Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας αναφέρεται με εκπληκτική φυσικότητα στο «πέρασμα από την Ελλάδα στη Μακεδονία» την ώρα που χιλιάδες Έλληνες χρήστες στο twitter διορθώνουν ξένο τύπο και αναφορές, ακούραστα εδώ και χρόνια με το σύνθημα «you must mean FYROM», δηλαδή «δεν μπορεί, παρά να εννοείτε την πΓΔΜ».
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση ούτε και του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα. Σα να δεν τρέχει τίποτα.
Το βίντεο υπό τους ήχους του τραγουδιού «Μάνα μου Ελλάς».
Ένα βίντεο του Αντίβαρου.
Υστερόγραφο: από έναν βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος (ακόμα;) στηρίζει την κυβέρνηση
«Όταν παραχωρείς όνομα, παραχωρείς έδαφος»
https://www.youtube.com/watch?v=T4R-wLbA7Ag
17 comments
Ο Μουζάλας δεν έκανε τίποτε άλλο από αυτό που κάνουν 7 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη, να αποκαλεί την σλαυική Vardarska, Μακεδονία. Μόνο 10 εκ. παρηκμασμένοι και υπό εξαφάνισιν Έλληνες εξακολουθούν στρουθοκαμηλίζοντες να την αποκαλούν ΠΓΔΜ.
Μήπως τελικά ο κ. αναπληρωτής υπουργός χρειάζεται Ελληνική διαπαιδαγώγηση; (Ελληνική γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία κ.τ.λ.)
Πριν λίγες ημέρες, προσπάθησα να ξεκινήσω με το πρώτο μάθημα (επικοινωνία στα Ελληνικά αντί για τα Ελληονοαγγλικά):
Δεν είμαστε στη φάση του relocation. Εισβολή λαθρομεταναστών (Ελλάδα – Γερμανία)*
Δρ. Ταγαράκης Χρήστος
Πηγή: http://www.antibaro.gr/article/14583 (Αντίβαρο, 9 Μαρτίου 2016)
Είναι το λιγότερο ανιστόρητος, αν και δε νομίζω να περιορίζεται μόνο σ αυτό.
Είναι στο DNA όλων των αριστερών παρατάξεων, που προέρχεται από το μητρικό αυτών κόμμα (το ΚΚΕ), το οποίο κάποτε πούλησε τη Μακεδονία στους γείτονές μας.
Ο Μουζάλας αγαπητέ κύριε Λάσκαρη, δεν αποκάλεσε απλώς το κράτος αυτό ως «Μακεδονία». Έκανε και άλλα δύο πράγματα.
1) απέκλεισε τη χρήση του όρου Μακεδονία για αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως Μακεδονία
2) παρότι υπουργός της κυβέρνησης, υιοθέτησε 100% την επίσημη θέση κράτους με το οποίο η χώρα έχει μία συγκεκριμένη διαφορά.
Εξηγώ το πρώτο, που δεν είναι προφανές με την πρώτη.
1) μίλησε για «πέρασμα στη Μακεδονία». Και μάλιστα με φυσικότητα, η οποία τσακίζει κόκαλα. Η ελληνική γλώσσα λέει ότι όταν περνάς κάπου, περνάς από κάπου αλλού. Σωστά; Αν λοιπόν κάποιος περνάει στη Μακεδονία, από πού ακριβώς περνάει; από την Αυστραλία; από την Κρήτη; από τη Θεσσαλία; Εφόσον εννοούσε τη συνοριακή γραμμή Ευζώνων / Ειδομένης, η ενδεχόμενη άγνοια των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ότι από την εδώ μεριά των συνόρων είναι η Μακεδονία, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τον υπουργό της κυβέρνησης. Άρα λοιπόν δε μιλάμε απλώς για πλήρη αποδοχή της θέσης για το όνομα στο εν λόγω κράτος, μιλάμε ουσιαστικά για άρνηση χρήσης του όρου Μακεδονία από τους Έλληνες.
Ανδρέας.
