Tuesday 8 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Ελληνική πολιτική Κοινωνία/Οικονομία

Αλέξης Τσίπρας: μέγιστος τυχοδιωκτισμός που ρίχνει τη χώρα στον Καιάδα

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. (Ξημερώματα Σαββάτου 27.6.2015. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος)

grexit-630x400

Μετά από 4.5 μήνες καθυστερήσεων και δημιουργικής ασάφειας, όπου νομίζαμε ότι θα πιάσουμε κορόϊδα τους δανειστές μας και μετά από δύο εβδομάδες κουκλοθέατρου που ονομάστηκε διαπραγμάτευση (κατέθεσαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη πρόταση με αριθμούς στις 6 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την άρνηση να πληρώσουν τη δόση του ΔΝΤ!), η κυβέρνηση πρότεινε ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο περιελάμβανε εισπρακτικά μέτρα 8 δις ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες. Η πρόταση αυτή ήταν έτσι φτιαγμένη ώστε να συνεχίζει να προστατεύει τον δημόσιο τομέα και να στρέφεται εναντίον του ιδιωτικού τομέα. Οι δανειστές απάντησαν με μία άλλη πρόταση, η οποία είχε απειροελάχιστες διαφορές. Ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές εξόδων και λιγότερες αυξήσεις φορολογίας.

Ως προς τις περικοπές εξόδων οι δανειστές πρότειναν την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1η Ιουλίου 2015. Η κυβέρνηση πρότεινε την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ως το 2025. Μάλιστα. Να συνεχίσει να παράγει η χώρα πρόωρους συνταξιούχους για ακόμη δέκα χρόνια!

Ως προς τη φορολογία, οι δανειστές πρότειναν την απόσυρση του μέτρου για φορολογία 41% στις μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή 29% φορολογία και επιπλέον 12% χαράτσι. Πρότειναν φορολογία στο 28% και αφαίρεση του μέτρου για το 12%.

Οι διαφορές στο ποιο προϊόν είναι στο 13% ή στο 23% του ΦΠΑ ήταν αφ’ ενός αμελητέες, αφ’ ετέρου τελικά υπήρξε σύγκλιση σε μεγάλο βαθμό.

Παρά τις ελάχιστες διαφορές των δύο πακέτων, και παρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη προτείνει η ίδια ασφυκτικά μέτρα ύψους 8 δις, τελικά η κυβέρνηση μετά από 5 μήνες αναποφασιστικότητας και απραξίας, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει. Και ρίχνει το μπαλάκι στον ελληνικό λαό.

Προχωρά σε δημοψήφισμα με το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε μία πρόταση, η οποία ακόμη δεν έχει γραφτεί πουθενά!

Αν η τελική πρόταση που υιοθετηθεί είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν της κυβέρνησης την Τρίτη, τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Αν αποσυρθεί η πρόταση και πάψει να υφίσταται;! Τι νόημα θα έχει τότε το δημοψήφισμα;

Προχωρά σε δημοψήφισμα με το σκεπτικό ότι αύριο θα στείλει επιστολή ο πρωθυπουργός στους δανειστές ζητώντας τους ολιγοήμερη παράταση για την τελευταία προθεσμία της (καθυστερημένης) δόσης.

Αν δε δεχθούν την παράταση, τι θα γίνει;

Ξεπερνώ την αντισυνταγματικότητα της δημοσιονομικής φύσης του ερωτήματος. Διότι όπως και να το κάνουμε το αν συμφωνούμε με μία πρόταση δανειακής συμφωνίας για τη χώρα, ε, δημοσιονομικό θέμα είναι. Και ο Συνταγματικός νομοθέτης, ορθά διαπιστώνει ότι τέτοια ερωτήματα, του τύπου δηλαδή «θέλεις να πληρώνεις φόρους;», δεν είναι δυνατόν να τα απαντούν οι πολίτες και αποκλείει τέτοια ερωτήματα. Ας πούμε ότι το ξεπερνώ αυτό. Υπάρχει όμως και όριο 40% ή 50% συμμετοχής. Τι θα γίνει αν η συμμετοχή είναι μικρότερη λόγω αποχής; Θα ξαναζητήσουμε νέα παράταση και νέα διορία για τη μεθεπόμενη εβδομάδα;

Και τα ξεπερνάμε όλα τα παραπάνω. Αν λοιπόν βγει το ΝΑΙ, τότε ξέρουμε τι ακολουθεί. Αυτή όμως η πρόταση προϋποθέτει τη νομοθεσία των μέτρων, και προϋποθέτει την εφαρμογή των μέτρων. Ποιος θα τα υλοποιήσει όλα αυτά; ειδικά όταν η κυβέρνηση διαφωνεί και ανοιχτά στηρίζει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα; θα τα ψηφίζουν οι βουλευτές; θα τα εφαρμόζει η κυβέρνηση;

Εάν όμως βγει ΟΧΙ στην κάλπη, τι θα ακολουθήσει; πώς θα πληρωθούν οι δόσεις παλαιοτέρων δανείων; ποια μέτρα θα ακολουθηθούν; η πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με την (υποτιθέμενη) πρόταση των δανειστών. Θα ακολουθηθεί εκείνη η πρόταση; για αυτές τις διαφορές; Θα ξανακαταφύγουμε στους δανειστές να μας δανείσουν; ποια μέτρα θα υποχρεωθούν να αλλάξουν; όλη η ιδέα του δημοψηφίσματος γίνεται για να διατηρηθούν οι διαφορές μεταξύ της πρότασης της Τρίτης της κυβέρνησης και της αντιπρότασης της Τετάρτης των δανειστών; δηλαδή για να παράγουμε πρόωρους συνταξιούχους για άλλα δέκα χρόνια;

Και έχει το θράσος η κυβερνητική πλευρά να ισχυρίζεται ότι το ευρώ είναι διασφαλισμένο και ότι δεν κινδυνεύει η χώρα με έξοδο από την ευρωζώνη! Το πρόγραμμα που οι ίδιοι συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου λήγει στις 30 Ιουνίου. Τη δόση του δανείου αυτού δεν τη ζητήσαμε. Το πρόγραμμα σημαίνει ότι θα υπάρχει κάλυψη από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Κάλυψη ρευστότητας. Η κάλυψη αυτή παύει την Τρίτη 30η Ιουνίου. Αυτομάτως αυτό σημαίνει έλλειψη ρευστότητας, δηλαδή κανονικός στραγγαλισμός. Όχι αυτόν που υποτίθεται ότι ζούσαμε τώρα. Διότι τώρα υπήρχε κάλυψη. Κανονικός στραγγαλισμός ρευστότητας χωρίς δικαίωμα να εκδίδεις δικό σου νόμισμα. Η ασφυξία εντός του ευρώ είναι χειρότερη. Εκεί οδηγούμαστε.

Η χρεοκοπία θα είναι ολοσχερής.

Λοιπόν.

Ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος τυχοδιώκτης και ανίκανος. Πέντε μήνες ερασιτεχνισμού, τζόγου  και ανικανότητας, πέντε μήνες πισωγυρισμάτων. Και μας επιστρέφει την ευθύνη.

Η χώρα οδεύει ολοταχώς στην απομόνωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας όσο κι αν θέλει να αποποιείται τις ευθύνες του, όσο κι αν με το τέχνασμα του δημοψηφίσματος αποσκοπεί στο να ενώσει το εσωτερικό του μέτωπο, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να ελέγξει και να πείσει, βάζει την υπογραφή του στη διεθνή απομόνωση της χώρας. Στην αποπομπή της από την Ιστορία.

Φέρει μεγάλη ευθύνη.

Αδυνατώ να τη μοιραστώ.

ΝΑΙ στο ευρώ. ΝΑΙ στην Ευρώπη. ΌΧΙ στην απομόνωση. ΌΧΙ στη δραχμή.

Γνωρίζω ότι δυσαρεστώ πάρα πολλούς φίλους και συνεργάτες. Δυστυχώς δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός.

Η Ιστορία θα μας ρωτήσει όλους κάποτε με ευθύτητα: «τι έκανες εσύ για το μαύρο της χώρας;»

Ανδρέας Σταλίδης.

72 comments

Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 27 June 2015 at 22:03

Μᾶλλον ὑπερβολικῶς σοβαρά παίρνει ὁ ἀρθρογράφος τὸν πρωθυπουργό. Στὴν πραγματικότητα ἡ κίνησὴ του ἦταν κίνηση ἀπελπισίας. Εἶναι φυσικὸ ὅτι, μετὰ τὶς προεκλογικὲς διακηρύξεις του καὶ τὴν ἐπὶ πεντάμηνο κυβερνητικὴ πολιτεία του, δὲν εἶναι σὲ θέση νὰ ἐφαρμόσει τὴν οἰκονομικὴ πολιτικὴ πού χρειάζεται ἡ χώρα, μέ δεδομένα τὰ χρήματα πού μποροῦν νὰ διαθέσουν οἱ φορολογούμενοι τῆς ὑπολοίπου Εὐρώπης. Ἔτσι, πετᾶ τὸ μπαλλάκι στοὺς ψηφοφόρους. Μόνον πού, ὅ,τι καὶ νὰ ψηφίσουν οἱ ψηφοφόροι στὴν Ἐλλάδα, περισσότερα χρήματα δὲν πρόκειται νὰ πάρουν ἀπὸ τοὺς φορολογουμένους τῆς ὑπολοίπου Εὐρώπης. Συνεπῶς, ἀκόμη καὶ ἂν «κερδίσει» τὸ δημοψήφισμα ὁ Τσίπρας, δὲν βλέπω ἀπὸ ποῦ θὰ βρεῖ εὐρὼ γιὰ νὰ ξανανοίξει τὶς τράπεζες. Ἂν τὸ «χάσει», μὲ τί ἀξιοπιστία θὰ ἐφαρμόσει πολιτικὴ στὴν ὁποία ἀντιτίθεται ; Συνεπῶς, ἡ μόνη λύση του εἶναι ἡ κήρυξη καταστάσεως ἐκτάκτου ἀνάγκης ἢ ἡ παραίτηση.
Ἂν ὁ ἀρθρογράφος δυσαρεστεῖ «πολλοὺς φίλους καὶ συνεργάτες», θά τοῦ θυμίσω, γνησίως φίλος ἐγώ, ὅτι «δεῖξέ μου τὸν φίλο σου νὰ σοῦ ‘πῶ ποιὸς εἶσαι». Ἁς διαλέγει πιὸ προσεκτικὰ τοὺς φίλους καὶ συνεργάτες.

Reply
Kostas Dimopoulos 28 June 2015 at 10:52

Συμφωνώ και με τους δύο…..Κοιτάζοντας μόνο την ώρα που έγινε το διάγγελμα, κάθε άλλο παρά φυσιολογικά δείχνουν τα πράγματα….

Ακόμα και ο Μεταξάς (αν δεν κάνω λάθος) περίμενε να ξημερώσει! Αλλά εδώ προτιμούν το σκοτάδι.

Φαίνεται ότι απλά ήρθαν για να αποτελειώσουν με τον πιο αμείλικτο τρόπο αυτό που ξεκίνησε το 2009…

Reply
el-el 29 June 2015 at 11:55

“Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,
στους βράχους πέφτει χιόνι.
Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,
στες τραχιές πέτρες, στα στενά,
ο Σταλίδης ξεσπαθώνει, ξεσπαθω-ώνει..”

Αλλά δεν σας είδα κύριε Σταλίδη να ξεσπαθώνετε τόσα χρόνια τώρα εναντίον των βασικών υπαιτίων που μας έφτασαν σε αυτό το σημείο.
Τελικά όπως διαπιστώνετε με θλίψη μένετε με ένα μοναδικό “γνήσιο φίλο” τον Γεωργάνα, να τον χαίρεσθε!!

Reply
mmanol 29 June 2015 at 12:08

Μήπως τελικά η καλλίτερη λύση είναι η αποχή; Έτσι μην ψηφίζοντας όχι δείχνουμε ότι δεν συμφωνούμε με μια ανίκανη κυβέρνηση πέρα από τις οποιεσδήποτε καλές προθέσεις, αν υπάρχουν. Μην ψηφίζοντας ναι δεν πριμοδοτούμε και δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών σε αυτούς που είναι οι κύριοι υπαίτιοι της παρούσης κρίσεως. Αλήθεια ποιο ποσοστό αποχής βγάζει άκυρο το δημοψήφισμα;

Reply
admin 29 June 2015 at 14:06

Με βάση το Σύνταγμα, ένα δημοψήφισμα για «κρίσιμο εθνικό θέμα», διαδικασία με την οποία προχώρησε η Βουλή στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι έγκυρο εφόσον η συμμετοχή ξεπεράσει το 40% των εκλογέων. Δηλαδή η αποχή πρέπει να φτάσει στο 60% για να μην έχει ισχύ. Θα πρέπει να γίνει τόσο συντονισμένα που προσωπικά το βλέπω δύσκολο να συμβαίνει.

Reply
leon11gr 29 June 2015 at 15:32

Αν λοιπόν βγει το ΝΑΙ, τότε ξέρουμε τι ακολουθεί

Καθόλου δε ξέρουμε τι ακολουθεί. Αν τα χρηματιστήρια ισορροπήσουν μες την εβδομάδα και φανεί ότι δε θα ταράξει και πολύ τα νερά μια χρεωκοπία της Ελλάδας, ακόμα και ΝΑΙ να αποφασίσουμε θα πρέπει να τους παρακαλέσουμε για χρηματοδότηση. Ο Ελληνικός Λαός θα βάλει μυαλό μόνο αν τη πάθει

Reply
admin 29 June 2015 at 15:55

Η κυβέρνηση μας πάει σε δημοψήφισμα. Ομόφωνα, λέει ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση επέλεξε το ερώτημα. Η κυβέρνηση επέλεξε τη χρονική στιγμή που θα το έκανε, άρα και την τρέχουσα πρόταση των θεσμών που θα έθετε υπό τη γνώμη του λαού. Η κυβέρνηση μας προτείνει το ΟΧΙ. Η κυβέρνηση (ή μάλλον ο κορμός της, ο ΣΥΡΙΖΑ) οργανώνει διαδηλώσεις για το ΟΧΙ. Και όμως η κυβέρνηση δεν μας εξηγεί τι θα γίνει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αν ο κόσμος την ακούσει και ψηφίσει ΟΧΙ. Κανείς Έλληνας δεν έχει ιδέα τι θα γίνει στη χώρα αν βγει το ΟΧΙ. Ούτε ο πρωθυπουργός. Το ανησυχητικό είναι ότι ούτε οι πολίτες ενδιαφέρονται καν να ρωτήσουν την κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει αν κερδίσει το δημοψήφισμα.

Αν κερδίσει το ΝΑΙ, μια που ρωτάτε, υποθέτω αυτό δεσμεύει την κυβέρνηση να υπογράψει την πρόταση των θεσμών. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα! Η πρόταση των θεσμών κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή ΠΡΙΝ τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (30 Ιουνίου). Έτσι, η πρόταση των θεσμών ήταν για παράταση του τρέχοντος προγράμματος για μερικούς μήνες. Στο μεταξύ, θα έχει λήξει το πρόγραμμα. Συνεπώς, παράταση του προγράμματος δεν θα είναι τεχνικά δυνατή. Άρα η δέσμευση θα οδηγήσει σε νέο πρόγραμμα. Θυμίζω: νέο πρόγραμμα σημαίνει έγκριση από τα 18 κοινοβούλια που μας δανείζουν. Η παράταση δεν χρειάζεται έγκριση, διότι είναι απλώς παράταση. Αν υποθέσουμε ότι η δυσχερέστατη αυτή κατάσταση θα ξεπεραστεί από την καλή διάθεση των εταίρων, τότε το ναι σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την πρόταση των θεσμών.

Μεταξύ μας, η πρόταση των θεσμών με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν διαφέρουν και πολύ. Ουσιαστικά διαφέρουν μόνο σε ένα σημείο.

Η κυβέρνηση θέτει έκτακτη εισφορά 12% στις μεγάλες επιχειρήσεις (επιπλέον του 29% φόρου) και με τα έσοδα αυτά προχωρά στην δεκαετή αναδιάρθωση του ασφαλιστικού, δηλαδή στη σταδιακή παύση των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2025. (Με άλλα λόγια, να συνεχίσει η χώρα να παράγει πρόωρους συνταξιούχους για άλλα δέκα χρόνια).

Οι θεσμοί αφαιρούν αυτήν την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και προτείνουν την άμεση παύση των πρόωρων συντάξεων από 1η Ιουλίου 2015, δηλαδή από μεθαύριο!

Υποθέτω βάσιμα ότι κανείς δεν θα τεκμηριώσει πρόωρη σύνταξη μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής. Άρα υποθέτω, ότι αν κερδίσει το ΝΑΙ, η χώρα γλυτώνει από αυτό!

Αν είστε 40-45-50 ετών και εντάσσεστε στα κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης, είναι προς το συμφέρον σας να χρεκοπήσει η χώρα και να βγει από το ευρώ. Μπορεί να μην υπάρχει ευρώ να εισπράξετε, πάντως θα αποκτήσετε το δικαίωμα -έστω και χωρίς χρήματα- να γίνετε συνταξιούχος νωρίτερα από την υπόλοιπη κοινωνία. Έξοχα! Αν δεν είστε στην κατηγορία αυτή, κάντε ό,τι καταλαβαίνετε.

Ανδρέας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 29 June 2015 at 16:53

