Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Πολιτική επικαιρότητα

Τα σημαντικότερα ζητήματα της επικαιρότητας έξω από το ορατό πεδίο των ΜΜΕ

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

media-internet-pc-computer-world

Ως Αντίβαρο, πρέπει να θέτουμε υπόψιν των αναγνωστών ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα της επικαιρότητας. Αυτό γίνεται με έμμεσο τρόπο τα 14 χρόνια λειτουργίας του Αντίβαρου. Γίνεται, με την προβολή αρθρογραφίας γύρω από μία θεματολογία η οποία δεν ακολοθεί κατ’ ανάγκην την «επικαιρότητα». Την «επικαιρότητα» την ορίζουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Γίνεται όμως έμμεσα, επειδή το Αντίβαρο είναι απλώς ένα βήμα λόγου. Δεν έχει συγκεκριμένη και συγκροτημένη συντακτική ομάδα, δεν έχει κατευθύνσεις, γραμμές, συνεδριάσεις απόφασης γραμμής κλπ. Βασίζεται στην ελευθερία επιλογής θεματολογίας και αρθρογραφίας από τους φίλους και συνεργάτες του.

Επειδή όμως οι καιροί που ζούμε είναι κρίσιμοι. Έστω και χωρίς εκτενέστερη ανάλυση, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Αντίβαρου, ως αντίβαρο και στην επιβολή της «επικαιρότητας» να διατυπώνει την άποψή του στην ιεράρχηση των ζητημάτων της επικαιρότητας.

Η γνώμη μου είναι ότι τα σημαντικότερα ζητήματα των εβδομάδων που διανύουμε είναι τα εξής τρία (όχι κατ’ ανάγκην, με τη σειρά που παρατίθενται)

1. Το ζήτημα της δημιουργίας της Εθνικής Επιτροπής για την Παιδεία, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σ’ αυτό το θέμα, επειδή γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα από προηγούμενα αντίστοιχα επεισόδια του δημοσίου διαλόγου, υπάρχει υλικό και ήδη έχουν δημοσιευθεί σχετικά άρθρα στο Αντίβαρο. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι  είναι φανερό ότι επιχειρείται μία ριζική αναθεώρηση από την πλευρά των εθνομηδενιστών, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Δεν ήταν τυχαία ούτε η επιλογή του Νίκου Φίλη, ούτε –κυρίως- της Σίας Αναγνωστοπούλου στο υπουργείο παιδείας, ούτε –σαφώς- η δημόσια δήλωση άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε τηλεοπτικό σταθμό. Ούτε ασφαλώς, η εκδήλωση στις 10 Νοεμβρίου (2 εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της επιτροπής) με τους ίδιους ανθρώπους (της Επιροπής), δηλαδή: Λιάκο, Κουλούρη, Αναγνωστοπούλου κλπ με θέμα την αλλαγή των βιβλίων Ιστορίας. Είναι σαφές ότι έχασαν τον πόλεμο με το βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού, και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στη εξουσία επιχειρούν να κερδίσουν τον πόλεμο.
2. Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή το ζήτημα του ξεπουλήματος των ελληνικών τραπεζών. Δεν είναι κακό εξ ορισμού να ανακεφαλαιοποιείς τις τράπεζες. Διότι έτσι προστατεύεις τις καταθέσεις. Αγοράζεις, ως κράτος, μετοχές των τραπεζών και τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία τους, καλύπτουν τις ανάγκες των καταθετών. Την ίδια τακτική εφαρμόζουν παντού, πχ στην Αγγλία αγόρασε το κράτος μετοχές της Lloyds και της RBS. Η προσδοκία ανόδου των τιμών των τραπεζών, θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να μεταπωλήσει τις μετοχές που αγόρασε, ίσως και σε μεγαλύτερη τιμή, άρα αποκομίζοντας κέρδος. Το κακό είναι όταν αντί να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα του Μνημονίου για την ανακεφαλαιοποίηση, πουλάς τις μετοχές σου! Είναι κακό, διότι πουλώντας, χάνεις την προσδοκία επανάκτησης των προηγούμενων χρημάτων που δανείστηκες για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Το κακό γίνεται χειρότερο, όταν πουλάς σε εξεφτελιστικά χαμηλές τιμές. Μετοχές από 30% ως 60% των ελληνικών τραπεζών πουλήθηκαν σε ιδιώτες πριν 10 ημέρες στο 3% της τιμής τους! Από αξία 33-34 δις, εισπράξαμε 770 εκατομμύρια! 97% χασούρα! Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν 2.20 ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 και πουλήθηκε 4-5 λεπτά! Η μετοχή της Eurobank ήταν 31 λεπτά και πουλήθηκε 1 λεπτό! Και το κακό γίνεται ακόμη χειρότερο, όταν αποκλείεις από τη δημοπρασία ξεπουλήματος αυτήν, τους Έλληνες μετόχους. Διότι, μπορεί το ίδιο το κράτος να μην είχε χρήματα να κάνει την ανακεφαλαιοποίηση μόνο του, αλλά είναι δυνατόν κάποιοι Έλληνες μικρομέτοχοι ή ακόμη και ασφαλιστικά ταμεία, να ήθελαν να συμμετέχουν στη δημοπρασία αυτή, ώστε να μειωθεί η ζημία τους από ενδεχόμενη μελλοντική άνοδο των τιμών των τραπεζών. Όχι όμως. Η κυβέρνηση με επείγουσα διάταξη που πέρασε μία ημέρα πριν τη δημοπρασία της προ-περασμένης Πέμπτης, απέκλεισε τους Έλληνες μετόχους από τη συμμετοχή τους. Στόχευε στο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών σε ξένα κεφάλαια (hedge funds).
3. Το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων με τα Σκόπια ήδη για πέντε ημέρες, λόγω του πλήθους μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα. Αποκόπτεται η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη, με οδυνηρές συνέπειες. Πρώτον, συζητείται η προσωρινή έξοδος της χώρας από τη Συνθήκη της Σένγκεν, με τεράστιες συνέπειες πχ στον τουρισμό, αλλά και συμβολικά. Δεύτερον, τίθενται εμπόδια στις εισαγωγές και εξαγωγές της χώρας. Τρίτον, αναδύονται δυσχέρειες και σε επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα (Sony, Hewlett Packard, ΖΤΕ και Huawei κ.α.). Ναι, υπήρξαν επενδύσεις στη χώρα τα προηγούμενα 2-3 χρόνια, οι οποίες βασίστηκαν και στη σιδηροδρομική ένωση της Ελλάδας με την Ευρώπη για τις μεταφορές υλικού και προϊόντων (ομοίως με το λιμάνι του Πειραιά). Τέταρτον, ξεγυμνώνεται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, αλλά και το έλλειμα ασφάλειας όταν επιτρέπεται η διαρκής κατάληψη των γραμμών.

