Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Βίντεο Κύπρος Οικονομία

Συνέντευξη του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στον ΣΚΑΙ

Εξαιρετικός, σοβαρός, αξιοπρεπής, αποδοτικός και επιτυχημένος στο δύσκολο έργο του ο Κύπριος υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ζηλεύουμε.

Δείτε εδώ τη συνέντευξή του.

xaris-georgiadis

 

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=272515

 

21 comments

Άγγελος Θεμελής 6 April 2016 at 08:49

Τεράστια η διαφορά από τους Τσίπρα-Βαρουφάκη . . . αλλά και των προηγούμενων Ελλαδιτών πολιτικών ‘ανδρών’.

Υπόδειγμα υπεύθυνου πολιτικού που βάζει το συμφέρον της πατρίδας του και των πολιτών της πάνω από το προσωπικό του συμφέρον. Πράγμα σπάνιο για την ελλαδική πραγματικότητα.

Reply
Beriev 6 April 2016 at 09:16

Και μετά τα παραμύθια του Κύπριου Γεωργιάδη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα μόλις σκουρίνουν τα πράγματα θα φύγει από υπουργός και θα πάει στέλεχος σε καμμιά τράπεζα, μια εξαιρετική ανάλυση από το analyst.gr:

http://www.analyst.gr/2016/03/26/i-tragodia-tis-kiprou/

Η Τραγωδία της Κύπρου.

H εγχείρηση πέτυχε μεν, αλλά ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν καταφέρει να επανέλθει στη ζωή – ενώ συμπεραίνεται πως οι πολίτες θυσιάστηκαν για το δημόσιο, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος των χρεών του

Σχεδόν όλα τα γερμανικά έντυπα από τις αρχές Μαρτίου, κάποια ελληνικά και ορισμένα κυπριακά, γράφουν θριαμβευτικά πως η Κύπρος κατάφερε να εφαρμόσει με επιτυχία τα μέτρα που της επέβαλλε η Τρόικα – με αποτέλεσμα να είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει ανάγκη πλέον το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, με μοναδική θλιβερή εξαίρεση την Ελλάδα.

Ακόμη και το ΔΝΤ δήλωσε πως η μεγαλόνησος γύρισε σελίδα, η οικονομία της άρχισε να αναπτύσσεται, ενώ ελέγχει πια τις δαπάνες και το δημόσιο χρέος της – αν και από την επίσημη έκθεση του συμπεραίνονται εντελώς άλλα πράγματα (πηγή).

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς εάν κάνει λάθος, ερευνώντας προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία της Κύπρου – ειδικά όταν διαπιστώνει πως είχε ένα αρνητικό ποσοστό αποταμιεύσεων της τάξης του -11% (γράφημα), το οποίο τεκμηριώνει ακριβώς το αντίθετο. Ο δείκτης αυτός σημαίνει ότι, οι Κύπριοι Πολίτες χρεώθηκαν επί πλέον μόνο το 2014 κατά 11% – ενώ κάτι ανάλογο συνέβη επίσης το 2015, με την τάση να προβλέπεται πως θα συνεχιστεί και το 2016!

Περαιτέρω, το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι Κύπριοι έχουν χάσει εντελώς τα λογικά τους, μαζί με την Κομισιόν – αφού τίποτα δεν πηγαίνει καλά στην οικονομία του νησιού. Ειδικότερα, το δημόσιο κατάφερε με κάποιον τρόπο να εξυγιανθεί αλλά, επειδή το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών κατάρρευσε, η εξυγίανση αυτή θα πρέπει να έχει επιτευχθεί εις βάρος των Κυπρίων – κάτι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς έχει δρομολογηθεί.

Γνωρίζουμε βέβαια πως έχει δημευθεί ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων των Ρώσων, το οποίο βοήθησε στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (αν και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί υγιές, ειδικά μετά τη δολοφονία του από την ΕΚΤ), επίσης των Πολιτών του νησιού με καταθέσεις υψηλότερες των 100.000 €, αλλά αυτό δεν επεξηγεί την τρομακτική μείωση των αποταμιεύσεων μετά το 2014 – η οποία σημαίνει με απλά λόγια πως οι Κύπριοι πλήρωσαν ή/και χρεώθηκαν με τεράστια ποσά για να διασωθεί το κράτος τους. Φυσικά για την Ευρώπη αυτό που έχει σημασία είναι η διάσωση του δημοσίου – αδιαφορώντας για το εάν με τη διάσωση αυτή θα καταστραφεί ολόκληρη η υπόλοιπη οικονομία.

