Γράφει ο Άγγελος Συρίγος.
Τώρα που πέρασε ο κίνδυνος προσωρινής εξόδου μας από τη Συνθήκη Σένγκεν, είναι καιρός να αναφερθεί δημοσίως τι μετέτρεψε κατά το 2015 την Ελλάδα σε σχεδόν αποκλειστική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση διατείνεται πως οι τεράστιοι αριθμοί εισερχομένων στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία και των συγκρούσεων σε διάφορα ασιατικά και αφρικανικά κράτη.
Η συγκεκριμένη ρητορική δεν εξηγεί, όμως, γιατί προτιμάται η Ελλάδα. Η Βουλγαρία, επίσης γειτονική χώρα με την Τουρκία, θα έπρεπε να δέχεται εξίσου μεγάλες πιέσεις. Αντιθέτως, οι φετινές ροές προς Βουλγαρία είναι αυξημένες μόνον κατά 20% εν συγκρίσει προς το 2014. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ξεπεράσει το 1.000% και αναμένεται ότι θα φθάσουμε στον αριθμό των 850.000 εισόδων εν συγκρίσει προς τους 77.000 εισελθόντες το 2014. Γιατί κάποιος να προτιμά τον επικίνδυνο θαλάσσιο διάπλου στο Αιγαίο από τη μετάβασή του με τα πόδια στη Βουλγαρία;
Η απάντηση έχει να κάνει με τις πρακτικές που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς το μεταναστευτικό αμέσως μετά τον Ιανουάριο 2015. Εως τότε, οι πρόσφυγες από τη Συρία παρέμεναν ελεύθεροι στην Ελλάδα με εξάμηνες αναβολές απομακρύνσεως που ανανεώνονταν αυτομάτως. Αντιθέτως, πολλοί οικονομικοί μετανάστες οδηγούνταν σε προαναχωρησιακά κέντρα με σκοπό την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους. Οι επιστροφές δεν είχαν μεγάλη επιτυχία αλλά, τελικώς, αποδεικνύεται ότι λειτουργούσαν αποτρεπτικά. Παράλληλα, όλοι οι εισερχόμενοι ταυτοποιούνταν και δακτυλοσκοπούνταν και τα στοιχεία τους καταγράφονταν στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα, γνωστή ως EURODAC.
Τα λάθη
Η νέα ελληνική κυβέρνηση πέρασε με ταχύτητα τα λάθος μηνύματα. Μετά τον Φεβρουάριο εξισώθηκαν οι οικονομικοί μετανάστες με τους πρόσφυγες. Ολοι ήσαν πλέον ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τότε περίπου κατέρρευσε και το σύστημα δακτυλοσκοπήσεως των εισερχομένων στο EURODAC. Οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι από 455.000 μετανάστες που είχαν εισέλθει από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ε.Ε., μόνον οι 755 ταυτοποιήθηκαν στη χώρα μας με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές Σένγκεν.
Η ελληνική κυβέρνηση με δημόσιες κυβερνητικές παραινέσεις ζητούσε να πάψει η χρήση του όρου μετανάστες διότι όλοι σχεδόν οι εισερχόμενοι ήσαν πρόσφυγες. Ανέφερε μάλιστα ότι οι (αποδεδειγμένα πρόσφυγες) Σύροι, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί ανέρχονταν περίπου στο 89% του συνόλου των εισερχομένων. Αγνοούσε, όμως, ότι, στις πρόχειρες καταγραφές των εισερχομένων, πολλοί οικονομικοί μετανάστες δήλωναν ότι ήσαν Σύροι (ή και Αφγανοί) με τη χρήση πλαστών εγγράφων που είχαν βγάλει στην Τουρκία. Η πραγματικότητα των δεκάδων χιλιάδων πλαστών εγγράφων αποκαλύφθηκε όταν αυτοί οι άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία.
Ετσι η Ελλάδα, από χώρα όπου σε γενικές γραμμές τηρούνταν οι κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν, μετατράπηκε σε έναν απλό σταθμό στην πορεία προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Λόγω του Ιντερνετ και των κινητών τηλεφώνων, έγινε γρήγορα γνωστή στους ενδιαφερομένους η νέα κατάσταση. Από τους 1.700 εισελθόντες τον Ιανουάριο περάσαμε με ταχύτητα στους 31.000 τον Ιούνιο και στους 108.000 τον Αύγουστο.
