Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων.
Οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ενόπλων και σκοπιανών αστυνομικών στο Κουμάνοβο έρχονται να προστεθούν στη μακρά σειρά ενόπλων παρεμβάσεων των Αλβανών εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητος της ΠΓΔΜ. Από το 2001 όταν η αλβανική κοινότητα, που αριθμεί το 30% του συνολικού πληθυσμού, εξεγέρθηκε και αυτονομήθηκε, οι δυτικές επαρχίες του γειτονικού μας κράτους δεν ελέγχονται από τη κυβέρνηση των ψευδομακεδόνων. Η αλβανική σημαία κυματίζει στο Τέτοβο, στην Στρούγκα, στο Ντέμπαρ, τα αλβανόφωνα σωματεία αρνούνται να παίξουν ποδόσφαιρο με τις ομάδες των Σλάβων, η Ιλλυρίδα έχει ανακηρυχθεί ήδη ως υποψήφια προς απόσχιση αλβανική περιοχή και η συμφωνία της Αχρίδος του 2001 απλώς συγκαλύπτει την προφανή κατάσταση διαλύσεως του κράτους.
Ο αλβανικός άνεμος είναι ισχυρός και έχει τη σιωπηρή στήριξη των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που αποσχίσθηκε το Κόσσοβο από τη Σερβία με τις ευλογίες της Δύσης το επόμενο βήμα αργά ή γρήγορα θα υλοποιηθεί. Θα αποσχισθούν οι αλβανικές περιοχές από την ΠΓΔΜ και το υπόλοιπο κομμάτι θα αναζητήσει την τύχη του. Να επιβιώσει μόνο του δεν μπορεί. Το πιθανότερο θα είναι να μοιρασθεί μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ, διότι εδώ και είκοσι χρόνια έχω υποστηρίξει τη θέση: Να μην παραχωρήσουμε το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας σε ένα μόρφωμα, το οποίο σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει.
Το ερώτημα που θέτουν ορισμένοι συμπατριώτες μας, δηλαδή αν μας συμφέρει η διάλυση του ψευδομακεδονικού κράτους, μού φαίνεται αφελές. Ουδείς θα μας ρωτήσει, ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τη δρομολογημένη πορεία του αλβανικού αλυτρωτισμού. Οι εθνικιστές του Γκρούεφσκι όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν. Από την άποψη των ελληνικών εθνικών συμφερόντων αν δούμε το ζήτημα πιστεύω ότι μας συμφέρει η διάλυση του μορφώματος, το οποίο κατασκεύασε ο κομμουνιστής δικτάτωρ Τίτο για να διεκδικεί ελληνικά και βουλγαρικά εδάφη.
Τα τεχνητά κράτη πέφτουν θύματα της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής συνθέσεώς τους. Είναι αδύνατον να παραμείνουν ενωμένοι σε ένα κράτος Αλβανοί που ονειρεύονται τη Μεγάλη Αλβανία, Ψευδομακεδόνες Σλάβοι που διαστρεβλώνουν ή κλέβουν την Ιστορία των γειτονικών λαών, Βούλγαροι που νοσταλγούν το ΒΜΡΟ του 1893-1908, Σέρβοι, Βόσνιοι, Τούρκοι, Αθίγγανοι και απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων, κυρίως Βλαχοφώνων. Η ανέγερση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρικές πλατείες μπορεί για λίγα χρόνια να λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία. Όχι όμως για πολύ. Οι βαλκανικοί άνεμοι φυσούν πιο δυνατά απ’ ό,τι υπελόγιζαν ο Γκλιγκόρωφ και ο Γκρούεφσκι.
Αν προσωρινά η ΠΓΔΜ επιβιώσει θα αναγκασθεί αν αλλάξει μορφή και ιδεολογία. Θα είναι μία χαλαρή ομοσπονδία Αλβανών, Σλάβων και άλλων μειονοτήτων, άρα δεν θα μπορεί να προβάλλεται ως το κράτος των «Μακεδόνων». Οι Αλβανοί που θα είναι συγκυρίαρχοι έχουν ήδη προτείνει ως όνομα του κράτους τη «Δαρδανία», χωρίς τον ενοχλητικό όρο Μακεδονία. Αν, τελικά, το κράτος διασπασθεί και παύσει να υπάρχει τότε πάλι θα είναι καλό για την Ελλάδα. Ένας εθνικισμός λιγότερος στα Βαλκάνια. Ούτως ή άλλος τον αλβανικό και τον βουλγαρικό εθνικισμό τον είχαμε και θα τον έχουμε. Ας γλυτώσουμε από την ιδεολογία του «Μακεδονισμού» που απειλεί την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων και θέτει ζητήματα ανυπάρκτων μειονοτήτων.