Ένα επόμενο οικονομικό μέγεθος είναι η ραγδαία άνοδος του ιδιωτικού χρέους (γράφημα), παράλληλα με τον υπερδιπλασιασμό του δημοσίου χρέους – το οποίο από 48,9% του ΑΕΠ το 2008, εκτοξεύθηκε στο 108,2% το 2014, ενώ μάλλον δεν θα σταματήσει να αυξάνεται. Όσον αφορά την ανεργία, συνεχίζει να είναι υψηλότερη του 15%, όταν το 2008 ήταν μόλις 4% (σχεδόν τετραπλασιασμός της, όταν στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε) – ενώ το εξωτερικό χρέος είναι μεν χαμηλότερο από το 2010, αλλά αρκετά υψηλό, χωρίς να μειώνεται πλέον.

Ο επόμενος σημαντικός οικονομικός δείκτης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο είναι πλέον πλεονασματικό στην Ελλάδα, συνεχίζει να είναι αρνητικό ενώ επιδεινώνεται – παρά το ότι έχει περιορισθεί σε σχέση με το 2008, όπου ήταν περίπου ανάλογο με αυτό της χώρας μας (γράφημα). Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος συνεχίζει να χρεώνεται στο εξωτερικό, οπότε να χρειάζεται επί πλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη του κενού – όταν παράλληλα απαιτείται η διενέργεια επενδύσεων από ξένους, αφού οι αρνητικές αποταμιεύσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εγχώριες επενδύσεις.

Εν πρώτοις λοιπόν συμπεραίνεται πως οι Κύπριοι Πολίτες θυσιάστηκαν για τη χώρα τους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι ένα μεγάλο μέρος των χρεών της – καθώς επίσης πως η εγχείρηση πέτυχε μεν, αλλά ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν καταφέρει να επανέλθει στη ζωή.

Επομένως πρόκειται για μία τραγωδία, η οποία όμως παρουσιάζεται εντελώς διαφορετικά – πόσο μάλλον όταν η έξοδος από το μηχανισμό στήριξης δεν σημαίνει ότι, η Κύπρος θα διαχειρίζεται ελεύθερα τα οικονομικά της, αλλά απλά και μόνο πως θα προσπαθεί να δανείζεται από τις αγορές, για να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της. Μοναδικό της πλεονέκτημα θα είναι η συμμετοχή της στα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ – έναντι των εκβιασμών που θα υφίσταται τόσο από την κεντρική τράπεζα, όσο και από τις αγορές.

Ειδικά όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες κλπ. – πηγή), οι απαιτήσεις των δανειστών συνεχίζουν να υφίστανται χωρίς καμία απολύτως αλλαγή – έτσι ώστε τα χρήματα που θα εισπραχθούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των δημοσίων χρεών.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε βέβαια να καταφέρει τελικά η Κύπρος να επιβιώσει, χωρίς να υποστούν άλλες θυσίες οι Πολίτες της – κάτι που όμως θα είναι πολύ δύσκολο, αφού η οικονομία της έχει καταστραφεί εντελώς, ενώ τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της είναι τα υψηλότερα παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ασφαλώς δεν πρόκειται για μία επιτυχημένη ιστορία (success story) – όπως την παρουσιάζουν οι Γερμανοί, για να αιτιολογήσουν την επιβολή των αποικιοκρατικών μέτρων της Τρόικα.

Reply
Beriev 6 April 2016 at 09:18

*σκουρύνουν

Reply
Κοζανίτης 6 April 2016 at 11:58

Μη δει ο Έλληνας Έλληνα να προοδεύει και να ξεχωρίζει, αμέσως θα τον αρχίσει στα καντήλια. Μόνο αν είναι πολύ μακρυά, μας κάνει ψωρουπερήφανους. Είτε πίσω στον χρόνο, είτε μακρυά σε απόσταση. Αν νιώσουμε έναν τόσο δα ίχνος ότι κατάφερε περισσότερα σε κάτι που εμείς αποτύχαμε, θα βγάλουμε όλα τα εθνικά μας κόμπλεξ εναντίον του να πέσουμε να τον φάμε.

ΜΠΡΑΒΟ ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Αν σε είχαμε στην Ελλάδα θα σε τρώγανε τα θηρία πριν της ώρας σου. Αν κάτι πρέπει να πάρουν οι Ελλαδίτες πολιτικοί από σένα είναι η σεμνότητα.

