Wednesday 2 October 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Κύρα Αδάμ

Και την υφαλοκρηπίδα βάφει γκρίζα η Αγκυρα!

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πτοήθηκε από τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας για τις «ερευνητικές βόλτες» του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο στα διεθνή ύδατα και ξαναέστειλε χθες το πλοίο στην ίδια περιοχή, με συνοδευτική, μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το «Τσεσμέ» έκανε και χθες βόλτα στα διεθνή ύδατα του βορείου Αιγαίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει θέμα συνολικής διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας Με αυτήν την ανακοίνωση η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων της και επομένως το υπόλοιπο τμήμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου -και όχι μόνον τα τμήματα με τις παρακείμενες ελληνικές και τουρκικές ακτές- είναι προς «ρύθμιση» και «οριοθέτηση». Προς τούτο, άλλωστε, η Αγκυρα «ξεθάβει» το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 (αναβαθμίζοντάς το σε Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) για να ισχυριστεί ότι πέραν των χωρικών υδάτων και οι δύο χώρες δεν μπορούν να προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες.


Πρόκειται για ακόμα μια απόπειρα της Αγκυρας -σε χαλεπούς καιρούς οικονομικά για την Ελλάδα- να υποστηρίξει (και πάλι εμπράκτως) ότι θέλει να προχωρήσει σε «συνολική» διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, περιορίζοντας την ελληνική δικαιοδοσία μόνον στα 6 ν.μ., θέτοντας δηλαδή σε πλήρη αμφισβήτηση και τμήματα της υφαλοκρηπίδας ακόμα και ανάμεσα σε ελληνικά νησιά (π.χ. μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης στο Β. Αιγαίο) και όχι μόνον ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές ακτές στο Αιγαίο (π.χ. ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις τουρκικές ακτές).


Το νομοσχέδιο


Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει, η αφορμή της νέας τουρκικής πρόκλησης δεν είναι άλλη από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει μέσα στον μήνα νομοσχέδιο για ίδρυση Ενιαίου Φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθούν έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου, νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.


Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει εν τοις πράγμασι τη θέση της και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αφορούν τώρα τις «προσπάθειες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».


Η Τουρκία με τον εμπράγματο ισχυρισμό της, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική υφαλοκρηπίδα της περιορίζεται στα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων, επαναφέρει από την πίσω πόρτα την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ο καθορισμός της κυριαρχίας των οποίων θα καθορίσει και το εύρος της υφαλοκρηπίδας στα σημεία εκείνα.


Προς τούτο η Τουρκία «έβγαλε από τη ναφθαλίνη» και το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 1976 ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το οποίο οι δυο πλευρές θα απόσχουν από σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών υδάτων τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εκτοτε η Τουρκία επιμένει ότι οι δυο χώρες δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο μέχρι να επιλύσουν το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.


Η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα χθες, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβεκούρα, να επιμένει ότι ακόμα και αν η Τουρκία δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες όφειλε εν τούτοις να έχει ενημερώσει την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος «προκειμένου να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση». Επανέλαβε ακόμα ότι η Τουρκία «σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Η επιλογή της κλιμάκωσης και της όξυνσης είναι μια εύκολη επιλογή».


Η ανακοίνωση


Αντιθέτως, η Τουρκία με τη σχετική ανακοίνωσή της δείχνει να μην προβληματίζεται από πιθανή κλιμάκωση.


Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:


«Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές μας, το πλοίο TCG Cesme προέβη σε ορισμένες εργασίες υδρογραφικών μετρήσεων στο βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται τακτικά και από την πλευρά της Ελλάδας, στη θάλασσα του Αιγαίου.


» Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας τομέας θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Για τον λόγο αυτό, οι περιοχές επέκεινα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο υπόκεινται στο καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία και η Ελλάδα με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 υποσχέθηκαν να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδεικνύει σεβασμό με την πλήρη έννοια στη Συμφωνία αυτή.


» Για τον λόγο αυτό, οι ειδήσεις του ελληνικού Τύπου, ότι το πλοίο TCG Cesme πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες, είναι αβάσιμες. Τις πληροφορίες αυτές και τις απόψεις μας τις διαβιβάσαμε λίαν προσφάτως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών». *

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=179059


.

3 comments

imago 2 July 2010 at 17:03

“Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πτοήθηκε από τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας[…]”

Αυτή η είδηση μόνο σε κάποιον ο οποίος ζεί στο…φεγγάρι προκαλεί έκπληξη.
Εμείς οι υπόλοιποι εξακολουθούμε να υπομένουμε την πεισματική εμμονή της ρεπουσοπαρέας, ότι όλες οι προστριβές μεταξύ των δύο χωρών οφείλονται στην άγνοιά μας “για τον άλλον”…

Reply
nectos 3 July 2010 at 09:17

Δυστυχώς η παθητικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επέτρεψε την Τουρκία να βγάλει το
πλοίο δήθεν για πετρελαικές έρευνες ουσιαστικά για το γκριζάρισμα της Υφαλοκρηπίδας.
Η γεωπολιτική έχει γίνει πολύ επιλεκτική και η ενδείξεις δείχνουν οτι η Ελλάδα δεν
ανήκει στον όμιλο των εκλεκτών.
Για να αντιστραφεί το κλίμα και να έχει η πατρίδα μας οφέλη από το δρόμο της ενέργειας
και του εμπορίου πρέπει να έχει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με ψυχή και διορατικότητα
ώστε η πατρίδα μας να είναι ένα χρήσιμο πολυεργαλείο στα σχέδια της Δύσης.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
imago 3 July 2010 at 13:25

“Για να αντιστραφεί το κλίμα και να έχει η πατρίδα μας οφέλη από το δρόμο της ενέργειας
και του εμπορίου πρέπει να έχει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με ψυχή και διορατικότητα”

Προπαντώς όμως θέλει να έχει έναν λαό με αντίληψη των (εθνικών) του συμφερόντων ώστε να είναι αποφασισμένος να τα υπερασπιστεί με το σπαθί του και όχι με δικηγόρους στα διεθνή δικαστήρια.
Ενέργεια και εμπόριο αποτελούνε εθνικό συμφέρον, μόνο όταν υπάρχει μια εθνική οικονομία, δηλαδή εθνικό εισόδημα, η οποία στηρίζεται στην αντίστοιχη μορφή παραγωγής και εκμετάλλευσης. Επί του παρόντος το μοναδικό εθνικό εισόδημα, αποτελείται από την εισροή δανεικών και επιδοτήσεων από την Ε.Ε., συνεπώς το μοναδικό εθνικό συμφέρον μας είναι η περαιτέρω εξασφάλιση αυτών των πόρων. Επ’ αυτού μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες τα πάνε μια χαρά και όσο εμείς ως λαός, δεν φροντίζουμε να διεκδικήσουμε μια νέα μορφή εθνικής οικονομικής δραστηριότητας, η οποία με την σειρά της να υπαγορεύει την εξυπηρέτηση ανεξάρτητων εθνικών συμφερόντων, δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να κατηγορούμε τους πολιτικούς μας για την εθνική μας πορεία και αντιμετώπιση.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.