27-04-2010 19:02:01
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο junk (υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων) επικαλούμενος αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους.
Η S&P υποβάθμισε την χώρα κατά τρείς βαθμίδες στο BB+, στην κατηγορία “junk”.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές είναι αρνητικές γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει το χρέος της χώρας ξανά.
Η εξέλιξη αυτή είναι «αποτέλεσμα της νέας εκτίμησης της S&P για τις πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θέσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική τροχιά”, αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες στο Α-.
«Η υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά το δημοσιονομικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Πορτογαλία θα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της έως το 2013», σχολίασε ο Kai Stukenbrock, αναλυτής της S&P. Ο αναλυτής επιπλέον σημείωσε πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμένουν αδύναμα.
To ενδεχόμενο σύγκλησης ειδικής συνόδου κορυφής στις 10 Μαΐου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές της ισπανικής προεδρίας.
«Συζητείται η ιδέα έκτακτης συνόδου του Eurogroup (16 χώρες της Ευρωζώνης) στις 10 Μαΐου» ανέφερε πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
«Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι «όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος», επιμένοντας να εμπλέκει οικονομική και πολιτική ελευθερία. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
H Πορτογαλία κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να αποφύγει τη «μοίρα» της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Λουίς Αμάδο, την ώρα που το spread των πορτογαλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών «σκαρφάλωνε» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στις 225 μονάδες βάσης.
Σε ύψη – ρεκόρ αυξήθηκε και το κόστος ασφάλισης του πορτογαλικού χρέους, απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες, μήπως, μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, σειρά έχει η Πορτογαλία. Οι τιμές στα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) βρέθηκαν στις 318 μονάδες βάσης, έναντι 278,8 μονάδων βάσης του προηγούμενου κλεισίματος στη Νέα Υόρκη.
Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα δύο και πλέον μηνών κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο της υποβάθμισης της Eλλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 2,6% και διαμορφώθηκε στις
1.073,84 μονάδες.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη πτώση του από τις 4 Φεβρουαρίου.
Οι μετοχές των τραπεζών BNP Paribas, Banco Santander, BBVA, HSBC, Societe Generale και UBS σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,4% και 6,1%. Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας οδήγησαν σε πτώση το ευρώ, ενώ αντιθέτως αξιόλογη άνοδο σημείωσε η τιμή του αργού.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11840&Itemid=131