Reply
Louis coutas 6 April 2016 at 13:28

Για Beeiev. Δικαίωμα σου να προβλέπεις οτι άμα σκουρύνουν τα πράγματα θα φύγει καταλήγοντας σε κάποια τράπεζα, γιατι συνηθως ετσι γινεται απο κάποιους άθλιους. Δεν σημαινει ομως οτι ειναι ολοι άθλιοι. Εγω που ζω στην Κύπρο και είμαι Κύπριος Έλληνας σου λέω οτι η αγορά εχει αρχίσει να κινείται κα αυτο δεν το πω γω απο δικη μου παρατήρηση αλλα και απο παρατηρήσεις ανθρώπων της αγοράς.
Είσαι τελικα πίκρης, έτσι. Θα έχεις τον λόγο σου.

Reply
Πατριώτης 6 April 2016 at 16:16

Κοζανίτη,

Θυμήσου την ιστορία, που έλεγε ο μακαριστός πρώην αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με την κατσίκα τού γείτονα. Αν δεν ήμασταν έτσι, ίσως κι εμείς να είχαμε βγει από το μνημόνιο.

Reply
NF 6 April 2016 at 20:30

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η ιστοσελιδα που προβαλλει και υμνει αυτον τον Καραγκιοζη.
Αφηνω κατα μερος οτι εγινε ο πρωτος Υπουργος στην Ιστορια της Κυπρου που ψηφισε αποφαση κατα της Ελλαδας σε διεθνες επιπεδο(το καλοκαιρι στο eurogroup).

Aκουστε τι δηλωσε ο αθλιος:

«η γλώσσα είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Έλληνες, αλλά η οικονομία μας είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τη δική μας πορεία», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, «η γλώσσα είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Έλληνες, αλλά η οικονομία μας είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τη δική μας πορεία», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, «η γλώσσα είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Έλληνες, αλλά η οικονομία μας είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τη δική μας πορεία»

http://www.sigmalive.com/simerini/business/214213/xaris-monos-desmos-mas-i-glossa#sthash.h4DZdJXK.dpuf

Reply
NF 6 April 2016 at 20:44

Αν ειναι “εξαιρετικος,σοβαρος και αξιοπρεπης” ο Γεωργιαδης, τοτε ηταν πολυ μεγαλοι ΜΑΛΑΚΕΣ αυτοι που αναπαυονται στον Τυμβο της Μακεδονιτισσας, αλλα και στα Φυλακισμενα Μνηματα.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 6 April 2016 at 21:51

@NF

Δηλαδή το κριτήριό σας είναι το πόσο υπέρ της Ελλάδας τίθεται;

Λυπάμαι αλλά αυτή είναι νοοτροπία διαγωνισμού eurovision…..

Reply
NF 6 April 2016 at 23:14

Αυτο που εσυ αποκαλεις “νοοτροπια διαγωνισμου της Eurovision” ειναι ενα πολυ μεγαλο και ευγενες ιδανικο.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 6 April 2016 at 21:53

@Beriev

Για ψάξτε λίγο το θέμα forex (και όχι μόνο) στην Κύπρο, αγαπητέ.

Ήμουν εκεί πάλι πριν δυο βδομάδες και συνομιλώ συνέχεια με συναδέλφους εκεί…κάτι σας έχει διαφύγει….

Reply
admin 7 April 2016 at 02:10

Ποια απόφαση κατά της Ελλάδας ψήφισε ο Γεωργιάδης; ποιανού eurogroup; Μπορείτε να το διευκρινίσετε;

Ανδρέας.

(Ο «απαράδεκτος» που προβάλλω τη συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη στο ΣΚΑΙ.)