Υστερόγραφο: Τι είναι η Ευρώπη; Τρία πράγματα. Ελεύθερη μετακίνηση: ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών.

Μέσα σε 3 μήνες ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε:

1. να μπλοκάρει την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων με τους ελέγχους κεφαλαίων (capital controls). Αυτά εμπόδιζαν μεταφορές χρημάτων, εμβάσματα, εισαγωγές, εξαγωγές.

2. να μπλοκάρει εν μέρει την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών. Για έκτη ημέρα σήμερα είναι κλειστά τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή. Σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν υφίσταται. Ασφαλώς, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μιλάει σχεδόν κανείς.
3. να θέσει ερωτηματικά στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων. Συνεδρίασαν σήμερα οι 28 της ΕΕ και αποφάσισαν να δώσουν εξάμηνη παράταση στην Ελλάδα σχετικά με το αίτημα ορισμένων χωρών να βγούμε εκτός Σένγκεν για 2 χρόνια. Την ίδια ώρα όμως αποφάσισαν την επαναφορά της συνθήκης Δουβλίνο 2. Δηλαδή, πρώτον οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν μπορούν να μετακινηθούν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα (Δουβλίνο 2 = όλοι επιστρέφουν στην χώρα εισόδου), και δεύτερον, τίθεται η ελεύθερη μετακίνηση σε αμφιβολία, διότι επικρέμαται η Δαμόκλειος Σπάθη της επανεξέτασης του αιτήματος για προσωρινή αποπομπή από τη Συνθήκη της Σένγκεν σε έξι μήνες. Μία επίπτωση της αμφιβολίας αυτής θα μπορούσε να είναι ο τουρισμός για το 2016. [πχ πρόσθετη βίζα για Ελλάδα από τουρίστες εκτός Ευρώπης κλπ].

Όσοι δεν θέλουν να «μείνουμε Ευρώπη» θα πρέπει να χαίρονται. Είμαστε στον σωστό δρόμο.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.