Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.
Με ανάμικτα συναισθήματα τιμούμε σήμερα τη συμπλήρωση 197 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Από τη μία πλευρά οι προκλήσεις των Σκοπιανών και των Αλβανών, η παράνομη κράτηση στην Αδριανούπολη δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ο νέος Οθωμανισμός-επεκτατισμός του Ερντογάν μάς καθιστούν ανήσυχους για την ειρήνη στην περιοχή μας.
Επίσης μάς προβληματίζει η δημογραφική μας παρακμή, όπως καταδεικνύει και η μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου, η οποία ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών. Έχουμε έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνω των 65 ετών.
Και γενικότερα μάς στενοχωρεί η προσπάθεια των κυβερνώντων να επιβάλουν ένα διχαστικό κλίμα. Μας ενοχλεί η αμφισβήτηση του εθνικού και χριστιανικού περιεχομένου που πρέπει να έχει η Παιδεία.
Από την άλλη πλευρά λαμβάνουμε ορισμένα μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, τα οποία μάς επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι η μαγιά -που θα έλεγε και ο Μακρυγιάννης– επιβιώνει παρά τα θεριά που προσπαθούν να μάς δαγκώσουν.
Παρατηρούμε με χαρά μία σειρά δημοσκοπήσεων, στις οποίες η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουμε αντίθετοι σε μία υποχωρητική πολιτική στα εθνικά θέματα. Το όνομα της Μακεδονίας δεν το παραχωρούμε σε ένα πολυεθνικό συνονθύλευμα.
Και διαβάζουμε με ευχαρίστηση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, έκρινε ως αντισυνταγματικό το περιεχόμενο των «μοντέρνων» και πολυθρησκειακών Θρησκευτικών, τα οποία εισήγαγε στα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιστορία μας και το ισχύον Σύνταγμα επιβάλλουν σεβασμό στην εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα.
Ενώπιον των δυσκολιών αντλούμε δύναμη και θάρρος από τους αγωνιστές της εθνικής ελευθερίας. Ακολουθούμε τη συμβουλή του Κωστή Παλαμά και προσπαθούμε να ξαναμεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του ’21. Διαβάζουμε τον Διονύσιο Σολωμό και συνειδητοποιούμε ότι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν (1823) είναι ταυτοχρόνως και Ύμνος εις την Ορθοδοξίαν.
Ξαναπιάνουμε στα χέρια μας την Προκήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη της 24.2.1821 και βροντοφωνάζουμε: «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»! Μελετούμε τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και τον βλέπουμε να λέει στον Άγγλο Χάμιλτον ότι οι Έλληνες του 1821 δεν συνθηκολογούν. Θεωρούν αρχηγό τους τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος «συνθήκη δεν έκαμε».
Επισκεπτόμαστε τα πεδία των μαχών μαζί με τα κείμενα του Μακρυγιάννη, ο οποίος φωνάζει στους στρατιώτες του ότι «γι’ αυτά πολεμήσαμε» δείχνοντας τα αρχαία αγάλματα. Θαυμάζουμε τη συνείδηση εθνικής συνέχειας που είχαν μέσα τους αυτοί οι άνθρωποι. Η Ελληνική Διάρκεια ενέπνευσε τους αγωνιστές. Συνέχιζαν την πνευματική παράδοση των Αρχαίων Ελλήνων και του Βυζαντίου/Ρωμανίας..
Προσκυνούμε ευλαβικά μπροστά στο Κιόσκι της Νάουσας όπου μαρτύρησαν οι 1400 Νεομάρτυρες το 1822. Για να τιμήσουμε τη θυσία τους οφείλουμε να υπερασπισθούμε το όνομα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σάββατο 24 – Κυριακή 25 Μαρτίου 2018