Αναδημοσίευση.
Σε νέα ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε η Τουρκία, μέσω εγγράφου στον ΟΗΕ. Με μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή, η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στερώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο αυτά που της ανήκουν.
Με την επιστολή της 28ης Απριλίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, [που δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο στις 2 Μαΐου στην «Επιθεώρηση του Δικαίου της Θάλασσας» (Law of the Sea Bulletin)] ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Χαλίτ Τσεβίκ, απαντώντας στην επιστολή της 7ης Απριλίου του Κύπριου μονίμου αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου, πρόβαλλε την Τουρκική πολιτική διεκδίκησης σχεδόν όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, σε βάρος της Ελλάδας και της ΚύπρουΗ Τουρκία υποστηρίζει ότι επειδή είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει καταχωρήσει στον ΟΗΕ με τις ρηματικές διακοινώσεις του 2004 και του 2013, ότι διατηρεί ipso facto και ab initio νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα στην θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E.
Με την πολύ καλά μελετημένη επιστολή, η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα εξωτερικά όρια της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν την μέση γραμμή μεταξύ της Τουρκικής και της Αιγυπτιακής ακτογραμμής, ενώ το δυτικό ακραίο σημείο της μέσης γραμμής θα καθορισθεί με μελλοντικές συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων, λαμβανόμενων υπόψη όλων των σχετικών και ειδικών συνθηκών.
Ο Τούρκος πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ στην επιστολή του υπενθυμίζει ακόμη την διαφωνία που εξέφρασε γραπτώς η Τουρκία στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις 17 Φεβρουαρίου 2003.
«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι πολλές από τις λεγόμενες άδειες για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές, που ανακηρύττονται από τους Ελληνοκύπριους, βρίσκονται εν μέρει εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».
Οι επίσημες αξιώσεις της Τουρκίας, όχι μόνο αφαιρούν από την Κύπρο ένα μεγάλο τμήμα της ΑΟΖ της, αλλά διαγράφουν ολόκληρη την Ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο δεν έχει δική του υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ασχέτως αν είναι κατοικημένο, όπως ορίζει η διεθνής σύμβαση της θάλασσας που η Τουρκία αρνείται να υπογράψει.
1 comment
Τι δουλειά έχει ο Ο.Η.Ε. με την υφαλοκρηπίδα και σπευθύνονται σ’αυτόν τα μεμέτια;