Tuesday 8 October 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Σε δίκη οι ηγέτες που χρεοκόπησαν την Ισλανδία

Οδεύουν για το Ανώτατο Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί του
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Να παραπεμφθούν σε δίκη οι δεξιοί πολιτικοί ηγέτες της Ισλανδίας που ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2008, προτείνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες στην εθνική χρεοκοπία. Η επιτροπή ζητεί « να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο » για πράξεις και παραλείψεις τους ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε (φωτογραφία) και οιπρώην υπουργοί Οικονομικών Αρνι Ματίσεν , Εξωτερικών Ινγκιμποργκ ΣόλρανΓκισλαντοτίρ και Επιχειρήσεων Μπγιόργκβιν Σιγκούρντσον .


Την τελική απόφαση θα λάβει εντός των ημερών η Βουλή. Πάντως, σύμφωνα με τα ισλανδικά ΜΜΕ είναι πιθανότατο ότι με δεδομένη την πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, οι τέσσερις θα παραπεμφθούν. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1905 που θα συγκροτηθεί σε Σώμα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ενώ οι ποινές μπορεί να κυμανθούν από επιβολή προστίμων ως και φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια.


« Ενας αθώος δεν φοβάται να εξεταστεί από ένα ανεξάρτητο δικαστήριο.Οι επίσημες πράξεις μου ως πρωθυπουργού δεν προκάλεσαν την τραπεζική κατάρρευση. Δεν ήταν στο χέρι μου ούτε στο χέρι των υπουργών να την αποτρέψουν » αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Χάαρντε.


Η επιτροπή επιβεβαίωσε το πόρισμα της λεγόμενης Εκθεσης «Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και υπογράμμιζε τη μεγάλη αμέλεια των πολιτικών ηγετών και τραπεζιτών της Ισλανδίας. Οπως σημείωνε η έκθεση, τα μέλη της κυβέρνησης Χάαρντε « δεν θέλησαν να επιβάλουν όρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ».


Ως αποτέλεσμα το κράτος, με πέμπτο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, οδηγήθηκε σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, καθώς στα τέλη του 2008 οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν υπό το βάρος τεράστιων χρεών τα οποία συσσωρεύονταν επί μία δεκαετία. Η Ισλανδία αναγκάστηκε να αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η ισλανδική κορόνα έχασε ως και το 80% της αξίας της έναντι του ευρώ.


« Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος,των πολιτικών,του κοινοβουλίου,του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε » δήλωσε σχετικά η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2010 και έκτοτε πασχίζει να οδηγήσει στην ανάκαμψη την ισλανδική οικονομία.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=315706&dt=14/09/2010

.

2 comments

mauridhs 17 September 2010 at 12:04

Στην Ισλανδία ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Στη χώρα μας πρέπει να δικάσουμε όλους όσους θεώρησαν και εφάρμοσαν ως θεμιτή πολιτική τη νομή της εξουσίας, την εξαγορά του εκλογικού σώματος, την ενθάρρυνση του παρασιτικού καταναλωτισμού, την αποφυγή λήψης αποφάσεων λόγω πολιτικού κόστους, την αλόγιστη κατασπατάληση δανεικών πόρων, την αδιαφορία για άσκηση μακρόπνοης πολιτικής, την αποδοχή και την ανοχή της διαφθοράς και την εν γένει αδράνεια απέναντι στα φαινόμενα σήψης. Με λίγα λόγια όσους μας κυβέρνησαν μετά το 1980, ήγουν το πολιτικό σύστημα το οποίο ακόμη κυβερνά τη χώρα. Πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι δυνατό ; Εδώ το εκλογικό σώμα δεν σκέπτεται καν να τιμωρήσει το υπεύθυνο και κυβερνών πολιτικό σύστημα με άρνηση της ψήφου του και ανάδειξη ενός νέου πολιτικού συστήματος.

Δημήτρης Μαυρίδης

Reply
Επισκέπτης 19 September 2010 at 10:13

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αφού οι λειτουργοί της διορίζονται από την κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία). Όχι σύστημα ολόκληρο, αλλά ούτε ένα μικρό σκάνδαλο δεν δικάζουν. Υπάρχει πλήρης ασυδοσία και το πολιτικό κατεστημένο είναι στο απυρόβλητο.

Μετά την δικτατορία, δόθηκε στους Έλληνες ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο εξελίχθη σε κομματική ολιγαρχία, με έντονο το στοιχείο της οικογενειοκρατίας. Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο λαός, αφού οι προς ψήφιση ήσαν δεδομένοι; Και γιατί να αντιδράσει, εδώ που τα λέμε, αφού τους είχε ανάγκη για να “βολεύεται”, μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ισοπολιτεία, ούτε ισονομία, ούτε αξιοκρατία;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.