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 7 April 2016 at 08:48

Ἡ Κύπρος σὲ δύο θεμελιώδη πράγματα, ποὺ σχετίζονται μεταξύ τους, διαφέρει ἀπὸ τὴν κυρίως Ἑλλάδα :
Πρῶτον, τὸ σύστημα δικαίου της ἔχει βάση στὸ λεγόμενο «ἀγγλοσαξωνικὸ» σύστημα δικαίου.
Δεύτερον, ἔχει μείνει στὸ σύστημα αὐτὸ ἤδη 138 χρόνια.
Ἡ δεινὴ ἀλήθεια γιὰ τὴν κυρίως Ἑλλάδα εἶναι ὅτι, ὅπως ἀκριβῶς ὁ λαός της διετήρησε τὴν γλῶσσα καὶ τὴν θρησκεία του γιὰ χιλιετίες, ἔτσι καὶ διατηρεῖ τὴν Ὀθωμανικὴ ἀντίληψη περὶ δικαίου καὶ νόμου. Ἡ ἀντίληψη αὐτή, σύμφωνα μὲ ὅλους τοὺς μελετητάς, ἔχει τὴν ἀπαρχή της «στὸν ἔνδοξό μας Βυζαντινισμό». Τὸν «Βυζαντινισμό», μάλιστα, τῆς ὑστέρας περιόδου, τότε ποὺ βρίσκουν οἱ μελετητὲς καὶ τὴν ἀπαρχὴ τῆς νεωτέρας Ἑλληνικῆς γλώσσης. Ὁ ὕστερος «Βυζαντινισμὸς», ποὺ ἀρχίζει μὲ τὴν δυναστεία τῶν Κομνηνῶν (οἱ πρῶτοι ἐκ γενετῆς Ἐλληνόφωνοι αὐτοκράτορες), σὲ δύο πράγματα μὲ σημασία διαφέρει ἀπὸ τὸν πρώιμο καὶ μέσο : Πρῶτον, τὸ νόμισμα ὑποτιμᾶται ἐπισήμως μετὰ ἀπὸ ἑπτακόσια χρόνια νομισματικῆς σταθερότητος (τὴν ζημία τὴν ἔκανε, βεβαίως, ἡ πεντηκονταετία μετὰ τὸν Βασίλειο B’ [Βουλγαροκτόνο ἀλλὰ καὶ οἰκονομοκτόνο, λόγῳ τῆς ὑπερμέτρου φορολογίας καὶ τοῦ ὑπερβαλόντως συγκεντρωτικοῦ κρατισμοῦ πού κατόρθωσε νὰ ἐπιβάλῃ] καὶ οἱ Κομνηνοί ἁπλῶς τὴν ἀνεγνώρισαν) καί, δεύτερον, καταργεῖται ἡ διάκρισις τῆς κρατικῆς άπὸ τὴν ἰδιωτικὴ καὶ οἰκογενειακὴ περιουσία τοῦ αὐτοκράτορος.
Ἡ Κύπρος καί, πρὶν τὴν Ἕνωσή τους καὶ τὰ Ἑπτάνησα, ἀκόμη καὶ ἡ Κρήτη μὲ Ἐνετοκρατία, ἀποδεικνύουν ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Χριστιανικὴ Πίστις καὶ ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα μποροῦσαν ἄριστα νὰ έπιβιώσουν καί, μάλιστα, νὰ ἀνθίσουν καὶ χωρὶς τὸ Ὀθωμανικὸ δικαιακὸ σκορποχῶρι. Στὴν κυρίως Ἑλλάδα, βεβαίως, ἡ λαϊκὴ κυριαρχία, θεσμοθετημένη ἀπὸ τὸ 1844 μὲ τὴν καθολικὴ ψηφοφορία πολύ ἐνωρίτερα άπὸ ὅτι θεσμοθετήθηκε σὲ ὅλον τὸν ὑπόλοιπο κόσμο, ἐξησφάλισε τὴν ἐπιβίωση τοῦ ἀναχρονιστικοῦ Ὀθωμανικοῦ νομικοῦ πλαισίου τὸ ὁποῖον, παρὰ τὶς κατὰ καιροὺς προσπάθειες τῶν ὀλίγων γνησίων ἐκσυγχρονιστῶν (οἱ κατ’ ὄνομα ἐκσυγχρονιστὲς εἶναι συντριπτικῶς περισσότεροι), παραμένει πλέον ζωντανώτερο στὴν Ἐλλάδα παρὰ στὴν Τουρκία !
Ὅπως ἀκριβῶς οἱ κατὰ καιροὺς ἐκσυγχρονιστὲς στὴν Ἀνατολικὴ (καὶ στὴν παλαιοτέρα) Ρωμαϊκὴ Αὐτοκρατορία, ἔτσι καὶ οἱ ἐλάχιστοι μὴ κάπηλοι ἐκσυγχρονιστὲς στὴν νεωτέρα Ἑλλάδα διέπραξαν τὸ λάθος νὰ ἀρχίσουν τὸν ἐκσυγχρονισμὸ ἀπὸ ἐκεῖνα ἀκριβῶς πού δὲν χρειάζονταν κανέναν ἐκσυγχρονισμό : ἀπὸ τὰ ἱερὰ καὶ τὰ ὅσια. Κατανοητὴ ἡ πλάνη τους, διότι εἶναι εὐκολώτερο νὰ πλήξῃ κανεὶς τὸ νομιζόμενα σύμβολα παρὰ τὴν οὐσία τῆς θανασίμου καθυστερήσεώς μας. Ἡ ὁποία οὐσία εἶναι ἡ φυσικὴ σὲ κάθε ἄνθρωπο ροπὴ πρὸς τὴν σωματική, ἀλλὰ κυρίως διανοητικὴ ὀκνηρία καὶ ραστώνη. Αὐτὴ ἀποδεικνύεται ὅτι εἶναι ἀκαταμάχητη. Καὶ χρειάζεται νὰ ὐποστῇ ἕνας λαὸς φοβερὲς ζημίες γιὰ νὰ ξεκουνηθῇ, ἔστω καὶ λίγο. Συνεπῶς, τὸ καλύτερο ποὺ μποροῦμε νὰ εὐχόμεθα γιὰ τὴν κυρίως Ἑλλάδα εἶναι νὰ ὑποφέρῃ μὲ καρτερία καί, κατὰ τὸ δυνατὸν, μὲ ὀλιγώτερη γκρίνια τὴν μοῖρά της.
Ὁ κύριος Γεωργιάδης καὶ ἡ Κύπρος, πράγματι, πολλὰ ἐπέτυχαν. Ἄρχιζαν ὅμως ἀπὸ ἀφετηρία πολύ καλύτερη ἀπὸ τοὺς δικούς μας ἡγέτες. Γιὰ νὰ τὸ ποῦμε ὠμά, μὲ καλύτερο ἤ, πάντως, καλύτερα προετοιμασμένο λαό.

