Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Η Χίλλαρυ Κλίντον ως υπουργός εξωτερικών την πρώτη θητεία του Ομπάμα (2009-2012) οργάνωσε κατά το πρώτο μισό της θητείας της την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», η οποία αποσκοπούσε στην ανατροπή πολλών κυβερνήσεων στη βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή.
Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε να τον Δεκέμβριο του 2010 στην Τυνησία. Ακολούθησαν οι χώρες: Αλγερία, Ιορδανία, Ομάν, Αίγυπτος, Υεμένη, Τζιμπουτί, Σομαλία, Σουδάν, Ιράκ, Μπαχρέϊν, Λιβύη, Κουβέϊτ, Μαρόκο, Μαυριτανία, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Συρία, Ιρανικό Κουζενστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Παλαιστίνη. Σε όλες αυτές τις χώρες ξέσπασαν διαδηλώσεις μέσα σε περίοδο περίπου τεσσάρων μηνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις κλιμακώθηκαν και οδήγησαν σε ανατροπές καθεστώτων και κυβερνήσεων.
Αποτελέσματα: έξι κυβερνήσεις ανατράπηκαν (σε δύο χώρες από δύο φορές), έγιναν τρεις εμφύλιοι πόλεμοι (Συρία, Ιράκ, Λιβύη) και σε έξι επιπλέον χώρες έγιναν κυβερνητικές αλλαγές χωρίς πλήρη ανατροπή του καθεστώτος. Σύνολο περίπου 380.000 νεκροί.
Παράπλευρο αποτέλεσμα η δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο από τότε που κατέκτησε τη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ και αφ’ ενός ανακάλυψε εκεί μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, αφ’ ετέρου πήρε στον έλεγχό της πετρελαιοπηγές τις περιοχές, τις οποίες εκμεταλλεύεται κυρίως μέσω της Τουρκία (η οποία το πουλάει για λογαριασμό της), απέκτησε πολύ μεγάλη ισχύ.
Άλλο παράπλευρο αποτέλεσμα: περίπου 6.6 εκατομμύρια πρόσφυγες. 2.7 στην Τουρκία, 1.1-1.5 στον Λίβανο, 0.7-1.3 στην Ιορδανία, 480χιλ στη Γερμανία, 480χιλ στην Ελλάδα, 420χιλ στη Σαουδική Αραβία κοκ. Η Ευρώπη έχει εξαντλήσει τα όριά της και ήδη φέρεται αλλοπρόσαλλα.
Η Τουρκία τους χρησιμοποίησε ως διπλό άσσο στο μανίκι. Φιλοξενούσε 2-2.5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες ήδη από το δεύτερο μισό του 2011 και τους είχε εγκαταστήσει στοχευμένα σε περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας, ώστε να αλλοιώσει την πληθυσμιακή υπεροχή των Κούρδων με το βλέμμα στο μέλλον. Η δεύτερη χρήση τους ήταν το 2015 όταν αντιλήφθηκε μία πιο χαλαρή μεταναστευτική πολιτική από την Ελλάδα. Τότε, διευκόλυνε με διάφορους τρόπους τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη (από 250χιλ το 2014 στο 1 εκατομμύριο το 2015 και από 70.000 μέσω Ελλάδας το 2014 στις 840.000 μέσω Ελλάδας το 2015). Την άνοιξη του 2016, η Ευρώπη παραδέχθηκε τον διπλωματικό άσσο της Τουρκίας, συνειδητοποίησε την εξάρτησή της και προέβη σε μία συμφωνία μαζί της, κατά την οποία ικανοποίησε ή υποσχέθηκε να ικανοποιήσει όλα της τα αιτήματα. Το τελευταίο της αίτημα είναι η παύση απαίτησης βίζας για Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη. Μόνον η Κύπρος αντιστέκεται σ’ αυτό το αντάλλαγμα και ζητά το αυτονόητο: να αναγνωριστεί η Κύπρος από την Τουρκία.
