Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.
Στις 3.1.2017 ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκ μέρους της χώρας του αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Μακεδονία». Ο Σέρβος επίσημος ανέφερε τα εξής:
«Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο- ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη «Μακεδονία» προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (εννοεί τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι, για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».
Θυμίζω ότι η αναγνώριση του σκοπιανού κράτους με το όνομα «Μακεδονία» έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, σε μία εποχή κατά την οποία διετηρούντο πολλά από τα ιδεολογήματα της κομμουνιστικής δικτατορίας του Τίτο. Ο Μιλόσεβιτς, επηρεασμένος και αυτός από την κομμουνιστική ιδεολογία, αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα που άφησε ως κληρονομιά ο Τίτο.
Αντιθέτως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, η οποία καταπιέσθηκε από τον Τίτο, είχε πάντα πιο ξεκάθαρη θέση. Το 1958 αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος, να αναγνωρίσει ξεχωριστή «Μακεδονική» Εκκλησία στα Σκόπια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού ο Σέρβος Πατριάρχης Παύλος δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή είναι η ελληνική».
Η άποψη του Ντάτσιτς εναρμονίζεται περισσότερο προς τη θέση των Σέρβων Ορθοδόξων Επισκόπων, αλλά δεν απορρέει απλώς και μόνο από τη διάθεση αλληλεγγύης μεταξύ λαών με Ορθόδοξες ρίζες. Πρωτίστως απηχεί το εθνικό συμφέρον της σύγχρονης Σερβίας, το οποίο απειλείται από την εξάπλωση του αλβανικού εθνικισμού. Το Κοσσυφοπέδιο-Κόσσοβο θεωρείται από τους Σέρβους ως η κοιτίδα της εθνικής και θρησκευτικής τους ιστορίας και ενοχλούνται όταν άλλοι λαοί το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάς μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία και την Ρουμανία είναι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, όπως άλλωστε κάνει και η Ρωσία. Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σταθερή στη μη αναγνώριση για δύο λόγους: Πρώτον για να δοθεί ένα μήνυμα αποθαρρύνσεως της «Μεγάλης Αλβανίας» και δεύτερον για να μην νομιμοποιηθεί μία απόσχιση εδάφους με τη βία, που θυμίζει την περίπτωση της Κατεχομένης Κύπρου.
Η δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αποδεικνύει ότι αυξάνονται οι πιέσεις και τα προβλήματα για τους Σκοπιανούς. Η Ελλάς και η Βουλγαρία τούς κατηγορούν ότι προβαίνουν σε ιστορικές παραχαράξεις. Τώρα προστίθεται και η σερβική αμφισβήτηση του «μακεδονισμού». Οι απομονωμένοι Σκοπιανοί μάς έχουν ανάγκη και όχι εμείς εκείνους. Μένουμε, λοιπόν, σταθεροί στην υπεράσπιση του ονόματος της αληθινής Μακεδονίας!
Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 7 – Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017
6 comments
και τι θελετε τωρα να μας πεισετε οτι η ορθοδοξια κλπ κλπ μας συνδει; Ας τελειωνει το παραμυθι περι των ομοδοξων αδελφων μας κλπ. ΑΠΛΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
@remali
Βάλε κάνα spellcheck πρώτα και μετά έλα να μοιραστείς την πολύτιμη άποψή σου…και σένα σου φταίνε πάντα οι άλλοι υποθέτω, έτσι;
διότι αποδεικνύει ότι αυξάνονται οι πιέσεις και τα προβλήματα για τους Σκοπιανούς.
————————————————————————————————————————————————
μολις τους αναγνωρισε και η Μαλτα
@ remali
H είδηση προέρχεται από το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, άρα δεν είναι εξακριβωμένη. Εκτός κι αν εσύ έχεις άλλη πηγή.
Η Μάλτα, ως κράτος-μέλος τής ΕΕ, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετική ονομασία απ΄αυτήν που χρησιμοποιούν οι Βρυξέλλες, ήτοι FYROM, όπως και ο ΟΗΕ.
Εκτός των ανωτέρω, ουδεμία σημασία έχει, αρκεί η Ελλάδα να μην τούς αναγνωρίσει ποτέ με το όνομα αυτό. Και την Αν. Γερμανία, μετά το 1945, όλος ο κόσμος, τού ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένου, πράγμα που δεν ισχύει για τα Σκόπια, την αναγνώριζε ως χωριστή κρατική οντόητα, εκτός από την Δ. Γερμανία. Όταν το Σοβιετικό Μπλοκ κατέρρευσε, επήλθε η επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς πολλές-πολλές διατυπώσεις, αφού Η Δ. Γερμανία (BRD), ουδέποτε είχε αναγνωρίσει την Ανατολική (DDR), ως κάτι άλλο, εκτός από τμήμα της υπό κατοχήν.
>ΑΠΛΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ με απλό τρόπο
απλώς = επιρ. ποσοτικό => μόνο, μονάχα
Τι εννοείς με το “απλά”;
Το σχόλιό μου βγήκε περικεκομμένο και δεν υπάρχει τρόπος διόρθωσης (edit). Παρακαλώ να διαγραφεί και να αντικατασταθεί με το σωστό (αν βγει σωστά κι αυτό):
_______________________________________________________________________
“ΑΠΛΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ” (17 January 2017 at 21:13 )
Ποιοι είναι προδότες και γιατί;
απλά = επιρ. τροπικό => με απλό τρόπο
απλώς = επιρ. ποσοτικό => μόνο, μονάχα
Τι εννοείς με το “απλά”;