Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μακεδονία Σκοπιανό

Μακεδονία: δημοψήφισμα, Πολιτική, Ιστορία και Γεωγραφία.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Ανακεφαλαίωση για να μη μας πιάνουν κορόϊδα από την Κυριακή το βράδυ:

 
1. Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είναι δεσμευτικό. Είναι συμβουλευτικό.
 
2. Το οργάνωσε ο Ζάεφ για να πείσει τον (Κομμιτατζή – VMRO) Πρόεδρο Ιβάνωφ να υπογράψει την Συμφωνία.
 
3. Το δημοψήφισμα θα το κερδίσει σίγουρα ο Ζάεφ. Με ένα καλό ποσοστό, σίγουρα πάνω από 60%, ίσως και 65% ή και παραπάνω.
 
4. Οι Αλβανοί το στηρίζουν σε ποσοστό άνω του 90%. Οι Σλάβοι 50%-50%.
 
5. Το κλειδί του αποτελέσματος δεν θα είναι το ποσοστό του ΝΑΙ, αλλά το ποσοστό συμμετοχής. Θα κυμανθεί λίγο πάνω από 50%. Αν πέσει κάτω (χλωμό), θα τα βρει σκούρα ο Ζάεφ. Λογικά θα το περάσει και θα είναι εντάξει.
 
6. Οι Κομμιτατζήδες του VMRO επειδή είναι η χειρότερη πάστα πολιτικών στην Ευρώπη, εκτός από επιθετικοί εθνικιστές εις βάρος μας και κοινοί λωποδύτες εθνικής συνείδησης, είναι και κανονικοί απατεώνες. Έτσι, πολλοί υπουργοί τους είναι υπόδικοι για σκάνδαλα. Λέγεται ότι υπήρξε συμφωνία στην αρχή του 2018 να στηρίξουν την συμφωνία για «καλή μεταχείριση». Πράγματι, επίσημα στηρίζουν την «ψήφο κατά συνείδηση». Ανεπίσημα την αποχή. Έτσι, διασπώνται. Και τα δύο ευνοούν το ΝΑΙ. Ο συνδυασμός τους το ευνοεί ακόμη περισσότερο (αν πάνε όλοι στην αποχή, θα μειωθεί η συμμετοχή). Είναι λοιπόν όλα τα παραπάνω, και πολιτικοί απατεώνες. Οι παππούδες τους έσφαζαν τους δικούς μας πριν 100 χρόνια στη Μακεδονία. Οι πατεράδες τους το ίδιο επί Κατοχής ως προστατευόμενοι του Χίτλερ.
 
7, Παρόλ΄αυτά, ο Ιβάνωφ μπορεί να μην μασήσει και να μην υπογράψει ακόμα και σε πολύ θετικό αποτέλεσμα με καλή συμμετοχή. Πάρα πολύ χλωμό το βρίσκω, αλλά λέμε τώρα. Ο Ζάεφ είναι προετοιμασμένος. Θα τον εξωθήσει σε παραίτηση, θα κάνει εκλογές, θα βγάλει νέο δικό του Πρόεδρο (και ο ίδιος ανανέωση εντολής) και όλοι ευχαριστημένοι.
 
8. Όπως και να έχει το πράγμα, εμάς δεν μας πολυενδιαφέρει. Μην σας πω ότι θα προτιμούσαμε 99% συμμετοχή και 99% ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Εμάς μας ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς. Μας ενδιαφέρει να απορριφθεί από την Ελλάδα. Πρόκειται για μία αισχρή Συμφωνία ολικής παράδοσης. Δεν είναι Συμφωνία για το όνομα. Είναι συμφωνία που μόνο μετά από στρατιωτική ήττα μπορεί να συρθεί να υπογράψει κανείς. Το κρίμα θα το πάρουν οι 152-154 βουλευτές που θα το υπογράψουν στην Βουλή, αλλά και όσοι δεν έκαναν όχι το παν, αλλά το ελάχιστο για να αποτρέψουν την Συμφωνία σε όποιο στάδιο ήθελαν. Είτε από την αρχή, είτε στην μέση, είτε στο τέλος, είτε πριν την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, είτε -έστω- από τότε μέχρι σήμερα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο ΠτΔ.
 
9. Το Μακεδονικό ζήτημα δεν ξεκίνησε το 1991 (ανεξαρτησία), ούτε το 1943 (Τίτο), ούτε τη δεκαετία του 1920 και 1930 (Κουμμουνιστική Διεθνής), ούτε το 1912-13 (Βαλκανικοί πόλεμοι και απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό *), ούτε το 1904-08 (Μακεδονικός Αγώνας), ούτε το 1903 (Ήλιντεν), ούτε το 1878 (Συνθήκη Αγίου Στεφάνου και συνεπακόλουθες επιδρομές Βουλγάρων στην Μακεδονία για αλλοίωση συνειδήσεων), ούτε το 1872 (Βουλγαρική Εξαρχία), ούτε το 1864 (τοποθέτηση του Ιγνάτιεφ ως πρέσβη της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη – άλλη φορά θα σας γράψω γι’ αυτόν).
 