Reply
NF 7 April 2016 at 10:02

@Admin

Κατ’ αρχην παρατηρω μετα λυπης ότι κανετε τουμπεκι ψικοκομμενο για την αισχρη δηλωση Γεωργιαδη. Αν εχετε την ευγενη καλοσυνη, παρακαλω εξηγηστε και σε εμας τους αφελεις τι ακριβως εννοει με τις φρασεις: «η γλώσσα είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Έλληνες….»……. «Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο» ……. « Απ’ εκεί και πέρα έχουμε τη δική μας πορεία».

Νομιζω καταλαβαινετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι θελω να πω.

Σε ότι αφορα τη σταση του στο Eurogroup:
Στη συνεδριαση της 27/6/2015 οι Υπουργοι Οικονομικων της Ευρωζωνης πεταξαν εξω(!) από τη συνεδριαση του Eurogroup των Βαρουφακη ώστε να συζητησουν μονοι τους το οριστικο ξεκαθαρισμα των λογαριασμων με την Ελλαδα (με ότι αυτό συνεπαγοταν)
Αμεσως μετα εβγαλαν την κατωθι ανακοινωση, την οποια υπεγραψαν ΟΛΟΙ πλην Ελλαδος (ΚΑΙ ο Γεωργιαδης)

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/06/27-eurogroup-statement-greece/

Eεδώ οι αντιδρασεις για τη σταση του Γεωργιαδη σε εκεινο το Eurogroup.

http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=283070&artTitle=afto_einai_to_polemiko_anakoinothen_tou_eurogroup_oute_i_kypros_ypostirixe_tin_ellada

http://24wro.com.gr/8451/o_28-3/

Ενταξει, η κυπριακη Κυβερνηση δεν μπορουσε να μπλοκαρει τιποτα. Αλλα μπορουσε να απεχει της ψηφοφοριας. Ή ακομα και να υπογραψει, αλλα αμεσως μετα να πει δημοσιως «παιδια συγγνωμη, δε φταιμε εμεις, ειμαστε και εμεις σε Μνημονιο, μας κρατανε απο τα αχαμνα οι δανειστες, υπογραψαμε πιεζομενοι, εκβιαζομενοι, και μετα λυπης……..»

Reply
admin 7 April 2016 at 14:57

Δηλαδή οι κατηγορίες εναντίον του είναι δύο. (και επιτρέψτε μου πριν συνεχίσω, να μπορώ σε έναν διάλογο που προσδοκώ να θέλω πρώτα να αποσαφηνίσω τι ακριβώς εννοείτε και μετά να απαντήσω, χωρίς αυτό να θεωρείται «τουμπεκί» και γενικώς χωρίς να εισπράττω το συγκεκριμένο ύφος.)

