Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

Επιτάχυνση διαδικασιών για την κατασκευή του South Stream

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εντός του επόμενου διμήνου θα συσταθεί ελληνορωσική κοινοπραξία-ομάδα εργασίας για να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου


Του Δημήτρη Διαμαντίδη


Επιταχύνεται το έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, καθώς όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης, εντός του επόμενου διμήνου θα συσταθεί σχετική ελληνορωσική κοινοπραξία-ομάδα εργασίας για να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, το ζήτημα της προώθησης του project του South Stream από την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.


31 δισ. κυβικά
Ο αγωγός South Stream θα μεταφέρει 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την κεντρική Ασία και τη Ρωσία στα Βαλκάνια. Ο αγωγός θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα φθάνει στη Βουλγαρία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και από εκεί θα διακλαδώνεται σε δύο τμήματα, ένα προς την Ελλάδα και την Ιταλία και ένα προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.


Ο κ. Μανιάτης επικέντρωσε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο South Stream θα διαφοροποιείται από τους άλλους δύο στο ότι θα μεταφέρει ρωσική πρώτη ύλη (φυσικό αέριο), ενώ οι άλλοι δύο καλύπτουν τις ανάγκες τους με αζέρικο αέριο.


Η διαφοροποίηση της πηγής πρώτης ύλης εκτιμάται ότι συμβάλει περαιτέρω στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, προκειμένου να μην εξαρτάται από έναν προμηθευτή.Το αζέρικο αέριο θα διασφαλίσει τις ποσότητες, που απαιτούνται για τον αγωγό ITGI, ο οποίος διέρχεται και αυτός από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς έρχεται από την Τουρκία και καταλήγει στην Ιταλία.


Το Αζερμπαϊτζάν και το αέριο του αναμένεται να παίξει «πρωταγωνιστικό» ρόλο και στον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline, οποίος με μήκος 520 χλμ. θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας προς την ιταλική νότια περιοχή της Πούλια και μετά περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη.Μάλιστα πρόσφατα η κοινοπραξία Trans-Adriatic Pipeline δημιούργησε και γραφεία στις τρεις χώρες, ήτοι στην Αλβανία, Ελλάδα και Ιταλία.


Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης, οι τρεις παραπάνω αγωγοί δημιουργούν μία Ενεργειακή Εγνατία, η οποία αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς όλοι διέρχονται από το έδαφος της, ενώ καθιστά τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της πράσινης ανάπτυξης.


Εναρξη
Η έναρξη κατασκευής του South Stream τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2010, καθώς εκτιμάται ότι οι διερευνητικές εργασίες για τη διέλευσή του από τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μπορούν να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.


Στα σχέδια της Ρωσίας είναι ο αγωγός να αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 2015 με option αύξησης της ετήσιας δυναμικότητας του στα 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25805152

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.