15-06-2010 21:05:20
Τα ύψους 1 τρισ. δολαρίων ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών μετάλλων στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές για τη φτωχή και ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, ωστόσο η εκμετάλλευση τέτοιων κοιτασμάτων θα μπορούσε να είναι μία κολοσσιαία πρόκληση, αναφέρει σε άρθρο του Dow Jones Newswires.
Χθες, οι New York Times ανέφεραν ότι αναλυτές του Πενταγώνου κατέγραψαν φυσικούς πόρους σιδήρου, χαλκού, κοβάλτιου, χρυσού και λιθίου στη χώρα, που θα μπορούσαν να την μετατρέψουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς εξαγωγείς ορυκτών στον κόσμο.
Εσωτερικό σημείωμα ανέφερε ότι η χώρα έχει την προοπτική να γίνει η «Σαουδική Αραβία του λιθίου», σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Αυτό θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας», φέρεται να δήλωσε ο Jalil Jumriany, σύμβουλος του υπουργείου φυσικών πόρων του Αφγανιστάν.
Ωστόσο, πολιτικοί και επιχειρηματικοί αναλυτές τονίζουν τα τεράστια εμπόδια που υπάρχουν για να φτάσουν τα εν λόγω ορυκτά στην αγορά.
«Είναι πραγματικά εκπληκτικό για τη χώρα, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να προβεί στην εξόρυξη των φυσικών πόρων», σημείωσε η Ayesha Khan, ειδική για το Αφγανιστάν του Chatham House, ενός think-tank εξωτερικής πολιτικής με έδρα την Αγγλία.
«Θα περιελάμβανε τη δημιουργία μεταλλευτικού κλάδου στο Αφγανιστάν και αυτό προϋποθέτει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τη χώρα, το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, τόνισε την έλλειψη υποστηρικτικών υποδομών, τη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν ή άλλων τοπικών ομάδων και την κρίσιμη κατάσταση της πολεμικής εκστρατείας με αρχηγό τις ΗΠΑ.
Το δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο έκθεση του Πενταγώνου και ανεξάρτητων γεωλόγων που ολοκληρώθηκε το 2007 αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί, έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι επιδόσεις από τον πόλεμο του Αφγανιστάν βρίσκεται υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο της Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τον περασμένο Δεκέμβριο όρισε προθεσμία τον Ιούλιο του 2011 ώστε να ξεκινήσει η απόσυρση των 30.000 στρατιωτών από τη χώρα, ωστόσο η πρόοδος ως προς την σταθεροποίηση της χώρας ήταν αργή.
Ο στρατηγός Stanley McChrystal, διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, ότι οι προσπάθειες να διασφαλιστεί η κατοχή της Kandahar, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και προπύργιο των ανταρτών Ταλιμπάν, διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η Khan του Chatham House σημείωσε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης των πόρων της χώρας δεν ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη κατοχή των ξένων. «Η αναδόμηση και ανάπτυξη είναι πολύ δύσκολη όταν συνεχίζονται οι συγκρούσεις και δυστυχώς, όπως έχετε δει κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που διαρκεί ο πόλεμος, είναι δευτερευούσης σημασίας σε σύγκριση με την πολεμική εκστρατεία».
Ωστόσο, ο Geoff Howie, αντιπρόεδρος του τομέα παραγώγων της MF Global στη Σιγκαπούρη, υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων κοιτασμάτων υπό το πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης για ορυκτά από την Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα με το Αφγανιστάν.
«Η βιώσιμη παγκόσμια ανάκαμψη θα απαιτήσει μεγαλύτερη ενοποίηση οικονομικών ροών μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Η ανακάλυψη αυτή δίνει αυτή την ευκαιρία», τόνισε.
Οι μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης και ανάπτυξης πόρων ενδεχομένως θα εκδήλωναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αναφερόμενα κοιτάσματα στην περίπτωση που η εκστρατεία των ΗΠΑ καταφέρει να μειώσει το γεωπολιτικό κίνδυνο, συμπλήρωσε.
Στην πραγματικότητα, η ανάλυση του Πενταγώνου υποδηλώνει ότι το Αφγανιστάν αποτελεί την πιο «ευλογημένη» γεωλογικά χώρα στον κόσμο.
Έκθεση της Citigroup που είδε τον Απρίλιο το φως της δημοσιότητας εκτιμά ότι μόνο τέσσερις χώρες – η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Αυστραλία και ο Καναδάς – διαθέτουν κοιτάσματα ορυκτών της τάξης των 1 δισ. δολαρίων.
Οι φυσικοί πόροι της Νότιας Αφρικής ανέρχονται στα 2,5 τρισ. δολάρια και βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, εξαιτίας του γεγονότος ότι διαθέτει το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων μετάλλων της ομάδας της πλατίνας, τα πιο ακριβά ευρέως διαπραγματεύσιμα ορυκτά.
Από τις χώρες του top 10, μόνο η Χιλή και η Ουκρανία, με εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 661 και 516 δισ. δολαρίων αντιστοίχως, διαθέτουν συγκρίσιμο γεωγραφικό μέγεθος με το Αφγανιστάν.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12674&Itemid=52
.