Λόγω τεχνητής κρίσης έχουμε καταλήξει να θεωρούμε ότι κινδυνεύει και η ασφάλεια στο Αιγαίο. Έχουμε καταντήσει να αμφισβητούμε και την αξιοπιστία μας λόγω οικονομίας. Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για να σκεφτούμε μη γραμμικά. Το Αιγαίο δεν είναι το αδύναμο σημείο της Ελλάδας αλλά το πιο ανθεκτικό με τα βουνά της. Αν ήταν μια πεδιάδα, ο έλεγχός του θα ήταν πολύ πιο δύσκολος με την έννοια της άμυνας. Το Αιγαίο έχει μεγάλες διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί μια ιδιομορφία που μας προστατεύει από ομαλές και ισχυρές επιθέσεις. Το πρόβλημα δεν είναι το Αιγαίο αλλά η στρατηγική διαχείρισή του. Και αυτό δεν είναι οικονομικό αλλά λειτουργικό λόγω δομής δίχως υποδομή.
Αν εξετάσουμε το πρόβλημα γραμμικά έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει οικονομική λύση. Αν όμως μελετήσουμε το Αιγαίο τοποστρατηγικά και αντιληφθούμε τη δικτυακή του φύση τότε μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πατρίδα μας είναι αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στον ήλιο και τη θάλασσα. Κατά συνέπεια, η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου είναι πλέον φυσιολογική. Παλαιότερα αυτή η λύση δεν θα ήταν μόνο ριζοσπαστική αλλά ουτοπική. Ενώ τώρα η τεχνολογία επιτρέπει αυτό το επίτευγμα ακόμα και με ηλιακό.
Πρόσφατα το Zephyr που ζυγίζει μόνο 50 kg με μήκος 22,5 m παρέμεινε σε πτήση για 14 ημέρες. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά ότι έχει την ικανότητα να φορτίζει τις μπαταρίες λιθίου για να μπορεί να πετά και τη νύχτα. Αυτό το παράδειγμα δείχνει μια κατεύθυνση της έρευνας που έχει άμεση εφαρμογή στο χώρο του Αιγαίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι θέμα επιλογών και πρωτοβουλιών, η επίλυση του αρχικού προβλήματος.
Δεν πρέπει βέβαια να σταθούμε μόνο σε αυτό το παράδειγμα αλλά κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξή του. Δεν είναι πλέον μια ουτοπία η ενέργεια του ήλιου σε αυτό το νέο πεδίο δράσης. Η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου προσφέρει πολλές δυνατότητες και όχι μόνο σε στατικό επίπεδο. Η χρήση είναι θέμα βούλησης.
3 comments
Πρόκειται για πάρα πολύ σωστή,πρακτική πρόταση που μπορεί να σωσεί τους κατοίκους των νησιών
του Αιγαίου από κόπο και χρήμα.Ο λαμερός ήλιος παρέχεται δωρεάν και μπορεί να εντοπιστεί σε κάθε γωνιά του ελληνικού χώρου.Επομένως είναι φθηνή η διοχέτευση της ενέργειας του για
ηλεκτρισμό.
Το μόνο λεπτό σημείο είναι οτι πρέπει να υπάρχει τέλεια οργανωμένο οικονομικό πλάνο για να
πάρουμε την επιχορήγηση από την Ευρώπη.Επιπλέον,οι άνθρωποι που θα διαχειριστούν την μετατροπή
της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό πρέπει να είναι αδιάφθοροι ώστε να μην επιβαρύνουν την
επιτροπή με περιττές δαπάνες και υπερτιμολογήσεις.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης
Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο συγγραφέας του άρθρου, ούτε γνωρίζω τι είναι το Zephyr (?).
Δημήτρης Μαυρίδης
Για να ενημερωθείτε για το Zephyr μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα http://www.qinetiq.com/home/products/zephyr.html
Έτσι νομίζω ότι θα καταλάβετε τι εννοεί ο συγγραφέας. Πάντως δεν εννοεί την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για ηλεκτρισμό και οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα του αφορά στον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής του Αιγαίου μέσω των UAVs που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια φθάνοντας σε 24ωρη επιτήρηση χωρίς κόστος και αδιάκοπα.