Επιπλέον, η διαδρομή από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη κατέστη οικονομικά προσιτή. Οι τιμές των εισιτηρίων από τον Πειραιά στο Μόναχο μέσω Βελιγραδίου είναι πλέον συγκεκριμένες, ενώ έχουν αποβληθεί οι λαθροδιακινητές. Τον ρόλο τους έχουν αναλάβει απλοί μεσάζοντες που έναντι μικρής αμοιβής διευθετούν την έκδοση εισιτηρίων και την προσωρινή στέγαση σε οικίες ή ξενοδοχεία.
Ιδεοληψίες δεν είχε, όμως, μόνον η ελληνική πλευρά, αλλά και η Γερμανία. Η στραπατσαρισμένη εικόνα της μετά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα προσωπικά βιώματα της Γερμανίδας καγκελαρίου, η ανάγκη της γερμανικής οικονομίας για εργατικά χέρια ή το υφέρπον στη γερμανική συλλογική συνείδηση άγος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως εκδηλώθηκε μέσα από τις ρατσιστικές επιθέσεις, οδήγησαν στην περίφημη δήλωση του Αυγούστου: η Γερμανία ανέμενε να δεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο φέτος από αυτούς που προέρχονται από πραγματικά εμπόλεμες περιοχές.
Η δήλωση άλλαξε τα προσφυγικά δεδομένα. Για πρώτη φορά από το 2011 παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των προσφύγων στον Λίβανο και μάλιστα κατά 100.000 άτομα. Αντιθέτως, εκτινάχθηκε ο αριθμός των Σύρων στην Τουρκία κατά 300.000. Ολοι ήθελαν να μεταβούν στη Γερμανία. Ο δρόμος ήταν δοκιμασμένος. Ενα υψηλό αντίτιμο για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί διά της γνωστής οδού σε λίγες ημέρες στη Γερμανία. Ηταν πλέον αδιάφορο ότι η Ελλάδα είχε αρχίσει τις καταγραφές.
Εκτοτε η Γερμανία, χωρίς να αλλάξει τη ρητορική της, κατόρθωσε να θέσει εμπόδια στις εύκολες μετακινήσεις. Παράλληλα θα δεχθεί 1.000.000 πρόσφυγες. Τα επίχειρα της δικής μας πολιτικής θα τα εισπράξουμε τους επόμενους μήνες. Ενας μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών και προσφύγων θα εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.
*O κ. Αγγελος Συρίγος είναι επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο
5 comments
Ο συμπαθής κ. Συρίγος, δεν αναφέρει τον εγκληματικό και παράλογο νόμο περί “ιθαγένειας” των πέντε ετών, που δίνει (ιθαγένεια, δηλαδή μεταβάλει τον Μπαγκλαντεσιανό ….. σε “ιθαγενή” Έλληνα ….!) σε οποιονδήποτε παραμείνει σ’ αυτή την πατρίδα το δικαίωμα να αποκτά την ευρωπαϊκή ταυτότητα ουσιαστικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτό είναι ένας τρόπος έλξης για να το εκμεταλλεύονται οι διακινητές και οι διάφοροι που εκμεταλλεύονται αυτή την δόλια πατρίδα.
Έτσι, λειτουργεί σαν φάρος σε όλους αυτούς τους Ασιάτες, Αφρικανούς και λοιπούς λαθρομετανάστες, όλους πιστούς μουσουλμάνους – μη αφομοιούμενους από τις χώρες παραμονής τους – με ότι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική τους εγκατάσταση και παραμονή για την Ελλάδα και την Ευρώπη!
Ίσως ο κ. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου φροντίζει και τα νώτα του, ώστε να μην κατηγορηθεί ως “δεξιός” ή πως φοβάται τους ισλαμιστές, οι οποίοι όπου εγκαθίστανται δημιουργούν Enklaven και ακολουθούν τον νόμο του Ισλαμ και της Σαρία, τον οποίο θέλουν να επιβάλουν και στον ανάδοχο λαό στον οποίο παρισφρύουν.
Ευμένης Καρδιανός
Ένα από τα προβλήματα του δημοσίου διαλόγου, αλλά και γενικότερα της ελληνικής σκέψης, αγαπητέ κ. Καρδιανέ, είναι ο πρωταθλητισμός μας στο ευγενές άθλημα της εξαγωγής βεβιασμένων συμπερασμάτων.
Ένα άρθρο σε μία εφημερίδα έχει τους περιορισμούς που έχει. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ολόκληρη η κοσμοθεωρία του αρθρογράφου.
Αντιγράφω από εδώ –
http://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CF%83%CE%B1-1612201
««««««
To Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), δημόσια αντιπαράθεση με θέμα
«Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών πριν από την ενηλικίωση;»
Υπέρ της πρότασης
Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)
Κατά της πρότασης
Άγγελος Συρίγος, Επικ. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
»»»»»
Όπως βλέπουμε, ο Άγγελος Συρίγος συμμετείχε στην εν λόγω συζήτηση τον Δεκέμβριο του 2014 ως ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης θέσης στο συγκεκριμένο θέμα.
Τα υπόλοιπα τα αντιλαμβάνεστε μόνος σας.
Ευχαριστώ.
Ανδρέας.
Αποσύρω όσα ανέφερα για τον Αξιότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Συρίγο και του ζητώ συγνώμη!
Γνωρίζω ότι συνέγραψε πολυσέλιδο πόνημα με θέμα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και από τον σχολιασμό του από τρίτους, θεώρησα πως είναι μάλλον ασαφές, κρίνοντας όσα σφάλματα έχουν διαπραχθεί διαχρονικά από την Ελληνική πλευρά η οποία, κατευθυνόμενη από τις κατά καιρούς πολιτικές της ηγεσίες και το συναίσθημα, πιστεύει σταθερά στην διαβόητη πλέον … Ελληνοτουρκική φιλία.
Αυτή η σταθερή προσήλωση σε μια διαχρονική φαντασίωση, από πλήθος Ελλήνων ή Ελληνοφώνων [όπως στην περίπτωση του Δημήτρη Χριστόπουλου, Αναπλ. Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)(sic!) ο οποίος τυγχάνει, αν κρίνει κανείς από τις απόψεις του, Ελληνόφωνος], γνωστού στο Πανελλήνιο για τις περίεργες θέσεις του όσον αφορά την υπεράσπιση των Ελληνικών Δικαίων (επιτρέψατέ μου να μην ανατρέξω σε δημοσιεύματα εφημερίδων για την ποιότητα των απόψεων του εν λόγω κυρίου … καθηγητού και …. ακαδημαϊκού(sic!)!), στην παλαιόθεν επιθυμητή τόσο σε ορισμένους από μας για περίεργους λόγους, όσο και στους δόλιους εξ ανατολών γείτονες οι οποίοι επιθυμούν να κερδίζουν χωρίς πόλεμο, μετά τον διωγμό των αυτοχθόνων Ελλήνων από τις προαιώνιες εστίες τους της Μικράς Ασίας το Βαρλίκι και όλα τα άλλα τουρκικά εγκλήματα τους, καταντά εξοργιστική.
Για τον λόγο αυτόν έγραψα για την παράλειψή του να αναφέρει και τον εγκληματικό και παράλογο νόμο περί «ιθαγένειας» των πέντε ετών, που δίνει («ιθαγένεια», δηλαδή μεταβάλει τον κάθε τυχάρπαστο Αφροασιάτη μουσουλμάνο ….. σε «ιθαγενή αυτόχθονα» Έλληνα ….!) σε οποιονδήποτε παραμείνει στην Ελλάδα το δικαίωμα να αποκτά την ευρωπαϊκή ταυτότητα καθώς ουσιαστικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτό το γεγονός αποτελεί τρόπο έλξης για να το εκμεταλλεύονται οι διακινητές ψυχών και οι διάφοροι που εκμεταλλεύονται αυτή την δόλια πατρίδα.
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι ζητώ συγνώμη από τον κ. Συρίγο!
Πολύ Φιλικά
Ευμένης Καρδιανός
“«ιθαγένεια», δηλαδή μεταβάλει τον κάθε τυχάρπαστο Αφροασιάτη μουσουλμάνο ….. σε ….!”
Δύο φορές επαναλαμβάνετε το ίδιο, «ιθαγενή αυτόχθονα» Έλληνα και με θαυμαστικό και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Απονομή ιθαγένειας/υπηκοότητας, το ίδιο πράγμα είναι, δεν μεταβάλλει το … DNA, αν αυτό εννοείτε, όπως μερικοί κακώς πληροφορημένοι, αλλά την σχέση του κράτους, Ελλάδος εν προκειμένω, με το άτομο, Αφροασιάτη εν προκειμένω. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Άλλωστε, πώς θα ήταν και δυνατόν να σημαίνει η απονομή τής ιθαγενείας και κάτι άλλο;
“να αποκτά την ευρωπαϊκή ταυτότητα καθώς ουσιαστικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”
Ούτε κι αυτό βγάζει νόημα.
Τώρα που το ξαναδιαβάζω, υποπτεύομαι ότι συγχέετε τις έννοιες “εθνικότητα” και “ιθαγένεια”. Αν ανατρέξετε εδώ, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ, ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ίσως βοηθηθείτε να τα ξεκαθαρίσετε.