Παίρνει τη σκυτάλη από το ΕΔΑΔ
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 8:48 πμ
Λευκωσία: Νέα «βόμβα» στο περιουσιακό αναμένεται να εκραγεί. Αυτή τη φορά από το Στρασβούργο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα πεδίο το οποίο φαίνεται ότι θα κλείσει οριστικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην περιουσία. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ) τη σκυτάλη θα πάρει το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, προτείνει προς την εξ υπουργών Επιτροπή, που θα συνέλθει στις 2 Ιουνίου, να υιοθετήσει απόφαση με την οποία να τερματίζει την εξέταση ουσιαστικά οποιασδήποτε υπόθεσης που αφορά περιουσίες στην Κύπρο.
Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η πρόταση της Γραμματείας αφορά τόσο τη διακρατική προσφυγή ( τις πτυχές που άπτονται περιουσίες εκτοπισθέντων), αλλά και τις ατομικές προσφυγές.
Η Γραμματεία επικαλείται την απόφαση του ΕΔΑΔ για να διαμορφώσει την επιχειρηματολογία της. Σημειώνει ότι υπό το φως της απόφασης του ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Δημόπουλου, παραπέμπονται εφεξής όλες οι υποθέσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, όπου και θα πρέπει να εξετάζονται. Δηλαδή, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα μπορούν να εξετάζονται εφεξής αποφάσεις Δικαστηρίου που θα αφορούν εφαρμογή και αποκατάσταση περιουσίας. Να μη συζητείται σε πολιτικό επίπεδο η μη συμμόρφωση της Τουρκίας.
Η Γραμματεία φαίνεται να υποστηρίζει ότι υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων η εξέταση της υπόθεσης Λοϊζίδου θα μπορούσε να κλείσει. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της Ευγενίας Μιχαηλίδου Developments Ltd και Μιχαήλ Τύμβιου.
Όσον αφορά τις υποθέσεις των Ξενίδη-Αρέστη και Δημάδη, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι κλειστές μετά την καταβολή από μέρους της Τουρκίας των αποζημιώσεων που καθόρισε το Δικαστήριο, που αφορούν την απώλεια χρήσης. Σε καμία περίπτωση το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση του δικαιώματος στην περιουσία.
Παρά το γεγονός ότι σε αυτό το στάδιο, πρόκειται για πρόταση και όχι απόφαση, ωστόσο, είναι σαφές πως οι πιθανότητες αποτροπής είναι περιορισμένες. Όπως λειτουργεί σε πολιτικό επίπεδο το Συμβούλιο της Ευρώπης, δυνατότητες ανατροπής εισήγησης της Γραμματείας είναι απομακρυσμένες.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ. Ωστόσο, δημιουργούνται εύλογα απορίες και ερωτηματικά για το χρόνο που εκδηλώνεται.
Είναι προφανές πως οι μεθοδεύσεις αυτές είναι καθαρά πολιτικές και στρέφονται κατά της Λευκωσίας, η οποία άρχισε να αισθάνεται την πίεση. Όπως συναφώς επισημαίνεται, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις, που θα επαναρχίσουν στις 26 Μαΐου, θα ασχοληθούν πρώτα με το θέμα του περιουσιακού.
520 αιτήσεις στην «επιτροπή»
Οι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα έχουν φθάσει τις 520, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
Η «επιτροπή αποζημιώσεων» έχει ολοκληρώσει 108 υποθέσεις που τέθηκαν ενώπιόν της. Συγκεκριμένα, 104 υποθέσεις διευθετήθηκαν βάσει αμοιβαίας συμφωνίας και 4 διευθετήθηκαν μέσω «δικαστηρίου».
Σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι έλαβαν αποζημίωση συνολικά 43 εκατ. στερλίνες. Οκτώ υποθέσεις επιλύθηκαν με τη μέθοδο «αποκατάστασης» και δύο άλλες με ανταλλαγή.
Του Κώστα Βενιζέλου από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
.