[(*) Θυμήθηκα με την ευκαιρία εκείνο το κουρελούργημα της Ρεπούση που τρύπωσε για έναν χρόνο στα σχολεία μας και μιλούσε για ελληνικές «κατακτήσεις» στην Μακεδονία!]
 
Διότι απλούστατα το Μακεδονικό ζήτημα δεν το ξεκίνησε άνθρωπος. Το ξεκίνησε η Γεωγραφία! Επειδή λοιπόν η Γεωγραφία, όπως και η Ιστορία, δεν «τελείωσε» το 1989 (όπως έλεγε ο Φουκουγιάμα), έτσι δεν τελειώνει ούτε το 2019. Απλά θα περάσει μία καμπή και θα περάσει σε άλλη φάση. Ο ελληνισμός δεν θα δεχτεί τον ακρωτηριασμό του. Διότι περί αυτού πρόκειται. Δεν θα αποδεχτεί ποτέ να δώσει το δικό του όνομα «Μακεδόνας» σε Σλάβους, δεν θα αποδεχτεί ποτέ να δώσει το δικό του όνομα γλώσσας «μακεδονική» σε Σλάβους, δεν θα δεχθεί ποτέ να δώσει τα αρχικά ΜΚ και MKD, δηλαδή σκέτο «Μακεδονία» σε Σλάβους. Όταν λέμε ποτέ, εννοούμε ποτέ.
 
10. Για να σταματήσουν τα ψέματα και τα ποσοστά περί Μακεδονίας (και η γνωστή καραμέλα για την Συνθήκη του Βουκουρεστίου), η Μακεδονία είναι αυτή που βλέπουμε στη φωτογραφία – από την Deutsche Welle. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς είτε κατακτήσεις της Μακεδονίας (μέχρι το Πακιστάν), είτε διοικητικές διαιρέσεις αυτοκρατοριών, είτε ουδέτερα ονόματα χωρίς να παραπέμπουν ποτέ και από κανέναν σε συγκρότηση έθνους, γλώσσας ή ιστορίας, παρά μόνο σε ένα τμήμα του συλλογικού υποκειμένου που ονομάζεται ελληνισμός.
 

6 comments

admin 29 September 2018 at 09:19 Reply
admin 1 October 2018 at 11:37

Πρώτες σκέψεις μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ας δούμε τα πράγματα από την πλευρά τους: πήραν ελληνική υπογραφή σε εθνότητα, γλώσσα και συντομογραφία κράτους με σκέτο «Μακεδονία». Πήραν πλήρη υπόσχεση από την Ελλάδα να τους παραχωρήσει δωρεάν τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πολιτικής, διοίκησης, εκπαίδευσης, μεταφορών, τεχνολογίας, επιστήμης κλπ. Πήραν το δικαίωμα να έχουν λόγο στα ελληνικά σχολικά βιβλία, στις εκδηλώσεις ελληνικών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Τι έδωσαν; αλλαγή ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία» και ένα ασαφές άρθρο ότι η δική τους «Ιστορία, παράδοση και πολιτισμός» είναι ξεχωριστή έννοια από τον «αρχαιοελληνικό πολιτισμό».

Και αυτό το πακέτο το απέρριψαν σε ποσοστό περίπου 68% (διότι 36% συμμετοχή επί 90% = 32%). Αν συνυπολογιστεί ότι οι μισοί ψηφοφόροι ήταν Αλβανοί, τότε από τον Σλάβικο πληθυσμό, το ποσοστό απόρριψης έφτασε πάνω από 80%-85%.

Προφανώς αυτό σημαίνει ότι τα θέλουν όλα δικά τους: θέλουν το σκέτο Μακεδονία και στο όνομα του κράτους, και θέλουν και ακέραια την διατήρηση του «μακεδονισμού» τους από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι σήμερα.

Αυτά, δεν τα θέλουν μόνο οι νέοι, μόνο όσοι πήγαν στο σχολείο στα χρόνια του Γκρουέφσκι ή έστω από το 1991 και μετά. Τα θέλουν όλοι!

Αυτά που βλέπουμε κατά καιρούς να ισχυρίζονται οι οργανώσεις τους, δεν είναι περιθωριακές απόψεις, δεν είναι οι «τρελλοί του χωριού», δεν είναι οι ακραίοι. Είναι όλοι! Είναι το αμετακίνητο κεντρικό τους διήγημα.

