Monday 21 October 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

«Έτσι θα ζήσει γαλήνια κι ωραία / σαν υπουργός της κυβερνήσεως»

Οι αξιωματούχοι της εξουσίας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα κατά κανόνα επικαλούνται (και τα «επιρρίπτουν» σ)την τρόικα. Το έπραξε εσχάτως και ο πρωθυπουργός. Όταν  ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης του ζήτησε να υλοποιήσει τη δική του περσυνή εξαγγελία για το ακατάσχετο του επιχειρηματικού λογαριασμού, απήντησε ότι θα υποβάλει το θέμα στην «τρόικα προς έγκριση» (sic!).

Ο Παιδείας (πρώην Εθνικής) κ. Γαβρόγλου ξελογιάσθηκε και ξελόγιασε γονείς και μαθητές. Στην αρχή δήλωσε ότι καταργεί τις Πανελλήνιες (χαρά οι αδιάβαστοι). Αργότερα, εκεί που τις καταργούσε, τις διπλασίασε, μια τον Ιανουάριο και δεύτερη τον Ιούνιο. Στη συνέχεια πανικόβλητος από την κατακραυγή γονέων και μαθητών χαρακτήρισε «προαιρετικές» αυτές του Ιανουαρίου!

Αυθεντική δήλωσή του (Real Fm 31/5/17): «Εγώ θα έλεγα να πάρουν μέρος στις εξετάσεις του Ιανουαρίου όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν»!

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Παιδείας ούτε παρητήθη, ούτε τον παραίτησαν! («Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει»! με την αρνητική εκδοχή του… μεγαλείου).

Αν ζούσε ο Σουρής, θα επαναλάμβανε εκείνους τους αμίμητους στίχους:

«Η φύση ξελογιάστηκε,

της έστριψαν οι βίδες,

βγήκανε έξω στη στεριά

οι γόπες κι οι μαρίδες.

Βάζουν  φτερά κι υψώνονται

ως τ’ άστρα κι οι γαϊδάροι,

γεννούν αυγά κι οι πετεινοί

και κελαηδούν κι οι γλάροι…».

Εννοείται ότι ο ΥπΠ δεν μπορεί να μετακυλήσει την ευθύνη στην τρόικα ή στο κουαρτέτο. Εδώ δεν εμπλέκονται αυτοί.

Σοφός δάσκαλος που πονά όσο λίγοι τον μαθητή, ο Σαράντος Καργάκος, εντόπιζε πρόσφατα (Δημοκρατία 3/9/17) την ευρύτατη διάδοση της νόσου Αλτσχάιμερ «εν πολλοίς στην κατάργηση τής παραδοσιακής ορθογραφίας». Τα παιδιά στην Κίνα, μας πληροφορεί, μαθαίνουν 1700 ιδεογράμματα και με αυτά βρίσκονται σε συνεχή άθληση. Συγκλονιστικό το «διά ταύτα» του:  «Είναι ζήτημα αν ένας απόφοιτος Λυκείου γνωρίζει κατά μέσο όρο πάνω από 20 χρονολογίες και 10 ημερομηνίες», μας αφήνει άναυδους! «Ο εωρακώς μεμαρτύρηκε και αληθινή εστίν αυτού η μαρτυρία» (Ιω. 19, 35).

Στο όλο αλαλούμ των ημερών ταιριάζει απόλυτα το «Στη γέννηση ενός γιου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ:

«Άμα γεννιέται ένα παιδί,

όλη φαμίλια του εύχεται έξυπνο να γίνει.

Εγώ που, με την εξυπνάδα μου,

ρήμαξα την ζωή μου,

ελπίζω ο γιος μου

αγράμματος να μείνει και φτωχός στο πνεύμα.

Έτσι, θα ζήσει γαλήνια κι ωραία

σαν Υπουργός της Κυβερνήσεως»

(Ποιήματα, Μετφρ. Μ. Πλωρίτης σ. 70).

Στην επιφυλλίδα του «Ελληνισμός με συνείδηση Σιγκαπούρης» (Καθημερινή 27/8/17) ο Χρήστος Γιανναράς απομυθοποιεί το ιδεολόγημα της «χρηστικής παιδείας» ως αυτοκτονικής λογικής της ελλαδικής παρακμής. Για να καταλήξει στην αναπάντητη ερώτηση – κόλαφο: «Ρωτήθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός αν συμφωνεί με τα “πρακτοριλίκια” της “απροκατάλυπτης” ιστοριογραφίας που απεργάζεται μεθοδικά έναν Ελληνισμό με συνείδηση Σιγκαπούρης;». Σωστά δεν ρωτήθηκε, αλλά ενδιαφέρθηκε;

Και ένα «θρίλερ» με το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη / Σκεντέρμπεη στη Πλατεία των Τιράνων. Φανατισμένοι αλβανοί μουσουλμάνοι, που  πανηγύριζαν δική τους γιορτή προ ημερών, κουκούλωσαν τον ανδριάντα του ήρωα και τον εξαφάνισαν οπτικά, για να εκδικηθούν την επιστροφή του στην Ορθοδοξία και την αντίστασή του στους Οθωμανούς. Δεν τόλμησαν να το κομματιάσουν προς το παρόν.

Ο Καστριώτης, θρύλος για τους ευρωπαϊκούς λαούς του Μεσαίωνα, αντιστάθηκε ηρωικά κατά των τούρκων στα εδάφη της σημερινής Αλβανίας. Αήττητος  στην αντίστασή του, αναχαίτιζε για 25 χρόνια 2 σουλτάνους, τον Μουράτ Β’ και τον Μωάμεθ Β’ μετέπειτα Πορθητή. Ανδρώθηκε ως όμηρος στη αυλή του Μουράτ Β’ όπου υποχρεώθηκε να γίνει μουσουλμάνος. Τα αδέλφια του πέθαναν δηλητηριασμένα από τον σουλτάνο και ένας τους μόνασε στη μονή Χελανδαρίου του Αγίου Όρους.

Μυθιστορική βιογραφία τού ήρωα συνέγραψε ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι, περισσότερο γνωστός ως πρωθυπουργός της Αγγλίας και λιγότερο ως συγγραφέας.

Η λεηλάτηση ή αμαύρωση αγαλμάτων είναι εσχάτως της μόδας. Τα αγάλματα προκαλούν τους απαίδευτους, ενώ αναδεικνύονται έγκυροι συνομιλητές των σοβαρών.

Γράφει σχετικά ο Μιγκέλ Ντε Ουναμούνο στην  «Επανάσταση των μαζών», (μετφρ. Ε. Νιάνου): «Αυτούς τους τελευταίους μήνες φέρνοντας τη μοναξιά μου στους δρόμους του Παρισιού, διαπίστωσα ότι στ’ αλήθεια δεν γνώριζα κανέναν στην μεγάλη Πόλη. Κανένα εκτός από τ’ αγάλματα. Και μη έχοντας κανέναν να μιλήσω συζητούσα μ’  αυτά»!

Να ολοκληρώσουμε τις επισημάνσεις μας με τις σοφές συμβουλές του γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτη:

–          Όταν θυμώνετε, μην απαντάτε!

–          Όταν είστε στεναχωρημένοι, μην αποφασίζετε!

–          Όταν είστε χαρούμενοι, μην υπόσχεσθε.

Υ.Γ. Ι. Τραγάκη πάθημα – μάθημα:

Αγνόησε το άτεγκτον ρήμα Κωνσταντίνου Καραμανλή:

«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και άλλα που λέγονται και δεν γίνονται»!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.