Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια

Oι Στόχοι της πολιτικής της Τουρκίας στην Βοσνία

 «Ιστορική» χαρακτηρίζουν στην Τουρκία τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σβεν Αλκαλάι, και Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, καθώς αποτέλεσμα της συνάντησης -που έγινε μετά τις προσπάθειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών- ήταν η Βοσνία να ορίσει τον Μπόσα Αρναβούτ, ως πρέσβη της, στο Βελιγράδι.


Ο διορισμός του νέου πρέσβη ήταν μια από τις πολλές εκκρεμότητες, που υπάρχουν στη σχέση μεταξύ Βοσνίας και Σερβίας, μετά τον αιματηρό πόλεμο της δεκαετίας του `90.Ο κ. Νταβούτογλου, που εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης, υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή και ο τριμερής μηχανισμός που στήθηκε, «άλλαξαν σοβαρά την εικόνα των Βαλκανίων».


Μετά το σπάσιμο του πάγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, η τουρκική κυβέρνηση έχει ως στόχο να φέρει και την Κροατία στη διαδικασία συμφιλίωσης . Η Τουρκική κυβέρνηση προχωρεί με δικές της προσπάθειες διαμεσολάβησης με σκοπό τον συμβιβασμό των αντιμαχόμενων πλευρών. Η πρωτοβουλία της Άγκυρας είναι ανεξάρτητη από αυτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποίες έχουν σαν σκοπό την βελτίωση της υφιστάμενης κρατικής δομής της Βοσνίας Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης ή κυβέρνηση για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Βοσνίας και για την ενίσχυση των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ΕΕ ξεκίνησε την διαδικασία χωρίς να λάβει υπόψη της σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα των Μουσουλμάνων της Βοσνίας .


Η προσπάθεια της επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Βοσνίας σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το ΝΑΤΟ. Θα αναλάβει επίσης πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας ομάδας «φίλων της Βοσνίας” στο πλαίσιο αυτών των οργανώσεων με σκοπό να επιτύχει ευρύτερη κινητοποίηση και υποστήριξη για τη Βοσνία. Πιθανά μέλη αυτής της ομάδας θεωρείται ότι θα είναι οι γειτονικές και περιφερειακές χώρες όπως η Κροατία, η Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Η Τουρκία θα ενεργεί ως εκπρόσωπος για τη Βοσνία στο ΝΑΤΟ και στη Βαλκανική πλατφόρμα, όπως είναι οι συνεδριάσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η Τουρκία ελπίζει ότι η Σλοβενία θα πράξει το ίδιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία θα παράσχει όλη την υποστήριξη που μπορεί στη Βοσνία όταν θα πάρει τη μη μόνιμη έδρα ιδιότητας μέλους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το 2010-2012


Η Τουρκία θα επιδιώξει τη συνεργασία της Νορβηγίας για τον προσδιορισμό των ελλείψεων της Βοσνίας στον τομέα της άμυνας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων καθώς και και την ενίσχυση της συνεργασίας της Βοσνίας με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι απογοητευμένη επειδή το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η Βοσνία Βοσνία – Ερζεγοβίνη εκπλήρωσε ορισμένους από τους όρους για το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στη Συμμαχία, αλλά υπάρχει ακόμη μία σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν ενώ παράλληλα δεν υπήρξε απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων στα ταξίδια με τις χώρες της ΕΕ.


Η εμβάθυνση της διχόνοιας ανάμεσα στις τρεις κοινότητες – Βόσνιοι, Κροάτες και Σέρβοι – επιβράδυνε τη μετάβαση της Βοσνίας από το να είναι μια χώρα υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας στο να καταστεί πλήρως λειτουργική και ανεξάρτητο κράτος. Η συμφωνίας του Dayton, με την οποία έληξε ο τετραετές Πόλεμος της Βοσνίας το 1995, παρήγαγε βιαστικά το σύνταγμα της το οποίο όμως πρέπει να αναθεωρηθεί.


Η Τουρκία ανησυχεί ιδιαίτερα από τις αποσχιστικές τάσεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μία από τις δύο κύριες πολιτικές οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία. Η Τουρκία ανησυχεί επίσης για την αυξανόμενη τάση της κροατικής κοινότητας στη Βοσνία να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια ξεχωριστή οντότητα, ενώ αποτελούν τμήμα της Βοσνίας-Κροατικής Ομοσπονδίας.


Οι επικείμενες εκλογές στη Βοσνία καθιστούν την κατάσταση πιο εύθραυστη δεδομένου ότι οι εθνικιστικές φωνές γίνονται πιο ισχυρές Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πρωτοβουλία τους υπερνίκησαν το πολιτικό αδιέξοδο αλλά από τον Οκτώβριο έχουν αποτύχει να παράγουν αποτελέσματα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Hurrieyt



http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/o_11.html

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.