Sunday 20 October 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Τουρκία: Στους "τυφλούς" βασιλεύει ο… μονόφθαλμος;

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010 – 09:15 
Για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του τουρκικού ΑΕΠ, υποχώρηση του πληθωρισμού και «πολιτικές εξελίξεις που είναι δύσκολο να αγνοηθούν», κάνει λόγο σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America – Merrill Lynch, τιτλοφορώντας το κομμάτι της έκθεσης που αφορά την Τουρκία «Ο Μονόφθαλμος Βασιλιάς στη Γη των Τυφλών».


Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνεται, αν και η ανάπτυξη παραμένει ευδιάκριτη, αναφέρει ο οίκος, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα επωφεληθεί εν μέσω μίας γενικότερης παγκόσμιας επιβράδυνσης από τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη της και από τις μικρότερες ανισορροπίες που έχει να αντιμετωπίσει, σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής.


Η BofA-ML χαρακτηρίζει «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο διολίσθησης της τουρκικής οικονομίας σε ύφεση τύπου double dip και τονίζει ότι «η Τουρκία παραμένει ένα από τα κορυφαία ‘growth stories’ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.


Παρά το «φανταχτερό» διψήφιο 11,7%, στο οποίο διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Τουρκία κατά το α’ τρίμηνο του 2010, σε ετησιοποιημένη βάση η ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο ήταν μόλις 0,4% (προσαρμοσμένα στοιχεία). Η πορεία της ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2009 με ρυθμό 29% σε ετησιοποιημένη βάση, έκτοτε δείχνει να μένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.


Η BofA-ML αναθεωρεί ανοδικά σε 5,5% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Τουρκία στο σύνολο του 2010, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη με ρυθμό 4% το 2011.


Ωστόσο, ο οίκος τονίζει ότι η επιβράδυνση δεν πρέπει να συγχέεται με τον κίνδυνο για double dip. «Αν και η ύφεση αποδείχθηκε βαθιά και δαπανηρή για την Τουρκία, εκ των υστέρων, η πορεία της χωρίς τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ταχεία ανάκαμψη έχουν δημιουργήσει εμπιστοσύνη απέναντι στα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της», αναφέρει η έκθεση. «Τόσο οι επενδυτές όσο και ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσουν από καλύτερη θέση μελλοντικές αντιξοότητες», προσθέτει.


Μια σημαντική ανησυχία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Τουρκίας το 2011 είναι η επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει η BofA-ML, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας.


Οι οικονομολόγοι του οίκου έχουν αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στο 1,3% για το 2010 και στο 2,2% για το 2011 και εκτιμούν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο το ρυθμό ανάπτυξης του 2011, κάτι που όπως επισημαίνει η έκθεση αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για τις εξαγωγές από αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες. Μια υποθετική επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη όμως, π.χ. κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, θα επηρεάσει πολύ λιγότερο το τουρκικό ΑΕΠ, κατά περίπου 0,03%, σε σύγκριση με τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.


Αν και τον Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε έναν νέο κύκλο σημαντικών ανοδικών αναθεωρήσεων των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό (η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας για το σύνολο του τρέχοντος έτους έκανε τότε λόγο για πληθωρισμό 8,4%) και παρά τις υψηλότερες εγχώριες τιμές των τροφίμων και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, η εικόνα το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει, αναφέρει η Bank of America – Merrill Lynch.


Ο οίκος αναθεωρεί καθοδικά τις προβλέψεις του και αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα διαμορφωθεί σε 7,4% για το 2010 και σε 6,7% για το 2011.


Τονίζει παράλληλα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν βρίσκεται πλέον υπό πίεση για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενώ ξεχωρίζει δυο «σημαντικά μηνύματα» από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής:


– Η Τράπεζα αναφέρει πλέον ευθέως ότι η πτώση των τιμών των τροφίμων και των βασικών προϊόντων ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό (η επόμενη έκθεση αναμένεται στις 29 Ιουλίου)
– Η Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει η κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.


Η Bank of America – Merrill Lynch ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.


Οι «αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι είναι δύσκολο να αγνοηθούν», σημειώνει, «και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αρχίζουν πάλι να κυριαρχούν στην ατζέντα».


Αν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συνεχίζει να εξαρτάται από την δικαστική απόφαση σχετικά με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι επενδυτές σύντομα θα αρχίσουν να διερωτώνται αν η Τουρκία οδεύει προς μια κυβέρνηση συνασπισμού.


Σε προηγούμενη έκθεσή του, στις 23 Ιουνίου 2010, ο οίκος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι εκλογές στην Τουρκία το 2011 θα είναι οι πρώτες, μετά το 2002, στις οποίες υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες για ανάδειξη κυβέρνηση συνεργασίας. «Ένας επιτυχημένος κυβερνητικός συνασπισμός θα αποδείκνυε ότι ο πολιτικός μετασχηματισμός της χώρας έχει ολοκληρωθεί. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οι κυβερνητικές συμμαχίες στην Τουρκία έχουν κόστος», έλεγε η BofA-ML.


«Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, οι τουρκικές μετοχές υποαπέδωσαν σημαντικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, από το 1990 έως το 2002» αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι «αν το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου προχωρήσει κανονικά, χωρίς κάποια δικαστικής προέλευσης διαφοροποίηση και, αν τελικά αποτύχει με ποσοστό μικρότερο του 35%, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι εκτιμήσεις θα αρχίσουν ξεκάθαρα να τιμολογούν το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού».
 
http://www.capital.gr/news.asp?id=1006875

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.