Μία μέθοδος γιὰ νὰ ἀναγνωρίζει κανεὶς τοὺς χρυσαυγίτες στὸ «Ἀντίβαρο». Χρησιμοποιοῦν τὸν ὅρο «κύριοι ὑπαίτιοι> καὶ «βασικοὶ ὑπαίτιοι». Προφανῶς,, μέχρι σήμερα, θεωροῦσαν τὸν διαχειριστὴ «χρήσιμο ἠλίθιο». Χάρη στὴν τολμηρὴ κίνηση Τσίπρα, ξεσκεπάσθηκαν. Θαυμάστε αὐτὰ πού θὰ γράψουν, ἂν πάρουν χαμπάρι.
Ἐπὶ τῆς ούσίας, νέα χρήματα γιὰ παροχὲς ἀπὸ τὴν ὑπόλοιπη Εὐρώπη δὲν εἶναι λογικὸ νὰ ἀναμένονται, ὅ,τι καὶ ἂν ψηφίσουν οἱ ψηφοφόροι, «ναί», «ὄχι» ἢ ἀποχή. Ἀλλὰ τὰ χρήματα πρέπει νὰ βρεθοῦν ἀπὸ κάπου γιὰ τὰ ἑκατομμύρια τῶν Ἑλλήνων ψηφοφόρων πού θέλουν νὰ πωλήσουν τὴν ψῆφό τους, διότι αὐτὸς εἶναι ὁ μόνος πόρος ζωῆς των. Τὰ λαϊκιστικὰ κόμματα, ἰδίως, ἔχουν διαρκῶς ἀνάγκη νέων πόρων γιὰ νὰ διατηρήσουν τὴν δύναμή τους. Συνεπῶς, μόνον μὲ εὐρὺ πρόγραμμα, ὅπως τὸ κατωτέρω, μποροῦν νὰ ἐπιβιώσουν :
Πρῶτον, ὅλα τὰ κυκλοφοροῦντα χαρτονομίσματα εὐρώ κατάσχονται καὶ σφραγίζονται μὲ ἀνεξίτηλη ἐρυθρὰ μελάνη. Ἀπαγορεύεται ἡ κατοχὴ καὶ κυκλοφορία ἀσφραγίστων, ἡ ὀποία θεωρεῖται ποινικὸ ἀδίκημα. Χαρτονομίσματα ἄλλων χωρῶν ἀνταλλάσσονται ὑποχρεωτικῶς μὲ σφραγισμένα εὐρὼ στὶς ἰσοτιμίες πού ὁρίζει ἡ κυβέρνηση. Ἡ κατοχή καὶ κυκλοφορία τους θεωρεῖται ποινικὸ ἀδίκημα. Ἐπίσης, δεσμεύεται ὁ νομισματικὸς χρυσὸς πού τυγχάνει νὰ εὑρίσκεται εἰς χεῖρας ἰδιωτῶν καὶ ἀνταλλάσσεται ὑποχρεωτικῶς μὲ σφραγισμένα εὐρὼ στὴν τιμὴ ποὺ ὁρίζει ἡ κυβέρνηση. Ἡ κατοχή καὶ κυκλοφορία του θεωρεῖται ποινικὸ ἀδίκημα.
Δεύτερον, ἀπαγορεύονται ὅλες οἱ μετακινήσεις προσώπων μὲ Ἑλληνικὴ ὑπηκοότητα ἐκτὸς Ἑλλάδος. Ἀπαγορεύεται ἡ εἴσοδος προσώπων χωρὶς τὴν Ἑλληνικὴ ὑπηκοότητα στὴν Ἑλλάδα ἐπὶ ποινῇ ἀμέσου ἀπελάσεως.
Τρίτον, ἀπαγορεύονται οἱ ἀπολύσεις.
Τέταρτον, αὐξάνονται οἱ ἀποδοχὲς (σὲ σφραγισμένα εὐρώ) ὅλων τῶν ὑπαλλήλων τοῦ Δημοσίου κατὰ τοὐλάχιστον 40% καὶ τῶν ἐνστόλων κατὰ 50%. Ἐπανέρχονται τὰ Δῶρα Χριστουγέννων, Πάσχα καὶ τὸ Ἐπίδομα Ἀδείας.
Πέμπτον, αὐξάνεται ὁ κατώτατος μισθὸς στὰ 1500 (σφραγισμένα) εὐρὼ τὸν μῆνα. Θεσπίζονται ἰσχυρὰ κίνητρα γιὰ ὅσους δίδουν πληροφορίες γιὰ ἀδήλωτη ἐργασία. Ἐπανέρχονται τὰ Δῶρα Χριστουγέννων, Πάσχα καὶ τὸ Ἐπίδομα Ἀδείας.
Ἕκτον, αὐξάνονται οἱ συντάξεις ἀναλογικὰ ὥστε ἡ μέση σύνταξη νὰ φθάσει τὸ 1200 (σφραγισμένα) εὐρὼ τὸν μῆνα. Ἐπανέρχονται τὰ Δῶρα Χριστουγέννων, Πάσχα καὶ τὸ Ἐπίδομα Ἀδείας.
Ἕβδομον, θεσπίζεται ἡ δήμευση τοῦ συνόλου τῆς περιουσίας, ἀκινήτου καὶ κινητῆς, τῶν ἐργοδοτῶν, φυσικῶν προσώπων καὶ τῶν διαχειριστῶν καὶ τῶν μετόχων τῶν νομικῶν προσώπων πού δὲν ἀποδίδουν τὶς ἐργοδοτικὲς εἰσφορές στὰ ἀσφαλιστικὰ ταμεῖα. Ἐπὶ πλέον, ἡ μὴ καταβολὴ τῶν εἰσφορῶν θεωρεῖται καὶ αὐτὴ ποινικὸ ἀδίκημα.
Ὄγδοον, δεσμεύονται τὰ ἀποθέματα ὅλων τῶν στρατηγικῆς σημασίας προϊόντων εἰς χεῖρας ἰδιωτῶν, ὅπως, ἐνδεικτικῶς, τῶν καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων καὶ εἰδῶν προσωπικῆς καθαριότητος καὶ ὑγιεινῆς. Η διάθεσή τους θὰ γίνεται, ἐὰν διαπιστωθεῖ στενότης, μέ δελτίο, βάσει ἀποδεδειγμένων ἀναγκῶν τῶν πολιτῶν.
Ἔνατον, καθίστανται ἀμέσως ἀπαιτητὰ τὰ ὑπόλοιπα τῶν δανείων πού ἔχουν λάβει τὰ κάθε λογῆς Μέσα Μαζικῆς Ἐπικοινωνίας ὥστε νὰ διασφαλισθεῖ ὅτι εἶναι ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὶς (πλέον) κρατικὲς τράπεζες. Ἡ ἀδυναμία ἐξοφλήσεως συνεπάγεται τὴν διακοπὴ τῆς λειτουργίας, τὴν ἀφαίρεση τῆς ἀδείας λειτουργίας καὶ εἶναι καὶ ποινικὸ ἀδίκημα τῶν μετόχων, τῶν στελεχῶν καὶ τῶν ὑπαλλήλων (ἀπὸ τὰ δανεικὰ αὐτὰ μισθοδοτοῦνταν τόσα χρόνια) τῶν ἐν λόγῳ ὀργανισμῶν.
Δέκατον, αὐξάνεται τὸ ἐπίδομα ἀνεργίας στὰ 1000 (σφραγισμένα) εὐρὼ τὸν μῆνα καὶ χορηγεῖται ἐπ’ ἀόριστον, ὅσο, δηλαδή, ὁ δικαιοῦχος δηλώνει ἄνεργος. Ἐπίσης, χορηγεῖται Δώρον Χριστουγέννων, Πάσχα καὶ Ἐπίδομα Ἀδείας στοὺς ἀνέργους.
Ἑνδέκατον, ἐπανεθνικοποιεῖται ὁλοσχερῶς ὁ τομέας τῶν τηλεπικοινωνιῶν γιὰ λόγους ἀμύνης καὶ ἀσφαλείας τῆς χώρας. Ἡ ἐπικοινωνία, μέσῳ διαδικτύου, μὲ τὸ ἐξωτερικὸ διακόπτεται ὥστε νὰ ἐξοικονομηθεῖ τὸ συνάλλαγμα πού σήμερα δαπανᾶται σὲ τέλη διεθνοῦς διασυνδέσεως.
Νομίζω ὅτι πίσω ἀπὸ τὸ πρόγραμμα αὐτὸ μπορεῖ ἄνετα νὰ σχηματισθεῖ καὶ νὰ λειτουργήσει κυβέρνηση τῶν ὑπερηφάνων καὶ ἀδουλώτων ἀντισυστημικῶν Ἑλλήνων. Διότι δὲν θὰ τὴν ψηφίσουν μόνον οἱ σήμερα παρασιτοῦντες, ἀλλὰ καὶ ὅλοι οἱ θεωροῦντες ἑαυτοὺς κατεστραμμένους. Ἀφοῦ οἱ ἴδιοι κατεστράφησαν, ἀδίκως καὶ ὄχι ἐξ ὑπαιτιότητός τους (αὐτὸ τὸ βάζω γιὰ νὰ δείξω ὅτι καὶ ἡ «Χρυσῆ Αὐγὴ» θὰ στηρίξει), θεωροῦν δίκαιο νὰ καταστραφοῦν καὶ οἱ ὑπόλοιποι. Ἐπειδή, μάλιστα, οἱ παροχὲς ὑπερακοντίζουν τὶς διακηρυγμένες θέσεις τοῦ ἐπισήμου ΚΚΕ, δὲν βλέπω τὶ πρόσχημα θὰ βρεῖ γιὰ νὰ ἀποφύγει νὰ στηρίξει. Καὶ γιὰ ὅσους, ἠλιθίως, ἀντείπουν ὅτι «Δὲν μπορεῖ ὁ Τσίπρας τόσο ὡραῖο παιδί, τέτοιος λεβέντης, νὰ κάνει τέτοια πράγματα» θυμίζω τὴν χρυσῇ ἐφεδρεία ποὺ λέγεται Λαφαζάνης. Ἀλλωστε, τὰ ἴδια γιὰ τὸ ὡραῖο παιδὶ ἔλεγαν καὶ γιὰ τὸν Ἄκη.

Reply
admin 29 June 2015 at 18:53

Αγαπητέ ελ-ελ, αυτό το άρθρο το πρώτο 24ωρο από τότε που αναρτήθηκε (μία ώρα μετά την αναγγελία δημοψηφίσματος) είχε 1900 αναγνώσεις και 450 δράσεις στο fb (likes και shares). Τα σχόλια ήταν κλειστά για τις πρώτες 36 ώρες περίπου. Τώρα έχει περίπου 2600 αναγνώσεις και 600 likes και shares. Οπότε τα συμπεράσματά σας από τον αριθμό των σχολίων είναι αβάσιμα. Καλύτερα να μένατε στην ουσία. Για το πρώτο σημείο και την επισήμανσή σας για τα «τόσα χρόνια», εφόσον παρακολουθείτε, γνωρίζετε ήδη διάφορα σχετικά πράγματα.

Ανδρέας.

Reply
ocean 29 June 2015 at 19:28

Κυριε Γεωργανα δεν τα λέτε καλά.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και εύκολα.
Ποιος ο λογος να καταστρέψεις τα εύρουλακια με κόκκινη μπογιά;
Λοιπόν, δείτε τι έπρεπε να σκεφτειτε.
Οι καταθέσεις σημερον είναι περίπου 130δις. Ευρώ.
Λοιπόν ο Βαρουφακης δημιουργεί λογαριασμο “Αποθεματικά” και ρίχνει μεσα αυτά τα 130δισ. για τις τρέχουσες ανάγκες του κρατικού μηχανισμού , βλεπε υποχρεωσεις σε ξένους.
Για να μη παραπονιούνται, οι καταθέτες μιας και τους τα δήμευσε όλα, βαζει σε ολους τους λογαριασμούς το ποσο που δήμευσε πλην όμως σε δραχμές. 130 δισ. Δρχ, άντε +30% γιατί είναι μεγαλόψυχος δλδ άλλα 40δισ. Δρχ.
Πληρώνει στην ώρα τους όλους τους ξένους, μη μας λεν και χαραμοφάηδες , πλην των Γερμανών για πολλους λόγους και θα ζήσουν όλοι μια χαρα.
Νομίζω πως αυτό το σχέδιο είναι πολύ καλύτερο από το δικό σας.

Reply
Kostas Dimopoulos 29 June 2015 at 23:33

@ Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας

Δεν είν΄κακή ιδέα……

Σοβαρά τώρα, δύο παράμετροι:

1. Πόλωση – την έχουμε στο αίμα μας!!!!
2. Πως θα μειώσει τα έξοδα και πως θα αυξήσει τα έσοδα;;;

Στην πρώτη κατάφερε ασύλληπτα υψηλή κλίμακα. Στη δεύτερη ακόμα ψάχνουμε λύσεις….

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 29 June 2015 at 23:57

@ocean 29 June 2015 at 19:28
Λέτε νὰ ὑπάρχουν 130 δισεκατομμύρια εὐρὼ στὶς τράπεζες σὲ ζεστὰ εὐρουλάκια καὶ ἡ λαοπρόβλητος κυβέρνησις νὰ τὰ φυλᾶ γιὰ νὰ ἱκανοποιήσει τοὺς τοκογλύφους δανειστές ; Οἱ καταθέσεις, ἀγαπητέ, εἶναι ὑποχρεώσεις τῶν τραπεζῶν, ὄχι στοιχεῖα τοῦ ἐνεργητικοῦ τους ! Στὸν ἱστοτόπο τῆς Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος μπορεῖτε νὰ βρεῖτε πόση εἶναι ἡ φαινομένη νομισματικὴ κυκλοφορία (καὶ στὰ στρώματα) καὶ πόσα μετρητὰ βρίσκονται στὶς τράπεζες. Πέντε χρόνια καὶ βάλε σὲ πλήρη κρίση καὶ δὲν θέλουμε νὰ βάλουμε τὸ ὅσο μυαλὸ διαθέτουμε νὰ δουλέψει λιγουλάκι γιὰ τὴν σωτηρία μας ! Βρίσκουμε τοὺς συνήθεις ὑπόπτους, Γερμανούς, κυβέρνηση, βάζουμε κι ἕναν ἀριθμὸ πού ἔπιασε τὸ αὐτί μας καὶ ἕτοιμοι μὲ «κοστολογημένη πρόταση». Τὸ κακὸ εἶναι ὅτι, ὅπως φαίνεται, ἔτσι δὲν δουλεύει καὶ τὸ μυαλὸ αὐτῶν πού ὁ λαὸς ἀνέδειξε κυβερνῆτές του. Αὐτὸ εἶναι καὶ τὸ μέγιστο ἀγαθὸ πού θὰ φέρει τὸ δημοψήφισμα : θὰ φέρει τὸ μέσον κατὰ κεφαλὴν βιοτικό μας ἐπίπεδο σὲ πλήρη ἀντιστοιχία μὲ τὸ μέσον κατὰ κεφαλὴν διανοητικό μας ἐπίπεδο.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 June 2015 at 01:26

@Kostas Dimopoulos 29 June 2015 at 23:33
Ἂν ἐφαρμόσει ὅσα ἔγραψα, ὅσα ἔσοδα λείπουν θὰ τὰ ἀναπληρώνει ἡ ἐκτύπωση νέων τραπεζογραμματίων μὲ κάλυμμα τὰ σφραγισμένα εὐρώ. Θὰ συνεχίσθεῖ ἡ πτώση τῆς πραγματικῆς παραγωγῆς καὶ τοῦ βιοτικοῦ ἐπιπέδου, ἀλλὰ τὰ χαζὰ παιδιὰ πού θὰ παίρνουν ὀνομαστικὲς αὐξήσεις θὰ εἶναι χαρὰ γιομᾶτα. Θὰ πιστεύουν ὅτι ἀνεστήθη ὁ Ἀνδρέας Παπανδρέου τοῦ 1981-1985. Ἔτσι ἡ πόλωση θὰ καταστεῖ ἀνατροφοδοτουμένη καὶ διατηρήσιμος.
Ἂν θέλουμε σωστὴ ἐξυγίανση, πρέπει νὰ κάνουμε τὰ μισητὰ νεοφιλελεύθερα πού κάνει ὅλος
ο ὑπόλοιπος κόσμος μὲ πρῶτο, πρῶτο τὴν ἀπηνῆ καταπολέμηση τοῦ παρασιτισμοῦ. Ἐπειδὴ αὐτὸ δὲν θὰ το ψηφίσει ποτὲ τὸ Ἑλληνικὸ ἐκλογικὸ σῶμα καὶ εἶναι ἀρκετὰ ἔξυπνο γιὰ νὰ διακρίνει ἐὰν κάτι σχετικὸ ἐπιχειρηθεῖ ἐν κρυπτῷ, μόνη λύσις εἶναι ἡ κοινωνικοποίησις τῶν κοινωνικῶν προνομίων ὥστε ὅλοι οἱ πολίτες νὰ ἀπολαμβάνουν πολύ πιὸ ἴση κατανομὴ αὐτῶν ἀπ’ ὅ,τι ἀπολαμβάνουν σήμερα. Σὲ ἁπλᾶ λόγια, νὰ βγοῦμε στοὺς τάχα κοινωνικῶς εὐαισθήτους ἀπὸ ἀριστερά.

Reply
ocean 30 June 2015 at 06:57

Δε πιστευω να έχετε την εντύπωση ότι κάθε που πληρώνει δόσεις δις. Ευρώ στο δντ ή όπου αλλου στέλνει και δεσμίδες ευρουλακια με φορτηγά. Αν γνωρίζετε πως αυτό δε γινεται τοτε τι μου λέτε για 130δις. τυπωμένα ευρουλακια.
Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει «αέρας κοπανιστος» με μορφη Ευρώ. Ή μηπως το δντ δε θα δεχτεί π.χ. ~2δις. από αυτά τα 130;
Απλό να το καταλάβει ο καθένας, τα τρις. Ευρώ «τρεχουν» στο σύστημα μονο ως bits και για να τρέξουν ως χαρτάκια θέλουν τον ELA τους (άλλη Βαβυλώνια εξυπνάδα κι αυτη)!
Αγαπητέ, θα γνωρίζετε φυσικά (διατελέσατε ως επίτροπος σε ορθοδοξη εκκλησια αν δεν κανω λαθος) πως οι Βαβυλώνες πέφτουν, καίγονται, σκανε ως άλλες φούσκες εν μια νυκτι. Ας κάνουμε λίγο υπομονη να δούμε τι θα γίνει και μ’αυτή τη χρηματοπιστωτικη Βαβυλώνα.
Και μη βλέπετε συνεχώς γύρω σας διανοητικούς νανους, θαρρώ δεν είναι καλο σημάδι

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 June 2015 at 15:14

@ocean 30 June 2015 at 06:57
Ἐπίτροπος σὲ Ἰερὸ Ναό διετέλεσα ὄχι «ἐπίτροπος σὲ Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία». Κατ’ ἀκρίβειαν δὲν νομίζω ὅτι ὑπάρχει ὁ ὅρος «ἐπίτροπος σὲ Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία».
Ἐπὶ τῆς οὐσίας, σᾶς παραπέμπω καὶ πάλι στὴν σχετικὴ ἱστοσελίδα τῆς Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος, ὅπου, ἀφοῦ κοιτάξετε μὲ ἐπιμονὴ καὶ ὑπομονὴ γιὰ κάμποση ὥρα τὶς στῆλες καὶ τὶς γραμμὲς στὰ ἀναρτημένα ἐκεῖ φύλλα ὑπολογισμοῦ, θὰ διαπιστώσετε ὅτι γράφετε πράγματα ὅλως ἀνυπόστατα.
Διότι ἡ τυχὸν δήμευση καταθέσεων καὶ ἀπόδοση στὸ ΔΝΤ σημαίνει ὅτι ἡ ἐμπορικὴ τράπεζα στὴν Ἑλλάδα, ἀντὶ νὰ χρωστᾶ στοὺς καταθέτες Α, Β καὶ Γ 130 δισεκατομμύρια, θὰ χρωστᾶ 128 δισεκατομμύρια στοὺς καταθέτες καὶ 2 δισεκατομμύρια στὸ ΔΝΤ. Δυστυχῶς, ὅμως, στὸν μάταιο αὐτὸ κόσμο οἱ ὑποσχέσεις πρέπει καὶ κάποτε νὰ τηροῦνται. Συνεπῶς, ἐὰν τὸ ΔΝΤ ζητήσει νὰ πληρωθεῖ, δηλαδὴ νὰ ρευστοποιήσει τὴν κατάθεσή του, ἡ τράπεζα πρέπει νὰ βρεῖ τὸ ποσὸν στὸ ἐνεργητικό της. Κάτι πρέπει νὰ δώσει. Ἂν ὄχι ζεστὰ εὐρουλάκια, ποὺ ἔχουν φύγει γιά τὰ στρώματα, πάντως ὁμόλογα σοβαροῦ κράτους, ὅπως τῆς Γερμανίας, τῶν ἰΗΠΑ. Θὰ μποροῦσε νὰ πληρώσει ἀκόμη καὶ μὲ κόκκινα δάνεια πού θὰ ἀναλάμβανε νὰ ρευστοποιήσει τὸ ΔΝΤ, μόνον πού ἡ ὀνομαστική τους ἀξία θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι πολλαπλάσια τῶν 2 δισεκατομμυρίων, ὥστε στὸ τέλος νὰ είπράξει τὸ ΔΝΤ τα 2 του δισεκατομμύρια σὲ ζεστὰ εὐρουλάκια, ἀφοῦ πληρώσει δικηγόρους, δικαστικοὺς ἐπιμελητές, ἐκτιμητές, τέλη κλπ. Τὸ ζητούμενο, λοιπόν, εἶναι νὰ ἔχουν οἱ τράπεζες ρευστὰ ἢ εὐκόλως ρευστοποιήσιμα στοιχεῖα ἐνεργητικοῦ. Αὐτὰ δὲν ὑπῆρχαν πλέον, μετὰ τὶς ἀθρόες ἀναλήψεις μετρητῶν καὶ αὐτὰ προσέφερε στὶς τράπεζες ὁ ELA καί, βάσει τῶν νόμων τῆς λογιστικῆς ἐμφανιζόταν καὶ ἡ χορηγοῦσα ΕΚΤ στὸν πίνακα τῶν δανειστῶν (δανειστὲς εἶναι καὶ οἱ καταθέτες), τὴν στήλη «Παθητικὸ» τοῦ προσωρινοῦ λογιστικοῦ ἰσοζυγίου τῆς ἐμπορικῆς τραπέζης στὴν Ἐλλάδα. Ἐάν οἱ καταθέσεις αύξηθοῦν καὶ ἀδειάσουν κάπως τὰ στρώματα, τότε θὰ μποροῦν νὰ ἐπιστραφοῦν στὴν ΕΚΤ τὰ ποσὰ πού δάνεισε μέσῳ τοῦ ELA. Τὸ ζουμὶ ἀπὸ ὅλα αὐτὰ εἶναι ὅτι πληρωμὴ τῶν ὑποχρεώσεων τοῦ κράτους εἶναι ἐφικτὴ μόνον μὲ παραγωγὴ ἀγαθῶν καὶ ὑπηρεσιῶν, εἴσπραξη φόρων ἐπὶ τῶν εἰσοδημάτων πού δημιουργεῖ ἡ παραγωγὴ αὐτή καὶ πληρωμὴ μὲ τὸ προϊὸν τῶν φόρων τῶν κάθε λογῆς πιστωτῶν τοῦ κράτους. Ἄλλα κόλπα δὲν ἔχουν ἐφευρεθεῖ ἀκόμη.
Τώρα τὶς ὀνειρώξεις περὶ σεισμῶν, λιμῶν, καταποντισμῶν ὥστε νὰ σωθεῖ ὁ ἕνας ἢ ὁ ἄλλος κακοπληρωτής (ἀκόμη καὶ ἂν ἀνυπαιτίως ὐποφέρει),δὲν τὶς θεωρῶ τόσο πιθανές νὰ συμβοῦν σὲ ὧρες ἐγρηγόρσεως. Στὴν Όρθόδοξο Ἐκκλησία δὲν ἔχουμε Θεὸ δικαστὴ ἢ εἰσαγγελέα, πολὺ λιγώτερο δήμιο. Kαὶ νομίζουμε ὅτι δὲν ἀσχολεῖται ἐπαγγελματικῶς μὲ καθυστερούμενες δανειακὲς ἀπαιτήσεις, οὔτε παρεμβαίνει ὑπὲρ τοῦ ἐνὸς ἢ τοῦ ἄλλου μέρους.
Τέλος, ἄλλο ὁ διανοητικὸς νάνος ποὺ δὲν εἶναι καθόλου κακὸ πρᾶγμα καὶ ἄλλο ὁ διανοητικῶς ὀκνηρός καὶ ράθυμος ποὺ βλάπτει ἑαυτὸν καὶ ἀλλήλους, ἰδίως σὲ καιροὺς κρίσεως.

