Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης γνωστοποίησε ότι έχει στείλει 450 υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη τα τελευταία 6 χρόνια, χωρίς καμία να έχει τελεσιδικήσει
Βαρύτατες αιχμές κατά της δικαιοσύνης για την καθυστέρηση που υπάρχει στην εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς αλλά και υπόνοιες για φαινόμενα δικαστικής διαφθοράς και επίορκους δικαστές άφησε χθες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής ενημερώνοντας την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ετήσια έκθεση του 2009.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρακιντζής έκανε γνωστό ότι την τελευταία 6ετία έχει στείλει 450 υποθέσεις διαφθοράς στη δικαιοσύνη, πολλές από τις οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και πάντως καμία δεν έχει τελεσιδικήσει.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αναγκάστηκε να κάνει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση. Υπάρχουν, όπως είπε, ακόμη καταγγελίες σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται στο γραφείο του μόνο εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που ασκεί δίωξη του στείλει το κατηγορητήριο.
«Συνήθως», υποστήριξε, «ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δεν μου το στέλνει». «Δεν μπορώ να επέμβω παραπέρα. Η δικαιοσύνη έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις. Οι δικαστές δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.
Ο ίδιος, που υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχουν αποφάσεις τις οποίες δεν μπορεί να εξηγήσει παρόλη την πείρα του», ενώ σχετικά με την έκδοση απαλλακτικών βουλευμάτων επωνύμων -θέμα που έθεσε ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ)- απάντησε με μία ερώτηση:
«Εχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών; Μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν». Το δριμύ «κατηγορώ» του κατά των δικαστών συνεχίστηκε, λέγοντας ότι στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη υπάρχει ειδική αναφορά ότι ο επίορκος δικαστής είναι στον έβδομο κύκλο της κολάσεως, «εκεί βασανίζεται».
Οι ΜΚΟ
Σχετικά με το θέμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία διαφθοράς, παρατήρησε ωστόσο ότι οι περισσότερες είναι μονοπρόσωπες και ότι στοχεύουν απλά να παίρνουν κονδύλια, ενώ αμφισβήτησε την εγκυρότητα του καταλόγου με τα ονόματα των ΜΚΟ. Επιπλέον, έκανε λόγο για πρόβλημα διαχείρισης των κληροδοτημάτων, συμπληρώνοντας ότι δεν θα είχαμε οικονομικό πρόβλημα αν τα αξιοποιούσαμε.
Σημειώνεται ότι εδώ και 10 μήνες δεν έχει ανανεωθεί η θητεία του κ. Ρακιντζή και όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από τον Πρ. Παυλόπουλο (ΝΔ) απάντησε ότι συνεχίζει το έργο του και περιμένει είτε την ανανέωση είτε την αντικατάστασή του.
Λευτέρης Γαλανός
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=20660948
1 comment
Η επανδρωση της Δικαιοσυνης γινεται απο το υπαρχον κοινωνικο δυναμικο της Χωρας και επομενως δεν αναμενεται να ειναι καλυτερο απο το υπαρχον πολιτικο,δημοσιο,ιδιωτικο δυναμικο. Εαν σ’αυτο προστεθει η περιλαλητη ανεξαρτησια της Δικαιοσυνης που καθιστα τον Δικαστη οιονει μικρο Θεο, αντιλαμβανεται κανεις οτι το δυνητικο ευρος αυθαιρεσιας και διαφθορας της Δικαιοσυνης, υπερακοντιζει κατα πολυ την διαφθορα των πολιτικων και του Δημοσιου που οδηγησαν την Ελλαδα στην χρεοκοπια και στην ατιμωτικη σημερινη θεση.
Οι διαπιστωσεις αυτες μολονοτι πασιδηλες σε ολους δεν ομολογουνται για κατανοητους λογους απο τα ΜΜΕ και συναφη μεσα που εχουν θεσει στο απυροβλητο την Δικαιοσυνη οχι τοσο για οσα επραξαν οσο κυριως για οσα δεν επραξαν εγκαταλειποντας τον ανημπορο πολιτη στο ελεος οργανωμενων μειοψηφιων.
Ο κ. Ρακιτζης ομως σωζει το κυρος της Δικαιοσυνης.