Άλλη παράπλευρο αποτέλεσμα: 30.000 τζιχαντιστές εκπαιδεύονται σήμερα στη Συρία και το Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος, προερχόμενοι από περισσότερες από 100 χώρες. Η ισλαμική τρομοκρατία έχει ανέβει κατακόρυφα, όχι πάντα σε χώρες της Δύσης (οπότε και μεταδίδεται από τα δυτικά ΜΜΕ) αλλά και σε χώρες της Αφρικής και Ασίας. Η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με τραγικές συνέπειες για την καθημερινότητα, τη ζωή και την κοινωνική συνοχή σε πολλές χώρες του κόσμου.
Άλλο παράπλευρο αποτέλεσμα: οι τριγμοί στα θεμέλια της Ευρώπης γίνονται ολοένα ισχυρότεροι. Άνοδος της ακροδεξιάς, άνοδος του απομονωτισμού, απογύμνωση των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο να πανηγυρίζουν οι παλαιοί ή όψιμοι ευρωσκεπτικιστές ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδοποίηση είναι πια όνειρο απατηλό και επιτέλους επιστρέφει το έθνος-κράτος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή η ανάγνωση είναι μεν ορθή, όμως επί της ουσίας δεν βοηθά: είναι επιδερμική και επικίνδυνη. Μία πολιτική ένωση (ανεξαρτήτως του βαθμού ολοκλήρωσης σε επιμέρους τομείς, όπως η διακυβέρνηση, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις, η άμυνα κλπ) αποτελεί πρωτίστως την απαραίτητη προϋπόθεση συνεννόησης και συντονισμού για να βρεθούν λύσεις σε κοινά προβλήματα. Ακριβώς λοιπόν τη στιγμή που τα παγκόσμια αυτά προβλήματα (όπως πχ η Ισλαμική τρομοκρατική απειλή ή οι επιμέρους κοινωνικές αντοχές όλων πλέον των χωρών της Ευρώπης, τα οποία είναι κοινά και θεμελιώδη προβλήματα σήμερα και είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν κατακερματισμένα) όχι απλώς χτυπούν την πόρτα, αλλά έχουν εισέλθει για τα καλά μέσα στα σπίτια μας, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται ο συντονισμός για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, τώρα είναι που απαξιώνεται η ευρωπαϊκή ηγεσία (δικαίως, ίσως, διότι αποδείχθηκε ολίγιστη), απαξιώνονται οι θεσμοί συνεννόησης (δικαίως, ίσως, διότι αποδείχθηκαν γραφειοκρατικά εργαλεία), απαξιώνεται ακόμα και το αίτημα συνεννόησης! Το ερώτημα «τι κάνουμε;» δεν βρίσκει εύκολη απάντηση. Μάλλον δεν βρίσκει καθόλου απάντηση.
Γιατί όλα αυτά; Επειδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, προετοιμάστηκε σε θεωρητικό επίπεδο η αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή σε μία πιο φιλική προς τη Δύση εκδοχή της, και κατά το τέλος της προετοιμασίας αυτής επιχειρήθηκε η ξαφνική ανατροπή των ισορροπιών με μιας. Αν επρόκειτο για φοιτητική εργασία χωρίς ευρύτερο αντίκτυπο θα λέγαμε ότι εκπονήθηκε και εκτελέστηκε επιπόλαια και επιφανειακά, χωρίς υπολογισμό αντιδράσεων. Δυστυχώς δεν ήταν έτσι. Ήταν παιχνίδι με τη φωτιά.
7 comments
Συμφωνώ με τον αρθρογράφο κ. Σταλίδη.
Η κίνηση αυτή της Αμερικανικής διπλωματίας και όχι μόνο, ανέτρεψε κυβερνήσεις φιλικές προς την Δύση, δημιούργησε το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενισχύοντας τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και καταστρέφοντας το Status Quo πολλών δεκαετηρίδων.
Απέδειξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η εξωτερική των πολιτική, άγεται και φέρεται από άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν ιστορία, – διότι κανείς δεν μπορεί πιστέψει πως η κυρία Κλίντον είναι σε θέση να αποφασίζει μόνη της τέτοια σοβαρά πολιτικά παίγνια -, και προκαλούν σοβαρή ζημία όχι μόνον γενικά σε τρίτους αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι προασπίζουν.
Ευμένης Καρδιανός
Πῶς ἀκριβῶς «ὀργάνωσε» τὴν «λεγομένη «Ἀραβικὴ Ἄνοιξη»» ἡ Χίλλαρυ Κλίντον ; Ἔστειλε μήπως τοὺς πεζοναῦτες νὰ ἀνατρέψουν καμμία κυβέρνηση ; Ἔστειλε στρατιωτικὴ ἢ οἰκονομικὴ βοήθεια σὲ μεγάλη ἔκταση ; Ἔπρεπε οἱ ΗΠΑ νὰ εἶναι, παντοῦ καὶ πάντοτε, ἀπροϋπόθετοι στυλοβάτες τοῦ status quo ; Δὲν εἴδαμε ὅτι ἡ στήριξη αὐτὴ, παντοῦ και πάντοτε, συμπεριλαμβανομένης τῆς μετεμφυλιακῆς Ἑλλάδος, ἁπλῶς ἁποθρασύνει τοὺς στηριζομένους ; Λοιπόν, ἐκεῖνο πού ἔκαναν οἱ ΗΠΑ, μὲ τὴν ἔγκριση τῆς μεγάλης πλειοψηφίας τοῦ λαοῦ τους, ἤδη ἀπὸ τὴν ἐποχὴ μετὰ την Ἰσλαμικὴ ἐπανάσταση στο Ἰράν, μὲ ὅλα τὰ κόμματα καὶ μὲ ὅλους τοὺς προέδρους καὶ ὑπουργοὺς ἐξωτερικῶν τους, ἦταν νὰ ἐπικοινωνοῦν καὶ νὰ διατηροῦν ἀνοικτοὺς αὐτοὺς τοὺς διαύλους ἐπικοινωνίας ποὺ μποροῦν νὰ διατηρήσουν μὲ τὴν ἀντιπολίτευση σὲ ὅλες τὶς χῶρες ὅπου ἔχουν συμφέροντα. Αὐτὴν τὴν ἐμπάθεια τοῦ ἀρθρογράφου, συγκεκριμένως μὲ τὴν Χίλλαρυ Κλίντον, τὴν βρίσκω τελείως ἀθεμελίωτη στὰ πραγματικὰ γεγονότα.
Ἴσως θέλει ὁ ἀρθρογράφος νὰ καταδικάσῃ, μετὰ ἀπὸ δεκαετίες, τὴν κυρία Κλίντον γιὰ τοὺς βομβαρδισμοὺς τῆς Σερβίας τῶν καὶ τάχα Χριστιανῶν Ὀρθοδόξων, Μιλόσεβιτς καὶ Κάρατζιτς, (στὴν πραγματικότητα θεομπαιχτῶν τοῦ κερατᾶ) πού ἔγιναν ἐπὶ προεδρίας τοῦ συζύγου της. Ἄλλη ἐξήγηση δὲν δίδει ὁ ἀρθρογράφος καὶ ἄλλην νὰ βρῶ μόνος μου δὲν μπορῶ.
Αγαπητέ κ. Γεωργάνα, μάλλον δεν προσέξατε τον σύνδεσμο πάνω στο όνομα της φιλτάτης κας Κλίντον. Σας δίνω εδώ τον σύνδεσμο – http://foreignpolicy.com/2016/04/14/hillary-clinton-has-no-regrets-about-libya/
Παραδέχεται την αποτυχία στη Λιβύη (μέρος της Αραβικής Άνοιξης) και υπερασπίζεται τη θέση της Αμερικής στο θέμα, δηλαδή της ιδίας.
