Εκπρόσωπος της Statoil δήλωσε πως το κονσόρτιουμ δεν σχεδιάζει να κάνει διαγωνισμό για την πώληση του αερίου, καθώς έχουν προεπιλεγεί ορισμένοι πιθανοί πελάτες με τους οποίους θα γίνουν διαπραγματεύσεις
«Πρόσω ολοταχώς» για την προώθηση του πρότζεκτ TAP, του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία στην Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, κάνει η Transadriatic Pipeline, η εταιρεία που σχεδιάζει το έργο, με μετόχους την ελβετική ενεργειακή EGL, τη νορβηγική Statoil και την γερμανική E-on.
Πρόσφατα η TAP κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για να της χορηγηθεί η άδεια δημιουργίας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για την κατασκευή αγωγού από τη Θεσσαλονίκη ως τα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Παράλληλα, ένας από τους βασικούς μετόχους του TAP, η Statoil με την ιδιότητά της ως βασικού μετόχου στο κονσόρτσιουμ των εταιρειών που αναπτύσσουν το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν ανακοίνωσε ότι ξεκινούν διμερείς συνομιλίες με πιθανούς πελάτες για την προμήθεια 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου/ετησίως που θα παράγεται στο δεύτερο στάδιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ( Σαχ Ντενίζ ΙΙ).
Στους πιθανούς πελάτες συγκαταλέγονται οι αγωγοί που σχεδιάζονται για τη μεταφορά αερίου από την κεντρική Ασία στην Ευρώπη, όπως ο TAP, o ITGI (γνωστός και ως ελληνο-ιταλικός αγωγός) και ο «Nαμπούκο».
Μεταφορά
Στην αίτησή της προς τη ΡΑΕ, η ΤΑP αναφέρεται σε αγωγό δυναμικότητας μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων/ετησίως, που στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί στα 20 δισ. κυβικά μέτρα/ετησίως. Ο αγωγός θα έχει σημείο εκκίνησης τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης (εκεί θα συνδέεται με τον κεντρικό ελληνικό αγωγό που τροφοδοτείται από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό) και μετά από διαδρομή 185 χλμ θα καταλήγει δυτικά στα ελληνοαλβανικά σύνορα κοντά στον οικισμό Διποταμιά στην Καστοριά. Απο την Αλβανία μέσω υποθαλάσσιου τμήματος στην Αδριατική θα συνδεθεί με την Ιταλία.
Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, αναμένεται να αποδώσει περί τα 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου/ετησίως από το 2016 ή ενδεχομένως από το 2014. Εκπρόσωπος της Statoil δήλωσε πως το κονσόρτιουμ δεν σχεδιάζει να κάνει διαγωνισμό για την πώληση του αερίου, καθώς έχουν προεπιλεγεί ορισμένοι πιθανοί πελάτες με τους οποίους θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι η λίστα των πελατών περιλαμβάνει τους τρεις σχεδιαζόμενους διεθνείς αγωγούς, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει. Η συμβολαιοποίηση ποσοτήτων αερίου θεωρείται ως το καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση των αγωγών μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=50783147
.