Πρώτον, η δήλωση ότι οι δεσμοί της Ελλάδας και της Κύπρου είναι δεσμοί γλώσσας και πολιτισμού, αλλά όχι οικονομίας
Δεύτερον, η υπογραφή του στην συγκεκριμένη απόφαση/ανακοίνωση του Eurogroup στις 27.6.2016 στην οποία δεν συμμετείχε ο Ελλαδίτης ομόλογός του

Απαντώ.
1. Καμία από τις δύο κατηγορίες που του προσάπτετε δεν βλέπω να αντιφάσκει (ή έστω να συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο) στην «προβολή» της συγκεκριμένης συνέντευξής του εδώ, ούτε στου χαρακτηρισμούς που του απέδωσα, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι και αφορούν στην εν λόγω συνέντευξη. Τους θυμίζω: «εξαιρετικός, σοβαρός, αξιοπρεπής, αποδοτικός». Το ίδιο συμβαίνει και με τον τελευταίο χαρακτηρισμό: «επιτυχημένος στο δύσκολο έργο του».
2. Για την πρώτη κατηγορία, νομίζω ότι οι προεκτάσεις που δίνετε δεν ευσταθούν. Ή για να το πω καλύτερα, εγώ δεν θα έδινα τις ίδιες προεκτάσεις. Θεωρώ ότι πρόκειται για φράσεις σε μία συνένευξη αποκλειστικά για την Κυπριακή οικονομία και ίσως τις σχέσεις με την ελληνική, στην οποία απάντησε «έχουμε δεσμούς και κοινή γλώσσα, αλλά και η δομή της οικονομίας των δύο χωρών διαφέρει, και η οικονομική πολιτική των δύο κυβερνήσεων διαφέρει». Αυτό που δεν προσθέτει είναι «συνεπώς, ας μιλήσουμε για τις διαφορές επί των οικονομικών και όχι για τα κοινά, τα οποία είναι άλλωστε γνωστά». Βασίζω τη διαφορά εκτίμησής μας στο τι εννοεί σε δύο πράγματα: πρώτον, όπως είπα, στο θέμα της συνέντευξης εκείνης (που ήταν αμιγώς οικονομικό) και δεύτερον στην προσωπική μου γνωριμία με τον Χάρη Γεωργιάδη. Τον γνώρισα πριν από περίπου 18-19 χρόνια σε βρετανικό πανεπιστήμιο, όπου εγώ σπούδαζα κι εκείνος μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές του και εργαζόταν ως ερευνητής. Μάλιστα, είχα καλέσει τότε τον Νεοκλή Σαρρή να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά, και το ήθος και η προσωπικότητα του κ. Γεωργιάδη με είχαν οδηγήσει στο να τον επιλέξω για «μεταφραστή» σε περίπτωση που γινόταν στον κ. Καθηγητή κάποια δύσκολη ερώτηση στα αγγλικά και χρειαζόταν μία άμεση μετάφραση. Στο πάνελ λοιπόν ήμουν εγώ (ως πρόεδρος της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας του πανεπιστημίου του Reading), ο Νεοκλής Σαρρής και ο Χάρης Γεωργιάδης. Η ομιλία, αν σας ενδιαφέρει, βρίσκεται εδώ – http://www.antibaro.gr/article/262 . Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, μετά λόγου γνώσεως, μεγαλύτερης από ένα τυχάρπαστο απόσπασμα μίας συνέντεξης, μπορώ να απορρίψω την διασταλτική ερμηνεία που του αποδίδετε.
3. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Eurogroup έγινε μία ημέρα αφού η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, και αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα. Αξίζει να θυμηθούμε τις συνθήκες. Επίσης, θα θυμίσω ότι ήταν το αμέσως επόμενο eurogroup, μετά από εκείνο στη Λιθουανία, όπου ο Γ.Βαρουφάκης (όπως είχε δηλώσει εντωμεταξύ σε αμερικανική εφημερίδα) είχε καταγράψει τις συνομιλίες του ιδιωτικά, και με αφορμή αυτό το γεγονός, παρόλο που παρέμεινε υπουργός οικονομικών, είχε ήδη τοποθετηθεί ως επικεφαφλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (από αρχές Ιουνίου, όταν έγινε η αποκάλυψη του Βαρουφάκη περί καταγραφής των συνομιλιών). Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι και η αξιοπιστία του ως πρόσωπο είχε τρωθεί βάναυσα (εξ ου και μία εβδομάδα μετά αντικαταστάθηκε), αλλά και η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είχε ομοίως τρωθεί. Απλά θυμίζω τις συνθήκες της περιόδου για να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Προσωπικά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτω από αυτές τις συνθήκες συνεδρίαση του eurogroup όπου ο συγκεκριμένος Έλληνας υπουργός οικονομικών θα συμμετείχε κανονικά και θα του ζητούνταν η υπογραφή. Θεωρώ αναμενόμενο να μην συμμετείχε.

