Η Τουρκία να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες
Με ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες των εγκλωβισμένων και να προστατεύσει τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας και τα αντικείμενα τέχνης στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Κύπρου.
Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι.
Με το ψήφισμα προτρέπεται η Κυβέρνηση της Τουρκίας να προστατέψει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, στους οποίους απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, εξαιτίας περιορισμένης πρόσβασης σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και να τερματίσει τη συνεχιζόμενη καταστροφή περιουσίας της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ζητά, επίσης, όπως η Τουρκία κριθεί υπόλογη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικής και πολιτιστικής περιουσίας στην Κύπρο, πράξεις οι οποίες, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, λαμβάνουν χώρα στις κατεχόμενες περιοχές και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία με πολλές διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει.
Ομιλία Κώστα Μπιλιράκη
Απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κώστας Μπιλιράκης υπέδειξε ότι «το Κογκρέσο έχει αποδείξει ότι θέτει ως προτεραιότητά του τη θρησκευτική ελευθερία διεθνώς». Πρόσθεσε ότι η έγκριση του ψηφίσματος «υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, ακόμη κι όταν εορτάζει τα πενήντα χρόνια από την ανεξαρτησία της, αλλά είναι και μία υπενθύμιση πως το ένα τρίτο σχεδόν της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή για περισσότερα από 35 χρόνια».
Ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής κάλεσε την αρμόδια ομοσπονδιακή επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των Η.Π.Α. «να ερευνήσει και να προβεί σε εισηγήσεις για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα».
Επιπρόσθετα επέμεινε στην έκκλησή του προς την Τουρκία «να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να απομακρύνει τους έποικους και να έλθει με καλή πίστη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη για τον κυπριακό λαό».
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους τόσο των Δημοκρατών όσο και των Ρεπουμπλικάνων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, κατά τον εισηγητή του θέματος Κώστα Μπιλιράκη ότι «το Κογκρέσο μπορεί να έχει μία φωνή όταν πρόκειται να καταδικάσει παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο».
iKypros29/09/2010
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=87525&-V=news&w=
1 comment
“Η Τουρκία να..”, “οφείλει…”, “πρέπει…”. Η πάγια ξύλινη γλώσσα αυτών που δεν είναι διατεθειμένοι αν αναλάβουν κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, διότι ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει. Τα λένε, διότι πρέπει να τα πούνε, για να μην τους πούνε πως δεν τα είπανε.
Αν η Τουρκία ήταν Ιράκ και η Κύπρος Κουβέιτ, τα πράγματα θα ήσαν εντελώς διαφορετικά.
Σαχλές, παιδαριώδεις ανοησίες, που ασφαλώς δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο και δεν πείθουν κανένα νοήμονα άνθρωπο. Οι συνήθεις φαρισαϊσμοί.