Tuesday 8 October 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Μακεδονία Σκοπιανό

Δεν δικαιολογούνται υποχωρήσεις προς τα Σκόπια

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

skopia-agalmata

Υπάρχουν πάντα κάποιοι Έλληνες έτοιμοι για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.  Τώρα  λόγω και της οικονομικής κρίσης  βρίσκουν ένα επιχείρημα επί πλέον. Θεωρούν σκόπιμο να κλείσουμε, όπως ισχυρίζονται, τα ανοικτά μέτωπα για να αφοσιωθούμε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Διαφωνώ ριζικά με το σκεπτικό τους. Μάλιστα οι εξελίξεις της επικαιρότητος δικαιώνουν την ανυποχώρητη στάση μας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας, το οποίο  θέλουν να μονοπωλήσουν οι σκοπιανοί γείτονές μας. Αν προσέξουμε τη σημερινή κατάσταση του ψευδομακεδονικού υβριδίου θα διαπιστώσουμε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, απομονωμένη πανταχόθεν και με σοβαρά ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά της. Υπενθυμίζω:

Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και του εθνικιστικού κόμματος ΒΜΡΟ κατηγορείται βάσει στοιχείων ότι υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες και επηρέαζε τη δικαιοσύνη. Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση και ο ηγέτης της Ζόραν Ζάεφ καλούν τον Γκρούεφσκι να παραιτηθεί δεδομένου ότι ηγετικά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών είναι συγγενείς του.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων για τη λειτουργία των θεσμών στο κράτος των Σκοπίων οδήγησε το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε  στο Λουξεμβούργο, να υιοθετήσει αρνητική στάση απέναντι σε ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρ. Ένωση. Το κείμενο αναφέρει ότι «το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, που συνιστούν δημοκρατικές αξίες, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και της πολιτικής διεύρυνσης». Δεν είναι, λοιπόν, μόνον η Ελλάδα που εμποδίζει την ένταξη ή οποιαδήποτε στενότερη προσέγγιση των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Ευρ. Ένωση  στο σύνολό της δεν θέλει μία τέτοια χώρα, διεφθαρμένη, υπανάπτυκτη και υπό διάλυσιν.

Ο κίνδυνος διασπάσεως της ΠΓΔΜ σε δύο ή και περισσότερα κομμάτια παραμένει πάντα υπαρκτός. Η κύρια απειλή είναι η ισχυρή αλβανική μειονότητα, η οποία αποθρασύνθηκε από τη στήριξη των ΗΠΑ και των περισσοτέρων Ευρωπαίων στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου- Κοσσόβου. Οι Αλβανοί μετά την ένοπλη εξέγερση του 2001 ζητούν απόλυτη συγκυβέρνηση με 50% όλων των θέσεων και των εξουσιών, ενώ ταυτοχρόνως ετοιμάζουν τη μελλοντική απόσχιση των δυτικών επαρχιών και την ένωση με το Κόσσοβο. Παρά τη συμμετοχή αλβανικών κομμάτων στις κυβερνήσεις των Σκοπίων, η συνύπαρξη με τους Σλάβους- ψευδομακεδόνες είναι προβληματική και υπό προθεσμίαν. Ένα πρόσφατο γεγονός δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία του 2001. Προ ολίγων ημερών Αλβανοί ένοπλοι με στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο κρατώντας για πολλές ώρες ομήρους τους Σκοπιανούς αστυνομικούς. Οι οπαδοί της Μεγάλης Αλβανίας αναμένουν με το όπλο παρά πόδα.

Προβλέποντας τη διάσπαση του κράτους χιλιάδες Σκοπιανοί αποκτούν βουλγαρική υπηκοότητα. Οι γενικότερες σχέσεις με τη Βουλγαρία, πάντως, παραμένουν τεταμένες διότι η Σόφια  θεωρεί ότι η προπαγάνδα του ψευδομακεδονισμού πλαστογραφεί και διαστρεβλώνει όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη βουλγαρική ιστορία. Στις 24 Μαίου (11 Μαίου με το παλαιό ημερολόγιο) στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου του Θεσσαλονικέως ( Έλληνος) στη Ρώμη θα γίνουν δύο διαφορετικές τελετές. Οι Σκοπιανοί ιερείς και πολιτικοί θα τον τιμήσουν ως «Μακεδόνα» και οι Βούλγαροι ως «Βούλγαρο»!