@ Nikolaos Laskaris
Πολύ σωστά. Αλλά ακριβώς αυτό, το ότι “10 εκ. παρηκμασμένοι και υπό εξαφάνισιν Έλληνες” εξακολουθούν να μην τής αναγνωρίζουν το όνομα, είναι που τούς ενοχλεί και ματαιώνει τούς απώτερους σκοπούς των(*).
Μετά τον Β’ΠΠ και επί 45 συναπτά έτη, όλος ο κόσμος, τού ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένου, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα Σκόπια, ανεγνώριζε την Αν. Γερμανία (DDR) ως κρατική οντότητα, πλην τής Δ. Γερμανίας (BRD), η οποία την χαρακτήριζε έδαφός της υπό κατοχήν. Όταν ήλθε το “πλήρωμα τού χρόνου” και το παραπέτασμα κατέρρευσε, η Δ. Γερμανία ενσωμάτωσε την πρώην Α.Γ με συνοπτικές διαδικασίας, ήτοι χωρίς δημοψηφίσματα, αλλαγές συντάγματος κλπ. Σήμερα ελάχιστοι πια θυμούνται την DDR.
Τι θέλω να πω; Ας την λέει όλος ο κόσμος Μακεδονία (ούτε η Βουλγαρία την λέει, ειρήσθω εν παρόδω), αρκεί να μην την πούμε εμείς και ούτε φυσικά να αναγνωρίσομε “μακεδονικό” έθνος/γλώσσα (ούτε η Βουλγαρία αναγνωρίζει). Και κατά τούτο, το λάθος ή “λάθος” Έλληνος υπουργού έχει σημασία.
(*) Τα 10 εκ. παρηκμασμένοι και υπό εξαφάνισιν Έλληνες αποκαλούν το μόρφωμα πολύ απλά ΣΚΟΠΙΑ, ουδέ καν πΓΔΜ.
“Ο Μουζάλας δεν έκανε τίποτε άλλο από αυτό που κάνουν 7 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη, να αποκαλεί την σλαυική Vardarska, Μακεδονία. Μόνο 10 εκ. παρηκμασμένοι και υπό εξαφάνισιν Έλληνες εξακολουθούν στρουθοκαμηλίζοντες να την αποκαλούν ΠΓΔΜ.”
Σύμφωνα με αυτό που γράψατε:
Α) 7 δις άτομα του πλανήτη αποκαλούν Μακεδονία το Vardarska.
Β) Μονον 10 εκ Έλληνες αποκαλούν FYROM το Vardarska.
Γ) Ο Μουζάλας αποκάλεσε Μακεδονία το Vardarska.
Α & Β & Γ => Ο Μουζάλας δεν είναι Έλληνας…
Η χώρα αυτή αποκαλείται πΓΔΜ (FYROM) από το ληξιαρχείο των κρατών του κόσμου (ΟΗΕ), από όλους ανεξαιρέτως τους διεθνείς οργανισμούς, είτε είναι εμπορικοί, αθλητικοί, ερευνητικοί, πολιτιστικοί ή πολιτικοί. Μόνο διμερώς κάποια κράτη (γύρω στα 100, αν δεν κάνω λάθος) τα έχουν αναγνωρίσει επισήμως με το λεγόμενο «Συνταγματικό τους όνομα». Το πώς ονομάζεται ιδιωτικά από άτομα ή επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι άσχετο με το θέμα, σε όποιον αριθμό και αν αθροίζονται αυτοί οι ιδιώτες. Ας είναι και τετράκις εκατομμύρια.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το 1995 μία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το αποτέλεσμα της οποίας εφόσον γίνει δεκτό και από τα δύο μέρη (πΓΔΜ και Ελλάδα), τότε θα συμφωνηθεί να αλλάξει και αυτή η συνταγματική ονομασία, και συνεπώς θα ανανεωθούν αναλόγως όλες οι διμερείς συμφωνίες με τα κράτη αυτά.
Ανδρέας.
Οι ελλαδιτες επέλεξαν μια κυβέρνηση αντιδυτικη, για να τους βγάλει απο την ΕΕ.
.
.
Επί της αρχής αυτό δεν είναι δράμα, υπάρχει και το Ισραήλ (χωρίς Καρανικες βέβαια, εκεί υπηρετούν και οι γυναίκες), η Αλβανία και άλλες δυτικές χώρες εκτός.
