Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Οι Τούρκοι αναμένεται να εξασφαλίσουν εκατοντάδες δις δολάρια από τα πετρέλαια του Ευξείνου Πόντου

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται έναν ακήρυκτο πόλεμο από το 1973, για να μην μπορέσει να εκμεταlλευτεί τον υπόγειο πλούτο της, τη στιγμή που η Κύπρος πρώτα διχοτομήθηκε (1974) και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να αυτοδιαλυθεί (με το κατάπτυστο Σχέδιο Ανάν, που το υποστήριξαν διάφοροι γραικύλοι στην Αθήνα), για να μην μπορέσει η κυβέρνηση της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τη στιγμή που η Ελλάδα ταπεινώνεται από την Αλβανία (ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας), της οποίας μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από συναλλαγματικές εισροές ενός εκατομμυρίου Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική εξωτερική πολιτική βυθίζεται στο τέλμα της διαφθοράς, του κομματιμσού και της εξάρτησης των πολιτικών δρώντων που την ‘υπηρετούν’ και αδυνατεί να ορίσει την ΑΟΖ με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο, τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι «Δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο», τη στιγμή που η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κουρδιστάν σαν τον ‘δειλό δοσίλογο’ που δεν τολμά να διεκδικήσει τα αυτονόητα, τη στιγμή που η Ελλάδα, με ένα πλήρως απαξιωμένο πολιτικό και δικαστικό σύστημα βυθίζεται στο τέλμα της διεθνούς ανυποληψίας, παραμένοντας αιχμάλωτη του ΔΝΤ και των διεθνών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών, η γειτονική μας Τουρκία, προχωρά στην εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ του Ευξείνου Πόντου, απόπου αναμένεται να αντληθεί πετρέλαιο αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) Μεχμέτ Ουισάλ (Mehmet Uysal) δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει κάνει επενδύσεις 4 δις δολαρίων σε διάφορες περιοχές του Ευξείνου Πόντου, ενώ οι επενδύσεις αυτές το προσεχές διάστημα αναμένεται να φθάσουν στο ποσό των 60 δις δολαρίων.
Ο πρόεδρος της ΤΡΑΟ, απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή, ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές του Ευξείνου Πόντου συνεχίζονται και κατά την άποψή του εκεί υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αναμένεται να πιστοποιηθούν με γεωτρήσεις.
Ο Μεχμέτ Ουισάλ είπε ότι κάθε έξι μήνες κάνουν μια γεώτρηση στον Εύξεινο Πόντο και ότι “τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα της γεώτρησης Leiv Eiriksson θα γίνουν γνωστά τον ερχόμενο Ιούλιο. Αν το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων είναι αρνητικό, θα πούμε ότι αξιολογήσαμε λάθος τα δεδομένα, δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πούμε ότι προχωράμε στην περεταίρω εκμετάλλευση”.
Ο Ουισάλ ανέφερε ότι η πλατφόρμα γεωτρήσεων Leiv Eiriksson, που είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αυτή τη στιγμή κάνει βαθειές γεωτρήσεις ανοικτά της Σινώπης, στη συνέχεια θα κάνει γεωτρήσεις ανοικτά της Ποντοηράκλειας (Zonguldak) και πιο μετά ανοικτά της Τραπεζούντας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνουν γεωτρήσεις επί τρία χρόνια σε διάφορα σημεία της ΑΟΖ της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο.
Ο πρόεδρος της ΤΡΑΟ δήλωσε ότι σε περίπτωση που βρεθούν τα κοιτάσματα που υπολογίζεται, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με αυτά τις ενεργειακές της ανάγκες για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Συγκεκριμένα είπε: “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, στον Εύξεινο Πόντο υπάρχουν 10 διεσεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.
Κάναμε διάφορες έρευνες από τη δεκαετία του ’70. Όλες οι επενδύσεις που κάναμε από τότε μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 4 δις. Οι έρευνες τελείωσαν και αρχίσαμε τις γεωτρήσεις. Η κάθε γεώτρηση κοστίζει 250 εκατομμύρια. Αν υπολογίσετε δέκα γεωτρήσεις, θα χριαστούν 2,5 δις δολάρια. Το ποσό αυτό είναι ένα μικρό μέρος της συνολικής επένδυσης. Τα κύρια έξοδα αρχίζουν όταν ξεκινά η εξώρυξη. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν για να επενδυθούν 50-60 δις δολάρια. Όταν αρχίσει όμως η παραγωγή, αυτά τα λεφτά θα βγουν σε δυο χρόνια”.


Το δυναμικό της Μεσογείου
Ο Ουισάλ δήλωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν και φέτος οι δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, τις οποίες προσπαθούν να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.
Όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες, θα γίνουν κι εκεί κοινές έρευνες (farm out) όπως αυτές του Ευξείνου Πόντου, καθώς και κοινές αξιολογήσεις-εκμεταλλεύσεις.
Στο ερώτημα “Η δυναμική που υπάρχει στον Εύξεινο Πόντο υπάρχει και στη Μεσόγειο;”, ο Ουισάλ είπε: “Μάλιστα και μάλιστα ίσως είναι λίγο μεγαλύτερη.” Ο Ουισάλ σημείωσε μάλιστα ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου”.


Ουισάλ: ‘Ετοιμαζόμαστε για έρευνες στο Βόρειο Ιράκ
Ο Ουισάλ είπε επίσης ότι βρίσκονται σε μόνιμη αναζήτηση συνεταίρων στο Ιράκ και ότι “συνεχίζονται οι συνομιλίες μας για από κοινού εκμετάλλευση με μια εταιρεία που πήρε την άδεια εκμετάλλευσης μια τεράστιας περιοχής. Στη φάση αυτή δεν θέλω να δώσω το όνομα της εταιρείας αυτής”.
Επίσης ο Ουισάλ είπε ότι η ΤΡΑΟ αναμένεται να υποβάλλει πρόταση από κοινού με την ιταλική εταιρεία Edison για την εκμετάλλευση της πετρελαϊκής περιοχής Akkas, ενώ η ΤΡΑΟ προετοιμάζεται να συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ανάθεση εκμετάλλευσης νέων πετρελαίκών περιοχών που αναμένεται να δώσει προσεχώς η νέα κυβέρνηση του Ιράκ.
Πηγή: ΖΑΜΑΝ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_7754.html 

.

1 comment

Θανάσης. 28 April 2010 at 00:37

Λίγο περισσότερο από τις δικές μας επενδύσεις δηλαδή. Ούτε σε αυτόν τον τομέα προχωρήσαμε. Βλέπετε οι δικοί μας πολιτικοί ζουν για να χαντακώνουν την πατρίδα τους και να την σέρνουν από εκλογές σε ( ΔΝΤ ) η αλλιώς DNT όπως είναι τα λατινικά αρχικά στα Greeklish πραγματικό DNT στην κοινωνία μας. Καλά κάνετε και τα βγάζετε. Όμως εμείς συνεχίζουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.