Hμερομηνία δημοσίευσης: 17-08-10
Οσοι νόμισαν ότι με την ανεξαρτησία του Κοσόβου και τη συγκυβέρνηση, μετά τον πόλεμο Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, ο αλβανικός εθνικισμός στα Βαλκάνια εξεπλήρωσε τους στόχους του μάλλον έπεσαν έξω. Στην Αλβανία μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτικής ελίτ έχει αρχίσει να γοητεύεται από την ιδέα όχι της «Μεγάλης» αλλά της «Φυσικής Αλβανίας».
Κατά τους εμπνευστές της, θα περιλαμβάνει τα εδάφη όπου ζουν Αλβανοί: το ελεύθερο Κόσοβο και τα σκλαβωμένα τμήματα σε Ελλάδα (Ηπειρος), ΠΓΔΜ (δυτικές επαρχίες), Μαυροβούνιο και νότια Σερβία (Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς). Θα μπορούσε να κάνει κανείς λόγο για μεταπολεμικές βαλκανικές γραφικότητες, αν η λεγόμενη «πλατφόρμα της Φυσικής Αλβανίας» δεν συσπείρωνε γνωστούς πνευματικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας και η επιρροή της δεν έφτανε στους παροπλισμένους UCKάδες του Κοσόβου, που πρόσφατα εκπροσωπήθηκαν σε εκδήλωση που έγινε στα Τίρανα από τον στρατιωτικό τους ηγέτη Αγκίμ Τσέκου.
Αν μέχρι τον πόλεμο του Κοσόβου βασικό χαρακτηριστικό του αλβανικού εθνικισμού ήταν η καχυποψία και το μίσος προς τους Σέρβους, τώρα τη θέση του έχει καταλάβει ο ανθελληνισμός, με αιχμή του δόρατος το τσάμικο. Επί του παρόντος αυτό δεν αποτυπώνεται στην πολιτική των Τιράνων απέναντι στην Ελλάδα, όμως οι πρωτεργάτες της κινητικότητας θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξή του στην ατζέντα της αλβανικής διπλωματίας.
Στο Κοινοβούλιο
Ηδη στο αλβανικό Κοινοβούλιο εκπροσωπούνται με δύο βουλευτές ισάριθμα κόμματα των Τσάμηδων, που οργανώνουν εκδηλώσεις σε πόλεις της Αλβανίας και στα σύνορα με την Ελλάδα, συγκεντρώνουν χρήματα, προωθούν ψηφίσματα σε διάφορα φόρα και διοργανώνουν διεθνώς καμπάνιες.
Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα, οι βουλευτές, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ όπου μετέβησαν για να ευαισθητοποιήσουν την εκεί εμιγκράτσια αλλά και το αμερικανικό κατεστημένο γύρω από το θέμα τους, έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό κ. Μπερίσα ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημά τους για την ανέγερση νεκροταφείου στα σύνορα με την Ελλάδα για τους 2.500 Τσάμηδες της Ηπείρου που, σύμφωνα με στοιχεία τους, σφαγιάστηκαν από τον ΕΔΕΣ το 1945.
Διεκδικούν αναγνώριση «γενοκτονίας των Τσάμηδων», αποζημίωση σε πρώτη φάση των απογόνων τους για τις απολεσθείσες περιουσίες και βεβαίως, στο βάθος, μολονότι δεν το ομολογούν, ένταξη των εδαφών της Ηπείρου σε μια «Φυσική Αλβανία».
Η προπαγάνδα κερδίζει έδαφος σε μια κοινωνία η οποία παραδοσιακά διακατέχεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα απέναντι στον νότιο γείτονα.
Τα ανθελληνικά αισθήματα τροφοδοτούνται κατά καιρούς από κακές συμπεριφορές απέναντι στους Αλβανούς μετανάστες αλλά και απωθητικά συνθήματα, όπως αυτά των «παλικαράδων» των ΟΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Με δεδομένο ότι το ανθελληνικό «πουλάει», δεν είναι λίγες οι φορές που τα πολιτικά κόμματα πλειοδοτούν σε κορώνες προς άγραν ψήφων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/08/2010_411620
.