Η Ελλάς οφείλει να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την κατάσταση και να θυμηθεί ότι όταν το 2001 βοηθήσαμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να αποκρούσει την αλβανική εξέγερση λάβαμε ως ανταπόδοση μία πιο εχθρική προπαγάνδα. Είναι καιρός να σταματήσουμε τις υποχωρήσεις και να φροντίσουμε για το εθνικό μας συμφέρον εν όψει των διαλυτικών φαινομένων στην ΠΓΔΜ.
Να ξεχάσουμε κάθε σκέψη για σύνθετη ονομασία του σκοπιανού κράτους και να μεριμνήσουμε για την τύχη της ελληνικής μειονότητος.
Κ.Χ. 11.5.2015
17 comments
Το μεν όνομα της Μακεδονίας είναι άυλο χωρίς πραγματική αξία (πέραν της ιστορικής που αφορά στο παρελθόν), οι δε εθνικιστές Αλβανοί είναι πραγματικότατος κίνδυνος (στο άμεσο μέλλον) για την ειρήνη στην περιοχή και φανατικοί εχθροί της Ελλάδας. Τα λοιπά συμπεράσματα τα αφήνω στο συγγραφέα του άρθρου.
“….να μεριμνήσουμε για την τύχη της ελληνικής μειονότητος.”
Ειλικρινά κ. Χολέβα, με αυτά τα άρθρα, πως συνδυάζεται η πρόσφατη πολιτική σας επιδίωξη;
Και από πηγάζει τόση αισιοδοξία; Σίγουρα όχι από την Ελληνική εξωτερική πολιτική….Έχετε υπ’όψιν ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν γη στη Βόρεια Ελλάδα;;;;
κ. Χολέβα δεν μας συμφέρει η διάλυση των Σκοπίων γιατί θα δημιουργηθούν
η Μεγάλη Αλβανία και η Μεγάλη Βουλγαρία που επίσης θα αναπτύξουν
αλυτρωτισμούς σε βάρος μας.
Ας σκεφθούμε να έπαιρνε και η Ελλάδα ένα κομμάτι με το Μοναστήρι και την
ευρύτερη περιοχή χάριν ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ στην περιοχή.
Ο Α. Σαμαρας εκτισε ολη την πολιτικη του καριερα πανω στο Σκοπιανο. Τωρα αποδεικνυεται οτι ηταν ανοητος και κυνηγουσε ενα πουκαμισο αδειανο, αφου το κρατος αυτο ειναι τοσο ασθενες που κινδυνευει να διαλυθει, κατι που εχει γινει φανερο εδω και χρονια.
Ο πραγματικος κινδυνος για εμας στο Βορρα ειναι οι Αλβανοι, και οι Σκοπιανοι ειναι δυνητικοι μας συμμαχοι εναντιον τους.
Γεωπολιτικά μας συμφέρει να υπάρχουν γύρω μας μικρότερα κράτη. Ακόμη τρώγοντας ανοίγει η όρεξη & αυτός που θα πάρει κάτι από τα Σκόπια αργότερα θα δοκιμάσει κάτι ακόμη. Καί εμείς 10 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, θέλαμε & την απελευθέρωση της Ιωνίας.
Από την άλλη θα γλιτώσουμε από αυτό το μόρφωμα. Ειλικρινά δεν ξέρω. Ο Θεός ας βάλει το χέρι του.
@ Χάρης
Η Αλβανία έχει σήμερα πληθυσμό 2,821,970 κατοίκους, το ήμισυ περίπου εκ των οποίων ζει στην Ελλάδα. Οι Αλβανοί των Σκοπίων είναι περίπου 500.000. Αν τους πάρει η Αλβανία, θα αποκτήσει πληθυσμό ~ 3.300.000. Πόσο πιο μεγάλη κι επικίνδυνη θα γίνει για την Ελλάδα; Η Βουλγαρία, από 7.300.000 πληθυσμό, θα αποκτήσει 8.400.000. Η Βουλγαρία δεν δείχνει να έχει εχθρικές/διεκδικητικές διαθέσεις έναντι της χώρας μας. Συνεπώς, τα περί «Μεγάλης» Αλβανίας και Βουλγαρίας δεν νομίζω ότι αποτελούν κίνδυνο. Η Αλβανία ούτως ή άλλως διεκδικεί ελληνικά εδάφη στην Ήπειρο.
