Wednesday 2 October 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία

19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες

Τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας στο δήμο Αθηναίων παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, διατυπώνοντας παράλληλα προτάσεις για μια καλύτερη και ασφαλέστερη πόλη.Σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Σουδάν και αλλού, οι υπηρεσίες υγείας είναι άγνωστη λέξη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν έξαρση φυματίωση, ηπατίτιδα και έιτζ ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.


Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα παράνομης μετανάστευσης και παρεμπορίου, λειτουργίας οίκων ανοχής, αστέγων, διακίνησης ναρκωτικών, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα της πόλης που είναι η δημόσια υγεία.Υπενθύμισε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα λήγει η δέσμευση της αστυνομίας για κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων του κέντρου της πόλης.


Εκτίμησε ότι περίπου το 19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες, νόμιμοι και μη (το 50% από τους περίπου 900.000 μετανάστες της χώρας ζουν στην Αθήνα, από τους οποίους το 40% εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων).


Για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, αναφέρθηκε στη συνέντευξη ότι το τελευταίο 8μηνο έγιναν 10.400 κατασχέσεις, περίπου 480.000 τεμάχια από μεικτά κλιμάκια δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΑΣ. Οσα είναι απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων, όπως προβλέπει ο νόμος, καταστρέφονται, ενώ από τα υπόλοιπα, όσα είναι κατάλληλα, διανέμονται σε ιδρύματα, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.


Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου, σύμφωνα με τις οποίες ο τζίρος από το παρεμπόριο κυμαίνεται πανελλαδικά από 7 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ μόνο ο ΦΠΑ που δεν εισπράττεται είναι της τάξης των 2 δισ. και η φοροδιαφυγή άλλα τόσα (συνολικά 4 δισ.).


Το τελευταίο 8μηνο έγιναν 10.400 κατασχέσεις που αφορούσαν παράνομο υπαίθριο εμπόριο.


Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε υπέρ μιας ήπιας πολιτικής, καθώς όπως είπε «προτιμώ οι άνθρωποι αυτοί που δεν είναι όλοι ούτε απατεώνες, ούτε κλέφτες, ούτε εγκληματίες να μπορούν να βγάζουν τα 30 έως 50 ευρώ, γιατί τόσα παίρνουν αυτοί. Τα πολλά λεφτά τα παίρνει ο παράνομος έμπορος».


Ο κ. Κακλαμάνης αρνείται να πιστέψει ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να βρει σε ποια σημεία της Αττικής βρίσκονται οι μεγάλες παράνομες αποθήκες που προμηθεύουν τα συγκεκριμένα εμπορεύματα στους μετανάστες. Είπε επίσης ότι πρέπει να παταχθούν οι παράνομες παράλληλες λαϊκές.


-Το σοβαρότερο πρόβλημα με τους μετανάστες είναι η δημόσια υγεία, καθώς σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Σουδάν και αλλού, οι υπηρεσίες υγείας είναι άγνωστη λέξη, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν έξαρση φυματίωση, ηπατίτιδα και έιτζ. Ο δήμαρχος πρότεινε ελέγχους και όσοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς βιβλιάριο υγείας, να αντιμετωπίζουν το οριστικό κλείσιμο στο δεύτερο εντοπισμό.


-Αναφορικά με τους οίκους ανοχής είπε ότι οι υπηρεσίες έχουν καταγράψει 250 στο δήμο, από τους οποίους μόνο επτά είναι νόμιμοι. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αποκλειστική ευθύνη σφράγισης έχει η Ελληνική Αστυνομία και όχι ο δήμος. Σε μηνιαία βάση, η δημοτική αστυνομία εκδίδει περίπου 10 εντολές για σφράγιση οίκων ανοχής, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές δεν εκτελούνται.


«Υπάρχουν μαγαζιά που τα έχουμε σφραγίσει 17 φορές και είναι ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος πρότεινε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Αναφέρθηκε και στο νέο «φρούτο», με την ονομασία “Κέντρα Σωματικής Ευεξίας” που λαμβάνουν αμέσως άδεια από το υπουργείο Οικονομικών, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο και ο μοναδικός φορέας που μπορεί να παρέμβει είναι η αστυνομία. Αν δεν σταματήσει τώρα το κακό, θα έχουμε πρόβλημα, σχολίασε ο δήμαρχος.


-Για τους αστέγους και εξαρτημένους, εκτίμησε ότι είναι περίπου 1.700, υπενθυμίζοντας ότι το ισχύον νομικό καθεστώς είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας, γι΄αυτό και θα έχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με την πολιτική ηγεσία του. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το ξενοδοχείο των φτωχών που θα φιλοξενεί περίπου 80 άτομα. Για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών υποστήριξε ότι ουδέποτε αστυνομεύθηκε σωστά η περιοχή γύρω από τα κτήρια του ΟΚΑΝΑ γι΄αυτό και υπάρχει το γνωστό πρόβλημα, ενώ ανακοίνωσε την απομάκρυνση ενός ακόμη τέτοιου κέντρου (ΟΚΑΝΑ). Απαιτείται σταδιακή απομάκρυνση από το κέντρο και μεταφορά κοντά σε περιφερειακά νοσοκομεία.


-Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στα εγκαταλειμμένα κτήρια του δήμου, λέγοντας ότι ο δήμος έχει καταγράψει περίπου 1.640 (μόνο στην περιοχή του Μεταξουργείου έχουν καταγραφεί 106). Πρότεινε αλλαγή πολλών ΠΔ που διέπουν σήμερα το θεσμικό πλαίσιο και απλούστευση διαδικασιών.


-Μίλησε για τις απαλλοτριώσεις και αναπλάσεις που έγιναν και θα γίνουν, τονίζοντας ότι την τριετία απαλλοτριώθηκαν ολοκληρωτικά 132 στρέμματα ελεύθερων χώρων. Είπε, μεταξύ άλλων, για την οδό Αθηνάς, που ένα τμήμα της θα πεζοδρομηθεί, για τη δημιουργία πλατείας δίπλα στο Εθνικό Θέατρο για την ανάπλαση του Ψυρρή που θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-2,5 μήνες και ότι το Μάιο προβλέπεται να εγκαινιαστεί η νέα δημοτική πινακοθήκη στο Μεταξουργείο.


Απαντώντας σε ερωτήσεις για προσλήψεις στο δήμο, είπε ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου έχει 27 μονίμους υπαλλήλους και 55 εξειδικευμένους συμβασιούχους. Οι τελευταίοι (55) κινδυνεύουν με μη ανανέωση των συμβάσεών τους λόγω των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, διότι χαρακτηρίστηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι.


Χαρακτήρισε ανακριβές δημοσίευμα για προσλήψεις, διευκρινίζοντας ότι το μόνιμο προσωπικό του Δήμου από το 2004 μέχρι και 31/12/2009, μειώθηκε κατά 431 άτομα και είναι περίπου 6.000. Το διάστημα αυτό έγιναν προσλήψεις με συμβάσεις έργου (444) για κάλυψη θέσεων συνταξιοδοτηθέντων και προκηρύχθηκαν αμέσως 331 θέσεις μονίμου προσωπικού, διαδικασία που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.


ΚΑΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775668

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.