Να το πω με άλλα λόγια; θέλουν εχθρικές σχέσεις με την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Το καταλάβατε φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές και αριστεροί «ειρηνιστές»;

Το πρόβλημά σας δεν είναι οι Έλληνες «ακραίοι», αυτοί που διοργάνωσαν περίπου 150 συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις τους τελευταίους 8 μήνες.

Το πρόβλημά σας είναι ο συγκροτημένος, μαζικός, επιθετικός, φανατικός εθνικισμός των Σκοπιανών. Αυτός που αρνούσασταν να δείτε στρουθοκαμηλίζοντας. Αυτός που ουσιαστικά επιβραβεύετε τόσα χρόνια και ειδικότερα με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Να συμπληρώσω και το εξής. Οι πολιτικάντηδες της άλλης πλευράς, αλλοίωσαν και το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αντί να ρωτήσουν ευθέως «θέλετε να αλλάξουμε το όνομά μας, προκειμένου να αποκτήσουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία μας αναγνωρίζει κι όλας ως Μακεδόνες;», ρώτησαν «θέλετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με βάση τη Συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας;». Πρώτον, συμπεριέλαβαν το όνομα που επρόκειτο να αλλάξουν και δεύτερον το ερώτημα ουσιαστικά ήταν αν θέλει ο λαός να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Ε, σ’ αυτό το ερώτημα απάντησαν αρνητικά δια της αποχής! Τόσο δεν τους νοιάζει η ένταξή τους στο δυτικό στρατόπεδο. Τόσο τους ενδιαφέρει η εθνική τους συνείδηση, έστω η κλεμμένη, η δική μας.

Δεν ισχύει λοιπόν το θέσφατο ότι «τα πάντα είναι η οικονομία», ούτε ότι «σήμερα πια, τα πάντα είναι η ένταξη στο δυτικό στρατόπεδο». Δύο μούντζες μεγαλειώδεις γι’ αυτά τα θέσφατα.

Εμείς παραμένουμε ακλόνητοι στις απόψεις μας. Δεν αναγνωρίζουμε καμία Μακεδονία και κανέναν Μακεδόνα βορείως των συνόρων μας. Μακεδόνες είμαστε εμείς, στην Μακεδονία ζούμε εμείς, μακεδονικά μιλάμε εμείς. Αυτή είναι αμυντική θέση. Θέση περιχαράκωσης.

Την επιθετική θέση την έχουν αυτοί. Το λέμε και το ξαναλέμε και δεν μας ακούνε πολλοί εντός Ελλάδος. Ας το δεχτούν τώρα από τους λωποδύτες εθνικής συνείδησης.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=258466031678106&set=a.118318369026207

Reply
NF 3 October 2018 at 12:15

Διαβαστε τι ανακοινωσε το State Department. Δεν εχουν το Θεο τους οι Αμερικανοι!

The United States welcomes the results of the Republic of Macedonia’s September 30 referendum, in which citizens expressed their support for NATO and European Union (EU) membership by accepting the Prespa Agreement between Macedonia and Greece. The United States strongly supports the Agreement’s full implementation, which will allow Macedonia to take its rightful place in NATO and the EU, contributing to regional stability, security, and prosperity.

As Macedonia’s parliament now begins deliberation on constitutional changes, we urge leaders to rise above partisan politics and seize this historic opportunity to secure a brighter future for the country as a full participant in Western institutions.

https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/09/286334.htm

Reply
admin 4 October 2018 at 02:11

Η Καθημερινή δημοσίευσε τους διαλόγους από συμβούλια αρχηγών κομμάτων στα Σκόπια. Ορισμένες δικές μου παρατηρήσεις

1. Τεκμηριώνεται απολύτως (συγγνώμη, δεν το είπα αρκετά καθαρά: τεκμηριώνεται α π ο λ ύ τ ω ς ) ότι οι 106 ή “140” ή 3000 χώρες είναι ένα ανεδαφικό παραμύθι. Το μόνο που μετράει είναι η ελληνική υπογραφή. Γι αυτήν παλεύουν. Ξεστραβωθείτε!

2. Απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στον αμερικανικό παράγοντα ως παράγοντας πίεσης. Αφήνω μια αμυδρή πιθανότητα ότι είναι κατά κάποιον τρόπο προφανές και “συμφωνημένο υπονοούμενο” ότι οι αμερικανοί πιέζουν για λύση. Όμως εάν ίσχυε αυτή η πιθανότητα, τότε δεν θα υπήρχε ανησυχία για την μη εξεύρεση λύσης, ούτε για την πιθανότητα να μην μπουν σε ΕΕ και, κυρίως, στο ΝΑΤΟ με ελληνικό “μπλοκάρισμα”. Το ότι οι ανησυχίες αυτές υφίστανται και είναι μάλιστα αρκετά έντονες, κατ’ εμέ αποδεικνύει ότι είναι επίσης ανεδαφικό παραμύθι ότι οι αμερικανοί είπαν και στις δύο πλευρές “βρείτε λύση, δεν μας πολυνοιάζει το όνομα, ό,τι συμφωνήσετε, εμείς σας θέλουμε στο ΝΑΤΟ”. Οι αρχηγοί των κομμάτων ανησυχούν και μάλιστα εκφράζουν και αντιρρήσεις εμμέσως για την ένταξη στην ΕΕ (“η Βουλγαρία και Ρουμανία έχασαν πληθυσμό” όταν μπήκαν).