Κατά τα άλλα, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμμύδια. Ένα βιβλίο εδώ για το θέμα – http://dissidentvoice.org/2015/10/the-arab-spring-made-in-the-usa/
Όσο για τη σχέση με τις επεμβάσεις στα Βαλκάνια, αρκεί πιστεύω το γεγονός ότι ένας ένας οι γυπαετοί εκείνης της περιόδου βγαίνουν από το καβούκι τους και στηρίζουν δημοσίως την Χίλλαρυ Κλίντον. Εδώ το παράδειγμα της πρώτης γυναίκας υπουργού εξωτερικών (δεύτερη η Χίλλαρυ), της γνωστής από εκείνη την περίοδο Μαντλήν Ολμπράϊτ – http://time.com/4210769/hillary-clinton-madeleine-albright-new-hampshire/
Τα ίδια επιτελεία, οι ίδιοι άνθρωποι, τότε και τώρα. Ενδεχομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές τους.
Όπως γράφω λοιπόν, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κυοφορείται η άποψη για ολικό επανασχεδιασμό της Μέσης Ανατολής στην δυτική όχθη του Ατλαντικού. Αυτήν την άποψη εκφράζει η κυρία Κλίντον.
Ανδρέας.
http://time.com/4210769/hillary-clinton-madeleine-albright-new-hampshire/
Λοιπόν, ἀφοῦ, καὶ μὲ τὰ δικά σας τεκμήρια, ὁ λαὸς τῶν ΗΠΑ καὶ οἱ ἐξειδικευμένοι σύμβουλοί του, στὴν μεγάλη πλειοψηφία τους, ὑποστηρίζουν τὴν πολιτικὴ αὐτή, τῆς, ἅς τὴν ποῦμε, διακριτικῆς ἐπεμβάσεως, ἐσεῖς προτείνετε στην κυρία Κλίντον νὰ αὐτοκτονήσῃ πολιτικῶς ; Τί προτείνετε ἐναλλακτικῶς ; Ὑπῆρχε περίπτωση τὰ καθεστῶτα τῆς Μέσης Ἀνατολῆς νὰ καταρρεύσουν εἰρηνικῶς καὶ ἡσύχως, ὅ,τι καὶ νὰ ἔκαναν οἱ ΗΠΑ ; Τὸ πιὸ ἐπιτυχημένο καὶ πιὸ μακρόβιο κυβερνητικὸ σχῆμα στὴν Μέση Ἀνατολὴ ἦταν ἡ πάλαι ποτὲ Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία. Θέλετε τὴν ἀνασύστασή της ;
Συζήτηση μὲ χαρακτηρισμούς, ὅπως «γυπαετοί», μπορεῖ νὰ ἔχῃ κάποιαν ἀπήχηση στοὺς περιθωριακοὺς ψηφοφόρους στὶς ΗΠΑ. Ἐμεῖς ἐδῶ, πού θὰ πληρώσουμε μέρος τῶν ὅποιων ἐξόδων ἀπὸ τὶς τυχὸν ἀστοχίες τῶν ΗΠΑ, δὲν ἔχουμε τὴν πολυτέλεια νὰ συζητοῦμε μὲ τέτοιους ὅρους.
Δεν είμαι σε θέση να προτείνω κάτι. Άλλο πράγμα η κατάθεση μίας προσωπικής οπτικής από όσα -ελάχιστα- γνωρίζω, χωρίς την διεκδίκησης ειδικών γνώσεων, αλλά απλώς από την περιστασιακή ανάγνωση της επικαιρότητας και πάντοτε εκ των υστέρων, και άλλο πράγμα η «επί τω έργω» χάραξη μίας οποιασδήποτε στρατηγικής. Ξεκαθαρίζω λοιπόν το πλαίσιο κατάθεσης της άποψης.