.
.
Αργά κατάλαβαν ότι ο σύριζα δεν είναι απλώς αντιδυτικος, αλλα ανθελληνικός, κατά του 1821, τζιχαντολατρης, και στεγνοι τραφικερ.
.
.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν το έχουν με την εε , αλλα με τους Έλληνες. Έφεραν Τούρκους να κάνουν κουμάντο στα νησιά, φέρνουν εκατομμύρια Παστουν και Άραβες και όποιος Έλληνας δεν θέλει Τουρκοκρατία ατύχησε…
Καλή διασκέδαση στον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ισλαμική Διάσκεψη, εκεί πάμε απο ότι φαίνεται.
@ Nikolaos Laskaris
Το ιστορικά αληθές ενός ισχυρισμού κρίνεται, άραγε, βάσει των στοιχείων, τα οποία προσκομίζονται στον επιστημονικό διάλογο εκ μέρους εκάστου των αντιμαχομένων μερών, ή βάσει του αριθμού των μελών, τα οποία συγκροτούν έκαστο αυτών;
Ευτυχώς, κουμάντο στην αλήθεια δεν κάνουν οι πλειοψηφίες, πόσω δε μάλλον οι πεπλανημένες και αστοιχείωτες…
@ Admin
Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και τα επιχειρήματα!
Πέραν όλων των άλλων σοβαρών λόγων που παραθέτετε έχουμε, εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες αν υπερασπισθούμε ως ανθρώπινο δικαίωμα την Μακεδονική μας ταυτότητα.
Για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας πολέμησαν οι Έλληνες Μακεδόνες, Κρητικοί κλπ. στους βαλκανικούς πολέμους εναντίον των Βουλγάρων. Ψευδομακεδόνες τότε δεν υπήρχαν. Ούτε υπήρχαν κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ όταν οι σύμμαχοι των Ναζί, Βούλγαροι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η σημερινή πΓΔΜ δημιουργήθηκε από τον Στάλιν και τον Τίτο το 1945 με επεκτατικούς στόχους εναντίον της Ελληνικής Μακεδονίας. Παράλληλα, από τη βουλγαρική γλώσσα δημιουργήθηκαν τα Σκοπιανά αλλάζοντας τις καταλήξεις των λέξεων και επίσης δημιούργησαν την “Αυτοκέφαλή Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία συνδέθηκε με τον Πάπα γιατί καμιά Ορθόδοξη εκκλησία δεν την αναγνώριζε. Αυτό το ψευδοκράτος ανερμάτιστοι, ανιστόρητοι “Έλληνες” δέχονται να ονομάζεται “Μακεδονία”.
Όσα κράτη και αν τους αναγνωρίσουν, όσοι οργανισμοί όσα δισεκατομμύρια… αν δεν τους αναγνωρίσει η Ελλάδα, Μακεδονία δεν θα γίνουν ποτέ!
Το ότι 7 δις κόσμου αποκαλεί τα Σκόπια ως “Μακεδονία” δεν είναι σοβαρό επιχείρημα και δεν είναι δυνατόν λέγεται από Έλληνες. Αυτά τα 7 δις αμφιβάλλω αν γνωρίζουν σε ποια ήπειρο βρίσκεται η Ελλάς και τα Σκόπια. Δεν νοείται Έλληνας στη συνείδηση να βάζει αυτογκόλ και να παραχωρεί κεκτημένα.
Ενώ ξεκίνησε η Σαρακοστή, στη χώρα του μόνιμου καρνάβαλου συνεχίζουμε απτόητοι τις Απόκριες. Οι απόψεις της πλειοψηφίας των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν γνωστές σε οιονδήποτε ενδιαφερόμενο, πολλά χρόνια προτού ανέλθει στην εξουσία και κυμαίνονταν από πλήρη υποβάθμιση του ζητήματος ως ανύπαρκτου μέχρι την πρόθυμη αποδοχή του ονόματος που ορέγονται οι γείτονες. Ακόμη και τώρα ορισμένοι το επιβεβαιώνουν. Ας υποθέσουμε ότι οι όψιμοι ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να το γνωρίζουν, διότι δεν τους ενδιέφερε (κακώς). Όμως, ο έμπειρος περί την πολιτική πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια. Εάν δεν γνώριζε επαρκώς τις αντιλήψεις των συνεταίρων του, τουλάχιστον για τα κρίσιμα εθνικά θέματα, όφειλε να ερευνήσει. Εάν τις γνώριζε, έπρεπε εξαρχής να μην συνεργασθεί.
