Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ «E» 13/7
Δεν υπήρχε Ελληνας φίλαθλος την Κυριακή το βράδυ που να μην πανηγύρισε την ανάδειξη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ισπανίας σε πρωταθλήτρια κόσμου. Οχι γιατί αντιπαθούσε την Ολλανδία, αλλά γιατί η επιθυμία νίκης της Ισπανίας αντανακλούσε συναισθήματα πολύ πέρα των ποδοσφαιρικών.
Για τους Ελληνες, όπως και για τους υπόλοιπους μεσογειακούς λαούς της Ευρώπης, η Ισπανία είχε ήδη κατακτήσει το Μουντιάλ στις καρδιές μας από τη στιγμή που ως «συλλογικός εκδικητής» εκ μέρους των «Γουρουνιών», όπως μας αποκαλούν περιφρονητικά οι Αγγλοσάξωνες κάνοντας ένα δήθεν λογοπαίγνιο με τα αρχικά των λέξεων Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία στα αγγλικά (PIGS) είχε αποκλείσει το… Γερμανικό Ράιχ!
Η επισφράγιση της ισπανικής επιτυχίας και στον τελικό εις βάρος των Ολλανδών απλώς επέτεινε το αίσθημα χαράς και εκδίκησης των λαών του? «Κλαμπ Μεντιτερανέ», όπως επίσης μας αποκαλούν.
Ασύγκριτα μεγαλύτεροι φυσικά ο ενθουσιασμός, οι πανηγυρισμοί και η υπερηφάνεια στην Ισπανία για την επιτυχία της εθνικής τους ομάδας. Ενωμένοι στο ποδόσφαιρο οι Ισπανοί. Μόνο στο ποδόσφαιρο όμως.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έμαθαν ότι η Ισπανία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο. Ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που δεν ζουν στην Ισπανία και έμαθαν ότι το Σάββατο το πρωί ένα πρωτοφανές πλήθος 1.100.000 ατόμων κατά την αστυνομία και 1.500.000 κατά τους οργανωτές κατέκλυσε τη Βαρκελώνη διαδηλώνοντας με πάθος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας!
Η διαδήλωση είχε συγκληθεί με πολύ μετριοπαθέστερους στόχους. Ολα τα καταλανικά κόμματα (πλην της ισπανοκεντρικής Δεξιάς) ήθελαν να διαμαρτυρηθούν εναντίον απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που περιόριζε το καθεστώς αυτονομίας που έχει ήδη εκχωρηθεί στην Καταλονία.
Την Παρασκευή όμως -παραμονή της διαδήλωσης- το Συνταγματικό Δικαστήριο δημοσιοποίησε μετά από τετραετή (!) κυοφορία την απόφασή του, η οποία ήταν χειρότερη από όσο αναμενόταν και άναψε πολιτική πυρκαγιά. Κατάργησε νομικά το «καταλανικό έθνος» και τα καταλανικά «εθνικά σύμβολα» που αναγνώριζε ήδη ο Καταστατικός Χάρτης αυτονομίας της Καταλονίας!
«Προβοκάτσια», «επίθεση εναντίον της αυτοκυβέρνησης της Καταλονίας», «προσβολή κατά του λαού της Καταλονίας» ήταν οι ηπιότερες εκφράσεις με τις οποίες οι Καταλανοί πολιτικοί ηγέτες επέκριναν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο επικρατούν οι δεξιοί (6-4).
Το Σάββατο έγινε πολιτικός σεισμός που πιθανότατα θα έχει σοβαρότατες μακροχρόνιες συνέπειες για την ενότητα του ισπανικού κράτους. Επτά εκατομμύρια είναι οι Καταλανοί, το ενάμισι εκατομμύριο από αυτούς κατέβηκε στη διαδήλωση! Βούλιαξε η Βαρκελώνη από το πλήθος.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι αυτό το κολοσσιαίο πλήθος άλλαξε εκ βάθρων τον πολιτικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου.
Αντί για απαίτηση επαναφοράς του Καταστατικού της αυτονομίας, οι Καταλανοί κατέβηκαν κρατώντας εκατοντάδες χιλιάδες σημαίες της ανεξάρτητης Καταλονίας και απαίτησαν μυριόστομα την ανεξαρτησία της Καταλονίας σαρώνοντας τις πολιτικές ηγεσίες των καταλανικών κομμάτων με τις μετριοπαθείς απαιτήσεις τους!
Ξαφνικά από τις λαϊκές μάζες των Καταλανών, από τα κάτω, το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τέθηκε επί τάπητος, με τρόπο που κανένα κόμμα δεν μπορεί να αγνοήσει πλέον.
Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν «προδότη» τον σοσιαλιστή πρόεδρο της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας, Χοσέ Μοντίλια, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση, αλλά σύντομα υποχρεώθηκε να την εγκαταλείψει καθώς απειλήθηκε ο ξυλοδαρμός του.
«Είμαστε έθνος, εμείς αποφασίζουμε» διεκήρυσσαν οι διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντας «φασιστικό» το Συνταγματικό Δικαστήριο.
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η μπάλα εναντίον των διαδηλωτών
Προειδοποιούσε την Κυριακή από τις στήλες της «Ελ Παΐς» ο Καταλανός αρθρογράφος Ζοσέπ Ραμονέδα: «Ελπίζω, έχοντας κατά νου τη χθεσινή μαζική διαδήλωση, ότι δεν θα χάσουν τον χρόνο τους υπολογίζοντάς τους πολίτες που θα βγουν να πανηγυρίσουν το μουντιάλ, αν το πάρει απόψε η Ισπανία. Πρέπει να αισθάνονται πολύ ανασφαλείς στο θέμα της υπεράσπισης του ισπανικού έθνους, αν πρέπει να μετατρέψουν το ποδόσφαιρο σε σημαία για την εθνική ανασυγκρότηση. Πραγματικά θα βρίσκονται ήδη στη χρήση του τελευταίου μέσου τους», έγραφε. «Μερικές φορές υπάρχουν διαδηλώσεις που αλλάζουν την πορεία των πραγμάτων και αυτή θα είναι μία από αυτές» δήλωσε ο σύμβουλος επί της Οικονομίας της καταλανικής κυβέρνησης.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=20416948
.