Αν όμως πέσει ο Γκρουέφσκι, στην αδιαλλαξία του οποίου οφείλομε το ότι δεν έχομε ακόμη παραχωρήσει το όνομα, η αθηναϊκή κυβέρνηση θα το κάνει, όποια κι αν είναι αυτή και τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα για την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι η θέση του κόμματός του στο θέμα, η δε θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης γνωστή. Καλύτερα, λοιπόν, να διαλυθεί το μόρφωμα.
Και μία διόρθωση: Τόσο για τους Σκοπιανούς, όσο και για τους Αλβανούς, γίνεται εσφαλμένως λόγος για «αλυτρωτισμό». Η σωστή λέξη είναι ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ, διότι απλούστατα οι εν λόγω δεν έχουν τίποτε προς λύτρωση (απελευθέρωση) στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει προς λύτρωση την Β. Ήπειρο, η οποία ευρίσκεται υπό αλβανική κατοχή από το 1915, αλλά αυτό φαίνεται να μην ενοχλεί και πολύ τους «Αθηναίους» πολιτικούς. Όταν η Ελλάδα είχε για τελευταία φορά την προεδρία της ΕΕ, ο Βενιζέλος έδωσε σκληρές «μάχες» για την ένταξη της Αλβανία στην ΕΕ, χωρίς να τον ενδιαφέρει η Β. Ήπειρος και ο ελληνικός πληθυσμό της, τα δικαιώματα του οποίοι ασυστόλως καταπατώνται από τους τυράννους των Τιράνων.
η γνώμη μου είναι πως η διάλυση της ΠΓΔΜ θα είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τα βαλκάνια και έχει ακριβώς σαν στόχο να αποτρέψει την επιστροφή στην ομαλότητα. Θα χρησιμοποιηθεί σαν εύνασμα για ευρύτερες συγκρούσεις. το ελληνικό κράτος πρέπει να αποτρέψει πασει θυσία αλλαγής συνόρων στα βαλκάνια και όχι μόνο λόγο θράκης.
https://dieuthinsi.wordpress.com/2015/05/23/bello-balkanico-iii-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B3%CE%B4%CE%BC/
@Πατριώτης
“Η Βουλγαρία δεν δείχνει να έχει εχθρικές/διεκδικητικές διαθέσεις έναντι της χώρας μας”
Σοβαρολογείτε;;; Ο κ. Ζουμπούλης έχει απόλυτο δίκιο. Τι αντίθετο έχετε αν προτείνετε στο “Διαίρει και βασίλευε”; Εάν βέβαια ως Κράτος μπορούσαμε να εκμεταλευτούμε σοβαρά την κατάσταση από το 1989 και μετά….
Παρακαλάτε να μην διαλυθούν (ή έστω και μειωθούν εδαφικά) τα Σκόπια. Το backfire effect θα είναι άνευ προηγουμένου.
Εσείς μπορείτε να μού πέιτε ποιες εχθρικές/διεκδικητικές διαθέσεις έχει σήμερα η Βουλγαρία έναντι της χώρας μας;
Τα υπόλοιπα είναι απόψεις του καθ’ ενός.
@ Πατριώτης
Σήμερα και άμεσα όπως το θέτετε…καμία.
Για πηγαίνετε στο παρελθόν όμως….Θεωρείτε το ότι είναι εμμέσως πλάι μας στο Σκοπιανό οφείλεται σε “φιλαλληλία”; ‘Η μήπως σας έχουν δείξει ισχυρή και σταθερή εθνική πολιτική με γνώμονα την καλή γειτονία; Πρώτοι αυτοί δεν ενέδωσαν και αναθεώρησαν τον Πύργος-Αλεξανδρούπολη; ‘Η θεωρείτε πως εάν κάποιος γείτονας τάξει ελληνικό υπέδαφος σε τρίτους δεν θα τύχει υποστήριξης;
Κοιτάξτε Αγαπητέ, ευρύτερα και εντονότερα. Και θα τα βρείτε τα μικρά σημαδάκια που δεν βλέπετε. Η πολιτική (και κυρίως η εξωτερική) είναι σαν την Γεωλογία. Απαιτούνται Χρόνος και Πιέσεις για να γίνει ορατό το αποτέλεσμα. Και ο δεύτερος παράγων περισσεύει.