Έχω την άποψη ότι δε θα έπρεπε να είχαμε δεχτεί ούτε το ΠΓΔΜ ως προσωρινή ονομασία. Λόγω ηλικίας δε θυμάμαι λεπτομερώς με ποιό σκεπτικό έγινε αυτό. Αν γνωρίζει κάποιος ας μου απαντήσει.
Και εξηγούμαι:Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας λοιπόν, πρώτον είναι προφανές έως και λογικό ότι κάποιος μη Έλλην ή χωρίς τέτοιες ευαισθησίες και γνώσεις επί του θέματος θα πει σκέτο Μακεδονία για λόγους συντομίας όπως και δυστυχώς γίνεται σήμερα (απορώ, κανείς δε το σκέφτηκε αυτό τότε;). Λέει κανείς την Ουρουγουάη Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης (επίσημο όνομα); ή λέει μήπως την Ταιβάν Λαική Δημοκρατία της Κίνας (επίσημο όνομα); Όχι βέβαια!Ακόμα και τις Η.Π.Α σκέτο Αμερική τις λέμε. (σ.σ λατινοαμερικάνος φίλος μου μου έλεγε πόσο ενοχλείται από αυτό αφού περιορίζει τους Αμερικάνους μόνο στους κατοίκους των Η.Π.Α σαν οι υπόλοιποι της ηπείρου αυτής να είναι κάτι άλλο!)
Δεύτερον το ΠΓΔΜ σημαίνει ότι υπήρχε μία γιουγκοσλαβική χώρα στην Μακεδονία. Ναι αλλά οι χώρες δεν παίρνουν το όνομα τους γεωγραφικά! Αν ήταν έτσι θα λέγαμε την Κίνα Ανατολία, την Αμερική Δύση, τη Ν.Αφρική σκέτο νότο ή κάπως έτσι και πάει λέγοντας. Επιπλέον, οι κάτοικοι της Γερμανίας λέγονται Γερμανοί, της Ιταλίας Ιταλοί, της Ελβετίας Ελβετοί κ.ο. Άρα της ΠΓΔΜ Μακεδόνες δε θα τους πούμε αναγκαστικά; Επομένως το ΠΓΔΜ δημιουργεί αυθύπαρκτα εθνότητα μακεδονική! Εκτός αν τους λέμε ΠΓΔΜακεδονίτες!
Και με βάση αυτό το σκεπτικό σε ποιά Μακεδονία ανήκαν έστω και γεωγραφικά;Υπάρχει μια κάποια Μακεδονία δηλαδή η οποία πρέπει να αποσχιστεί,να ενωθεί με τη μητρική της ή τι στο καλό; Άρα ή θα ενωθούν με μας ή θα διεκδικούν και τη δική μας περιοχή οι Σκοπιανοί (που ήδη γίνεται έστω και μόνο λεκτικά για την ώρα!).
Εφόσον αποδεχτήκαμε το ΠΓΔΜ τότε, δηλαδή ένα σύνθετο προσωρινό αλλά με τη λέξη Μακεδονία μέσα του πώς θα καταλήξουμε σε επίσημο όνομα χωρίς αυτή τη λέξη στο μέλλον;
Μόνο σε μένα φαίνεται διπλωματική αστοχία αυτό;
Θα μου πείτε πολλοί για σύνθετη ονομασία κλπ π.χ Βόρεια Μακεδονία ή Σλαβομακεδονία που πολλοί Έλληνες το προβάλλουν ως μία σωστή και αποδεκτή ονομασία. Κι αυτό λάθος είναι για μένα. Πάλι Μακεδόνες δε θα τους λέμε; ή Βορειομακεδόνες και Σλαβομακεδόνες;δε νομίζω. Μπορώ να αναλυσω αν χρειαστεί να επανέλθω γιατί θεωρώ ακόμα κι αυτά τα ονόματα μη αποδεκτά.