3. Είναι προφανές και πασιφανές σε όλους ανεξαιρέτως ότι το παράθυρο λύσης το προσέφερε αποκλειστικά η ιδεολογική καταβολή του Αλέξη Τσίπρα: θέλει λύση επειδή δεν τον ενδιαφέρουν τα έθνη και οι ταυτότητες κλπ. Το είπε με τον ωραιότερο τρόπο ο Πρόεδρος Ιβάνωφ. Είπε: “ο Τσίπρας θέλει λύση. Δεν ορκίστηκε στην Εκκλησία. Είναι ελεύθερος να δώσει λύση”. Σε αρκετές περιπτώσεις στα αποσπάσματα λέγεται ότι αν δεν βρεθεί λύση τώρα “θα χαθούν 10 ακόμα χρόνια”, ότι “ο χρόνος ευνοεί την Ελλάδα”, ότι “είναι μεγάλη ευκαιρία”, κλπ.

4. Στις διαπραγματεύσεις έγινε πολλές φορές λόγος για την ταυτότητα. (Άλλα παραμύθια ακούσαμε πάλι εδώ για τα περί ιθαγένειας. Για ταυτότητα μιλούσαν). Είναι σαφέστατο ότι από τον Ιανουάριο του 2018 κι όλας η ελληνική κυβέρνηση είχε δεχθεί πλήρως να δώσει την ταυτότητα σε “μακεδόνες”. Σκέτο. Όσο για την γλώσσα, ενώ οι Σκοπιανοί φέρονται να συμφωνούν τον Ιανουάριο με το να παραμείνει η γλώσσα αμετάφραστη στα ελληνικά (υποθέτω: makedonski), εν τούτοις στην Συμφωνία των Πρεσπών τελικά δέχθηκε η κυβέρνησή μας την μετάφραση σε “μακεδονικά” και στα ελληνικά! (Μιλάμε για διαπραγμάτευση που τους δίνεις περισσότερα κι από όσα ζητάνε!!).

5. Ουσιαστικά το μόνο, δηλαδή το ένα και μοναδικό, πράγμα που φαίνεται ότι ζητούσε η ελληνική πλευρά ήταν ένας προσδιορισμός στο όνομα του κράτους, το οποίο θα γινόταν αποδεκτό με αλλαγή Συντάγματος στα Σκόπια. Αυτό δεν ήταν εύκολο να το δεχτούν ακριβώς επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη πλειοψηφία. Τελικά τον δέχτηκαν. Βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μην συνοδευτεί το νέο όνομα από αλλαγή Συντάγματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα παρέμενε Συνταγματικά το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και παντού αλλού το νέο όνομα. Οπότε μιλάμε ουσιαστικά για το erga omnes και την εφαρμογή και στο εσωτερικό τους. Κατά βάση δηλαδή ζήτησαν και πήραν μόνο το erga omnes και έδωσαν όλα τα άλλα.

http://www.kathimerini.gr/987692/gallery/epikairothta/politikh/apokleistiko-k-sto-fws-oi-synomilies-twn-hgetwn-ths-pgdm

Εδώ

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=259888771535832&id=100025441335832

Reply
NF 4 October 2018 at 15:13

Το ενδιαφερον με τους διαλογους ειναι οτι καθονται ολοι μαζι σε μια αιθουσα, ο Προεδρος, η Κυβερνηση, η Αντιπολιτευση, μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας, και συζητανε, ενημερωνουν αλληλους, ανταλασσουν ιδεες, να δουν τι θα κανουν με την εξωτερικη τους πολιτικη.
Ακομα και Σκοπιανοι εχουν πολυ πιο ωριμο πολιτικο συστημα απο εμας.

Reply
Πατριώτης 4 October 2018 at 16:17

Ανδρέα,
Ένα ακόμη σχόλιο πάνω στο άρθρο τής “Κ”, το οποίο εύστοχα σχολίασες.

ΥΓ: Πώς κάνω εγγραφή για παρακολούθηση απαντήσεων και νέων σχολίων στο νήμα. Παλιότερα τσέκαρες ένα τετραγωνάκι.

NF
Αυτοί προσπαθούν το καλύτερο για την χώρα των και συνεργάζονται. Δεν πάνε να την ξεπουλήσουν.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.