Η Βουλγαρία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και δεν έχει εγείρει εδαφικές, ή άλλες αξιώσεις εις βάρος της χώρας μας, όπως τα Σκόπια και προπαντός η Τουρκία και η Αλβανία, τα τελευταία 60 χρόνια, απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ. Ζω στο παρόν και οι εικασίες του καθ’ ενός, όπως είπα, δεν είναι αναγκαία και σωστές.
@ Πατριώτης
Πάλι δεν μου απαντήσατε, όμως, αφού το επιθυμείτε σας αφήνω στις εικασίες σας…Σκεφτείτε πάντως: Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. μα την παρούσα στάση. Επιπλέον, η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι Σύμμαχος, όντας εντός του ΝΑΤΟ μαζί μας. Από τα “τελευταία 60 χρόνια” έχετε επιλεκτικά αφαιρέσει τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο; Είναι κάποιο σημείο αναφοράς η τελευταία 60ετία στην ανάλυση γεγονότων και Ιστορίας? Η επιλεκτικότητα δεν είναι ίδιον αντικειμενικής ανάλυσης…
Εν κατακλείδι, Αγαπητέ, η εικασίες περί ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι εκτός σφαίρας γεωπολιτικής θεώρησης των γεγονότων και του παρόντος. Θυμηθείτε την ρήση η οποία μας διδάσκει ότι Λαός χωρίς παρελθόν δεν έχει μέλλον.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλετε να σάς απαντήσω, για να είμαστε εντός θέματος (εδαφικές διεκδικήσεις γειτόνων μας, ή επικίνδυνοι/εχθρικοί γείτονες, αν το προτιμάτε). Αν εννοείτε τις ερωτήσεις της πρώτης σας παραγράφου, στο σχόλιό σας 2 June 2015 at 20:26, νομίζω ότι είναι αφελείς και δεν χρειάζονται απάντηση. Τι πάει να πει, για παράδειγμα, “Θεωρείτε το ότι είναι εμμέσως πλάι μας στο Σκοπιανό οφείλεται σε “φιλαλληλία”; Μίλησε κανείς για “φιλαλληλία” και …. “αγάπες”; Αν είναι δυνατόν!
“Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. μα την παρούσα στάση. Επιπλέον, η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι Σύμμαχος, όντας εντός του ΝΑΤΟ μαζί μας”
Δεν έγιναν ακόμη, όμως και μπορούμε να το εμποδίσομε με βέτο ανά πάσα στιγμή, έστω κι αν μέχρι σήμερα δεν το κάναμε (κακώς, κάκιστα). Με τα Σκόπια το κάναμε στο Βουκουρέστι εμμέσως.
“Από τα “τελευταία 60 χρόνια” έχετε επιλεκτικά αφαιρέσει τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο;”
Εγώ έχω ακούσει ότι ο Β’ΠΠ τελείωσε πριν 70 χρόνια. Να κάνω άραγε λάθος; Μπορεί.
@ Διαχειριστές
Σχολίασα 8 June 2015 at 17:02 και “Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση”!!
Και η ώρα δεν πρέπει να είναι σωστή, διότι το έγραψα χθες το πρωΐ.
Nαι, το είδα, Ανδρέα. Ευχαριστώ.
@ Πατριώτης
Ευχαριστώ αλλά μάλλον εμμένετε στις εικασίες σας.
Και ευχαριστώ για το μάθημα Αριθμητικής…..Πράγματι, τα 60 χρόνια που χρησιμποπιείτε δεν περιλαμβάνουν την στάση των Βούλγαρων στον Β ΠΠ και τις συνέπειές της ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα….
Τα βέτο Αγαπητέ από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα….
Αλήθεια, στο Βουκουρέστι ήταν βέτο ή μια τεκμηριωμένη ανάλυση που έπεισε Συμμάχους να αρνηθούν;;;
Τελευταία απάντηση, διότι η συνέχιση καταντά τρολάρισμα.
“Τα βέτο Αγαπητέ από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα….”
Δεν καταλαβαίνω.
“Αλήθεια, στο Βουκουρέστι ήταν βέτο ή μια τεκμηριωμένη ανάλυση που έπεισε Συμμάχους να αρνηθούν;;;”
Δεν προσέχετε τι γράφει ο άλλος, πράγμα που δεν εξυπηρετεί τον διάλογο, γι αυτό και τον σταματώ εδώ.
Έγραψα “Με τα Σκόπια το κάναμε στο Βουκουρέστι εμμέσως“.