Σε καμία περίπτωση αποδοχή ονόματος με τη λέξη Μακεδονία μέσα. Πείτε με ακραίο αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο έντιμο και σωστό από ιστορική και εθνική άποψη. Ουδεμία σχέση έχουν με τη Μακεδονία και το ξέρουν και οι ίδιοι κατά βάθος!
Θα με ενδιέφερε κάποια απάντηση στο σκεπτικό μου για το ΠΓΔΜ από κάποιον συντάκτη του αντίβαρου.Ευχαριστώ!
Κωνσταντίνε, δίνω ένα πρώτο στοιχείο σ’ αυτό που ρωτάς στο πιο πάνω σχόλιο.
Το 1995 λοιπόν, και αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε κάνει εμπάργκο στα Σκόπια, κλείστηκε η λεγόμενη «Ενδιάμεση Συμφωνία». Βάσει αυτής: οι δύο πλευρές δέχονται να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα, το οποίο (όταν συμφωνηθεί) θα χρησιμοποιείται έκτοτε, το προσωρινό όνομα του κράτους (εξ ου και «ενδιάμεση») θα είναι πΓΔΜ με το σκεπτικό ότι εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για όνομα, πάμε στο προηγούμενο όνομα, που είναι το πρώην … Μέχρι την τελική συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί βέτο στην είσοδο της πΓΔΜ εάν το όνομα αίτησης δεν είναι το πΓΔΜ. Δεν θα μπορεί να ασκεί βέτο αν το όνομα είναι πΓΔΜ.
Στην πράξη, ξεκίνησε τότε μία διεθνή εκστρατεία των Σκοπίων για σειρά διμερών συμφωνιών με όσο περισσότερα κράτη μπορούσαν (πάρε μία εμπορική συμφωνία, θέλω αναγνώριση με το Συνταγματικό μου όνομα). Το πέτυχαν διμερώς με πάνω από 100 κράτη. Ταυτόχρονα, σε κανέναν διεθνή οργανισμό, σε καμία διεθνή συνθήκη, σε καμία διεθνή συμφωνία, δεν είναι αναγνωρισμένη με το συνταγματικό τους όνομα. Παντού είναι ως πΓΔΜ. Μάλιστα, υπήρξε και ένα θέμα για το πρώτο γράμμα. Αλλού καταλογογραφείται στο F (Former YROM…), αλλού στο M (Macedonia, FYR), αλλού στο T (The Former YROM). Πάντως, το επίσημο όνομα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι FYROM.
Από κει και πέρα, ναι, τα διεθνή ΜΜΕ λόγω απλότητας προτιμούν το σκέτο Macedonia. Όμως είναι χρέος μας να το επισημαίνουμε όλοι. Και αυτό κάνουμε. Γι’ αυτό και το βίντεο της ανάρτησης, έγινε με έμφαση στα tweets Ελλήνων προς ξένα ΜΜΕ και οργανισμούς γύρω από τον άξονα «Μακεδονία; θα αστειεύεστε. Μάλλον εννοείτε πΓΔΜ».
Προσωπικά, θα περίμενα έναν οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο, όποια άποψη και να έχει για το θέμα, για την στρατηγική ή την τακτική μας ή για οτιδήποτε σχετικό, να χρησιμοποιεί την παρούσα συγκυρία διπλωματικής αναβάθμισης των Σκοπίων λόγω του προσφυγικού (από θέμα αναφορών στον διεθνή τύπο κλπ) και να βρίσκει ευκαιρία σε κάθε, μα κάθε αναφορά, να διακόπτει γινόμενος κουραστικός μέχρι αηδίας, και να διορθώνει αναλόγως τον οποιονδήποτε.
Αυτό θα περίμενα. Όσο αυτές οι συζητήσεις γίνονται μακρυά μας και δεν τις ελέγχουμε, μπορεί κανείς να ελπίζει ότι αυτό ίσως γινόταν ως ένα βαθμό. Στην πράξη όμως γινόταν πολύ λιγότερο. Η αιτιολογία υπέρ του υπουργού είναι «αφού έτσι τους αναφέρουν όλοι». Μα ακριβώς επειδή όλοι έτσι τους αναφέρουν όλοι, έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός και αντί να δέχεται τον όρο, να τον διορθώνει όπου τον δει.