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 30 June 2015 at 16:36

Ειναι καποια χρόνια που διαβαζω “Αντιβαρο” και το εβρισκα ιδιαιτερα οφελιμο. Ηπιοι τονοι, αληθειες (ή ανακριβειες) διατυπωμενες με σαφηνεια και προσοικουσα ορολογία.
Κε Σταλιδη, και συνεργατες, σας ειχα πολλακις συγχαρει !!
Τις τελευταιες μερες “τσιμπιέμαι”… ελεγχω μηπως μπηκα, κατα λάθος, σε καποιο κομματικο ή ιδεολογικα (περι-) ορισμενο ιστολογιο. Κριμα… και δυστυχώς για προσωπα που εχουν “εκτεθεί δημοσια” με χαρακτηριστικο την νηφαλιότητα, δεν αρκει η, ομολογουμενως, “περιδυνηση” των καιρων ωστε να “αιτιολογησουν” κορωνες καταστροφης και ορυμαγδου… ασχετως αν ειναι αντικειμενικα αληθη.

Θα μπορουσα να εχω καποιες αντιρρησεις / παρατηρησεις στο αρθρο σας. Με 30 χρονια στην βιομηχανια εχω μια εγκυρη γνωμη. Δεν θα το κανω. Αντιθετως θα σταθω στον κοσμο των “αφηρημενων”, κυρίως, εννοιων:

1) Η όποια Υβρις φερει την Νεμεσιν και τελος την Τίσιν, την προσοικουσα “πληρωμη” δηλαδη. Αραγε ποσο επι πόσο θα “γλυτωναμε” την εκ-τισιν της τιμωρίας μας; Η μηπως δεν έπρεπε να συμβει… σε εμας;; Τωρα, που μας συμβαινει, λοιπον, οφείλουμε να το “διαχειριστουμε”, αν μη τι άλλο, ψυχραιμα.

2) Το οικονομικο / καταναλωτικο μοντελο της -Δυτικης- οικονομίας μας γρηγορα “εξελιχθηκε” σε δεσμα δουλειας, και αυτο -νομιζω- ειναι πασιδηλον σε όλους μας. Οι φιλελευθεροι, κυρίως, οικονομο-λογοι δεν δικαιολογουνται να δηλωνουν “εκπληξη” ή/και “θυμο”.

3) Μιλαμε για ποσοστα ΦΠΑ, για φορους (29+12 = 41 !! ) προς εταιρίες κλπ κλπ, και βεβαια κανεις δεν μιλα για ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ -γραφικα- “κυριαρχια, αξιοπρεπεια και ελευθερία”. Πραγματι, και ανεκτιμητα ειναι αλλα και “δεν τρωγονται”. Ομως…

4) Ο “Α-κυρος”, ο “Αν-αξιοπρεπης” και ο “Εθελο-δουλος” θα ειναι παντα υποχειριο των Ισχυρων και των Αρπαγων. Θα υπαρχει, δε, όσο ειναι ΟΦΕΛΙΜΟΣ σε αυτούς.
Ειναι δε εν πολλοις προβλεψιμης συμπεριφοράς όσο ειναι προσκολημενος στην “απληστία” (βλεπε οικονομο-λαγνεια, σπουδη της τσεπης και των απολαυσεων) και στην “ατομικοτητα” (βλεπε σταρχιδισμός, κανω την δουλειά μου, δεν με νοιαζουν οι άλλοι κλπ).

5) Αυτων ειρημενων, και θεωρουμενων ως νομοτελειακων, συμπληρωνω μια ιστορικη πραγματικοτητα :
Ο “αναρχικος και ατιθασος” Ελληνισμός ΔΕΝ συμφέρει στους Ισχυρους και Αρπαγες. Κοινως, νομιζω, δεν εχει θεση στην ΝΤΠ.
Τέλος… ο Ελληνόνους ποτέ δεν πολεμησε για το χρημα.

@ κον Γεωργανα την αποψη του οποιου εκτιμω : Σχετικά με την εκθεση καταλληλων “οικονομικων και διοικητικων μέτρων” ισως να πρεπει να φρεσκαρει τις επιδιωξεις της Νομοθεσίας του Σολωνα, το σκεπτικο του οποιου σε πολλα σημεια δειχνει επικαιρο.

Συγνωμην για την “γραφικη παρα- ή κακο- φωνία” μου
καλημερα σε όλους

Reply
ocean 30 June 2015 at 16:51

@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Δεν γνωρίζετε πως εμείς οι Έλληνες τον ιερό ναό τον λέμε και εκκλησια; Απορώ.
Ουχί Εκκλησία αλλά εκκλησία. Να είστε πιο προσεκτικός από τούδε.
Λοιπόν, ας υποθέσουμε πως έχω 2δις. καταθέσεις και δίνω εντολή να μεταφερθούν στο λογαριασμό του ΔΝΤ προς αποπληρωμή της δόσης.(άλλο απλό παραδειγμα οι μεταφορές κεφαλαίων από ιδιωτες σε εταιρείες του εξωτερικού κτλ κτλ) Μας λέτε πως δε θα γίνει γιατί οι τράπεζα έφτασε στο όριό της; Είμαι σίγουρος πως δε τα λέτε καλα γιατί απλά απλά το ΔΝΤ δε πρόκειται να ρευστοποιησει ουτε ένα ευρώ στην τράπεζά μας. Αλλά δείτε και το ότι κάποιες δόσεις αποπληρωθηκαν από τα αποθεματικά ταμείων το οποιο σημαίνει πως δε χρειάζονταν επιπλέον εγγυήσεις ή ότι άλλο και πως τα αποθεματικά των ταμείων ή όποιων άλλων πχ καταθέσεις είναι ανεξάρτητα και από τον ΕLΑ και από όποια άλλη βαβυλώνια εξυπνάδα αρκεί να μη μετατραπούν σε χαρτινα ευρουλάκια.
Αν συμβαίνει κατι άλλο το θεωρώ εξωφρενικό και καλύτερα μια ώρα αρχύτερα να σκάση η φούσκα τέτοιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οσο πιο μεγάλη η φούσκα τόσο πιο μεγάλο πάταγο θα κάνει και πάντα εν μια νυκτί…

Reply
admin 30 June 2015 at 17:06

Θα προτιμούσα να αφήσετε τα αφηρημένα και να πιάνατε τα συγκεκριμένα. Θέλω να ακούσω την γνώμη σας από την εμπειρία σας 30 χρόνια στη βιομηχανία.

Δέχομαι ότι ανέβασα τους τόνους. Προσωπικά εγώ. Ίσως επειδή πιστεύω ότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό για να μείνω σιωπηλός. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη συζήτηση. Αν θέλετε, προχωράτε. Εδώ είμαστε.

Ανδρέας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 June 2015 at 21:36

@ocean 30 June 2015 at 16:51
Ὄχι δὲν γνώριζα ὅτι τὸν Ἱερὸ Ναὸ τὸν λέμε καὶ «ὀρθόδοξη ἐκκλησία». Σκέτη «ἐκκλησία», ναί.
Βλέπω ἐπιμένετε στὴν ἀδιαβασιά. Λέτε τὸ Διεθνὲς Νομισματικὸ Ταμεῖο ἔχει σκοπό του νὰ μαζεύει χρήματα ἀπὸ τοὺς φορολογουμένους ὅλου τοῦ κόσμου, ὥστε νὰ τὰ κρατᾶ σὲ κατάθεση στὴν αἰωνία Ἑλλάδα ; Τὰ χρήματα αὐτὰ εἶναι γιὰ νὰ διευκολύνονται οἱ χῶρες πού περνοῦν κρίση μέχρι νὰ κάνουν μεταρρυθμίσεις στὴν οἰκονομία τους, συνέλθουν και τὰ ἐπιστρέψουν. Δέν εἶναι γιὰ νὰ τὰ παίρνει μία χώρα δανεικὰ κι ἀγύριστα. Καὶ οἱ ὑπάλληλοι τοῦ ΔΝΤ δίνουν λόγο στὸ Διοικητικό του Συμβούλιο, ἂν δώσουν τὰ χρήματα αὐτὰ δανεικὰ κι ἀγύριστα. Κι ἔτσι διελευκάνθη ἡ «βαβυλώνιος» συνωμοσία … Τὰ περὶ φούσκας πού θὰ σκάσει, μᾶλλον αὐτοαναφορικὰ τὰ βλέπω, ἂν καὶ ἡ πιὸ ἐπικίνδυνη φούσκα τῆς ἀδιαβασιᾶς κάνει μεγαλύτερο πάταγο. Δυστυχῶς, αὐτὰ ποὺ παίρνει ἐπιπολαίως τὸ αὐτί μας καὶ τὸ μάτι μας εἶναι μόνον ἡ ἀρχὴ κάθε σοβαρᾶς ἐνασχολήσεως καὶ ἐρεύνης. Δέν φθάνουν γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ ἀποφαίνεται κανεὶς δημοσίᾳ καὶ μὲ αὐθεντία ὅτι εἶναι «σίγουρος».

Reply
el-el 30 June 2015 at 21:45

Αγαπητέ Ανδρέα,
Από τα γραφόμενά σου δεν καταλαβαίνω τη θέση σου. Από τη μια επιτίθεσαι στην κυβέρνηση γιατί συρόμενη στις απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία, αποδέχεται ασφυκτικά μέτρα 8 δις, προσπαθώντας τουλάχιστον να ανοίξει τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη μπας και καταφέρουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε τη θηλειά δουλείας που μας πνίγει. Από την άλλη δείχνεις τέτοια πρεμούρα προς το μόνο δημοκρατικό μέσο που έχει ο κόσμος που υφίσταται τα βάρη να εκφραστεί.
Ρωτώ να μου πείς ένα πράγμα, πως εσύ το αισθάνεσαι. Είναι αυτή η Ευρώπη με τις γνωστές θέσεις της, όπως τις γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, η Ευρώπη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη ζωή, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Δημοκρατικής Αρχής, ή πρόκειται για την πιο ακραία εκδήλωση επικυριαρχίας σε ένα πολεμικό και εχθρικό για μας οικονομικό περιβάλλον;
Εγώ από απέχθεια για το δεύτερο τάσσομαι υπέρ της διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος και της καταδίκης αυτού του πλαισίου του Ευρωσυστήματος όπως πάνε να μας το φορέσουνε. Εσύ;

Reply
ocean 30 June 2015 at 23:31

@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Τι πάθετε; Διαβάζοντας το σχόλιό σας δε μπορεσα να βγάλω νοημα… τι είναι αυτά που λέτε για το ΔΝΤ και σε ποιον απευθύνεστε;;; Χάθηκε η ψυχραιμία σας, μήπως;;;

Για τις εκκλησιες τα σχόλια περιττεύουν….

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 07:31

@ocean 30 June 2015 at 23:31
«απλά απλά το ΔΝΤ δε πρόκειται να ρευστοποιησει ουτε ένα ευρώ στην τράπεζά μας»
Αὐτὰ ποὺ ἔγραψα εἶναι γιὰ νὰ ἀντικρούσω τὴν ὡς ἄνω αὐτολεξεί παρατιθεμένη μπαρούφα τὴν ὁποία γράψατε ἐσεῖς.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 07:43

@el-el 30 June 2015 at 21:45
« … Είναι αυτή η Ευρώπη με τις γνωστές θέσεις της, όπως τις γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, η Ευρώπη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη ζωή, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της Δημοκρατικής Αρχής … ; »
Ναί, εἶναι «θεμελιῶδες δικαίωμα» ὅλων τῶν λαῶν τῆς Εὐρώπης νὰ μὴν φορολογοῦνται γιὰ νὰ βγαίνουν κατὰ χιλιάδες οἱ πενηντάρηδες στὴν σύνταξη στὴν Ἑλλάδα ἢ γιὰ νὰ ἐπαναπροσλαμβάνονται ὑπεράριθμοι στὶς κάθε λογῆς ΕΡΤ ἢ προμηθειάκηδες γιατροὶ στὸ ΕΣΥ. Τὸ «δικαίωμα στὴν ζωὴ» δὲν σημαίνει δικαίωμα στὴν νομοθετημένη ὀκνηρία. Οὔτε εἶναι «ἀξιοπρέπεια» νὰ διακονεύει μιὰ ὁλόκληρη χώρα, ἐνῶ τοὺς καλυτέρους της τοὺς ἐξαναγκάζει νὰ φύγουν ἐκτὸς Ἑλλάδος ὥστε νὰ σταματήσουν νὰ πληρώνουν τοὺς τζερεμέδες τῶν πιὸ φωνακλάδων παρασιτούντων ποὺ ζητοῦν καὶ παίρνουν συνεχῶς περισσότερα προνόμια πουλῶντας τὶς ψήφους τους. Καὶ ναί, βάσει τῆς «Δημοκρατικῆς Ἀρχῆς», ἔχει δικαίωμα νὰ κάνει καὶ ἡ Σλοβακία δημοψίφισμα καὶ νὰ ἀποφασίσει δημοκρατικῶς, ἂν θέλει νὰ στηρίζει τὸ Πελατειακὸ Ἰδιοτελῶν Παρασιτικὸ Παρακράτος Ἀμερίμνων στὴν Ἑλλάδα.

Reply
ocean 1 July 2015 at 07:46

Ακόμη δεν έχετε καταλάβει πως ουδέποτε το ΔΝΤ θα ρευστοποιήσει κάτι γιατι μιλαμε για δανειο και δόσεις τις οποίες εμείς εξοφλούμε.
Δεν εχει ομολογα ή γραμμάτια ώστε να ρευστοποιήσει και φυσικά η εξόφληση θα γίνει με ευρώ πατώντας ενα κουμπι. Και φυσικά αυτά μπορεί να είναι τα ευρω των καταθετών αν η κυβέρνηση επιλέξει κούρεμα αυτών. Απλά πραγματα αλλα περιέργως σας δυσκολεψαν.
Τα οποία ευρώ, τελος, μπορεί να λάβει το ΔΝΤ από μια μπάνκα στην αμερικη για να δώσει στη λαγκαρντ το μισθο της ώστε αυτη να ψωνίσει κατιτι….
Τα αλλά που λέτε ούτε καν σας τα επιστρέφω, δεν είναι του χαρακτήρα μου.

Μονο να διαβάζετε περισσότερο γιατί εδώ πιαστήκατε αδιάβαστος.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 10:25

@ocean 1 July 2015 at 07:46
«πατῶντας ἕνα κουμπί» τί συμβαίνει ; Τὸ χρήματα πού εἶναι στήν τράπεζα στὴν Ἐλλάδα εἰς πίστωσιν τῶν καταθετῶν μεταφέρονται δημευόμενα εἰς πίστωσιν τοῦ Διεθνοῦς Νομισματικοῦ Ταμείου. Τὸ Ταμεῖον, κατόπιν, πρέπει νὰ ἀναλάβει ἀπὸ τὴν τράπεζα τὰ χρήματα γιὰ νὰ πληρώσει, ἂς ποῦμε, τὸν μισθὸ τῆς Λαγκάρντ. Ἂς ποῦμε ὅτι δὲν χρειάζεται νὰ τὰ παίρνει μὲ τὸ σταγονόμετρο, ὅπως ἐμεῖς οἱ κοινοὶ θνητοί, καὶ ἐπιτρέπουμε στὸ Ταμεῖο νὰ τὰ μεταβιβάσει σὲ «μιὰ μπάνκα στὴν αμερική». Πάλι θὰ πατήσει ὁ τραπεζικὸς ὑπάλληλος στὴν Ἐλλάδα ἕαν κουμπί καί, τότε, ὁ λογαριασμὸς τῆς Ἐλληνικῆς τραπέζης στὴν «μπάνκα στὴν αμερική» θὰ δώσει 2 δισεκατομμύρια και αὐτὸς του ΔΝΤ θὰ τὰ πάρει. Ἀλλά, γιὰ νὰ γίνει αὐτὸ ἡ Ἑλληνικὴ τράπεζα πρέπει νὰ ἔχει ὑπόλοιπο στὸν λογαριασμό της στὴν «μπάνκα στὴν Αμερική». Ἐμ τί λέμε τόση ὥρα ; Δὲν ἔχει, διότι ὅ,τι ρευστοποιήσιμο εἶχε κάποτε τὄχει ξεκοκκαλίσει γιὰ νὰ πληρώνει τοὺς καταθέτες πού σηκώνουν τόσους μῆνες τὰ λεφτά τους.
Ἁπλᾷ πράγματα, σίγουρα, ἀλλὰ ὅποιος δὲν θέλει νὰ μελετήσει, δὲν πρόκειται νὰ τὰ συλλάβει οὔτε στὸν αἰῶνα τὸν ἅπαντα.
Συνεπῶς, ἡ δήμευση τῶν καταθέσεων δὲν λύει τὸ πρόβλημα τῆς πληρωμῆς τυχὸν διεθνῶν ὑποχρεώσεων τῆς Ἑλλάδος. Οἱ καταθέσεις εἶναι ὑποσχέσεις τῶν τραπεζων ὅτι θὰ πληρώσουν καὶ οἱ ξένοι ἔχουν, πλέον, καλὴ ἰδέα γιὰ τὸ πόσο ἀξίζουν οἱ ὑποσχέσεις αὐτές : χωρὶς λειτουργοῦσα οἰκονομία, χωρὶς παραγωγή, μὲ συνέχιση τῆς παχύνσεως παρασίτων, οἱ καταθέσεις δὲν ὑπάρχουν, οὔτε γιὰ τοὺς ξένους, οὔτε γιὰ τοὺς δικούς.

Reply
ocean 1 July 2015 at 11:37

@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργαντάς

«ὁ λογαριασμὸς τῆς Ἐλληνικῆς τραπέζης στὴν «μπάνκα στὴν αμερική» θὰ δώσει 2 δισεκατομμύρια και αὐτὸς του ΔΝΤ θὰ τὰ πάρει»

Και πάλι φαίνεται πως και αδιάβαστος είστε και ανενημέρωτος.
ΔΕ χρειάζεται να υπάρχει λογαριασμὸς Ἐλληνικῆς τραπέζης στὴν «μπάνκα στὴν αμερική». Δε πληρώσατε ποτε με PAYPAL ή κάτι ανάλογο; Δε το πιστεύω…

Είναι αξιοπερίεργο να μη το έχετε καταλάβει ακόμη αφού ήδη σας ειπα π.χ. για τις εταιρείες που πληρώνουν ηλεκτρονικά τους προμηθευτές του εξωτερικού ΟΥΧΙ σε καποιο δικό τους λογαριασμο αλλά σε λογαριασμο του προμηθευτή.
Τι άλλο να σας πω; Μη φεισθήτε χρονου και κοπου αλλά αόκνως πρέπει να μελετάτε πρωτίστως για τον καταρτισμό σας αλλά και για να μην εκτεθείτε ξανά.

Σας συμβουλευω δε να αποφεύγετε τα οικονομικά θέματα γιατί φαίνεται πως δε τα κατέχετε..

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 1 July 2015 at 11:47

@ κο Σταλίδη : “Αλέξης Τσίπρας: μέγιστος τυχοδιώκτης που ρίχνει τη χώρα στον Καιάδα”.

