Friday 11 October 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Στον εισαγγελέα ο Εβρέν 30 χρόνια μετά

Για πρώτη φορά ανοίγει ο φάκελος των εγκλημάτων της χούντας του 1980 στην Τουρκία
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010


ΑΓΚΥΡΑ  Για την Τουρκία μοιάζει γεγονός ανήκουστο. Λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση προς το δημοκρατικότερον, τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν νέα έρευνα σε βάρος των τριών βασικών υπευθύνων για το πραξικόπημα του 1980: τον 93χρονο πλέον στρατηγό Κενάν Εβρέν και τους τότε επικεφαλής του Ναυτικού Νετζάτ Τουμέρ και της Αεροπορίας Ταχσίν Σαχινκαγιά.


Σύμφωνα με χθεσινό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν πάλι τον φάκελο των ευθυνών του αρχιπραξικοπηματία και «προέδρου» για μία επταετία Εβρέν και των δύο υπαρχηγών του. Προηγήθηκαν αγωγές από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από μεμονωμένα θύματα της χούντας που έχουν κατατεθεί ήδη από την περασμένη Δευτέρα, μόλις μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη συμβολικά την ημέρα της 30ής επετείου του πραξικοπήματος του Εβρέν.


Αναλυτές εκτιμούν ότι πραγματικός «εντολέας» της νέας έρευνας είναι ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος αξιοποίησε εις το έπακρον τις μνήμες των σκληρών μέτρων καταστολής που εφαρμόστηκαν από τον στρατό μετά το πραξικόπημα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης έναντι των στρατιωτικών «πασάδων»- αίροντας, μεταξύ άλλων, την ασυλία για παλαιότερες πράξεις τους. Το «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις επικράτησε με ποσοστό 58%- δίνοντας στο ΑΚΡ, το κυβερνών κόμμα που έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, «αέρα» για άλλη μία εκλογική νίκη το 2011. Μετά το πραξικόπημα του 1980, περίπου 50 άνθρωποι εκτελέστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, εκατοντάδες πέθαναν και πολλοί «εξαφανίστηκαν» χωρίς ίχνη.


Οσο για τον Εβρέν, πρώην αρχηγό του τουρκικού παρακλαδιού του αντικομμουνιστικού δικτύου Gladio και μετέπειτα «πρόεδρο» της Τουρκίας, σήμερα περνά ως αξιοσέβαστος γέρων τις ημέρες του γράφοντας ποίηση και ζωγραφίζοντας σε ακτή της Νότιας Τουρκίας, κοντά στη Μαρμαρίδα.


Η «Μιλιέτ» γράφει πάντως ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η Δικαιοσύνη θα κινηθεί εναντίον των τριών», ενώ δεν υπήρξαν αμέσως επίσημες δηλώσεις από την Εισαγγελία της Αγκυρας ή από άλλους αξιωματούχους για το θέμα. Αρκετοί τούρκοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι ισχύει η παραγραφή για τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και ότι δεν πρόκειται να δικαστούν. Λένε μάλιστα ότι η απόφαση των εισαγγελέων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί- ενώ ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής δίωξης, είχε πει ότι θα αυτοκτονήσει.


Η συζήτηση περί δικαστικής δίωξης των «πασάδων» δεν είναι η μοναδική που απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη: ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο ισχυρισμός για χρηματισμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 25 εκατομμύρια δολάρια από το Ιράν, μέσω της ισλαμικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας ΙΗΗ.



Σήμερα ο δικτάτορας Εβρέν  ζωγραφίζει αμέριμνος
Η άρση της ασυλίας των επιζώντων πραξικοπηματιών περιλαμβανόταν στις μεταρρυθμίσεις που ενέκριναν οι Τούρκοι με ποσοστό 58% στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.


Ο πρώην δικτάτορας Κενάν Εβρέν, γνωστός με το προσωνύμιο «χασάπης», απολαμβάνει τα αγαθά της σύνταξης ζωγραφίζοντας ερασιτεχνικά σε μια έπαυλη της Μεσογείου, στη Νότια Τουρκία. Ο 93χρονος Εβρέν, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της χώρας από το 1982 ως το 1989, δήλωσε πρόσφατα πως αν διωχθεί δικαστικά θα αυτοκτονήσει.


Στις περίπου 40 αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί εναντίον των πρωταιτίων της χούντας του 1980, ζητείται όχι μόνον η δίωξη των μελών της στρατιωτικής κυβέρνησης αλλά και των νομαρχών και των ανωτάτων κρατικών λειτουργών.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=355165&dt=18/09/2010#ixzz0zsHGvBWa

.

1 comment

Επισκέπτης 20 September 2010 at 09:49

Το ζητούμενο για την ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας είναι να καταφέρει άλλο ένα χτύπημα στον στρατό, κάνοντας επίδειξη δυνάμεως. Διότι θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς ότι ενδιαφέρεται για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στο βαθύ Ισλάμ, το οποίο χρησιμοποιεί ως μοχλό για την νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μάλιστα … διευρυμένης, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου την παγίωση του ισλαμοφασισμού στην Τουρκία.

Για εμάς στην Ελλάδα (αυτό ενδιαφέρει εμένα), η Τουρκία θα είναι Τουρκία, είτε με πηλήκιο είτε με φέσι.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.