Επί της ουσίας: αρχίζω από την τελευταία σας φράση. Όπως το πολύ συνοπτικό κείμενό μου προσπάθησε να δείξει, ήδη πληρώνουμε και εμείς (η Ελλάδα) και η Ευρώπη (ΕΕ), αλλά και η ίδια η Μέση Ανατολή και όλα τα γειτονικά κράτη το κόστος από τις αστοχίες των ΗΠΑ. Αυτό δεν λέω; Μάλιστα, το πληρώνουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ, ίσως δε και η Χίλλαρυ στην εκλογική της μάχη, διότι όπως είδαμε πιέζεται και αναγκάζεται να παίρνει δημόσια αμυντικές θέσεις υπεράσπισης μίας μάλλον αποτυχίας. Εκτιμώ ότι επρόκειτο για παιχνίδι με τη φωτιά, του οποίου οι παρενέργειες είναι γενικώς μεγάλες και δυσπρόβλεπτες, όπως όλοι διαπιστώσαμε. Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας εδώ. Ο καυτηριασμός της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή δεν είναι δική μου ιδέα. Μία λάθος εκτίμηση και γίνεται ο χαμός που έγινε. Ειλικρινά πιστεύω ότι οι ιστορικοί των διεθνών σχέσεων πεντήντα χρόνια μετά θα το χρησιμοποιούν ως παράδειγμα στα βιβλία τους για το πόσο στραβά μπορεί να πάει μία σχεδόν ταυτόχρονη επιχείρηση ανατροπής πολλών καθεστώτων ή έστω η ανοχή μίας τέτοιας επιχείρησης.
Προχωρώ. Γιατί αυτό θα σήμαινε μία ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;!! πολύ τραβάει η σκέψη σας στο άκρο. Η πραγματικότητα δείχνει ότι σε όλες τις ανατροπές καθεστώτων της περιοχής, η προηγούμενη κατάσταση είχε περισσότερη ειρήνη από την επόμενη. Όσο και να έχει κατηγορήσει η Δύση τα απολυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής (Σαντάμ, Καντάφι, Μουμπάρακ, Ασάντ), στις περιπτώσεις που αυτά αντικαταστάθηκαν (τρεις πρώτες) ή σε αυτές που ακόμα αιωρούνται (τέταρτη), η πράξη δείχνει ότι οι εσωτερικές τους ισορροπίες κρατούνταν πολύ καλύτερα πριν. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Ο Σαντάμ κρατούσε εύθραστες ισορροπίες μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Ο Ασάντ στη Συρία είχε μέχρι και Χριστιανούς υπουργούς. Ενώ σήμερα, τα παρακλάδια των ανταρτών και στις δύο περιπτώσεις, ριζοσπαστικοποιήθηκαν και αυτονομήθηκαν τόσο πολύ που είδαμε τι τέρας έφτιαξαν στην περιοχή. Έγινε η υπ’ αριθμόν ένα παγκόσμια απειλή.
Αυτό που καταθέτω λοιπόν είναι η ανησυχία μήπως συνεχίζουν να κυριαρχούν στα γραφεία πέριξ του Λευκού Οίκου τα ίδια αυτά μυαλά. Κατά σύμπτωση, όλα αυτά στοιχίζονται πίσω από την ίδια προεδρική υποψηφιότητα, την οποία μάλιστα την πλασάρουν και ως σοβαρή και επιλογή σύνεσης και σωφροσύνης!
Η Χιλλαρυ Κλίντον μπορεί να είναι σχετικά πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής της εκδημοκρατικης επέμβασης των ΗΠΑ σε άλλα κράτη, αλλά την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε πρόεδρος, που στην ουσία είναι Salesman in Chief των συμφερόντων της βιομηχανίας όπλων που διοικεί.
Οποιος αμφιβάλλει ας θυμηθεί τα προφητικά λόγια του Αιζενχάουερ, για την επιρροή του military industrial complex, απο το οποίο αποφοίτησε.
της εκδημοκρατικης επέμβασης των ΗΠΑ σε άλλα κράτη…
Πιστεύετε όντως ότι πρόκειται για “εκδημοκρατική επέμβαση”; Και ποιος εξουσιοδότησε τις ΗΠΑ να … εκδημοκρατίσουν τον κόσμο; Τα αποτελέσματα του εν λόγω “εκδημοκρατισμού” τα είδαμε/βλέπομε.