ΚΡ 70– 14.12.2007
Στριμμένο κάγκελο
Μας πήραν την Αθήνα μόνο για ένα μήνα!
Γράφει ο Κρίτων Σαλπιγκτής
Γραφέας
Ολοκληρώνω όσα έγραψα, 7 μέρες πριν, για τον ματωμένο Δεκέμβρη του 1944 με την ενδιαφέρουσα άποψη για τα γεγονότα του κ. Αλέξανδρου Αργυρίου, μείζονος βιβλιοκριτικού των γραμμάτων μας. Παρών ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος στις 3-12-1944, όταν πυροβολήθηκε εν ψυχρώ η διαδήλωση του ΕΑΜ, θεωρεί πλασματική την παραδοχή του διευθυντή της Αστυνομίας Αγγελου Εβερτ (Σ.Σ. 14 χρόνια μετά) ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή «πυροβολήστε στο ψαχνό». Ως τυπική και μόνο ανάληψη της ευθύνης. Διότι κάποιος που ήθελε να ωθήσει την υπόθεση στα άκρα τον διέταξε. Και δεδομένου ότι ο Γ. Παπανδρέου αμέσως παραιτήθηκε –ίσως για να μην επωμιστεί την ευθύνη μιας εντολής που δεν έδωσε- οι υποψίες στρέφονται στον στρατηγό Σκόμπυ, ήδη εντολοδόχο της διαταγής του Τσώρτσιλ «φέρσου ως εάν να βρίσκεσαι σε κατεχόμενη πόλη». Κι ο Σκόμπυ το έκανε ως γνήσιος αποικιοκράτης. Νομίζοντας ότι πάει για περίπατο. Χωρίς να εκτιμήσει την αυτοθυσία που επέδειξαν οι ΕΛΑΣίτες όταν στη Μάχη της Αθήνας που άρχισε, κατέλαβαν τα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας κι άρχισαν να προχωρούν ακατάβλητοι προς το κέντρο. Μόνο όταν ο Αλεξάντερ έστειλε δυνάμεις από το μέτωπο της Ιταλίας στην Αθήνα αντιστράφηκε η κατάσταση.
Μα η τολμηρότερη εκτίμηση του κ. Αργυρίου είναι πως ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΚΚΕ Γιώργης Σιάντος γνώριζε ήδη ότι η επίθεση του ΕΛΑΣ δεν γινόταν για να καταληφθεί η εξουσία (λόγω της συμφωνίας Στάλιν-Τσώρτσιλ), αλλά απλώς για να κερδίσει πόντους το κόμμα του λαού! Γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ στην Αθήνα πέφτανε σφαίρες και κορμιά, η Πράβδα της Μόσχας έγραφε αορίστως ότι κάποιες μάχες γίνονται στην Αθήνα, χωρίς να αναφέρει ποιοι πολεμούσαν ποιον. Γι’ αυτό επίσης, με τον Σκόμπυ πλήρως αιφνιδιασμένο, ο Σιάντος δεν άφησε τον ΕΛΑΣ να κάνει ντου στο ήδη περικυκλωμένο Κολωνάκι και να λύσει διά μιας το ζήτημα, εξαναγκάζοντας τους Εγγλέζους να κάνουν απόβαση στην Ελλάδα, ως απροκάλυπτοι κατακτητές της πλέον. Ο ίδιος, στις 26/12, σε συνδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Τσώρτσιλ με τους Έλληνες πολιτικούς κι ενώ ο ΕΛΑΣ υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα, πρόβαλε βλακωδώς υπέρμετρες απαιτήσεις στον Τσώρτσιλ κι απήλθε… θριαμβευτής, για να ανακοινώσει στην αγωνιώσα απ’ έξω κομματική ομήγυρη: «του τα είπαμε του Τσώρτσιλ!». Του οποίου ίδρωσε το αυτί. Με κάτι τέτοια θα αποκόμισε – ως λέγεται- το συμπέρασμα ότι «η Ελλάς στερείται πολιτικών αντρών». Κι ο Σιάντος; Έσπειρε αισιοδοξία στον κόσμο του: «Μας πήραν την Αθήνα […] μόνο για ένα μήνα».
Υ.Γ. Εικόνες της τραγωδίας του Δεκέμβρη και της εποχής του απεσταλμένου του «LIFE» φωτογράφου Ντμίτρι Κέσελ διασώζονται στη μνημειώδη έκδοση « Ελλάδα του 1944», ΑΜΜΟΣ 1994. Στο περιοδικό Αντί, τ. 909, 7-12-2007, δημοσιεύεται το πλήρες άρθρο του κ. Αλεξ. Αργυρίου.
ΟΔΗΓΙΑ: ΕΑΝ ΒΓΗΚΕ ΚΑΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΩΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΠΡΩΤΗ –ΜΟΝΟ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΥ