Το δηµοψήφισµα ίσως αποτελέσει την αρχή µεγάλων αλλαγών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
Το µέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν θα κριθεί από το αποτέλεσµα του αυριανού δηµοψηφίσµατος στην Τουρκία, στο οποίο ο λαός καλείται να ψηφίσει για τις συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις του κυβερνώντος κόµµατος. Αν επικρατήσει το «ναι», ανοίγει ο δρόµος για την υποβολή νέου Συντάγµατος, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόµη και σε καθεστωτική αλλαγή. Αν επικρατήσει το «όχι», τότε αναµένεται να αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση για το κυβερνών κόµµα, ΑΚΡ.
«Η αντιπολίτευση στην ουσία δεν φοβάται για τις τροποποιήσεις που θα προκύψουν από αυτό το δηµοψήφισµα, αλλά φοβάται αυτό που θα ακολουθήσει το δηµοψήφισµα µε την υποβολή νέου Συντάγµατος, το οποίο θα σηµάνει και το τέλος του κεµαλισµού», έλεγε στα «ΝΕΑ» προσωπικότητα που βρίσκεται κοντά στο κυβερνών κόµµα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι η φράση – κλειδί είναι το «προεδρικό σύστηµα». «Αν καταφέρει να βγει δυνατό το ΑΚΡ από τις εκλογές του 2011 όπως είναι σήµερα, τότε θα υποβάλει στη Βουλή και στη συνέχεια στον λαό ένα νέο Σύνταγµα, το οποίο θα οδηγεί σε προεδρικό σύστηµα», σύµφωνα µε τον Φατίχ, ο οποίος χαρακτηρίζει το αυριανό δηµοψήφισµα «πρόβα προεδρικών εκλογών» του 2012.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δει αν µπορεί να πείσει το 50% και να ενώσει τη Δεξιά υπό το όνοµά του. Θέλει όµως και να διασφαλίσει ότι το Συνταγµατικό Δικαστήριο δεν θα εµποδίσει ένα νέο Σύνταγµα, το οποίο θα υιοθετηθεί µετά τις γενικές εκλογές στα µέσα του 2011.
Ελεγχος της Δικαιοσύνης. Με τη συνταγµατική αναθεώρηση η οποία ψηφίστηκε στις 9 Μαΐου και εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου, ορίζεται εκ νέου ο τρόπος εκλογής των µελών του Συνταγµατικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συµβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, κάτι που προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στοχεύει να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Με βάση τις µεταρρυθµίσεις που καλείται αύριο να ψηφίσει ο τουρκικός λαός, η ηγεσία των ενόπλων δυνάµεων θα δικάζεται από Ειδικό Δικαστήριο, καταργείται η στρατιωτική ιεραρχία στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, καταργείται το άρθρο του Συντάγµατος του 1982 το οποίο απαγορεύει δικαστική δίωξη εναντίον των πραξικοπηµατιών του 1980, θεσµοθετείται το δικαίωµα συλλογικής σύµβασης για τους δηµόσιους υπαλλήλους και το δικαίωµα απεργίας και λοκάουτ.
Θεσµοθετείται επίσης η συνταγµατική διάταξη για τη βία εναντίον των ανηλίκων και απαγορεύεται το φακέλωµα προσωπικών δεδοµένων. Ιδρύεται οργανισµός Συνηγόρου του Πολίτη και αναγνωρίζεται το δικαίωµα ατοµικής προσφυγής στο Συνταγµατικό Δικαστήριο.
«Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν»
«Το 90% αυτών που θα πάνε στις κάλπες δεν γνωρίζουν καν το περιεχόµενο του πακέτου για το οποίο θα ψηφίσουν», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Α&G, Αντίλ Γκιουρ, το αποτέλεσµα της έρευνας του οποίου δείχνει ότι το «ναι» και το «όχι» βρίσκονται στήθος µε στήθος.