Ούτε με τη Σερβία οι σχέσεις είναι καλές λόγω της κρατικής στηρίξεως στη σχισματική «Μακεδονική» Εκκλησία και τις διώξεις εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου, ο οποίος υπάγεται στο Σερβικό Πατριαρχείο.

Τώρα που θα έπρεπε να πιέσουμε τα Σκόπια το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναγγέλλει Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης! Η θέληση του ελληνικού λαού είναι να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ή παράγωγο!

Κ.Χ. 27.4.2015

6 comments

leon11gr 30 April 2015 at 14:40

Υπήρχε κατά το παρελθόν η πεποίθηση ότι ο χρόνος κυλούσε υπέρ των Σκοπίων. Τώρα θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Δε νομίζω να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει αυτό το κρατίδιο. Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υποχωρήσουμε σ αυτό το θέμα. Το γεγονός ότι η Γερμανία έχει δείξει να ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, πιστεύω να μην περιπλεχτεί με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος

Reply
ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 30 April 2015 at 19:51

Σε αυτό το κρατίδιο-μόρφωμα οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση σε όλο τον πλανήτη με σκοπό το σφυκταγκάλιασμα και το πνίξιμο της Ρωσίας. Κατά συνέπεια λύση στο όνομα ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΊ ΠΟΤΕ ούτε και το κρατίδιο αυτό ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ γιατί απλούστατα :
α) οι αμερικάνοι δεν θα αφήσουν να δοθεί λύση στο όνομα
β) οι αμερικάνοι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη διάσπασή του
γ) η υποστήριξη των αμερικάνων στους Αλβανούς είναι για τα μάτια του κόσμου : ακριβώς για να διατηρούν ρευστή την κατάσταση
Από την άλλη η Γερμανία παίζει παιγχνίδι για τα δικά της κυρίως οικονομικά συμφέροντα και μάλλον φαίνεται να θέλει την Ελλάδα σταθερή στα Βαλκάνια: άρα έχουμε και πάλι μία πολύμορφη σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας αυτή τη φορά στο πεδίο των Βαλκανίων : σύγκρουση γεωπολιτική, οικονομική, ενεργειακή, γεωστρατηγική, περιφερειακή

Reply
NF 1 May 2015 at 13:50

Ενα ανυπαρκτο θεμα, πανω στο οποιο εχτισε πολιτικη καριερα ο Σαμαρας. Το κρατος ειτε θα εξασθενισει και αλλο ειτε θα διαλυθει τελειως. Δεν μας απειλει.Εθνικα θεμα ειναι μονο η Κυπρος.

Ο κ.Χολεβας λεει:

” Η θέληση του ελληνικού λαού είναι να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ή παράγωγο!”

Aυτο ερχεται σε πληρη αντιφαση με τη θεση της Κυβερνησεως Σαμαρα το 2012-2015, που ηταν “μια συνθετη ονομασια για ολες τις χρησεις”.
Ο κ .Χολεβας ειναι στελεχος της ΝΔ και δεν ειχε διαφοροποιηθει.

Και ο Λαος αδιαφορει για το Σκοπιανο, και καλα κανει. Υπαρχουν πολυ σοβαροτερα προβληματα.

Reply
Πατριώτης 1 May 2015 at 18:33

Ήδη από το 2007, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Δ-21» (δεν υπάρχει πια), το οποίο αναδημοσίευσε και το «Αντίβαρο», είχε καταδείξει ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος των Σκοπίων και ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να πιέζεται για την εξεύρεση λύσεως στο όνομα. Μάλιστα το άρθρο αυτό είχε αναρτηθεί και σ’ ένα ιστολόγιο, που είχε τότε το «Αντίβαρο» (ούτε αυτό πρέπει να υπάρχει πια) και είχε γίνει ζωηρή συζήτηση, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι. Πολλοί τότε είχαν την εντύπωση ότι η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί να διαπραγματευθεί, για να … περισώσει ό,τι είναι δυνατόν(!).

@ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν γνωρίζω καμμία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα Σκόπια. Μάλλον εννοείτε το Camp Bondsteel, αλλ’ αυτό ευρίσκεται στο Κόσοβο. Το μόνο «μεγάλο αμερικανικό» που υπάρχει στα Σκόπια είναι η εκεί πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά ούτε η βάση, ούτε η πρεσβεία αποβλέπουν στο … «πνίξιμο της Ρωσίας» (τίνι τρόπω;).

α) Οι Αμερικανοί πιέζουν για εξεύρεση λύσης στο όνομα, διότι θέλουν να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

β) Δεν είναι στο χέρι των Αμερικανών να αποτρέψουν την διάσπαση, όταν το 25% του πληθυσμού, που είναι οι Αλβανοί του Τετόβου την επιθυμούν, διότι ποσώς τούς ενδιαφέρει ο «μακεδονισμός», αλλά σίγουρα τους ενδιαφέρει η ένταξή των σε μία «Μεγάλη Αλβανία», όπως την ονειρεύονται οι τυχοδιώκτες των Τιράνων.

@ NF

Ο Σαμαράς ήταν ΥΠΕΞ του Μητσοτάκη και χειρίστηκε, κατά την γνώμη μου, καλά το θέμα. Τι πάει να πει «έκτισε καριέρα»; Το θέμα ήταν υπαρκτό τότε και γι αυτό είχε γίνει τον Απρίλιο του 1992 η σύγκλιση αρχηγών κομμάτων υπό τον τότε ΠτΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπου ελήφθη η απόφαση να μην γίνει καμμία υποχώρηση στο όνομα («ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα»). Αργότερα ο Σαμαράς διεφώνησε με τον Μητσοτάκη και παρητήθη (απεπέμφθη;). Ο Μητσοτάκης ήθελε μάλλον να ακολουθήσει άλλη από την συμφωνηθείσα γραμμή. Μάλλον ο Σαμαράς του 2012 δεν ήταν ακριβώς ο ίδιος μ’ αυτόν του 1992…

Εν κατακλείδι, συμφωνώ ότι έχομε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε από το όνομα των Σκοπίων, αρκεί να μην πάμε σε κάποια συμφωνία, η οποία θα είναι εκτός γραμμής του 1992, διότι τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα.

Reply
admin 1 May 2015 at 19:20

Πατριώτη, το ιστολόγιο του Αντίβαρου (blog.antibaro.gr) δεν υπάρχει επειδή σε μία μαζική επίθεση χάκερς (όχι ειδικά κατά του Αντίβαρου, αλλά από αυτές που γίνονται αυτόματα από μηχανές αδιάκριτα σε ιστοχώρους στο διαδίκτυο) αφαιρέθηκαν πολλά αρχεία που είχαν προσβληθεί από ιούς και κακόβουλα λογισμικά προγράμματα. Η βάση δεδομένων με τα άρθρα και τα σχόλια πρέπει να παραμένει κάπου. Χρειάζεται κάποιον κόπο για να επαναεισαχθεί σε αντίστοιχο ιστολόγιο. Ίσως καθίσω κάποια στιγμή να το κάνω, αλλά όπως καταλαβαίνεις είναι χαμηλής προτεραιότητας…

Ως τότε, ψάξε εδώ https://web.archive.org/web/20100130083220/http://blog.antibaro.gr/

Μήπως λες αυτό https://web.archive.org/web/20101230071447/http://blog.antibaro.gr/2008/05/158
Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 2 May 2015 at 12:01

Αγαπητέ Ανδρέα,

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Το άρθρο που εννοώ είναι αυτό. Έχει 36 σχόλια, στα οποία μετέχει και ο ίδιος ο Χρύσανθος.

Το άρθρο που παραθέτεις εσύ, “Ποιοί είναι οι αληθινοί εθνικιστές στην Ελλάδα…”, είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, αλλά η συζήτηση εκεί είναι πολύ μικρή (11 σχόλια) σε σχέση μ’ αυτήν που είχε γίνει στο άλλο.

Να είσαι καλά.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.