Στρατηγικές συμμαχίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιδιώκει ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» της Ρωσίας.
“Η” 13/7
Της Ελενας Μπέλλη
Μόνον «ανήκουμε εις τη Δύση» δεν αναφώνησε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι απέκτησε 20 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τα τεκταινόμενα στην Τεχεράνη και κατήγγειλε ότι «το Ιράν πλησιάζει πιο κοντά στην κατ’ αρχήν δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων».
Ηταν μία από τις ελάχιστες φορές που η Μόσχα, άλλοτε σύμμαχος της Τεχεράνης και μάλιστα κατασκευάστρια του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, «πρόδωσε» την ιρανική ηγεσία, διατυπώνοντας ανησυχίες ανάλογες με αυτές της Δύσης σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η ανακοίνωση, την περασμένη Κυριακή, από τον επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ότι το Ιράν παρήγαγε 20 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Σχεδόν ένα μήνα μετά την επιβολή του νέου πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Σαλεχί επιβεβαίωσε μάλιστα ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2011, το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει με δικά του καύσιμα τον πυρηνικό του αντιδραστήρα».
Ετοιμότητα
Και παρότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, διαμήνυσε την ετοιμότητα της Τεχεράνης να προσέλθει σε διαβουλεύσεις στη Βιέννη για την ανταλλαγή καυσίμων -στο πλαίσιο της πρότασης Τουρκίας – Βραζιλίας, το Κρεμλίνο δεν αναίρεσε την άποψή του για τη δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Δεν ήταν η μόνη «επίθεση φιλίας» προς τη Δύση.
Στην ίδια βαρυσήμαντη ομιλία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (ανά διετία, στους Ρώσους πρέσβεις), ο Μεντβέντεφ ζήτησε τη διαμόρφωση συμμαχιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις ΗΠΑ. «Χρειαζόμαστε ειδικές συμμαχίες για εκσυγχρονισμό, αρχικά με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ε.Ε. γενικότερα αλλά και με τις ΗΠΑ». Το άνοιγμα του Κρεμλίνου ακολουθεί την κοινή απόφαση Ουάσινγκτον – Μόσχας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όπως απέδειξε και η ταχεία διευθέτηση του θρίλερ με τους Ρώσους κατασκόπους στις ΗΠΑ.
Ρωσο-γερμανικό φλερτ για το Southstream
Διερευνητικές συνομιλίες για τη συμμετοχή της γερμανικής RWE στην κοινοπραξία του αγωγού Southstream είχαν στελέχη της ρωσικής Gazprom, καθώς ως φαίνεται η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειες «εμπλοκής» του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco. «Η συζήτηση ήταν προκαταρκτική, τίποτα συγκεκριμένο. Ενδιαφέρονται να μετέχουν στο project», δήλωσε στέλεχος της Gazprom.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handesblatt, ήταν οι Ρώσοι που προσέγγισαν τη γερμανική εταιρεία, η οποία ωστόσο φέρεται να μελετά πράγματι τη συμμετοχή της στο Southstream. Στην περίπτωση που οι συνομιλίες ολοκληρωθούν θετικά, η γερμανική RWE θα αναδειχθεί στην πρώτη μέτοχο του Nabucco που θα έχει ενταχθεί και στον ανταγωνιστικό αγωγό Southstream.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=44485150
.