Πάντως οι δηµοσκοπή- σεις προκαλούν σύγχυση, αφού κάποιες δείχνουν υπεροχή του «ναι» και κάποιες υπεροχή του «όχι». Γι αυτό και ο Μουράτ Γεντκίν, της «Ραντικάλ», προτιµά να ακούσει τους «πολιτικούς διαδρόµους» της Αγκυρας οι οποίοι λένε πως το «ναι» βρίσκεται µερικές µονάδες µπροστά. Ποιο όµως είναι το αποτέλεσµα που χρειάζεται το κυβερνών κόµµα, το ΑΚΡ, για να καταφέρει να πάει στις εκλογές του 2011 µε άνεση και να κερδίσει αυτοδυναµία; Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι αρκεί και το 50% συν ένα για να είναι ικανοποιηµένο το κόµµα του.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δηλώνει ότι αναµένει το ποσοστό του «ναι» να φτάσει το 60%. Μάλλον ο Μπουλέντ Αρίντς εκφράζει περισσότερο τον στόχο, σύµφωνα µε τον Μουράτ Γεντκίν, ο οποίος εκτιµά πως αν δεν βγει 60% για το «ναι» από την κάλπη τότε θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση Ερντογάν να πετύχει αυτοδυναµία στις επόµενες εκλογές του 2011. Θα είναι µια νίκη που δεν θα ικανοποιήσει τους νικητές. «Ετσι δείχνουν οι πολιτικές ισορροπίες», προσθέτει ο ίδιος. Κι αυτό επειδή αυτοί που θα ψηφίσουν «ναι» δεν προέρχονται µόνο από το κόµµα του Ταγίπ Ερντογάν ούτε και θα ψηφίσουν όλοι ΑΚΡ το 2011. Οι Κούρδοι. Το αυριανό αποτέλεσµα θα καθορίσει και η στάση που θα τηρήσουν οι Κούρδοι. Αν τελικά υπακούσουν στην έκκληση του φιλοκουρδικού κόµµατος ΒDΡ να µποϊκοτάρουν το δηµοψήφισµα, τότε δεν αποκλείεται ακόµη και να υπερισχύσει το «όχι». Και ο λόγος είναι πως αν οι Κούρδοι πήγαιναν στην κάλπη θα ψήφιζαν «ναι». Ο δήµαρχος του Ντιγιάρµπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, Οσµάν Μπάιντεµιρ, προειδοποίησε πως αν βγει 51% «ναι» στο Ντιγιάρµπακιρ τότε θα παραιτηθεί. Και ο κούρδος ηγέτης Αµπντουλάχ Οτζαλάν, σύµφωνα µε τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης, έστειλε µήνυµα από τις φυλακές του Ιµραλί να προωθηθεί η αποχή. Το ερώτηµα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι στη Νοτιοανατολική Τουρκία αν καταφέρουν να πετύχουν την αποχή. Δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι πιέσεις εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Αύριο, σύµφωνα µε το Ανώτατο Εκλογικό Συµβούλιο, τα πρώτα αποτελέσµατα µπορεί να ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ. Ούτε έξιτ πολ είναι δυνατόν να ανακοινωθούν πριν από αυτήν την ώρα.
.
2 comments
Σήμερα είναι το δημοψήφισμα, ε; Σημαδιακή μέρα. Στις 12/9/80 (πριν ακριβώς 30 χρόνια δηλαδή), ο στρατηγός Κενάν Εβρέν έστειλε τους πολιτικούς … να ξεκουραστούν.
Για εμάς, τους Έλληνες, η Τουρκία θα είναι Τουρκία, είτε με ισλαμικό, είτε με κεμαλικό καθεστώς.
Δὲν ἐπελέγη ἡ μέρα γιὰ συμβολικοὺς λόγους. Μία ἐκ τῶν ὑπή ἔγκριση συνταγματικῶν τροποποιήσεων καταργεῖ τὸ ἀκαταδίωκτο ποὺ θέσπιζε τὸ προηγούμενο σύνταγμα γιὰ τοὺς πραξικοπηματίες ποὺ τὸ ἐπέβαλαν. Μὲ τὸ νέο σύνταγμα ἡ προθεσμία γιὰ νὰ διωχθοῦν ὁρίζεται στά 30 χρόνια.Μετὰ οἱ πράξεις παραγράφονται Σολωμώντειος λύσις ἔτσι ὤστε, καὶ ὁ Ἐρντογὰν νὰ βγαίνει δημοκράτης, καὶ ὁ Ἐβρὲν νὰ βγαὶνει λάδι …