Δεν εχω καμία -μα ΚΑΜΙΑ- προθεση να υπερασπιστω τον Τσιπρα, το κομμα του και την κυβερνηση του. Ουτε τον ψηφισα ουτε θα τον ψηφισω. Ομως…
Στην μεταπολεμικη Ελλαδα -για να μην παμε απο το ’21- υπάρχει μια “συνεχεια Κράτους”. Μια “συνεχεια” δοσιλογισμων, προδοσιών και εν γενει, με χρονικο “βημα” μιας γενεας, αποξηλωσης -υπογραμμιζω ΑΠΟΞΗΛΩΣΗΣ- καθε Ελληνικου ερισματος.
Διαίτερα μεταπολιτευτικα, περιοδο την οποια έζησα, τυπικα ως μελος της “γενιας του Πολυτεχνειου”, ειμαι θεατης και μαρτυρας αυτης της βημα-προς-βημα καταβαραθρωσης του Ελληνισμου. Καταβαραθρωση πολιτικη, οικονομικη, θεσμικη, πολιτιστικη. Σε αυτην πηραν μερος ΑΠΑΝΤΑ τα μελη της πολιτικης μας και οικονομικης -σε αγαστη συνεργασία- νομεκλατουρας. Καθένας “ξήλωνε κατι” και ανοιγε τον δρομο για τον επομενο.
Οποιος δεν “ακολουθησε” εφυγε απο το “σκηνικο”.

Ειναι λογικο λοιπόν, σε καθε “φαση” καταπτωσης, ο εξουσιαζων κατηγορηται -περισσοτερο απο τον προηγουμενο- ως “τυχοδιωκτης” (εφιαλτης, δοσιλογος κλπ) που οδηγησε την Ελλαδα στον “Καιαδα” (χρονοντουλαπο, λαιλαπα κλπ). Το προβλημα που ειναι ;;
Ειναι οτι καθε “κρικο” της καταπτωσης τον αντιμετωπιζουμε μεμονωμένα, στο όνομα, ισως, οτι κοπτομεθα για το “σημερα”…. αντε για το “αυριο” … για το ΧΘΕΣ ή μεθαυριο ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ…

Αποτελεσμα : καθε “βημα” καταπτωσης μας φερνει σε ζοφερότερες καταστασεις και ο καθε “νεος” ηγέτης επωμιζεται βαρυτερες κληρονομιές. Ειναι αξιο περιεργίας γιατι “συνοστιζονται” και “αντιπαλευουν” για την “καρεκλα” οι δυνητικοι μας ηγέτες.
Προσωπικα, για να αναλαβω την Εξουσια θα εβαζα σημαντικες προυποθεσεις.

Ειδικα για τον Τσιπρα :
1) Τι νοημα εχει η διαπραγματευση χωρις “οπλα” (σχεδιο Β, Γ… και κυρίως σχεδιο ΝΤΟΥ), βασιζομενοι στην “αλληλεγγυη” των “εταιρων” (οι οποιοι ειχαν ηδη δειξει τον “συναισθηματισμο” τους);
2) Τι νοημα εχει, για ενα κομμα που ψηφιστηκε για να “σκισει τα μνημονια” η θεση οτι “δεν εχει παρει εξουσιοδοτηση ριξης”;
3) Γιατι η συν-κυβερνηση θελησε να δρασει “σειριακα” (ενα προβλημα την φορα) ενω οι συγκυρίες απαιτουσαν παραλληλη αντιμετωπιση :
α) Του προβληματος της διαφθορας, δικαστικης προσαγωγης και τιμωρίας ενοχων… πολιτικων και οικονομικων.
β) Της Συνταγματικης αναθεωρησης για ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ και για το ΕΛΕΓΞΙΜΟΤΕΡΟΝ των.
Για να μην αναφερθουμε :
4) στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ μεταναστευτικο προβλημα και…
5) στην επαναφορά -εμετικων;; πλέον- εννοιων στην Παιδεία και Εκπαίδευση μας.

Αρα… η κριτικη στην συν- κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ ειναι λογικη και αδηρητη. Ομως, η εντονη αντιπαραθεση δεν συπεπαγεται κατ’ αναγκην “ψυχοτροπους χαρακτηρισμους”. Η Αληθεια δεν εχει αναγκη εκφρασεων οργης, απελπισιας ή, αντιθέτως, ενθουσιασμου.

ΥΓ. κακως που δεν λαμβανετε υποψιν σας τις “αφηρημενες εννοιες”, πολιτιστικο όπλο του Ελληνισμου. Μονον οταν ΑΥΤΕΣ υπονομευτηκαν και απαξιωθηκαν εγινε δυνατη η οικονομικη και γενικοτερη απαξιωση μας !! …αλλα οι νεοι δεν εχουν τετοιες “ευαισθησίες”.
Εξ ου και “βρισκονται εκει που τους θέλουν”, εξω απο τα ΑΤΜ ή κλαυθμηριζοντες τις “χαμενες ανέσεις” τους
Καλημερα, καλο μηνα, και καλη δυναμη σε όλους !!

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 11:56

@ocean 1 July 2015 at 11:37
Δηλαδή, τί συμβαίνει κατὰ τὴν γνώμη σας «πατῶντας ἕνα κουμπί» ; Δὲν δίνει ἐντολὴ ἡ ἐδῶ τράπεζα νὰ χρεωθεῖ (=ἀδειάσει) ὁ λογαριασμός της στὴν «μπάνκα στὴν ἀμερική» κατὰ 2 δισεκατομμύρια καὶ νὰ πιστωθεῖ (=γεμίσει) ὁ λογαριασμός τοῦ Διεθνοῦ Νομισματικοῦ Ταμείου στὴν «μπάνκα στὴν ἀμερική» μὲ τὸ ἴδιο ποσόν. Λέτε νὰ χτυπᾶ ἁπλῶς ἕνα κουδουνάκι κάπου μὲ τὸ πάτημα τοῦ κουμπιοῦ ;
Ὅ,ποτε κάποιος πληρώνει μὲ PayPal δὲν μειώνεται τὸ ὑπόλοιπο στὸν τραπεζικό λογαριασμό του ; Ἂν δὲν ἔχει ὑπόλοιπο, μπορεῖ νὰ γίνει ἡ πληρωμή ; Ἂν, πάντως, ὁ δικός; σας λογαριασμὸς τραπέζης δὲν χρεώνεται ὅ,ποτε πληρώνετε μὲ PayPal, σᾶς παρακαλῶ νὰ μοῦ μεταβιβάσετε μέσῳ PayPal, ἔτσι γιὰ δοκιμή, 50 (πενῆντα) εὐρώ. Ἀφοῦ, ὅπως γράφετε, δὲν σᾶς κοστίζει τίποτε.
Βασικῶς λέτε αὐτό ἐδῶ, ἀλλὰ χωρὶς τὴν μουσικὴ ὑπόκρουση.

Reply
ocean 1 July 2015 at 11:57

@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Για αρχή σας προτείνω

http://www.dias.com.gr/default.aspx?pid=125&mid=2

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 12:09

@ocean 1 July 2015 at 11:57
Τὸ διάβασα, εὐχαριστῶ. Δὲν λέει πουθενὰ ὅτι, χωρὶς πιστωτικὸ ὑπόλοιπο διεκπεραιώνονται ἐντολὲς πληρωμῶν ποὺ δίδουν οἱ πελάτες. Πάντως, ὅταν μοῦ στείλετε τὰ πενῆντα εὐρώ (ἀζημίως γιὰ ‘σᾶς, ὅπως λέτε), είδοποιεῖστε με νὰ πάω νὰ τὰ πάρω. Αύτό, σᾶς βεβαιῶ, θὰ μὲ άποστομώσει, χωρὶς νὰ χρειάζεται νὰ πληκτρολογεῖτε ἄλλο. Σκεφθεῖτέ το !

Reply
ocean 1 July 2015 at 12:59

@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Πρώτον, ελπίζω να καταλάβατε ότι όταν εγώ στέλνω χρήματα σε κάποιον στο εξωτερικο ΔΕΝ χρειάζεται να έχω κι εγώ λογαριασμο στην ιδια τράπεζα του εξωτερικου. Αν το κατανοήσατε αυτό είναι ενα θετικο βήμα.

Δεύτερον, λεφτά υπάρχουν!!!! πλην όμως τα πολλά μονο σε μορφη bits. Αυτό μπορείτε να το κατανοήσετε; Σκεφτείτε πως σε περίπτωση bail in οι καταθέσεις των ιδιωτών, τα 130δις. τα περίφημα που εσείς θεωρείτε ανύπαρκτα, θα χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Πώς από κάτι ανύπαρκτο, για εσάς, θα προκύψουν ποσα τα οποία θα γλιτώσουν τις τράπεζες από χρεοκοπία;

Δείξτε καλή θέληση και είμαι σίγουρος πως θα το καταλάβετε κι αυτό.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 15:34

Ἀσφαλῶς καὶ δὲν χρειάζεται νὰ ἔχετε λογαριασμὸ στὴν ἴδια τράπεζα τοῦ ἐξωτερικοῦ. ἀλλὰ δὲν σημαίνει ὅτι ἡ ἄλλη τράπεζα μπορεῖ νὰ εἶναι ὁποιαδήποτε τράπεζα. Οἱ τράπεζες τοῦ διακιούχου καὶ τοὺ ἐντολέως μιᾶς ὁποιασδήποτε μεταβιβάσεως χρήματος πρέπει ὑποχρεωτικῶς νὰ ἔχουν συμφωνία, διμερῆ ἢ πολυμερῆ (ΔΙΑΣ, SWIFT, PayPal, Moneygram, Visa) πού ἐξασφαλίζει ὅτι ὅσα πληρώνουν στὸν Α, τἄχουν ἤδη εἰσπράξει ἀπὸ τὸν B. Ἀλλιῶς, θἄμασταν ὅλοι ἀκόπως ζάμπλουτοι.
Φυσικὰ «λεφτὰ ὑπάρχουν». Ἀντὶ γιὰ εὐρώ, μποροῦμε κάλλιστα νὰ συμφωνήσουμε ὅλοι πατριωτικῶς ὅτι θὰ δεχόμαστε γιὰ πληρωμὴ ὁποιασδήποτε φύσεως τυπωμένο χαρτί, μπουκαλάκια λάδι, τσιγάρα ἢ καὶ σκέτες ὑποσχέσεις (ἄντε καὶ γραπτὲς) γιὰ παράδοση ὅλων αὐτῶν σὲ κάποιο ἀπροσδιόριστο μέλλον … Ἂν συμφωνήσουμε ἀρκετοί, πράγματι, οἱ ὑποσχέσεις φθάνουν. Μόνον ἐντὸς Ἐλλάδος, βεβαίως. Δὲν λειτουργοῦσε θαυμάσια ἡ ἀγορὰ χρήματος μὲ τὶς μεταχρονολογημένες ἐπιταγὲς τόσα χρόνια ; Ἀλλὰ δὲν νομίζω νὰ δέχθηκε ποτὲ τέτοιες ἐπιταγὲς προμηθευτὴς ἐκτὸς Ἑλλάδος. Ἐκεῖ πάντα μεσολαβοῦσε τράπεζα ἢ τράπεζες.

Ἡ ἀναφορὰ στὴν ἀνακεφαλαίωση τῶν τραπεζῶν στὴν συγκεκριμένη συζήτηση εἶναι αύτὸ πού λένε στὸ διαδίκτυο, νὰ πετᾶ κανεὶς τὴν μπάλα στὴν ἐξέδρα. Ἀλλὰ καὶ σὲ αὐτὸ θὰ ἀπαντήσω. Τράπεζες χρειάζονται μόνον σὲ οἰκονομίες πού ἔχουν πλεονάσματα παραγωγῆς. Ἐμεῖς, ἀκόμη καὶ μετὰ ἀπὸ πέντε ἔτη ἐν πληθούσῃ κρίσει, ἔχουμε ἐλλείμματα. Συνεπῶς, οὐδεμία ἀνάγκη ὑπάρχει ἀνακεφαλαιώσεως τῶν ἐν Ἑλλάδι τραπεζῶν. Μποροῦμε κάλλιστα νὰ πορευθοῦμε μὲ καταστήματα ξένων τραπεζῶν στὴν Ἐλλάδα. Ἁν εἶναι νὰ βουτήξουμε τὶς ἐναπομένουσες καταθέσεις, τὸ καλύτερο θὰ εἶναι νὰ χρησιμοποιήσουμε τὸ προϊὸν τῆς δημεύσεως γιὰ νὰ ἐλαφρύνουμε τὰ χρέη ἐπιχειρήσεων πού ἔχουν τὴν δυνατότητα νὰ δραστηριοποιοῦνται στὴν παγκόσμιο ἀγορά. Ἂν εἶναι νὰ δημεύσουμε τὶς καταθέσεις γιὰ νὰ συνταξιοδοτήσουμε κι ἂλλους πενηντάρηδες, κλάφτα Χαράλαμπε. Συμπέρασμα : ἡ δήμευση τῶν καταθέσεων μπορεῖ νὰ ἀναδιατάξει τὰ πράγματα στὸ ἐσωτερικὸ τῆς χώρας. Στὸ ἐξωτερικὸ θὰ μετρήσει μόνον ἡ ἐπανεκκίνηση τῆς πραγματικῆς οἰκονομίας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 15:40

Ἀσφαλῶς καὶ δὲν χρειάζεται νὰ ἔχετε λογαριασμὸ στὴν ἴδια τράπεζα τοῦ ἐξωτερικοῦ. ἀλλὰ δὲν σημαίνει ὅτι ἡ ἄλλη τράπεζα μπορεῖ νὰ εἶναι ὁποιαδήποτε τράπεζα. Οἱ τράπεζες τοῦ διακιούχου καὶ τοὺ ἐντολέως μιᾶς ὁποιασδήποτε μεταβιβάσεως χρήματος πρέπει ὑποχρεωτικῶς νὰ ἔχουν συμφωνία, διμερῆ ἢ πολυμερῆ (ΔΙΑΣ, SWIFT, PayPal, Moneygram, Visa) πού ἐξασφαλίζει ὅτι ὅσα πληρώνουν στὸν Α, τἄχουν ἤδη εἰσπράξει ἀπὸ τὸν B. Ἀλλιῶς, θἄμασταν ὅλοι ἀκόπως ζάμπλουτοι.
Φυσικὰ «λεφτὰ ὑπάρχουν». Ἀντὶ γιὰ εὐρώ, μποροῦμε κάλλιστα νὰ συμφωνήσουμε ὅλοι πατριωτικῶς ὅτι θὰ δεχόμαστε γιὰ πληρωμὴ ὁποιασδήποτε φύσεως τυπωμένο χαρτί, μπουκαλάκια λάδι, τσιγάρα ἢ καὶ σκέτες ὑποσχέσεις (ἄντε καὶ γραπτές, ἂντε καὶ σὲ ἠλεκτρονικὴ μορφὴ bits, ὅπως bitcoins) γιὰ παράδοση ὅλων αὐτῶν σὲ κάποιο ἀπροσδιόριστο μέλλον … Ἂν συμφωνήσουμε ἀρκετοί, πράγματι, οἱ ὑποσχέσεις φθάνουν. Μόνον ἐντὸς Ἐλλάδος, βεβαίως. Δὲν λειτουργοῦσε θαυμάσια ἡ ἀγορὰ χρήματος μὲ τὶς μεταχρονολογημένες ἐπιταγὲς τόσα χρόνια ; Ἀλλὰ δὲν νομίζω νὰ δέχθηκε ποτὲ τέτοιες ἐπιταγὲς προμηθευτὴς ἐκτὸς Ἑλλάδος. Ἐκεῖ πάντα μεσολαβοῦσε τράπεζα ἢ τράπεζες.

Ἡ ἀναφορὰ στὴν ἀνακεφαλαίωση τῶν τραπεζῶν στὴν συγκεκριμένη συζήτηση εἶναι αύτὸ πού λένε στὸ διαδίκτυο, νὰ πετᾶ κανεὶς τὴν μπάλα στὴν ἐξέδρα. Ἀλλὰ καὶ σὲ αὐτὸ θὰ ἀπαντήσω. Τράπεζες χρειάζονται μόνον σὲ οἰκονομίες πού ἔχουν πλεονάσματα παραγωγῆς. Ἐμεῖς, ἀκόμη καὶ μετὰ ἀπὸ πέντε ἔτη ἐν πληθούσῃ κρίσει, ἔχουμε ἐλλείμματα. Συνεπῶς, οὐδεμία ἀνάγκη ὑπάρχει ἀνακεφαλαιώσεως τῶν ἐν Ἑλλάδι τραπεζῶν. Μποροῦμε κάλλιστα νὰ πορευθοῦμε μὲ καταστήματα ξένων τραπεζῶν στὴν Ἐλλάδα. Στὴν πραγματικότητα αὐτό ἤδη ἔχει συμβεῖ διότι οἱ Ἑλληνικὲς τράπεζες, ἤδη σήμερα, ἔχουν ἐκχωρήσει ὅ,τι ἔχουν καὶ δὲν ἔχουν ἀπὸ τὸ Ἐνεργητικό τους στὴν ΕΚΤ γιὰ νὰ πάρουν ἀπ’ αὐτὴν ζεστὰ εὐρουλάκια γιὰ τοὺς ἀποσύροντες καταθέσεις καὶ ἐναποθέτοντες τὸ προϊὸν σὲ στρώματα καταθέτες. Ἂν εἶναι νὰ βουτήξουμε τὶς ἐναπομένουσες καταθέσεις, τὸ καλύτερο θὰ εἶναι νὰ χρησιμοποιήσουμε τὸ προϊὸν τῆς δημεύσεως γιὰ νὰ ἐλαφρύνουμε τὰ χρέη ἐπιχειρήσεων πού ἔχουν τὴν δυνατότητα νὰ δραστηριοποιοῦνται στὴν παγκόσμιο ἀγορά. Ἂν εἶναι νὰ δημεύσουμε τὶς καταθέσεις γιὰ νὰ συνταξιοδοτήσουμε κι ἂλλους πενηντάρηδες, κλάφτα Χαράλαμπε. Συμπέρασμα : ἡ δήμευση τῶν καταθέσεων μπορεῖ νὰ ἀναδιατάξει τὰ πράγματα στὸ ἐσωτερικὸ τῆς χώρας. Στὸ ἐξωτερικὸ θὰ μετρήσει μόνον ἡ ἐπανεκκίνηση τῆς πραγματικῆς οἰκονομίας.

Reply
ocean 1 July 2015 at 16:12

Καλε μου άνθρωπε, εκτός από τις τράπεζες έχουμε κι εμείς τα όρια μας.
Αν και όταν ο Αλεξάκης κανει αυτό που σου λέω θα λυθούν οι απορίες σου.

Reply
ocean 1 July 2015 at 16:41

Μεχρι τοτε άοκνε Γεώργιε διάβασε και λίγο την περίπτωση της Κύπρου και το bail in του ’13.

*απορω, ο κυρ Ανδρέας ο μπλογκοδεσποτης, δεν εχει άποψη περί τουτου;;;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 17:17

@ocean 1 July 2015 at 16:12
Εἶναι ἀπολύτως βέβαιον ὅτι ὅ,τι καὶ νὰ κάνει ὁ Ἀλέξης, ὅτι καὶ νὰ βγάλει τὸ δημοψήφισμα ἡ διανοητικὴ ὀκνηρία καὶ ἡ ἡμιμάθεια, οἱ κύριες αἰτίες τῶν συμφορῶν μας, θὰ συνεχίσουν νὰ μαστίζουν τὴν συντριπτικὴ πλειοψηφία τῶν πολιτῶν.

@ocean 1 July 2015 at 16:41
Τὸ bail in τῆς Κύπρου (καὶ τῆς Ἰσλανδίας) εἶχαν νόημα διότι ἕνα σημαντικὸ ποσὸ τῶν καταθέσεων ὀφειλόταν σὲ ξένους, ἐκτὸς Εὐρωζώνης (Ρώσσους) στὴν Κύπρο καὶ ἐκτὸς Ἰσλανδίας (Βρεταννοὺς καὶ Ὁλλανδούς) στὴν Ἰσλανδία. Στὴν σημερινὴ Ἑλλάδα τὸ ποσὸν αὐτὸ εἶναι μηδενικό. Ὅλες οἱ καταθέσεις σὲ τράπεζες στὴν Ἑλλάδα εἶναι ἀπὸ Ἕλληνες καὶ κατοίκους Ἑλλάδος. Συνεπῶς, ὁποιαδήποτε μεταφορὰ ὑπολοίπου ἀπὸ τοὺς καταθέτες σὲ ἄλλους ἐντὸς Ἑλλάδος οὐδόλως ἀλλὰζει τὴν χρηματοπιστωτικὴ θέση τῆς Ἐλλάδος στὸν ὑπόλοιπο κόσμο. Πὀσο δύσκολο εἶναι νὰ τὸ καταλάβει κάποιος αὐτό ;

Reply
el-el 1 July 2015 at 17:43

“Και δεν τους έφθασε που τον εστέρησαν την βασιλεία,
αλλ’ όταν πια υπέκυψε, και το απεφάσισε
να ζήσει μ’ εγκαρτέρησιν ως ιδιώτης,
έπρεπ’ εμπρός και στον λαό να τον προσβάλουν,
έπρεπε δημοσία να τον ταπεινώσουν στην γιορτή…”
Κ.Π. Καβάφης

Ανδρέα Σταλίδη,

Σου έθεσα ένα ερώτημα στο οποίο αντί για σένα, απάντησε, ο Γεωργάνας. Πλέον φαίνεται, εκτός από “γνήσιος φίλος” ο “ολα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” λειτουργεί και ως ο αντ’ αυτού!

Μετά λοιπόν την κοροϊδία των “θεσμών” που με μοχλό το Βερολίνο χαρακτήρισαν «καλή βάση συζήτησης» τις απαράδεκτα υποχωρητικές θέσεις που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό δεν τους αρκούσε για την επίτευξη συμφωνίας, έπρεπε και να διασύρουν στα μάτια όλων των Ελλήνων, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της, προβάλλοντας απαιτήσεις πολύ χειρότερες από τις υποχωρήσεις της Αθήνας. Τότε ήταν που ο Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποίησε ότι είχε μπει σε κίνηση ο μηχανισμός ανατροπής του ίδιου και της κυβέρνησής του και αποφάσισε να αμυνθεί καταφεύγοντας στον λαό μέσω δημοψηφίσματος. Οι Γερμανοί δείχνουν προς στιγμή να αιφνιδιάζονται, αλλά τι Γερμανοί θα ήσαν αν δεν είχαν προνοήσει. Επόμενο βήμα ο προγραμματισμένος ωμός οικονομικός στραγγαλισμός. Αυτή τη φορά η καγκελάριος βγαίνει μπροστά από τον Σόϊμπλε, εγκαταλείποντας τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και εκμεταλλευόμενη λάθη δικά μας, με όπλο την έλλειψη ρευστότητας και ποντάροντας στην αγανάκτηση του κόσμου κατά των επιλογών Τσίπρα και της κυβέρνησής του, περνάει στην επίθεση, φαλκιδεύει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα και αυξάνει την διαπραγματευτική της ισχύ εν όψει νέας συμφωνίας. Έχουμε σε πλήρη εξέλιξη το ξεδίπλωμα ισχύος μιας δύναμης, που έχοντας στο ενεργητικό της δύο παγκόσμιους πολέμους με εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα, κουρελιάζει και πάλι κάθε έννοια αστικής δημοκρατίας και στραγγαλίζει τη φορά αυτή δια του οικονομικού αποκλεισμού, όποια χώρα τολμάει να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Το δόκανο έχει στηθεί και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν την πάπια.
Η μοίρα το φέρνει να είναι ο ελληνικός λαός, και όχι οι χρεοκοπημένοι κι ανίκανοι εκπρόσωποί του, αυτός που του δίνεται η ευκαιρία, να σημάνει με την ψήφο του συναγερμό αφύπνισης, για αλλαγή πορείας σε μια Ευρώπη καταρρέουσα με κύρια κι αυτή τη φορά ευθύνη της Γερμανικής μηχανής.

Reply
ocean 1 July 2015 at 17:54

Άοκνε Γεωργιε, το 2ο τμήμα του σχολίου σας θέλατε και το γράψατε ή σας ξεφυγε;

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 1 July 2015 at 21:53

@el-el :
Εν πολλοις ετσι βλεπω τα πραγματα. Ομως…
… αληθεια, ποση (εν- συνεν- προ- κατα- δια- μετα- επι- ) “νοηση” χρειαζεται να εχει καποιος για να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ τι τον περιμενει, αντιμετωπιζοντας τους παγκ. Αρπαγες και τα τσιρακια τους;;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 July 2015 at 23:13

Συγγνώμην τί ἀκριβῶς μᾶς ἅρπαξαν οἱ παγκόσμιοι ἅρπαγες ; Ἀκόμα δὲν βγάζουμε πενηντάρηδες στὴν σύνταξη ; Ἔ, οἱ τοκογλύφοι ζητοῦν νὰ τὰ σταματήσουμε ἀμέσως αὐτά, ἐνῶ ὁ Τσίπρας λέει νὰ τὸ σταματήσουμε τὸ 2022. Καὶ ἔπειτα, τί τὸν πείραζε νὰ δεχθεῖ τώρα καὶ μετὰ δύο μῆνες νὰ βάλει τὸ Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας νὰ ἀκυρώσει τήν ρύθμιση ; Ὀπότε αὐτὸς διέκοψε τὴν διαπραγμάτευση καὶ ὄχι ἐκεῖνοι. Διότι ἤξερε ὅτι οὔτε ἡ δική του πρόταση δὲν θὰ ψηφιζόταν ἀπὸ τοὺς βουλευτές του. Ἐδῶ, νὰ μοῦ τὸ θυμηθεῖτε μέχρι καὶ οἱ τυφλοὶ τῆς Ζακύνθου, πού εἶδαν τὸ φῶς τους μόλις ἦλθε στὸ νησί τους τὸ θαυματουργό Σῶμα τῶν Ἐλεγκτῶν τῆς Δημοσίας Διοικήσεως, θὰ πάρουν πάλι τὰ ἐπιδόματα. Ἡ πικρὴ ἀλήθεια εἶναι ὅτι οἱ παγκόσμιοι ἅρπαγες δὲν πρόφθασαν νὰ ἁρπάξουν τίποτε στὴν Ἐλλάδα, ὄχι διότι δὲν ἤθελαν, ἀλλὰ διότι τούς πρόφθασαν οἱ ἐντόπιοι ἅρπαγες. Τώρα, ἔχουν κρύψει τὰ ἁρπαγμένα ἔξω καὶ περιμένουν πῶς καὶ πῶς τὴν νέα δραχμὴ γιὰ νὰ θησαυρίσουν. Νέες μάσες είς ὑγείαν τῶν κορόϊδων πού πανηγυρίζουν ἀπὸ τώρα τὴν ἐλευθερία τῶν πονηρῶν νὰ τοὺς κλέβουν νομίμως. Καὶ μετὰ τὶς ἐφ’ ἅ(ρ)παξ μάσες, διαρκεῖς μάσες χάρη στὴν κερδοσκοπία ἐπὶ τοῦ συναλλάγματος, τὴν λαθρεμπορία συναλλάγματος, τὴν διαφθορὰ στὶς δανειοδοτήσεις, ὅλα τὰ καλούδια τοῦ κόσμου …

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 2 July 2015 at 14:10

Αξιοτιμε κε Γεωργανα… μην συγχεετε τον “μακροκοσμο” με τον “κοσμο”, πολυ περισσοτερο με τον “μικροκοσμο”.
Οι αδικίες του “συστήματός” μας ειναι γνωστές και αδιαφιλονικητες. Αλλες πολλες ειναι αναμφιβολα -εισετι- αγνωστες.
Ουτε ειναι φρονιμο να παιξουμε εμεις (που είμαστε στοχος καθε πληροφοριακης και ψυχολογικης “πολεμικης” επιχειρησης), το αποπροσανατολιστικο παιχνιδι της “κολοκυθιάς” ή του “παππα”, για το “ποιος αποχωρησε πρωτος”… η αναγκασθηκε (“game over”… γαρ) απο τις διαπραγματευσεις.
Ουτε εχω αμφιβολια οτι η Ελληνικη διαπραγματευτικη ομαδα, εκανε σοβαρά λάθη και παραληψεις τακτικης και στρατηγικης. Θεωρω επισης λάθος οτι στο δημοψηφισμα κρινεται το “περιεχομενο ενος χαρτιου” το οποιον μπορουσε να “αλλαξει”… οι ισχυροι (και Αρπαγες) εχουν όλη την… ισχυ-δικαιο-δοσία να το κανουν.

Λέτε : “Ἡ πικρὴ ἀλήθεια εἶναι ὅτι οἱ παγκόσμιοι ἅρπαγες δὲν πρόφθασαν νὰ ἁρπάξουν τίποτε στὴν Ἐλλάδα, ὄχι διότι δὲν ἤθελαν, ἀλλὰ διότι τούς πρόφθασαν οἱ ἐντόπιοι ἅρπαγες.”
Εν μερει ακριβες. Θα ελεγα “…υπαρχουν ακομα πολλα που θέλουν οι παγκ. Αρπαγες…”
Ως παραδειγμα, φερω την αστοχια (ΕΥΤΥΧΩΣ;; !!) ολοκληρωσης του “Εθνικου Κτηματολογιου”… που δυς επιδοτηθηκε !! φανταστητε… “καθυστερηση απωλειων λόγω καταχρησεων”.

Παρολαυτα, εγω βλεπω προθεσεις απληστιας και απανθρωπιας (σε επιπεδο γενοκτονιας), ασχετα αν ακομα δεν εχουν “εκτυλιχθει” πληρως. Εδω θα ειμαστε… ευχομαι !!
Επισης, δεν μπορει να χωρεσει στην λογικη μου πως ειναι δυνατον να “παραδοθω” (αυτοκτονησω) στους Αρπαγες για να μην κανω τους Ελληνες κεφαλαιουχους του εξωτερικου (καταχραστες ή εντιμους)… πλουσιότερους !!

Εχω την αισθηση οτι με παρανοητε στο εξης : η όποια συλλογιστικη μου υπερ του “ΟΧΙ” δεν εχει καμια σχεση με “προσκοληση” σε κομματικα ή άλλα στερεοτυπα. Φερει αντιθέτως αναποσπαστους ορους (προσωπικο μνημονιο, αν θελετε) :
1) τσακισμα της διαφθορας
2) αναθεωρηση Συνταγματος (διακριση Εξουσιων, (αυτο- και αλληλο-) ελεγχος Εξουσιων και Κράτους, και ανακλησιμοτητα εξουσιοδοτησεων).
3) ανασχεση μεταναστευτικου ρευματος
Αν ολα ΜΑΖΙ αυτα δεν προωθηθουν δεν υπαρχει κανενα μελλον για τα παιδια και τα… δισεγγονια μας !!
Σε καθε περιπτωση ειναι αναθεωρήσιμη εναντι πειστικων λογικων.

Ευχαριστω για την ευκαιρια, και απολογουμαι για την “γραφικοτητα” των απόψεών μου.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 July 2015 at 16:52

Πολύ ὡραῖα τὰ λέτε.
Λοιπόν, ἡ Εὐρωπαῖκὴ Ἕνωση μᾶς ἔδωσε σημαντικὰ ποσὰ γιὰ νὰ φτάξουμε Ἐθνικὸ Κτηματολόγιο. Ἐμεῖς τὰ ζητήσαμε καὶ ἐκείνη τὰ ἔδωσε. Ἐμεῖς τὰ φάγαμε καὶ ζητήσαμε καὶ ἄλλα. Πάλι μᾶς ἔδωσε. Πάλι τὰ φάγαμε χωρὶς νὰ ὁλοκληρώσουμε τὸ ἔργο. Κάποτε σταμάτησε, διότι ἔχει καὶ αὐτὴ ἐλεγκτάς, οἱ ὁποῖοι κατέληξαν, μὲ ἐλεγκτικὲς μεθόδους πού ἀκολουθοῦν γιὰ ὅλη τὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση, ὅτι τὴν κοροϊδεύαμε. Δηλαδὴ φταίει ἡ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση ποὺ θεώρησε, γιὰ μερικὰ χρόνια, ὅτι οἱ ἐκλεγμένες ἀπὸ μᾶς κυβερνήσεις ἦταν τίμιες, ἐνῶ ἦταν διεφθαρμένες ;
Καὶ ἐὰν ἔχετε τὸ χάρισμα νὰ «βλέπετε προθέσεις» γιατὶ τὸ σπαταλᾶτε στὸ «Ἀντίβαρο» ; Πολλοὶ θὰ ἦταν διατεθειμένοι νὰ πληρώνουν γιὰ νὰ μαθαίνουν τὶ «βλέπετε». Ἀπληστία καὶ γενοκτονία εἶναι νὰ μήν δίνεις χρήματα σὲ κυβέρνηση πού θὰ τὰ σπαταλήσει γιὰ νὰ βγάλει στὴν σὺνταξη πενηντάρηδες ; Γιὰ νὰ ξανανοίξει τρία (ὄχι ἒνα) κρατικὰ κανάλια τηλεοράσεως ; Ὄχι τίποτε ἄλλο, ἀλλὰ ἐξευτελίζετε τὶς ἔννοιες τῆς ἀπληστίας καὶ τῆς γενοκτονίας.
Καί πῶς θὰ ἐπιτύχετε, λέτε, τὸ προσωπικό σας μνημόνιο ; Μὲ τὶς οὐρὲς στὰ μηχανήματα ἀναλήψεως μετρητῶν, μὲ τὶς έλλείψεις βασικῶν ἀγαθῶν, λέτε ὁ κόσμος νὰ νοιάζεται γιὰ τὴν διαφθορά ; Κάθε ἔγκλημα θὰ τὸ κάνει γιὰ νὰ ἐπιβιώσει. Καὶ τί μπορεῖ νὰ ἐνδιαφέρει τὸν κόσμο ἡ ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος ; Καὶ οἱ μετανάστες, ἀποκλεισμένοι στὴν Ἑλλάδα καὶ ξενηστικωμένοι ἀφοῦ δουλεύουν μαῦρα καὶ πληρώνονται σὲ μετρητὰ πού ἐξαφανίζονται, δὲν θὰ σφάξουν κόσμο γιὰ νὰ ἐπιβιώσουν ; Καὶ ἡ ἀστυνομία θὰ κοιτάξει νὰ ἐπιβάλλει τὴν τάξη ἢ ποῦ θὰ βρεῖ τρόφιμα νὰ ἁρπάξει γιὰ τὸ σπίτι της ; Τήν πρώτη σκηνὴ τοῦ δράματος τὴν εἴδαμε. Τόσο πολύ σᾶς ἄρεσε πού θέλετε νὰ τὸ δεῖτε ὡς τὸ τέλος ;

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 3 July 2015 at 01:02

Λοιπον, βλέπω να εχετε προθεση συγχυσης και εμπαιγμου, και θα σταματουσα εδω αν δεν γραφατε στο πολυτονικο, το οποιον μαρτυρα -ισως παραπλανητικα- ανθρωπο των γραμματων και του πνευματος. Εγω στην ιδια “κατηγορία” ανθρωπων θεωρω οτι ανηκω, αν και γραφω στο α-τονικο, λογω μη εξοικείωσης μου με πληκτολογια, σε “συγγραφικο” επιπεδο. Ουτε εχω συστηματικη σχεση με την φιλολογία.

Παρακατω, επι των ερωτηματων σας, εμμεσων ή αμέσων :
Αφου λοιπον “τα λεω καλα”, να με κρινετε απο το συνολο της απαντησης μου, με ο,τι αυτη εμπεριεχει συνθετικα. Δεν μπορειτε να ξεχωριζετε μια μου φραση, και επ’ αυτης να “αναπτυσετε” φιλολογια ή σοφιστία.

Τα “πακετα Ντελορ” που κατασπαταληθηκαν ανα την επικρατεια ειναι γεγονοτα καταπτυστα και τιμωρητέα !! Ποιος θα ΔΙΚΑΣΕΙ, με ποιον ΝΟΜΟ και νομικη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, και ποιός θα ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ;

Οι “μιζες” που μοιραστηκαν, και κυρίως επιρρεασαν την ΚΑΚΗ ΠΑΡΑΔΩΣΗ εργων, προϊοντων και εξοπλισμων ειναι γεγονοτα καταπτυστα και τιμωρητέα !!
Ποιος θα ΔΙΚΑΣΕΙ, με ποιον ΝΟΜΟ και νομικη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, και ποιός θα ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ;

Οι συνταξεις μαιμουδο-“αντιστασιακων”, μαϊμουδο-“παλινοστουντων”, μαιμουδο-“ΑμΕΑ”, προώρων και λοιπων μαϊμουδων, πλην, ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ειναι γεγονοτα καταπτυστα και τιμωρητέα !!
Ποιος θα ΔΙΚΑΣΕΙ, με ποιον ΝΟΜΟ και νομικη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, και ποιός θα ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ;
κλπ κλπ κλπ ..ουκ εστι τέλος.

Και βεβαια η ΕΕ δεν εχει -αρχικη- ευθυνη !!
Και βεβαια η ευθυνη ειναι -κυρίως- περιορισμενη στην επικρατεια μας και “στα του οικου μας”.
Οι “Υβρις-Νεμεσις-Τίσις”, που αναφερω, αφορα ΕΜΑΣ (πολιτες και πολιτικους)… πρωταρχικα !! Και βεβαια η ευθυνη βαραινει και εμας, τους ψηφοφορους, στο “μετρο που μας αναλογει”, και ηλθε η ωρα της “τισεως” = πληρωμης !!

Ο κύριος υπαιτιος της καταστροφης μας (διοτι τετοια ειναι, ασχετως ΝΑΙ ή ΟΧΙ ) ειναι οι πολιτικοι μας ηγετες των τελευταίων 40 ετων (και προηγουμένως, αλλα περιοριζομαι σε αυτους που εζησα), ειτε κυβερνησαν είτε απλα αντιπολιτευτηκαν… δεν ειναι αναγκη να επεκταθω σε εναν της ιδιας “σχολης”.

Δεν εχω καμια προθεση να “δικαιωσω” τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχες του, αντιθετως τον κρινω όπως και εσεις. Με εκπλησει που μου απευθυνετε τετοιες ερωτησεις… ή μηπως τις απευθυνετε σε “άλλον”; …αντιπαρερχομαι.

Σημερα πια, παραμονη ενος “ιστορικου” δημοψηφισματος (απο την δικτατορία ειχαμε να δουμε τετοιο !! ), αναζητω την αποφαση εκεινη που θα μπορουσε:
1) να κοψει (ή δυσχεράνει) τον ομφαλιο λωρο μεταξυ εσωτερικων Αρπαγων (πολιτικων και οικονομικων)
2) να ρηγματωσει αυτο το νομικο-οικονικο-πολιτικο τοιχος της προστασίας της ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ.
3) να αναθερμανει και ανα-φωτισει την Ελληνικές ψυχές, μεσω των κλασικων μας ιδεωδων, στην συγχρονη “αρενα εναρετης (επι-) βίωσης”.

Για το “μεταναστευτικο” θεμα ομως… με πεισατε !!! Αναντιρρητη λογικη… ΑΚΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙΙΙΙ ;;;
Πρεπει να ψηφισουμε “ΝΑΙ”,
ωστε να ΜΗΝ βγουμε απο το Ευρω,
ωστε να πληρωνουμε και να ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΜΕ τους μεταναστες σε Ευρω !! … αλλιως…
δραμα που εχουμε δει ηδη !!

Δεν θα επεκταθω, γιατι το βλεπω να ερχεται ουτως ή άλλως (με ΝΑΙ ή με ΟΧΙ)… με φρικη.
Κε Γεωργανα, αν θυμαμαι καλα καποτε σας ρωτησα… δεν εχετε παιδιά (ή σφαλω;). Εγω δεν θελω να αφησω “ΧΡΕΗ” στα παιδιά μου, οιουδηποτε τυπου.
Ευχαριστω για την ευκαιρια συν-σχολιασμου !!

ΥΓ Συγνωμην ξεχασα το “προσωπικο μου μνημομιο” :
Η ζωή μου εχει ελθει “τουμπα” διαφορες φορες. Μια ακομα, εστω ηλικιωμένος, ισως την αντεξω, αλλα θα την προσπαθησω : επαρχία… κοτες, μποστανι, δενδρα, κατσικα, δικανο και… οτι θελησει ο -όποιος- Θεος.
Την Ελλαδα θελω, όπως την περιεγραψα παραπανω, και ας τρωγω ΠΕΤΡΕΣ, με τους -κυρίως δικους μας- Αρπαγες ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΥΣ. Ολοι μας εχουμε μεριδιο “τισεως”
Εσεις, ο “εξουσιοδοτων” οικοδεσποτης, και λοιποι του “ΝΑΙ” ας περιμενετε εντρομοι στα ΑΤΜ μα βγαλουν “κατι”.
Καλη δυναμη

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 3 July 2015 at 09:55

Ἐμ αὐτοὶ ποὺ φάγανε μὲχρι σκασμοῦ τὰ πακέττα Ντελὸρ εἶναι πρωτοπαλλήκαρα στὴν ἐκστρατεία ὑπὲρ τοῦ «ὄχι» στὸ δημοψήφισμα. Καὶ οἱ ὑποστηρικτές τους εἶναι, κατὰ πλειοψηφίαν, τὰ χαϊδεμένα παιδιὰ τοῦ Πελατειακοῦ Ἰδιοτελῶν Παρασιτικοῦ Παρακράτους Ἀμερίμνων. Μόλις τὸ ΠΑΣΟΚ δὲν εἶχε χρήματα νὰ τοῦ πουλήσουν τὴν ψῆφό τους, μετεκόμισαν ὁλοσούμπιτοι στὸν ΣΥΡΙΖΑ. Ὡραῖα δικαιοσύνη !
Ναί, ἔχω παιδιὰ, 15, 13 καὶ 11 ἐτῶν. Χωριὸ νὰ πάω δὲν ἔχω ἀλλὰ κι ἂν εἶχα, τί θὰ γινόταν ἂν ἀρρώσταιναν μὲ γρίππη στὸ χωριό. Μὲ τὶς κοτοῦλες καὶ τὸ δίκανο θὰ εὕρισκα φάρμακα ; Καὶ οἱ μολύνσεις, βεβαίως, θὰ ἦταν πιθανώτερες, ἀφοῦ θὰ ἔπρεπε νὰ ἀποπατοῦμε σὲ λάκκο καὶ νὰ σκουπιζόμαστε μὲ σιδερωμένες ἐφημερίδες, ὅπως στὴν ἐπαρχία πρὶν ἀπὸ τὴν δεκαετία τοῦ 1970. Βλέπετε ποῦ ὁδηγεῖ ὁ φανατισμός ; Στὸν λάκκο μὲ τὰ … κυριολεκτικῶς.
Πάντως, χρωστᾶμε χάριτες στὸν Τσίπρα πού ἄνοιξε τὰ μάτια τοῦ οἰκοδεσπότη τοῦ ἱστοτόπου γιὰ νὰ ‘δεῖ τὶ μπουμπούκια περιέχει ὁ αὐταποκαλούμενος «πατριωτικὸς χῶρος». Ἂν, λόγῳ τῆς ἐξόδου ἀπὸ τὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση, ἀναγκασθεῖ νὰ ἐπαναπατρισθεῖ, θὰ τὰ γνωρίσει καὶ ἀπὸ κοντά. Καὶ θὰ καταλάβει ὅτι μὲ τὸ νὰ δεξιοῦσαι τοὺς ψωνισμένους καὶ τάχα «δεξιοὺς εὐρωσκεπτικιστές» γιὰ νὰ μὴν τοὺς ἀποκλείεις ἀπὸ τὸν δημόσιο διάλογο, τοὺς ἀνοίγεις δρόμο νὰ σὲ φιμώσουν ἐκεῖνοι, μόλις μπορέσουν, πάντα γιὰ τὸ καλὸ τῆς πατρίδος, τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Αὐτὰ γιὰ νὰ μὴν καυχᾶται καὶ τόσο γιὰ τὸ πόσοι διαβάζουν τὸ «Ἀντίβαρο». Κατὰ κανόνα, ὅσο περισσότεροι σὲ διαβάζουν, τόσο περισσότερο νὰ κουμπώνεσαι. Θὰ τοῦ ἔλεγα καὶ «καλὴ πατρίδα» ἀλλὰ δὲν εἶναι Χριστιανικὸ νὰ καταρρώμεθα.

Reply
el-el 3 July 2015 at 14:11

Παραπάνω εμνημόνευσα Καβάφη.

Μνημονεύω τώρα Διονύσιο Σολωμό:

“Με τα ρούχα αιματωμένα
Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
Να γυρεύεις εις τα ξένα
Άλλα χέρια δυνατά.
Μοναχή το δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή·
Δεν είναι εύκολες οι θύρες
Εαν η χρεία τες κουρταλή.
Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
Αλλ’ ανάσασιν καμμιά·
Αλλος σου έταξε βοήθεια
Και σε γέλασε φρικτά.”

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 3 July 2015 at 16:36

Μὴν βλασφημεῖτε τὸν Σολωμό. Ἐκτὸς ἀπὸ τὴν Ἰταλία (κοιτῖδα τοῦ Ἀνθρωπισμοῦ καὶ τῆς Ἀναγεννήσεως καὶ σήμερα στὴν μισητὴ Εὐρωζώνη), ἔζησε ὅλη τὴν ὑπόλοιπη ζωή του στὸν αὐτόνομο Πολιτεία τῶν Ἰονίων Νήσων. Αύτὸ ἦταν τὸ πρῶτο νέο Ἑλληνικὸ κράτος καί, χάρη στὴν Προστασία τῆς Ἀγγλίας (ἄλλοι ξενέρωτοι Δυτικοὶ αὐτοὶ) προίκισε τὸ Ἑλλαδικὸ Βασίλειο μὲ πλῆθος ποιητάς, λογίους, στρατιωτικούς, πολιτικούς, ἐπιστήμονες. Ὁ Σολωμός, ὅμως, ποτὲ δὲν πάτησε τὸ πόδι του στὸ Πρότυπον Βασίλειον. Δέν νομίζω κατὰ τύχην.

Reply
el-el 3 July 2015 at 17:19

Βλάσφημος αυτός που παραθέτει απλώς στίχους ή ο διερμηνεύων σοφολογιώτατος;
Η Ιταλία λέει “κοιτίδα του Ανθρωπισμού και της Αναγεννήσεως”. Μάλιστα, για την άλλη πλευρά της διαρπαγής και των “εμπόρων των Εθνών” τουμπεκί ψιλοκομμένο.

Μνημονεύω Αλέξανδρον Παπαδιαμάντη:
“Tί εζήτει η Βενετία πέμπουσα τους στόλους τούτους εις το Αιγαίον; Ό,τι ζητεί ο σφαγεύς παρά του θύματος, τας σάρκας αυτού, ίνα κορέσει την πείναν του. Διατί τοσούτοι εργολάβοι των κατακτήσεων, των ως δια δημοπρασίας εκτελουμένων; H Βενετία προσηγόρευσεν εαυτήν Πολιτείαν, και είχεν υιούς τυράννους. Τοις έδιδε το χρίσμα της και τους έπεμπεν ίνα κατακυριεύσωσι της γής… Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκε την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν”

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 3 July 2015 at 17:52

Ἐμ ἐδῶ εἶναι τὸ ὅποιο μεγαλεῖον τῆς Δύσεως. Ἂν καὶ ξεκίνησαν βάρβαροι, κοίταξαν νὰ ἐξανθρωπισθοῦν. Πολλὰ κατόρθωσαν, σὲ ἄλλα ἀπέτυχαν. Πάντως, τὰ ἔργα τῆς Ἑλλάδος, τὰ ἐνδοξώτερα, μέσῳ αὐτῶν ἦλθαν καὶ σε ‘μᾶς τοὺς καὶ δῆθεν κληρονόμους.
Ἐμεῖς πάλι, πᾶμε ἀνάποδα καὶ πανηγυρίζουμε κιόλας.

Reply
el-el 3 July 2015 at 20:19

Μένουμε ενεοί και κεχηνότες από τα θαυμαστά “ανθρωπιστικά” έργα της Δύσης!

– Δεμένες στο άρμα της ηγεμονίας της Ουάσιγκτον, οι ΝΑΤΟ-ϊκές δυνάμεις βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ανηλεώς πολλές χώρες, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη και τώρα κτίζουν κάστρα αφήνοντας να σφάζονται από το ισλαμικό θηρίο που αυτές εξέθρεψαν ή να πνίγονται στα κύματα κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.
– Με αφορμή την Ουκρανική κρίση, πολεμικές κινήσεις στη σκακιέρα εναντίον της Ρωσίας.
– Επόμενος στόχος η Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν και γεωπολιτικά την ηγεμονία της Δύσης γιατί οικονομικά αυτές έχουν πάρει κεφάλι. Η ανθρωπότητα στο χείλος ενός 3ου παγκόσμιου πολέμου. Αυτό κι αν συνιστά “Μεγαλείο” κι “εξανθρωπισμό”!

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 3 July 2015 at 23:35

Ετσι… κε el-el !!
…κι εμεις “τεινομεν χειρα επαιτείας” στο ΑΤΜ (μηχανημα), το οποιον οι “δοξαζοντες την ΕΕ και την παγκοσμιοποιηση”, υπηγαγαν αυτο -ΣΥΝΟΛΙΚΑ- στο “Αγγλικο Δικαιο” !!
Για να εισαγω και καποια άλλη -υπερατλαντικη και “άλλης λογικης”- γνωμη :

1) King World News Interviews PCR on Greece Debt and Its Implications (6/28/2015)
2) King World News Interviews PCR — Greek Default Could Cancel World War III (6/26/2015)
3) Greek People Demand Their Own Destruction
4) Greece Again Can Save The West

ευρισκομενα στο http://www.paulcraigroberts.org/

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 4 July 2015 at 07:40

@el-el 3 July 2015 at 20:19
Καλά, αὐτὰ τὰ πταίσματα βρήκατε νὰ προσάψετε στὴν Δύση ; Τοὺς Παγκοσμίους Πολέμους, τοὺς λιμοὺς μὲ δεκάδες ἑκατομμύρια θύματα, πού ἔφερε ὁ Δυτικῆς ἐμπνεύσεως κομμουνισμὸς στὴν Σοβιετικὴ Ἕνωση καὶ στὴν Κίνα τὰ θεωρεῖτε μικροτέρας σοβαρότητος ; Ὅμως, ἂν δὲν ὑπῆρχε ὁ πολιτισμὸς τοῦ ἐντελῶς ἀνοικτοῦ διαλόγου, ὁ ὁποῖος μόνο στὴν Δύση ἔχει ριζώσει, ποτὲ δὲν θὰ μαθαίναμε γιὰ ὅλα αὐτά.
Καί, τὸ πιὸ σημαντικό, τὰ μεγαλύτερα ἔργα τοῦ λόγου καὶ τῆς τέχνης τοὺς τελευταίους πέντε αἰῶνες στὴν Δύση ἔγιναν. Καὶ τῆς ἐπιστήμης, χωρὶς τὰ ὁποῖα θὰ πεθαίναμε ἢ θὰ σακατευόμασταν διὰ βίου ἀπὸ μία ἁπλῆ γρίππη.

Απο Πλατεια Βαθης 3 July 2015 at 23:35
Καλά, ἂν αὐτὰ πού γράφει αὐτὸς γιὰ τὰ «καθεστωτικὰ» μέσα ἐνημερώσεως ἰσχύουν, τότε ὅλα τὰ ὑπόλοιπα πού γράφει αὐτὸς δὲν θὰ ἔπρεπε ποτὲ νὰ ἔχουν ‘δεῖ τὸ φῶς. Ὁπότε, λογικῶς, ἀντιφάσκει. Πολύ ἐνδιαφέρον, πάντως, τὸ ὅτι ἀπὸ τὴν ἀσφάλεια τῶν χορτάτων ΗΠΑ συμβουλεύει τοὺς Ἕλληνες νὰ έπαναστατήσουν. Γιατί δὲν ἐπαναστατεῖ αὐτὸς πού ἔχει καὶ μεγαλύτερο ἀπόθεμα πόρων ;

Reply
el-el 4 July 2015 at 09:14

Ευτυχώς που έχουμε τον σοφολογιώτατο στο Αντίβαρο να πληροφορούμαστε ότι για τους Παγκόσμιους Πολέμους ευθύνεται “ο Δυτικής εμπνεύσεως κομμουνισμός στη Σοβιετική Ένωση και στην Κίνα”!!, μα
“Μπορούμε να τα βγάλουμε μ’ αυτούς,
οι Καππαδόκες; Γένεται ποτέ;
Είναι να μετρηθούμε τώρα με τες λεγεώνες;
Θεοί μεγάλοι, της Aσίας προστάται, βοηθήστε μας.”—

Εις σε προσφεύγω Τέχνη της Ποιήσεως να μη μου φύγει το καφάσι.

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 4 July 2015 at 11:13

Μην αποστρεφετε την οψιν σας απο την νομοτελεια, κε Γεωργανα. Ουτε κανεις άλλος θα έπρεπε, αλλα εσεις, ως “πολυτονικος”, περισσοτερο απο τους υπόλοιπους !!
Η “τισις” ειναι η νομοτελεια… επουσα τις προηγουμενες!
… ισως να μην ειστε “φρονιμων παιδι”, αλλα αυτο δεν αναγνωριζεται ως “ελαφρυντικο”.

Ο αμερικανος, πραγματι, μιλαει “εκ του ασφαλους”, δεν το παραβλέπω καθόλου… αλλα μιλα και για τα του “οικου του”, αντιστοιχα.
Αλλωστε, το “Αληθες” η “Ψευδες” δεν χαρακτηριζεται απο τα χειλη που εκστομίται, ουτε απο την “αποσταση” … ειναι απο μονο του.

καλημερα και καλη δυναμη

ΥΓ Επισης δεν παραβλεπω τα “μετρα” εκεινα που φανερωνονται στο εξης αρθρο του καθ. Ηφαιστου :
«Πελατειακές σχέσεις» μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο κρατοκεντρικό διεθνές σύστημα –
Ο διάλογος Μηλίων-Αθηναίων στον Θουκυδίδη

…αντε, να σας βοηθησω να αποκολληθητε απο τον τρομο των ΑΤΜ.

Reply
el-el 4 July 2015 at 16:03

Οι Μήλιοι δεν υποτάχθηκαν στις απαιτήσεις των πανίσχυρων Αθηναίων και κατεστράφησαν ολοσχερώς. Οι πανίσχυροι Αθηναίοι επιδιώκοντας να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στη Σικελία έπαθαν πανωλεθρία που σήμανε και το τέλος της κυριαρχίας τους. Συμπέρασμα: Όταν πας να αναμετρηθείς με πανίσχυρο αντίπαλο πρέπει και να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα· χρειάζονται δύναμη, και μυαλό, όπλα και σχέδιο, τακτική και στρατηγική. Αν δεν τα διαθέτεις η λογική λέει κάτσε στ’αυγά σου, κάνε υπομονή, και δούλευε από κάτω για μια μελλοντική αναμέτρηση από καλύτερη θέση.
Αυτά η λογική, αλλά οι άνθρωποι μια ζωή την έχουνε και που να βρεθεί αρκετός καιρός για προετοιμασία, κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχειλίζει και η οργή εγκρήγνυται και τότε πάει περίπατο και η λογική και η όποια προετοιμασία.

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 4 July 2015 at 16:31

Ακριβως elel !
οχι μονον δεν “εργαστηκαμε” -πολιτικα πρωτα- για ‘καλύτερη “θεση” διαπραγμάτευσης αλλα αντιθετως καταστρέψαμε -πολιτκα πρωτα- τις “αρκετα καλες” θεσεις του ειχαμε.
Διοτι μια συνεχης “διαπραγμάτευση” ειναι οι Διεθνεις Σχεσεις.
Τωρα… με τι “μουτρα” μιλανε, για την ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ (περι ΝΑΙ-ΟΧΙ), αυτοι που μας φερανε εκοντες άκοντες στην σημερινη καταντια…. μονον το αρθρο 86 του συνταγματος μπορει και αιτιολογει !!
…και βρισκουν ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ !!

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 5 July 2015 at 07:43

@el-el 4 July 2015 at 09:14
« … τοὺς λιμοὺς μὲ δεκάδες ἑκατομμύρια θύματα, πού ἔφερε ὁ Δυτικῆς ἐμπνεύσεως κομμουνισμὸς στὴν Σοβιετικὴ Ἕνωση καὶ στὴν Κίνα … »
Δέν χρειάζεται κανεὶς νὰ εἶναι «σοφολογιώτατος». Ἁπλῶς νὰ γνωρίζει ἀνάγνωση. Δὲστε καὶ κανένα λεξικό, στὴν περίπτωση ποὺ δὲν γνωρίζετε τὴν ἔννοια τῆς λέξεως «λιμός».

Reply
el-el 5 July 2015 at 09:35

Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
4 July 2015 at 07:40
“Τοὺς Παγκοσμίους Πολέμους, τοὺς λιμοὺς μὲ δεκάδες ἑκατομμύρια θύματα, πού ἔφερε ὁ Δυτικῆς ἐμπνεύσεως κομμουνισμὸς στὴν Σοβιετικὴ Ἕνωση καὶ στὴν Κίνα τὰ θεωρεῖτε μικροτέρας σοβαρότητος;”

Εγώ πάντα μου τόλεγα ότι δεν γνωρίζω επαρκώς την ελληνική γλώσσα. «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος» να μαθαίνω από τον σοφολογιώτατο στο Αντίβαρο:
Λιμός=Παγκόσμιος Πόλεμος.

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 5 July 2015 at 19:36

Καποτε στο “Αντιβαρο” συχνα-πυκνα αναρτωντο τα αρθρα του καθ. Γιανναρα. Παει καιρος που δεν…
Εγω τον παρακολουθω απο το προσωπικο του σαϊτ : Προσκαλω και παραπεμπω όλους εκεινους που επιθυμουν να ακουν όλες τις αποψεις, και παραθετω προλογο και επιλογο του :

Χρῆστος Γιανναρᾶς ( Ιστοσελίδα: χάρισμα φίλων )

«Το τρίτον της συγκρίσεως» – Ημερομηνία δημοσίευσης: 05 Ιουλίου 2015
http://www.yannaras.gr/to-triton-tis-sigkriseos/

“Ε​​ικόνα σημαδιακή, ίσως εικονογραφήσει κάποτε βιβλία – της Ιστορίας: Εξημμένοι «Ευρωπαίοι» και μαινόμενες «Ευρωπαίες» του ελληνόφωνου (περίπου) βαλκανικού νότου, με εμφανέστατη την προτεραιότητα των καταναλωτικών ενδιαφερόντων τους (αμφιέσεις και εξαρτήματα επιδεικτικής ευπορίας) να κραυγάζουν τινάζοντας ψηλά τις ποικιλμένες με κοσμήματα γροθιές τους, για να διαδηλώσουν την αφοσίωσή τους στην «Ευρώπη». Ρυθμικές οι φωνές και τσιρίδες, αίτημα το ένα και ποθητό όνομα: Ευ-ρώ-πη, Ευ-ρώ-πη….”
………………….
“…Το ιστορικό μας τέλος των Ελλήνων δεν τεκμαίρεται από το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, χωρίς εξαίρεση, έχουν μόνο διαχειριστική, ιστορικο-υλιστική αντίληψη της πολιτικής, την ίδια με τους δανειστές μας – μετράνε τη ζωή με το χρήμα, την ευτυχία με την καταναλωτική ευχέρεια. Το ιστορικό μας τέλος βεβαιώνεται κυρίως από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσκοπος που να καταλαβαίνει ότι η «πόλις»-πατρίδα θεμελιώνεται στο «νόημα» της ύπαρξης και συνύπαρξης και όχι στο «πρωτογενές πλεόνασμα» εισοδημάτων.”

Καλη δυναμη σε όλους

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 6 July 2015 at 10:00

@el-el 5 July 2015 at 09:35
Εἶναι γεγονὸς ὅτι ἡ χρήση τοῦ κόμματος εἶναι ἰδιαιτέρως δύσκολη γιὰ τοὺς ἀμοίρους Ἑλληνικῆς παιδείας. Ἐν τούτοις, μία ἐπανάληψις στὰ σημεῖα στίξεως ποτὲ δέν ἔβλαψε κανέναν. Ἀπ’ ὅσο θυμᾶμαι, τὸ διδαχθήκαμε, οἱ μεγαλύτεροι στὴν ἡλικία, στὴν Δ’ Δημοτικοῦ καὶ ὑπῆρχε στὸ σχολικὸ βιβλίο ὁ Δελφικὸς χρησμός «ἥξεις, ἀφήξεις … » ὡς, τρόπόν τινα, διαθεματικὸ παράδειγμα. Ψιλά γράμματα γιὰ τοὺς καθ’ ἡμᾶς ἀγραμμάτους.

