοιπους.
Παίρνουμε μία ιδέα πόσο σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει την επαύριο των εκλογών.
Should I stay or should I go?
2 comments
Χρόνια Πολλά!
Τώρα ἐπὶ τοῦ κειμένου: 1) ποιὸς ἀποφάσισε [Το χρέος όχι σε ιδιώτες, αλλά σε κρατικές οντότητες]?
2)Ποιὸς σκέφτεται περισσότερο αντιευρωπαϊκά, ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἤ ἡ Μέρκελ, ποὺ ἐφαρμόζει ἐπακριβῶς τὸ οἰκονομικό καὶ ὄχι μόνο, δόγμα Βίσμαρκ. Γιὰ πάρτη τῆς Γερμανίας (καί καλά κάνει).
3)Πολλά μπορεῖ νὰ κατηγορήσῃ κανεὶς τὸν ΣΥΡΙΖΑ, ἀλλὰ οχι καὶ γιὰ τὸ … προπατορικό ἁμάρτημα καὶ μάλιστα μὲ ὄφι τὸν Σκουρλέτη !!!
4) Τέλος ἤ ἡ συγκυβέρνηση ἔκανε καλὴ δουλειά, ὁπότε ἡ ἑπομένη (ἴδια ἤ ἄλλη) δὲν ἔχει πρόβλημα ἤ δὲν ἔκανε ὁπότε καιρὸς νὰ παίρνῃ πόδι.
Ἔτσι ἀπὸ περιέργεια γιατὶ ἡ πρεμούρα νὰ ἐξωπετάξουν τῷ ’11 τὸν ΓΑΠ ἀφοῦ ἐπικύρωσαν καὶ προχώρησαν ἀκριβῶς στὴν ἴδια ρότα?
Ἄντε καὶ καλὴ Χρονιά νὰ ἔχουμε!
1) το αποφάσισε ο ΓΑΠ και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2009-2010. Ορισμένοι από αυτούς που το αποφάσισαν σήμερα το παίζουν αντιμνημονιακοί, πχ η Κατσέλη και άλλοι. Μάλιστα ο ίδιος ο ΓΑΠ ετοιμάζεται ως αρχηγός δικού του κόμματος να γίνει υπουργός εξωτερικών μίας αντιμνημονιακή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα παραβεί τη συνέχεια του κράτους και δεν θα πληρώνει τοκοχρεωλύσια των δανείων όλων των ευρωπαίων εταίρων, δηλαδή καμιά 15αριά χωρών.
3) σίγουρα όχι
4) η συγκυβέρνηση έκανε όντως καλή δουλειά να συμμαζέψει τα οικονομικά. Έφερε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και το 2014, έφερε ανάπτυξη +0.6% το 2014, έφερε τις πρώτες μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις εντός του 2014, έκανε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των επιχειρήσεων και νυκοκοιρέματος των δημοσίων εξόδων και κυρίως αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των αγορών παραλαμβάνοντας ομόλογα στο 32% το 2012 και πετυχαίνοντας την κάμψη τους στο 5-6% πριν τρεις μήνες. Η πολιτική αστάθεια των εκλογών τα ανέβασε και πάλι στο 10%. Κρίμα δεν είναι όλα αυτά να ακυρωθούν;
Η πλήρης επιβαβαίωση όμως του άρθρου φαίνεται στη σημερινή είδηση από την Ημερησία
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113420963
Βόμβα Μέρκελ: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διασώσουμε την Ελλάδα – Δεν είναι πλέον σημαντική για το ευρώ
Οι πολιτικοί της ευρωζώνης δεν είναι υποχρεωμένοι να διασώσουν την Ελλάδα καθώς η χώρα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό συστημικό κίνδυνο για το ευρώ, είπε την Τετάρτη υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε ο Michael Fuchs την Τετάρτη στην εφημερίδα Rheinische Post, είπε ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να “εκβιάζουν” τους εταίρους τους στην ευρωζώνη.
“Εάν ο Αλέξης Τσίπρας του ελληνικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί να περιορίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τα μέτρα λιτότητας, τότε η τρόικα θα πρέπει να περικόψει τα δάνεια προς την Ελλάδα”, είπε.
“Οι εποχές που έπρεπε να διασώσουμε την Ελλάδα έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για πολιτικούς εκβιασμούς. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον συστημικά σημαντική για το ευρώ”.
Είναι η πρώτη φορά μετά την προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα που υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος προειδοποιεί ότι η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μπορεί να διακοπεί εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
Ο Fuchs, ανώτατο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών της Merkel, έχει εκφράσει συχνά την απογοήτευση μεγάλης μερίδας πολιτικών και της κοινής γνώμης στη Γερμανία για τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ανέφερε ότι υπάρχει πάντα η επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
“Περαιτέρω περικοπές χρέους θα χρειαστούν ξανά και ξανά, εκτός και αν η χώρα εξέλθει της ευρωζώνης γεγονός που θα της επιτρέψει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω της υποτίμησης”, είπε στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113420963