Ξαναλέω βέβαια, ότι εδώ δεν έχουμε απλώς τη χρήση του όρου για το κράτος. Έχουμε τον υποσυνείδητο αποκλεισμό χρήσης του όρου από εμάς. Διότι είπε «πέρασμα στη Μακεδονία». Όχι, δεν περνάς σε καμία Μακεδονία εβρισκόμενος ήδη στη Μακεδονία. Άρα δεν βρίσκεσαι στη Μακεδονία. Βρίσκεσαι απλώς στην Ελλάδα, ίσως στη Βόρεια Ελλάδα γενικώς και αορίστως.
Υποσυνείδητα δηλαδή φανερώνει και την πλήρη αποδοχή της χρήσης του όρου από τους βόρειους γείτονές, μας, αλλά και την αποδοχή της αποκλειστικής χρήσης του όρου.
Ανδρέας.
Η λύση στο θέμα του ονόματος της FYROM θα περιέχει καθαρά και ξάστερα τη λέξη Μακεδονία, π.χ. κάτι σαν:
Μακεδονία του Βαρδάρη, Δημοκρατία της Μακεδονίας κλπ.
εν ολίγοις, όπως σωστά ανέλυσε ο Κωνσταντίνος, ισοδυναμεί στην πράξη με σκέτο Μακεδονία.
Γιατί θα γίνει έτσι;
Γιατί το θέμα έχει πουληθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Δείτε τις αρχικές δηλώσεις της ΝΔ στο θέμα Μουζάλα με τα «να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του», τις δηλώσεις του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ.
Όταν ο αντίπαλος βλέπει τέτοια ανταπόκριση όταν, όπως σωστά λεει ο Ανδρέας, Έλληνας υπουργός “φανερώνει και την πλήρη αποδοχή της χρήσης του όρου από τους βόρειους γείτονές, μας, αλλά και την αποδοχή της αποκλειστικής χρήσης του όρου” είναι αδύνατον να μην σκληρύνει την διαπραγματευτική στάση του και να μην τα ζητήσει στο τέλος σχεδόν όλα.
Ἐφ’ ὅσον γρηγοροῦν οἱ πολίτες στὴν Ἑλλάδα, ἡ ὑπόθεσις τοῦ ὀνόματος παραμένει ἀνοικτή. Οὔτε εἶναι δυνατὸν σὲ πολιτικὰ κόμματα ποὺ λογοδοτοῦν, ἔστω ἀτελῶς, στοὺς πολίτες νὰ πάρουν διαφορετικὴ στάση. Ἡ σωστὴ διαπραγματευτικὴ τακτική, ὅμως, εἶναι νὰ «ἀναπαύωσι τὸ θηρίον», δηλαδὴ τίς ὅποιες πιέσεις ἀπὸ καλοθελητάς, κατὰ καιρούς.
Πολλὰ ἐπεισόδια ἀπὸ τὴν ἱστορία δείχνουν ὅτι αὐτὴ εἶναι, κατὰ κανόνα, ἡ σωστὴ τακτική :
Ἠ προσάρτησις χωρὶς πόλεμο τὸ 1881 τῆς «Ἠπειροθεσσαλίας» ἐπτεύχθη διότι ἡ κυβέρνησις ἐπέλεξε νὰ στοιχηθῇ μὲ τοὺς Ἄγγλους καὶ ὄχι νὰ συμμαχήσῃ μὲ τοὺς Ρώσσους στὴν Ἀνατολικὴ Κρίση τοῦ 1878-1881. Φυσικὰ τὴν ἔλεγαν οἱ ἐπιπόλαιοι «πουλημένη».