@Απο Πλατεια Βαθης 5 July 2015 at 19:36
Στὴν συγκέντρωση τοῦ Συντάγματος, πάντως δέν εἶδα χλαμύδες οὔτε φουστανέλλες. Καὶ μπορεῖ νὰ κρίνει κανεὶς καὶ τὸ βάθος τῆς σκέψεως τοῦ συγκεκριμένου γηραλέου πρώην καθηγητοῦ (πού, βεβαίως, γιὰ νὰ μείνει καθηγητὴς σὲ Ἑλληνικὸ πανεπιστήμιο θά ἔχει δώσει χιλιάδες «δημοκρατικὰ πέντε») τὸ ὅτι ζυγίζει τοὺς ἀνθρώπους άπὸ τὰ φορέματα καὶ τα κοσμήματά τους. Διότι γνωρίζω ἀπὸ πρῶτο χέρι ὅτι στὴν συγκέντρωση πού λοιδορεῖ ὑπήρχαν ἄνθρωποι πού ἔχουν χρειασθεῖ νὰ πουλήσουν τὰ οἰκογενειακά τους κοσμήματα καὶ ἄλλοι πού, ὅπως οἱ ἀπανταχοῦ φτωχοί, μεταφέρουν ὅ,τι πρᾶγμα ἀξίας ἔχουν ἐπάνω τους. Καί, φυσικά, δὲν εἶχε τὸ μονοπώλιο τῶν ἀνθρώπων αὐτῶν ἡ συγκέντρωση τοῦ Σταδίου. Ἐν τούτοις, ἂς ἀξιολογήσουμε τὸ γεγονὸς ὅτι ὁ λαὸς ψήφισε σὲ ποσοστὸ ἄνω τοῦ 38% νὰ φορολογηθεῖ βαρύτερα ὥστε, κάποτε, ἡ χώρα του νὰ πάψει νὰ ζητιανεύει, ὅπως τὸ κάνει ἀπὸ τὴν ἵδρυσή της ὡς κράτους. Αὐτοὶ εἶναι πού ἔδειξαν αὐταπάρνηση καὶ ἀνιδιοτέλεια στὴν άνάγκη τῆς χώρας. Καὶ εἶναι πολλοὶ περισσότεροι ἀπὸ αὐτοὺς πού βγῆκαν μπροστὰ στοὺς παλαιοτέρους ἀγῶνες τοῦ ἔθνους. Ἀπείρως περισσότεροι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ἀντιστάθηκαν κατὰ τῆς δικτατορίας 1967-1974. Αὐτὴν τὴν ἐπαιτεία ποὺ κατήγγειλε ὁ Ἀνδρέας Καρκαβίτσας πρὶν 111 χρόνια στὸν «Ζητιάνο», αὐτὴν πού μᾶς ὁδήγησε σὲ ὀκτὼ φανερὲς καὶ συγκεκαλυμμένες πτωχεύσεις καὶ μία χρεωκοπία σὲ 194 χρόνια ἐλευθέρου κρατικοὺ βίου, κάποτε θὰ τὴν σταματήσουμε. Ἁπλῶς, οἱ ἀξιοπρεπεῖς καὶ πατριῶτες δὲν εἶναι άκόμη πλειοψηφία. Εἶναι ὅμως πολύ περισσότεροι άπὸ ὁποτεδήποτε ἄλλοτε.

Reply
el-el 7 July 2015 at 21:35

Αμετανόητα, μουχλιασμένα μυαλά που δεν βλέπουν πιο πέρα από τη μύτη τους και την ιδεολογική τους τύφλωση. Κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, τη φανατική μαύρη προπαγάνδα των άθλιων ΜΜΕ, τις κλειστές τράπεζες, την θλιβερή αρθρογραφία, – στην οποία πρωτοστάτησε κι ο παρών ιστότοπος με τον διαχειριστή του τώρα να έχει καταπιεί τη γλώσσα του – τις κάθε είδους ύβρεις, απειλές κι εκβιασμούς, το Δημοψήφισμα ανέδειξε το βροντερό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στην ατέλειωτη αθλιότητα, που αλλάζει το κλίμα, ρηγματώνει και πυροδοτεί εξελίξεις στην τσιμενταρισμένη στο Βερολινέζικο τείχος Ευρώπη.
Σαστισμένος, αμήχανος και ξινός ο “εγγράμματος” σοφολογιώτατος, τραυλίζει κάτι για κόμματα, ἥξεις, ἀφήξεις και ψιλά γράμματα!

Reply
Kostas Dimopoulos 7 July 2015 at 22:59

@el-el
7 July 2015 at 21:35

Ε, και..;;; ‘Αλλαξε κάτι;;; Οι 48 ώρες πέρασαν…Έγινε κάτι;;;

Πάλι σήμερα deja vou

Καλές οι φανφάρες αλλά τι επί της ουσίας;;;

Reply
el-el 8 July 2015 at 00:25

Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι είναι απλό να βρεθεί λύση. Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή τη βδομάδα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το μαύρο σενάριο.

Ολάντ: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει απόφαση σήμερα. Είναι εφικτή η δυνατότητα για συμφωνία, αρκεί να μην χαθεί χρόνος

Ίδωμεν λοιπόν.

Προς το παρόν το deja vu που ξαναβλέπουμε είναι να ξηλώνονται ο ένας μετά τον άλλον οι ευπατρίδες Πατρίκιοι, αφού πρώτα μετέτρεψαν τις παρατάξεις τους σε γκρουπούσκουλα.
“Μίλησε ο Κωστάκης μας, πάει κι ο Βενιζέελος,
την πούλεψε κι ο Σαμαράς που θάφερνε το τέλος…”

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 8 July 2015 at 15:40

Ἐπειδὴ δὲν πρέπει νὰ δείχνουμε ἔλεος στοὺς διανοητικῶς ὀκνηρούς, ἰδοὺ ἕνα κείμενο γνώμης. Τό θέτω ὡς γύμνασμα στοὺς συναναγνῶστες. Καλὰ τὰ λέει καί, ἂν ὄχι, ποῦ λαθεύει ;
Μήπως ἡ παραμονή, πάσῃ θυσίᾳ, στὴν Εὐρωζώνη δὲν εἶναι καὶ ἡ καλύτερη λύση γιὰ τὴν Ἑλλάδα, στὴν κατάσταση ποὺ βρίσκεται σήμερα ;
Ἀρεσκόμεθα νὰ λέμε ὅτι μεγάλο ποσοστὸ τῶν Ἑλλήνων «θέλουν τὸ εύρώ». Πρῶτον, εἶναι σφόδρα πιθανὸν οἱ ἑκάστοτε δημοσκοπούμενοι νὰ μὴν ἀπαντοῦν στὸ ἐρώτημα «Προτιμᾶτε (νέα) δραχμὴ ἢ εὐρώ ;», ἀλλὰ στὸ ἐρώτημα «Τὸ νόμισμα τῆς Ἑλλάδος εἶναι δραχμὴ ἢ εὐρώ ; Τέτοια παρεξήγηση συμβαίνει τακτικὰ μὲ τὸ δημοσκοπικὸ ἐρώτημα «Ποιόν θεωρεῖτε καταλληλότερο γιὰ πρωθυπουργὸ τῆς Ἐλλάδος ;». Πολύ σπάνια ὁ ἑκάστοτε πρωθυπουργὸς δὲν βγαίνει στὶς δημοσκοπήσεις ὁ «καταλληλότερος». Θὰ περίμενε κανεὶς οἱ ἑταιρεῖες δημοσκοπήσεων νὰ εἶναι πιὸ ἐπαγγελματικῶς ἐπαρκεῖς καὶ νὰ ἐξήλειφαν τὸ πρόβλημα μὲ ἄλλα ἐρωτήματα, «ποιοτικὰ χαρακτηριστικὰ» τὰ λένε καὶ τὰ χρησιμοποιοῦν, ἀλλὰ δὲν τὄχουν καὶ νὰ χαλάσουν τὴν καρδιὰ ἐκείνου πού πληρώνει γιὰ τὶς δημοσκοπήσεις. «Ἀφοῦ τὸ θέλεις νὰ πετᾶ ὁ γάϊδαρος καὶ πληρώνεις, χαλάλι σου». Συνεπῶς, μπορεῖ τὸ δημοσκοπικὸ εὕρημα ὑπὲρ τοῦ εύρώ, ὅπως οἱ πρὸ δημοψηφίσματος δημοσκοπήσεις, νὰ εἶναι ἁπλῶς εὐσεβὴς πόθος, τὸν ὁποῖον, ἐξ ἀνοησίας ἢ σκοπιμότητος, καλλιεργοῦν οἱ πάσης φύσεως insiders τοῦ δημοσκοπικοῦ (καὶ δημοσιογραφικοῦ καὶ πολιτικοῦ) κατεστημένου. Εἴδαμε καὶ ἀξιολογήσαμε τὴν «ἐργασία» τους στὸ μόλις διεξαχθὲν δημοψήφισμα.
Δεύτερον, ποιός, ἀλήθεια, στὴν Ἐλλάδα, χρειάζεται τὸ εὐρώ ; Οἱ μικρεπιχειρηματίες, ποὺ ἔχουμε σὲ ἑκατοντάδες (παρασιτικὲς) χιλιάδες (ἐνῶ οἱ πραγματικοὶ ἐπιχειρηματίες σὲ ἕναν ὀποιονδήποτε λαό ἀριθμοῦνται σὲ ὀλιγωτέρους ἀπὸ τοὺς γνησίως ταλαντούχους ζωγράφους, γλύπτες, μουσικοὺς κλπ), εἶναι ἀδύνατον νὰ ἐπιβιώσουν χωρὶς τὴν προστασία πού παρέχει τὸ ἐθνικὸ νόμισμα. Ὅσοι προβλεπτικοὶ νοικοκυραῖοι ἔχουν κάποιο κομπόδεμα ἐκτὸς Ἑλλάδος, τὸ ὁποῖον ἐσκόπευαν νὰ τραγανίσουν στὰ γεράματα, δὲν μπορεῖ παρὰ νὰ χαίρονται, ἀφοῦ τὸ κομπόδεμα αὐτὸ θὰ τοὺς φθάσει γιὰ περισσότερα χρόνια. Οἱ λίγοι πραγματικοὶ ἐπιχειρηματίες δὲν μπορεῖ παρὰ νὰ καλωσορίζουν τὴν νέα μεγάλη αὔξηση στὴν «ἀνταγωνιστικότητα», ὅπως, μάλιστα, ἔχει προηγηθεῖ καὶ μιὰ γερὴ ἐσωτερικὴ ὑποτίμηση τοῦ κόστους ἐργασίας. Γιατί ἐθριάμβευσε τὸ «ὄχι» στοὺς τουριστικοὺς καὶ ἀγροτικοὺς νομοὺς τῆς Ἑλλάδος ; Στοὺς πρώτους διότι τὸ συνάλλαγμα (καὶ ἡ λαθρεμπορία του) θὰ συμπληρώνει θαυμασίως τὸ ἐλάχιστο εἰσόδημα ποὺ θὰ δηλώνεται στὶς φορολογικὲς ἀρχές, ἐνῶ στοὺς δευτέρους, τὰ ἀγροτικὰ προϊόντα θὰ κρατήσουν, ὡς ἀπαραίτητα γιὰ τὴν ἐπιβίωση τοῦ ἀνθρώπου, τὴν πραγματικὴ ἀξία τους. Ἀκόμη καὶ τὰ ἑκατομμύρια τῶν μικροιδιοκτητῶν ἀκινήτων μποροῦν νὰ ἐλπίζουν ὅτι τὰ «τοῦβλα» θὰ ξαναγίνουν αὐτὸ πού πάντα πίστευαν και ποὺ τοὺς χάλασε τὸ εὐρώ : τὸ σταθερώτερο καταφύγιο ἀξίας. Οἱ Ἕλληνες τῆς διασπορᾶς, μὲ εἰσοδήματα σὲ σοβαρὰ νομίσματα, θὰ ξαναγίνουν πλούσιοι καὶ ἐπιτυχημένοι στὰ μάτια τῶν γνωστῶν πού ἄφησαν πίσω στὴν γενέτειρά τους.
Συνεπῶς, θεωρῶ ὅτι ὁ Τσίπρας μπορεῖ ἀνέτως νὰ θέσει τὴν συμμετοχὴ τῆς χώρας στὴν Εύρωζώνη σὲ νέο δημοψήφισμα καὶ νὰ κερδίσει καὶ πάλι μὲ ποσοστὸ ἄνω τοῦ 60%. Ἄν, μάλιστα, πάρει καὶ πακέτο διαζυγίου, ὅπως λέγεται, θἄχει τὴν δυνατότητα νὰ μειώσει τὸ κόστος τῆς ἐξόδου γιὰ τὸ σχετικῶς μικρὸ τμῆμα τοῦ πληθυσμοῦ πού θὰ χάσει πράγματι ἀπὸ τὴν ἔξοδο. Αύτοί, οἱ κυρίως παρασιτοῦντες, μισθωτοὶ τοῦ δημοσίου καὶ συνταξιοῦχοι, θὰ πάρουν καὶ πάλι αὐξήσεις, ἐν μέρει καὶ πραγματικές, ἀντὶ γιὰ τὶς μειώσεις τῆς τελευταίας πενταετίας. Μόνος κίνδυνος εἶναι νὰ νομίσει ὅτι τὸ κέρδος ἀπὸ ὅλα αύτὰ εἶναι διατηρήσιμο καὶ νὰ δοκιμάσει πάλι ἑλλείμματα καὶ χρέη. Δύσκολο στὴν πρώτη τετραετία.
Μὲ βάση τὰ ἀνωτέρω, δὲν εἶναι μακριὰ ἡ ὥρα ποὺ ὅλοι ὅσοι ψηφίσαμε «ναί» στὸ δημοψήφισμα θὰ φωνάζουμε ὑπὲρ τῆς ἐξόδου ἀκόμη δυνατώτερα άπὸ ἐκείνους πού ψήφισαν «ὄχι». Ὅπως, ὅπως, μόνον νὰ τελειώνει τὸ δελτίο στὰ μετρητά ! Τὰ ὀφέλη εἶναι ἄμεσα καὶ ὀφθαλμοφανῆ καὶ εἴμαστε πολύ ταλαιπωρημένοι γιὰ νὰ ‘δοῦμε τὸ τεράστιο κόστος σὲ βάθος χρόνου.
Ἐπίσης μὲ βάση τὰ ἀνωτέρω, εἶναι σαφές ὅτι οἱ Εὐρωπαῖοι ἑταῖροι εἶναι σὲ δεινὴ θέση, πολύ δεινότερη ἀπὸ τὸν Τσίπρα. Πρέπει νὰ παραδεχθοῦν, μὲ εὔσχημο τρόπο, ὅπερ δυσχερέστατον, ὅτι ἡ στρατηγικὴ τους στὴν Ἑλλάδα ἔφθασε στὰ ὅριά της. Θὰ ἔχουν, ἐλπίζω, στὰ χέρια τους πραγματικὲς δημοσκοπήσεις καὶ θὰ ἀποφύγουν μερικὲς ἀπὸ τὶς ἀνοησίες πού ἔκαναν μὲ τὸ δημοψήφισμα. Ἂς κρατήσουν, ὅσο γίνεται, τὴν πόρτα ἀνοικτὴ γιὰ νὰ φύγουν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ὅσοι λίγοι μποροῦν νὰ δημιουργήσουν ἐκτὸς τοῦ ζοφεροῦ καὶ αἱμομικτικοῦ κοινωνικοῦ της περιβάλλοντος. Κέρδος θὰ ἔχουν ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους αὐτούς. Οἱ ἄλλοι, οἱ πολλοί, οἱ ἐν τῷ ὀλίγῳ ἀναπαυόμενοι, μποροῦν νὰ μείνουν ἀναπαυόμενοι καὶ νὰ κοστίζουν νέες δραχμές. Πολύ λιγώτερο, συνεπῶς, σὲ εὐρώ. Ἂς καταπιοῦν τὴν ὑπερηφάνεια οἱ Μέρκελ καὶ Σία. Δῶρον τοὺς κάνουμε.

Reply
Kostas Dimopoulos 8 July 2015 at 21:45

@Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
8 July 2015 at 15:40

Αποτελεσματικά δηκτικός!!!!

@el-el
8 July 2015 at 00:25

Ήταν κι αυτά στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού; Γιατί από αυτές δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα…Κι “ακόμα είναι στο τραπέζι” η πρόταση την οποία αρνήθηκε ο Ελληνικός Λαός με το δημοψήφισμα;;;

Καλά, που ζείτε;

Reply
Eλοτανος 9 July 2015 at 03:23

Ίσως να μην είναι σε τόσο δεινή θέση οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο υποθέτει ο εκφραστής της ανωτέρω γνώμης. Οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν λόγο να βιάζονται να λύσουν το πρόβλημα της Ελλαδος. Η αβεβαιότητα και το ρίσκο εξόδου έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του δανεισμού τους σε μηδενικό η και αρνητικό επιτόκιο, εφ’οσον όλοι προστρέχουν στο safe haven. Όσο για το brain drain της Ελλαδος, ευπρόσδεκτοι οι φτηνοί και ικανοί από Ελλάδα να αυξήσουν περισσότερο την ανταγωνηστικοτητα της Γερμανικής βιομηχανίας.

Reply
el-el 9 July 2015 at 08:33

κε Δημόπουλε,

στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, κάτω από το βάρος των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων, – της προηγούμενης άρνησης των δανειστών να αποδεχθούν τις ελληνικές προτάσεις, του τελεσιγράφου τους προς την ελληνική κυβέρνηση, του Δημοψηφίσματος, της ασφυξίας που πλήττει την αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών – είναι το νέο ελληνικό αίτημα για τριετές δάνειο, που θα συνοδεύεται από μνημόνιο ύψους 51 δις ευρώ (ίσως και παραπάνω) με σκληρά μέτρα και έχει διαβιβαστεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους Θεσμούς.
Η θηλειά των εταίρων σφίγγει κι άλλο γύρω από την Ελλάδα με μοχλό κυρίως τους σκληροπυρηνικούς Γερμανούς, Ιταλοί και Γάλλοι φαίνεται να διαφοροποιούνται και την νέα πιο οξυμένη απειλή για “Grexit” και επίσημη χρεοκοπία της χώρας.
Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης ακούς κάτι θλιβερές μεμονωμένες φωνές στο εσωτερικό από κάτι ακραιφνείς “πατριώτες” για προδοσία, πραξικόπημα και γιούρια στου Μαξίμου.
Απ’όλα έχει ο μπαξές, διαλέγετε και παίρνετε..

Reply
el-el 9 July 2015 at 09:19

Διόρθωση στο παραπάνω:
..είναι το νέο ελληνικό αίτημα για τριετές δάνειο ύψους 51 δις ευρώ (ίσως και παραπάνω), που θα συνοδεύεται από μνημόνιο με σκληρά μέτρα και έχει διαβιβαστεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους Θεσμούς.

Reply
Απο Πλατεια Βαθης 10 July 2015 at 17:05

κε Γεωργανα…
Αφου θεωρητε οτι απευθυνεστε σε “διανοητικῶς ὀκνηρούς”, προς τους οποιους αυτο-θεωρηστε “ελεημων”.
Αφου αναφερεστε, σε γνωστους σε εσας -και μονον;- μεμονωμενων διαδηλωτων του “ΝΑΙ” ωστε να χαρακτηρισετε το συνολο.
Αφου συγγραφετε ενα ευμεγέθες κείμενο για να τεκμηριωσετε το “ματαιο” ή το “άτοπο”, σιγουρα ομως -όπως θεωρητε- “ανορθολογικο “ΟΧΙ”
σας απαντω, για τελευταια φορα στο παρον, καθότι διαβαζοντας αισθανομαι ναυτεία :

Λαμβανοντας υπόψιν :
οτι δηλωνετε πατερας 3 τεκνων
οτι γραφετε στο πολυυτονικο… πολυ-τονιζοντας την Παιδεία σας
οτι προσβαλετε επι “ηθικων” αλλα και απι “ορθρογραφικων” θεματων με “δηκτικο” τροπο
οτι τεχνιέντως αλιεύετε φρασεις και τις “καταχρασθε” κατα το δοκουν (παρ’ ολη την προειδοποιηση μου)
οτι θεωρητε οτι το οποιο “ΟΧΙ” εννοει -σε καθε περιπτωση- την συνεχιση του “φαυλου καθεστωτος”

Λεγω τα εξης :

1) Επιθυμητε να μετακυλησετε τα “χρέη” σας στα παιδια σας, εσεις δεν να παρετε “χρονο χαριτος” μεχρι την ωρα του “πεπρωμένου” σας (και “μας” ολων), εστω σε περιβαλλον ΑΚΡΑΙΑΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ηθικης, δικαίου και υλικης. Αυτο ουτε δικαιο ειναι ουτε ηθικο… πολυ περισσοτερο οταν αφορά τα τεκνα σας !!
Διοτι το “ΝΑΙ” αυτο, κατ’ ουσιαν, πραγματεύεται.