Ανδρέας.

Reply
NF 7 April 2016 at 16:22

Οι Ευρωπαιοι πεταξαν εξω απο το Eurogroup τον Βαρουφακη, και μεταξυ μας, δεν τους αδικω. O τυπος ηταν εξοργιστικος. Δε φταιει προφανως ο Γεωργιαδης για αυτο.

Μετα ομως εβγαλαν ενα σκληροτατο ψηφισμα κατα της Ελλαδας, στο οποιο εβαλλε φαρδια-πλατια την υπογραφη του Γεωργιαδης. Ηταν αναγκη να τη βαλλει; Δεν μπορουσε να απεχει της ψηφοφοριας; Και αν την εβαζε, δεν μπορουσε μετα να βγει να πει, “Συγγνωμη ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, με αναγκασαν να υπογραψω”.

Το χειροτερο δεν ειναι αυτο, αλλα η απιστευτη δηλωση του, την οποια επιχειρειτε να εξωραϊσετε με απιθανες σοφιστειες.

Μιλαει για “τους Ελληνες” σε τριτο προσωπο λες και ειναι αλλο εθνος, που απλως μοιραζονται μια γλώσσα και μερικες παραδοσεις, οπως Αμερικανοι και Βρεττανοι να πουμε. Και φυσικα αποστασιοποιειται με καθε τροπο απο την Ψωροκωσταινα, λες και αυτη εχει χολερα.

Δεν ειναι παρα υπογεια και υπουλη αναπαραγωγη της ανθενωτικης ρητορικης. Μη μου πειτε οτι δεν ακουσατε ποτε περι Ενωτικων και Ανθενωτικων, ε;

Οι ανδρες της ΕΟΚΑ ονειρευονταν να γινει η Κυπρος μια απλη επαρχια της Ψωροκωσταινας, και να ακολουθησει τη μοιρα της, μαζι με ολο το υπολοιπο Εθνος. Και αυτοι που αναπαυονται στον Τυμβο της Μακεδονιτισσας, νομιζαν οτι υπερασπιζονται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ.
Ρομαντικοι αφελεις……….μαλακες………

Reply
admin 8 April 2016 at 13:13

Είναι σοφιστεία να λέω ότι τον έχω γνωρίσει και ότι δεν συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνετε σε μία αποσπασματική φράση από μία συνέντευξη;

Ό,τι πείτε.

(όπως ήταν και «τουμπεκί ψιλοκομμένο» όταν ρώτησα διευκρινιστικά τι εννοείτε πριν απαντήσω).

Δε θα σας υπαγορεύσω πώς θα απαντάτε. Το καταλαβαίνετε και μόνος σας. Ελπίζω.

Καλώς ή κακώς ΚΑΙ το ύφος στους δημοσίους διαλόγους είναι μέρος της κρίσης.

Ανδρέας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 8 April 2016 at 23:30

