17/06/2010 | Με τον Κώστα Μαυρίδη
Μόνο στην Κύπρο, αριστεροδέξιοι «οπαδοί της ειρήνης» μπαινοβγαίνουν στη μοναδική πρεσβεία που έχει Αξιωματούχο Δικοινοτικών Προγραμμάτων για χρηματοδοτήσεις. Παλιά μέσω της αμερικάνικης USAID, είτε μέσω της UNOPS και τώρα μέσω της UNDP, όσο κι αν αλλάζουν μανδύες, οι επιδιώξεις παραμένουν ίδιες. Ένα τέτοιο κατασκεύασμα είναι το Πρόγραμμα «Cyprus 2015» που ξεκίνησε το 2009 και θα λήξει το 2015.
Σκοπός του «Προγράμματος», σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, είναι η «γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινής γνώμης και της ειρηνευτικής διαδικασίας». Με άλλα λόγια, η κοινή γνώμη στις ελεύθερες περιοχές (όχι στα κατεχόμενα) πρέπει να αποδεχθεί τις «ιδέες Ντάουνερ» για λύση στο Κυπριακό. Λόγω χώρου περιορίζομαι σε ένα μόνο στοιχείο. Μόλις χθες ο Ντάουνερ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «οι Ε/κ δεν είναι τόσο σαφείς για τη λύση όσο οι Τ/κ». Γνωρίζει, όμως, τη σαφέστατη άποψη των Ε/κ για τη λύση, αφού ο ίδιος είναι ο επικεφαλής όλων αυτών των χρηματοδοτήσεων, όσο και της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε έρευνα του «Cyprus 2015» για την κοινή γνώμη στις ελεύθερες περιοχές, στο ερώτημα κατά πόσον οι Ε/κ θα αποδέχονταν συμφωνία λύσης με εγγυητή της νέας κατάστασης την Τουρκία, το 98% -ουσιαστικά 100% όπως παραδέχονται- δεν θα αποδέχονταν τέτοια συμφωνία. Πιο σαφής θέση για το περιεχόμενο της λύσης, από το 100%, δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλά ο Ντάουνερ δεν διέκρινε «σαφήνεια ανάμεσα στους Ε/κ», που θα διέκρινε αν αποδεχόμασταν τις απόψεις του!
Με δεδομένο ότι η ηγεσία μας δεν αντιδρά στη συμπαιγνία του διδύμου Ντάουνερ-Πάσκο με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο Ασφαλείας Baki Ilkin, όπως κατ΄ επανάληψιν αποκαλύψαμε τεκμηριωμένα, με βάση τα δικά τους αυθεντικά έγγραφα, φτάσαμε στο σημείο ο Ντάουνερ να επιδιώκει σήμερα ρόλο «γεφυροποιού». Αυτό σημαίνει πως για τα κεφάλαια στο Κυπριακό που δεν συμφωνήθηκαν (δηλαδή για την ουσία του Κυπριακού), οι ιδέες Ντάουνερ θα αποτελούν προτάσεις του ΟΗΕ, όπως ζήσαμε στο σχέδιον Ανάν. Κι ενώ γίνονται αυτά, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας σιωπά και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θυμώνει για τον τρόπο (!) που αντιδρούμε στις βρομιές του Ντάουνερ.
Είναι φανερό ότι η θεώρηση των πραγμάτων μέσω τέτοιου «Προγράμματος» είναι εκ των προτέρων στρατευμένη στις επιδιώξεις του χρηματοδότη. Οι υπεύθυνοι μπορεί να πληρώνονται για τη δουλειά τους, αλλά, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, οι σκοποί του «Προγράμματος» είναι εκείνοι που ήσαν ΠΑΝΤΑ, όπως τους καθόριζε ο χρηματοδότης. Φυσικά, για την UNDP, τον Ντάουνερ, τον Πάσκο και τους χρηματοδοτούμενους του Προγράμματος 2015, δεν φαίνεται να έχει σημασία τι θα συμβεί μετά τη λύση. Αλλά για όσους ζήσαμε την προσφυγιά και τους συνοικισμούς, για όσους θάβουμε ακόμη τα λείψανα με τα ίχνη των δολοφόνων στα κόκαλα τους, ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.
Οι υπεύθυνοι παρουσιάζουν έρευνές τους συχνά με σεβασμό σε «όλες τις σχολές σκέψεις εντός της κάθε κοινότητας», όπως δηλώνουν. Αναμένω, λοιπόν, ότι θα καλέσουν έναν Κερυνειώτη όπως εμένα, να παρουσιάσω τις απόψεις μου. Έτσι, άλλωστε, θα έχουν την ευκαιρία να με συντρίψουν σε φιλικό τους περιβάλλον και αναμένω την πρόσκληση.
Επειδή κάποιος εύλογα δυνατόν να σκεφτεί ότι τα «δικοινοτικά προγράμματα» επικεντρώνονται και στις δύο κοινότητες, επαναφέρουμε τη δήλωση του Αξιωματούχου της Αμερ. Πρεσβείας T. Miller πριν από ακριβώς 2 χρόνια, η οποία διαλύει κάθε ψευδαίσθηση: «Αν δεν ήταν και τα δικοινοτικά προγράμματα, το αποτέλεσμα θα ήταν 90% υπέρ του ΟΧΙ». Για την επίδραση στα κατεχόμενα, δεν είπε τίποτα.
.