2) Παρόλη την “πνευματικη υπεροψία και επαρση” σας παραβλεπετε το γεγονος οτι, ασχετως πως οι “πολιτικαντηδες” θα διεμηνευσουν παρα- και μετα- λογικα το αποτελεσμα του δημοψηφισματος, υπακουοντες στα βαθυτατα -μεσαιωνικα και σκοταδιστικα- διεθνιστικα κελευσματα, το μηνυμα του Ελληνα δεν μπορει να ειναι παρα “ΟΧΙ”… ειτε ειμαστε ετοιμοι ειτε οχι (τοσο το χειροτερο).

3) και αφου αναγετε εαυτον σε “κινσωρα” όλων ημων και “αναπλαστης” των εννοιων, σας παρακαλω θερμα να μου ορισετε την εννοια του ορου δοσιλογισμός.

4) Κατοπιν να μου εξηγησετε : γιατι οι Ελληνες, δια δημοψηφισματος, πρεπει να ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ αποδοχη του δοσιλογισμου και των παραγώντων του, οπως επισης να ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ αποδοχη εθελοδουλίας, στα διεθνη κεντρα.

5) Σας εφιστω την προσοχη οτι η “ημαρμενη” αφορα ΟΛΟΥΣ… δανειοληπτες και δανειστες… ολοι οι “υπερβαλλοντες” οφειλουν να “εκτισουν ποινην” !! …οπως επισης στο γεγονος οτι παραλληλισμοι και αντιστοιχίες μεταξυ κριτηρίων ασκησης διεθνων σχεσεων και κοινωνικων σχεσεων απεχουν -και πρέπει- παρασαγγας. Οι πρωτοι διεπονται αποκλειστικα απο “συμφεροντα” ενω τα δε -πρεπει να- διεπονται ΚΥΡΙΩΣ απο το δικαιο και την αιδω… επαναλαμβανω : και την αιδω… και την αιδω… και την αιδω…

δεν προκειται να επανελθω… τα γεγονοτα και τα προβληματα του καθενός μας τρεχουν και μας ξεπερνουν !! … η τελευταια δεν “εξυπηρετηται” υπολογιστικα !!

Reply
Kostas Dimopoulos 11 July 2015 at 19:42

@ el-el
9 July 2015 at 08:33

Αγαπητέ κ. Ελευθερίου (ελπίζω να το θυμάμαι σωστά)

Αυτά ήταν γνωστά και πριν. Τι άλλαξε τις τελευταίες μέρες; Τώρα έγιναν “κακοί” οι Γερμανοί; Που είναι η πεντοζάλη που θα τους χορεύαμε;

Εγώ διακρίνω μια κοροϊδία….Παλεύω για ένα “όχι” σε μέτρα 14 δις και πάω για μέτρα 51+ δις;;;

Τελικά το ερώτημα που υπέβοσκε στο δημοψήφισμα, μήπως ήταν: “ΣΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ;”

Reply
el-el 12 July 2015 at 15:21

Αγαπητέ Δημόπουλε, οι απαντήσεις στις α-πορίες σας:

– Ελευθεριάδης, ήτοι Ελευθέριος + Αδης, δηλούν την ιερή έννοια της Ελευθερίας σε σύνδεση με την ιερή έννοια του Θανάτου. Αυτό κάποτε στην Ιστορία τους έθνους μας, για τον απλό αγωνιζόμενο άνθρωπο είχε ένα νόημα· σήμερα για το παρηκμασμένο, αυτοαναφορικό, περίκλειστο, εντοιχισμένο και καταρρέον άτομο του σύγχρονου αστικομαζικοδημοκρατικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος ως μόνη ιδεολογία του προτάσσει τον αστακομακαρονάδικο καταναλωτισμό, ακούγεται παραλογισμός.

– Οι Γερμανοί ιθύνοντες επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά που έχουν στο αίμα τους τον βαμπιρισμό. Ολοκληρωτική ιδεολογία πλήρους υποταγής και εξουθένωσης του άλλου. Αφού μας απομυζήσουν και μας καταντήσουν “ωραία ερείπια” θα μας πάρουν και τις Καρυάτιδες, ως γνήσιοι κληρονόμοι των αρχαίων!

– Πεντοζάλι μπορεί να χορέψει αυτός που έχει λεύτερη ψυχή, δεν είναι για τον καθένα!

– 51+ δις ζητήσαμε νέο δάνειο το οποίο η κυβέρνηση κοστολογεί από μόνη της σε 13 δις μέτρα, αλλά όχι στους γερμανούς “ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ” ζητάνε και τα σώβρακα· έ, ας τους τα δώσουμε κι αυτά και νάναι και χεσμένα!

Reply
Kostas Dimopoulos 12 July 2015 at 21:59

@ el-el
12 July 2015 at 15:21

1. “Ελευθέριος + Αδης”: Έχετε παρεξηγήσει τη ρίζα του επιθέτου σας, αγαπητέ, η οποία είναι ταπεινοτέρα αυτού που γράφετε παραπάνω
2. “Οι Γερμανοί ιθύνοντες…”: Εμείς τους ξέρουμε τι είναι. Τι κάναμε γι’αυτό;;; Λόγια-λόγια-λόγια……
3. “Πεντοζάλι…”: Αναφέρθηκα σε προεκλογικές φανφάρες περί χορών και οργάνων, οι οποίες χρειάζονται ψυχή ακι όχι μόνο για να μην είναι φανφάρες…
4.”.. “ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ”…”: Αυτό που θα έφτανε θα ήταν μία εύρωστη οικονομία (έστω και δυνάμει)…Το ακούσατε από κανέναν;;;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 12 July 2015 at 23:44

Χρήσιμη γιὰ τὶς δυσκολίες τοῦ διαλόγου σὲ καιρὸ κρίσεως εἶναι ἡ διαπίστωσις τοῦ Πλουτάρχου ὅτι δέν εἶναι δυνατὸν νὰ ‘πεῖ κανεὶς τὴν ἀλήθεια. Ἰδού ἡ γνώμη τοῦ Πλουτάρχου στὸ 2ο κεφάλαιο τοῦ βίου τοῦ Φωκίωνος :

Καίτοι δοκοῦσιν οἱ δῆμοι μᾶλλον εἰς τοὺς ἀγαθοὺς ἐξυβρίζειν ὅταν εὐτυχῶσιν, ὑπὸ πραγμάτων μεγάλων καὶ δυνάμεως ἐπαιρόμενοι· συμβαίνει δὲ τοὐναντίον. αἱ γὰρ συμφοραὶ πικρὰ μὲν τὰ ἤθη καὶ μικρόλυπα καὶ ἀκροσφαλῆ πρὸς ὀργὰς ποιοῦσι, δύσκολον δὲ τὴν ἀκοὴν καὶ τραχεῖαν, ὑπὸ παντὸς λόγου καὶ ῥήματος τόνον ἔχοντος ἐνοχλουμένην· ὁ δ’ ἐπιτιμῶν τοῖς ἐξαμαρτανομένοις ἐξονειδίζειν τὰ δυστυχήματα δοκεῖ, καὶ καταφρονεῖν ὁ παρρησιαζόμενος. καὶ καθάπερ τὸ μέλι λυπεῖ τὰ τετρωμένα καὶ ἡλκωμένα μέρη τοῦ σώματος, οὕτω πολλάκις οἱ ἀληθινοὶ καὶ νοῦν ἔχοντες λόγοι δάκνουσι καὶ παροξύνουσι τοὺς κακῶς πράττοντας, ἐὰν μὴ προσηνεῖς ὦσι καὶ συνείκοντες, ὥσπερ ἀμέλει τὸ ἡδὺ μενοεικὲς ὁ ποιητὴς κέκληκεν, ὡς τῷ ἡδομένῳ τῆς ψυχῆς ὑπεῖκον καὶ μὴ μαχόμενον μηδ’ ἀντιτυποῦν. καὶ γὰρ ὄμμα φλεγμαῖνον ἥδιστα τοῖς σκιεροῖς καὶ ἀλαμπέσιν ἐνδιατρίβει χρώμασι, τὰ δ’ αὐγὴν ἔχοντα καὶ φῶς ἀποστρέφεται, καὶ πόλις ἐν τύχαις ἀβουλήτοις γενομένη ψοφοδεὲς καὶ τρυφερόν ἐστι δι’ ἀσθένειαν ἀνέχεσθαι παρρησίας ὅτε μάλιστα δεῖται, τῶν πραγμάτων ἀναφορὰν ἁμαρτήματος οὐκ ἐχόντων. διὸ πάντῃ σφαλερὸν ἡ τοιαύτη πολιτεία·συναπόλλυσι γὰρ τὸν πρὸς χάριν λέγοντα, καὶ προαπόλλυσι τὸν μὴ χαριζόμενον. ὥσπερ οὖν τὸν ἥλιον οἱ μαθηματικοὶ λέγουσι μήτε τὴν αὐτὴν τῷ οὐρανῷ φερόμενον φοράν, μήτ’ ἄντικρυς ἐναντίαν καὶ ἀντιβατικήν, ἀλλὰ λοξῷ καὶ παρεγκεκλιμένῳ πορείας σχήματι χρώμενον, ὑγρὰν καὶ εὐκαμπῆ καὶ παρελιττομένην ἕλικα ποιεῖν, ᾗ σῴζεται πάντα καὶ λαμβάνει τὴν ἀρίστην κρᾶσιν, οὕτως ἄρα τῆς πολιτείας ὁ μὲν ὄρθιος ἄγαν καὶ πρὸς ἅπαντα τοῖς δημοτικοῖς ἀντιβαίνων τόνος ἀπηνὴς καὶ σκληρός, ὥσπερ αὖ πάλιν ἐπισφαλὲς καὶ κάταντες τὸ συνεφελκόμενον οἷς ἁμαρτάνουσιν οἱ πολλοὶ καὶ συνεπιρρέπον· ἡ δ’ ἀνθυπείκουσα πειθομένοις καὶ διδοῦσα τὸ πρὸς χάριν, εἶτ’ ἀπαιτοῦσα τὸ συμφέρον ἐπιστασία καὶ κυβέρνησις ἀνθρώπων, πολλὰ πρᾴως καὶ χρησίμως ὑπουργούντων, εἰ μὴ πάντα δεσποτικῶς καὶ βιαίως ἄγοιντο, σωτήριος, ἐργώδης δὲ καὶ χαλεπὴ καὶ τὸ σεμνὸν ἔχουσα τῷ ἐπιεικεῖ δύσμεικτον· ἐὰν δὲ μειχθῇ, τοῦτ’ ἔστιν ἡ πάντων μὲν ῥυθμῶν, πασῶν δ’ ἁρμονιῶν ἐμμελεστάτη καὶ μουσικωτάτη κρᾶσις, ᾗ καὶ τὸν κόσμον ὁ θεὸς λέγεται διοικεῖν, οὐ βιαζόμενος, ἀλλὰ πειθοῖ καὶ λόγῳ παράγων τὴν ἀνάγκην.

Καὶ στὴν μετάφραση τοῦ Ἀλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβῆ :

Εἰ καὶ νομίζεται ὅτι οἱ λαοὶ ὅταν εὐτυχῶσι πρὸ πάντων, ὑπὸ τῶν μεγάλων πραγμάτων καὶ τῆς δυνάμεως αὐτῶν ἐπαιρόμενοι, ὑβρίζουσι τοὺς ἀγαθοὺς ἄνδρας συμβαὶνει ὅμως τὸ ἐναντίον. Αἱ συμφοραὶ καθιστῶσι τὰ ἤθη πικρά, καὶ εὐερέθιστα, καὶ εἰς ὀργὴν εὐκόλως παραφερόμενα, καὶ τὴν ἀκοὴν καθιστῶσι δύσκολον καὶ τραχεῖαν, ὥστε ἐνοχλεῖται ὑπὸ παντὸς λόγου καὶ πάσης λέξεως τὸνον ἐχούσης. Τότε ὅστις ἐπιπλήττει διὰ τὰ σφάλματα, φαίνεται ὅτι ὑβρίζει τὰ δυστυχήματα, καὶ ὁ εἰλικρινῶς ὀμιλῶν φαίνεται καταφρονητής. Καὶ ὡς τὸ μέλι φέρει πόνον εἰς τὰ μέρη τοῦ σώματος τὰ φέροντα πληγάς, καὶ ἕλκη, οὕτω πολλάκις οἱ ἀληθινοὶ καὶ νοήμονες λόγοι λυποῦσι καὶ παροξύνουσι τοὺς δυστυχοῦντας, ἂν δὲν εἶναι ἐπιεικεῖς καὶ πρᾷοι. Οὕτως ἐν γένει καλεῖ ὁ ποιητὴς καταθύμιον [ μενεεικὲς ὁ Ὅμηρος πολλαχοῦ ] τὸ γλυκύ διότι ἐνδίδει εἰς τῆς ψυχῆς τὸν ἐρεθισμόν, καὶ δὲν ἀντιμάχεται οὐδ’ άποκρούει αὐτόν. Οὕτω καὶ ὄμμα πεφλογισμένον ἐνδιατρίβει μετ’ εὐχαριστήσεως εἰς τ’ ἀλαμπῆ καὶ σκιερὰ χρώματα, ἀποστρέφεται δὲ τὰ ἔχοντα φῶς καὶ στιλπνότητα, καὶ πόλις ὑποπεσοῦσα εἰς τύχης καταδρομὰς γίνεται ψοφοδεὴς καὶ τρυφερὰ ἐξ ἀδυναμίας, δὲν ἀνέχεται τὴν εἰλικρίνειαν, ὅταν πρὸ πάντων ἔχῃ χρείαν αὐτῆς, καὶ ὅταν διόρθωσιν τὰ πράγματα δὲν ἐπιδέχωνται. Αὐτὴ καταστρέφει μεθ’ ἑαυτῇς τὸν ὀμιλοῦντα ὅστις τὴν εύχαριστεῖ καὶ πρὸ αὐτῆς καταστρέφει τὸν ὀμιλοῦντα ὅστις δὲν τὴν εύχαριστεῖ. Οἱ μαθηματικοὶ λέγουσι περὶ τοῦ ἡλίου ὅτι δεν κινεῖται κατὰ τὴν αὐτὴν διεύθυνσιν μετὰ τοῦ οὐρανοῦ, οὔτε ὅμως τὴν ἐντελῶς ἐναντίαν, ἀλλ’ ὅτι ἔχει πορείαν λοξὴν καὶ παρεγκλίνουσαν, καὶ ἀποτελεῖ ἕλικα μαλακὴν καὶ εὔκαμπτον, καὶ περιτετυλιγμένην, δι ἧς σώζονται τὰ πάντα καὶ ἄριστα συγκιρνῶνται. Οὕτω καὶ είς τὰς πολιτείας ὁ μὲν ἐντελῶς ἀντίθετος καὶ κατὰ πάντα εἰς την μερίδα τῶν πολιτικῶν ἀντιβαίνων τρόπος, εἶναι ἀπότομος καὶ σκληρός · ἐξ ἐναντίας δὲ πάλιν ὁ ἐνδίδων εἰς τοὺς σφάλλοντας εἶναι κρημνώδης καὶ ἐπισφαλής, καὶ πολλοὶ καταπίπτουσιν εἰς αὐτόν. Κυβέρνησις δὲ τοῖς πειθομένοις ὑποχωροῦσα, καὶ χαριζομένη, καὶ ἐπιστασία ἀνθρώπων πολλὰ καὶ χρήσιμα πρᾴως ἐκτελούντων, χωρὶς ν’ ἀναγκάζωνται πάντοτε δεσποτικῶς καὶ βιαίως, εἶναι σωτήριος, ἀλλ’ εἶναι συγχρόνως καὶ πολύπονος και δύσκολος, καὶ μιγνύει, ἀλλὰ μετὰ δυσχερείας, τὴν σοβαρότητα μετὰ τῆς ἐπιεικίας. Ὅταν δὲ γίνῃ ἡ μῖξις, τότε ἡ κρᾶσις αὕτη εἶναι πάντων τῶν ῥυθμῶν καὶ πασῶν τῶν ἁρμονιῶν ἡ ἐμμελεστάτη καὶ μουσικωτάτη, αὐτὴ ἐκείνη δι’ ἧς λὲγεται ὅτι καὶ ὁ Θεὸς διοικεῖ τὸν κόσμον, οὐχὶ διὰ βίας, ἀλλὰ διὰ πειθοῦς καὶ λόγου ἐπιβάλλων τὴν ἀνάγκην.

And yet it is commonly held that a people is more apt to wreak its insolence upon good men when it is prosperous, being then lifted up by grandeur and power; but the reverse is often the case. For calamities make men’s dispositions bitter, irritable, and prone to wrath, so that no one can say anything to please or soften them, but they are annoyed by every speech or word that has vigour. He who censures them for their transgressions is thought to abuse them for their misfortunes, and he who is outspoken with them, to despise them. And just as honey irritates wounded and ulcerated parts of the body,a so often words of truth and soberness sting and exasperate those who are in an evil plight, unless uttered with kindness and complaisance; and therefore, doubtless, the poet calls that which is pleasant “menoeikes,” on the ground that it yields to that part of the soul which experiences pleasure, and does not fight with it or resist it. An eye which is inflamed dwells most gratefully on colours which are dark and lustreless, but shuns those which are radiant and bright; and so a city that has fallen on unfavourable fortunes is made by its weakness too sensitive and delicate to endure frank speaking, and that at a time when it needs it most of all, since the situation allows no chance of retrieving the mistakes that have been made. Therefore the conduct of affairs in such a city is altogether dangerous; for she brings to ruin with herself the man who speaks but to win her favour, and she brings to ruin before herself the man who will not court her favour. Now, the sun, as mathematicians tell us, has neither the same motion as the heavens, nor one that is directly opposite and contrary, but takes a slanting course with a slight inclination, and describes a winding spiral of soft and gentle curves, thus preserving all things and giving them the best temperature. And so in the administration of a city, the course which is too straight, and opposed in all things to the popular desires, is harsh and cruel, just as, on the other hand, it is highly dangerous to tolerate or yield perforce to the mistakes of the populace. But that wise guidance and government of men which yields to them in return for their obedience and grants them what will please them, and then demands from them in payment what will advantage the state, — and men will give docile and profitable service in many ways, provided they are not treated despotically and harshly all the time, — conduces to safety, although it is laborious and difficult and must have that mixture of austerity and reasonableness which is so hard to attain. But if the mixture be attained, that is the most concordant and musical blending of all rhythms and all harmonies; and this is the way, we are told in which God regulates the universe, not using compulsion, but making persuasion and reason introduce that which must be.

Ὅλο τὸ κεφάλαιο μοιάζει νὰ εἶναι προφητικὸ καὶ ὄχι μόνον γιὰ τὶς πρόσφατες ἐκλογές :
« … διὸ πάντῃ σφαλερὸν ἡ τοιαύτη πολιτεία·συναπόλλυσι γὰρ τὸν πρὸς χάριν λέγοντα, καὶ προαπόλλυσι τὸν μὴ χαριζόμενον. … »
Ἡ πολιτεία παίρνει μαζί της στὴν καταστροφὴ τὸν λαοκόλακα, ἀφοῦ πρῶτα ἔχει καταστρέψει ἐκεῖνον ποὺ τῆς εἶπε τὴν ἀλήθεια.

Ἀλλὰ ὁ Πλούταρχος ἐξηγεῖ γιατὶ εἶναι ἀδύνατον νὰ ‘πεῖ κανεὶς τὴν ἀλήθεια. Τὸ βέλτιστον εἶναι ἕνα μεῖγμα ἀληθειῶν καὶ ψευδῶν. Ἀλλὰ αὐτὸ ἔχει καὶ μία συνέπεια : Αὐτὸς πού θὰ φτιάξει καὶ θὰ προσφέρει τὸ μεῖγμα θὰ εἶναι ὑποχρεωτικῶς ἕνας. Δἑν εἶναι δυνατὸν νὰ κάνει τὴν δουλειὰ αὐτὴ ἐπιτελεῖο, ὅσο καλὰ προετοιμασμένοι καὶ ἂν εἶναι οἱ σύμβουλοι. Ὅπως ἡ λογοτεχνικὴ δημιουργία εἶναι, ὑποχρεωτικῶς, μοναχικὴ καὶ εἶναι κι αὐτὴ μεῖγμα ἀληθείας καὶ ψεύδους, ἔτσι εἶναι καὶ ὁ πολιτικὸς λόγος. Καὶ δὲν μπορεῖ νὰ κριθεῖ μὲ ἐπιστημονικά, λογικὰ κριτήρια ὀρθότητος ἢ σφάλματος. Κρίνεται ἀπὸ τὸ ἂν πείθει, πόσους καὶ ποιούς, ἢ ὄχι

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.