Βασικῶς, ἕνα ἀπὸ τὰ ἐλάχιστα πλεονεκτήματα ποὺ ἔχει ἡ ὕπαρξη τῆς Κύπρου ὡς χωριστοῦ κράτους εἶναι ὅτι μποροῦμε, καὶ συνήθως τὸ κάνουμε, σὲ διεθνῆ φόρουμ κάθε λογῆς νὰ παίρνουμε χωριστὲς θέσεις σὲ θέματα μικρᾶς σημασίας ὥστε νὰ δίδουμε τὴν ἐντύπωση, ὅταν παίρνουμε κοινὲς θέσεις στὰ σπουδαιότερα, ὅτι αὐτὸ δὲν γίνεται λόγῳ τῶν ἐθνικῶν δεσμῶν μεταξὺ Ἑλλήνων Ἐλλάδος καὶ Κύπρου, ἀλλὰ λόγῳ τῆς συμφωνίας στὴν οὑσία τῶν θεμάτων.
Αὐτὴν τὴν συμπεριφορὰ τὴν εἶχαν ἐπισημάνει οἱ ὑπηρεσίες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐπιτροπῆς ήδη ἀπὸ τὰ πρῶτα χρόνια ὅταν ἡ Κύπρος διαπραγματευόταν τὴν ἔνταξή της στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση. Διότι ἔβλεπαν ὅτι ἡ Ἑλλάδα ἔπαιρνε θέσεις πού ἀντέβαιναν ἐμφανῶς στὰ οἰκονομικά της συμφέροντα ἐκεῖ ὅπου ἔβλεπε ὅτι οἱ ψῆφοί της θὰ ἔγερναν τὴν πλάστιγγα ὑπὲρ τῆς Κύπρου. Ἀλλά, βεβαίως, δὲν μποροῦσαν νὰ κάνουν καὶ τίποτε. Κυρίαρχο κράτος εἶναι ἡ Ἑλλάς.
Τὸ πιὸ πιθανὸν εἶναι ὅτι, μὲ τὸν Βαρουφάκη τελειωμένο, ἡ κυβέρνηση τῆς Ἑλλάδος εἶχε συμφέρον νὰ μὴν ξοδέψῃ ἡ Κύπρος διαπραγματευτικὸ κεφάλαιο, ὥστε νὰ τὸ ἔχει διαθέσιμο γιὰ νὰ στηρίξῃ τὸν διάδοχο τοῦ Βαρουφάκη. Εἶναι, ἄλλωστε, φανερὴ ἡ προσπάθεια τῶν Κυπρίων ἡγετῶν τοὐλάχιστον, ποὺ εἶναι ἀρκετὰ ἀδεξιώτεροι ψεῦτες ἀπὸ τοὺς Ἑλλαδίτες, ὅταν ἐρωτῶνται ἀπὸ δημοσιογράφους, νὰ κρύψουν, ὅσο γίνεται, τὴν ἀλήθεια ὅτι ὁ συντονισμὸς τῶν δύο κυβερνήσεων εἶναι πολύ στενὸς καὶ φθάνει καὶ σὲ ἀρκετὰ χαμηλὰ κλιμάκια τῆς ὑπαλληλικῆς ἱεραρχίας. Συνεπῶς, οἱ ἐθνοκάπηλοι πετροβολοῦν ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς. Δὲν φθάνει πού εἶναι, δηλαδή, ὀλιγόνοες, άλλὰ εἶναι καὶ δειλοί.
Ὅσοι θέλουν νὰ παραμυθιάζονται μὲ ἐθνοκαπηλικὰ συνθήματα, δὲν γνωρίζουν ὅτι στὰ διεθνῆ φόρουμ, ὅποιος ἀρχίζει τὶς ἐθνοπατριωτικὲς μπαροῦφες, ὅποιος κι ἂν εἶναι αὐτός, ἁπλῶς ἀγνοεῖται. Ὁ χρόνος ποὺ ἔχεις γιὰ νὰ κερδίσῃς κάτι εἶναι ἐλάχιστος καί, μετά, ἡ συζήτηση προχωρᾶ σὲ ἄλλο θέμα. Καὶ δὲν εἶναι θέμα ἰδεολογίας, διότι αὐτὲς οἱ συναντήσεις κοστίζουν ἀμύθητο χρῆμα, ὁπότε, ἂν ἀνέχονταν βαροῦφες, δὲν θὰ ἔκαναν καμμία δουλειά.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 10 April 2016 at 21:51

@ NF

Νοοτροπία eurovision είναι να θεωρείς δεδομένη την υποστήριξη των Κυπρίων σε ότι κατεβάσει η κεφάλα σου!!!

Αυτό είναι το κριτήριό σου για έναν πολιτικό; Να υποστηρίζει την Ελλάδα;;;

Είσαι eurovision άμα σκέφτεσαι έτσι….Βγες από τη γυάλα σου και διάβασε τι σου απαντούν.

Η ένωση με την Ελλάδα είναι μία άποψη….Το συμφέρον της κάθε Χώρας, άλλο. Δηαλαδή η πρότασή σου για συγχώρεση με δικαιολογία τον εξαναγκλασμό, εξαγνίζει τους πολιτικούς ό,τι και να κάνουν;
Αν σκέφτεσαι έτσι είσαι άξιος της μοίρας σου και αυτών που σε κυβερνούν. Εμείς όμως, δεν σου φταίμε σε κάτι.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 10 April 2016 at 21:52

Το “εξαναγκλασμό” δεν είναι λάθος….Με εννοείς θεωρώ…..

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.