Ἡ Ἕνωσις τῆς Κρήτης κηρύχθηκε ἀπὸ τοὺς Κρῆτες τὸ 1908, ἀλλὰ μόνον τὸ 1912 τὴν δέχθηκε ἡ Ἑλλάς. «Πουλημένοι» ἦταν οἱ πολιτικοὶ πού περίμεναν νὰ ἔλθῃ ἡ εὐκαιρία ;
Ἡ προσχώρησις στὴν Βαλκανικὴ Συμμαχία τὸ 1912, χωρὶς καμμία ἐγγύηση ἐδαφικῶν κερδῶν καὶ ἐνῶ οἱ ἄλλοι σύμμαχοι εἶχαν συμφωνία ποὺ ἀπέκλειε ρητῶς τὴν Ἑλλάδα. «Ἐθνοπροδοσία» καὶ αὐτό …
Ἡ μὴ συνομολόγησις δυσβακτάκτου συμφωνίας μὲ τὴν Τουρκία (ποὺ θὰ περιελάμβανε καὶ ἀνταλλαγὴ πληθυσμῶν) τὸ 1914 γιὰ παραχωρήσεις στὴν Τουρκία, ἐν ὄψει τῆς ἀποκτήσεως ἀπὸ αὐτὴν τῆς ναυτικῆς ὑπεροπλίας στὸ Αἰγαῖον. Γιὰ κάτι μέρες τὴν ἀποφύγαμε, ἀφοῦ ἐξέσπασε ὁ Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ἡ ἀπόκρυψις τῶν θραυσμάτων τῶν Ἰταλικῶν τορπιλλῶν ποὺ ἐβύθισαν τὴν «Ἕλλη» τὸν Αὔγουστο τοῦ 1940.
Ἀντίθετα, οἱ ζητωπόλεμοι, αὐτοὶ πού λασπολογοῦσαν τοὺς ἀντιπάλους τους ὡς «πουλημένους», αὐτοὶ ποὺ πλειοδοτοῦν σὲ φωνασκὸ πατριωτισμό, μᾶς κατέστρεψαν καὶ τὸ 1897 καὶ τὸ 1922 καὶ τὸ 1955 στὴν Κύπρο καὶ τὸ 1974, πάλι στὴν Κύπρο.
Ὁ Μουζάλας ἔκανε μία ἀνοησία, προβλεπτὴ ἄλλωστε γιὰ κάποιον πού ἀνήκει στὸν συγκεκριμένο πολιτικὸ χῶρο. Συνεπῶς, οἱ ὅποιες ἐπικρίσεις μποροῦν μόνον νὰ άπευθύνωνται στοὺς ψηφοφόρους πού ἀνέδειξαν τὴν συγκεκριμένη κυβέρνηση. Καὶ ἡ άντιπολίτευσις ὀρθῶς, καὶ σύμφωνα μὲ τὸν θεσμικὸ ρόλο της, ἐπεσήμανε τὸ λάθος τοῦ ὑπουργοῦ. Ἐκεῖνο ποὺ προκαλεῖ σοβαρὸ προβληματισμὸ εἶναι ἡ στάση Καμμένου καὶ τῶν σὺν αὐτῷ. Ἀφοῦ ἤξερε τὶς θέσεις τῶν συνεταίρων του, τί διαμαρτύρεται ; Μποροῦσε κάλλιστα νὰ ‘πῇ ὅτι, «αὐτὴν τὴν δύναμη μοῦ δώσατε, έκλογεῖς, αὐτὰ μπορῶ μόνον νὰ ἐπιτύχω μέσα στὴν συνεταιρισμό. Ἐννέα φορὲς τά ‘πε σωστὰ ὁ Μουζάλας, μία τοῦ ξέφυγε. Ἄλλη φορὰ θὰ προσέχῃ». Μὲ τὴν ἀνόητη ἀνάδειξη σὲ μεῖζον τοὺ θέματος, ἀπέδειξε ὁ Καμμένος ὅτι εἶναι δυνάμει ἐπικίνδυνος καὶ μάλιστα στὸ κυβερνητικὸ πόστο ποὺ ἔχει. Ἂς τὸ σημειώσουν ὅσοι τὸν ψήφισαν. ὅποτε πιέζεται δημοσκοπικῶς, κινδυνεύει νὰ κάνῃ ἐπικίνδυνες ἀνοησίες.
Παρακαλώ τον admin να …”κλειδώσει” το θέμα. Αφού μίλησε ο …γεωργανάς, τα όποια περαιτέρω σχόλια είναι περιττά.