Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτική & Κοινωνία

Νέο Κρυφό Σχολειό για να μην ξεχαστεί η Ιστορίας μας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών πιθανότατα θα οδηγήσει σε φαινόμενα λογοκρισίας και σε συρρίκνωση της διδασκαλίας της Ιστορίας μας. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των άρθρων 6 και 8 του κειμένου που κυρώθηκε από 153 βουλευτές.

Θυμίζω ότι το άρθρο 6 προβλέπει τα εξής: «Έκαστο μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο μέρος». Η ασάφεια είναι σκόπιμη και γι’ αυτό επικίνδυνη. Θα μπορούσε π.χ. να απαγορευθεί το τραγιύδι «Μακεδονία ξακουστή»; Η «Καθημερινή της Κυριακής» της 3.2.2019 απαντά ότι ίσως και αυτό να συμβεί. Το τραγούδι θα μπορούσε να θεωρηθεί … αλυτρωτικό.

Και μετά έχουμε το άρθρο 8 της Συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία ήδη λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν από την κύρωση της Συμφωνίας. Οι 7 Σκοπιανοί και οι 7 Έλληνες ειδικοί συζητούν για θέματα σχολικών βιβλίων, διδασκαλίας της Ιστορίας, αλλά και αρχαιολογίας. Εξ όσων γνωρίζουμε οι εκπρόσωποι του γειτονικού κράτους ζήτησαν να εξετάσουν όλα τα σχολικά βιβλία μας και όχι μόνον αυτά της Ιστορίας. Θα απαγορευθεί άραγε η διδασκαλία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που εμείς ορθώς τους ονομάζουμε Έλληνες Θεσσαλονικείς; Ή μήπως θα ριχτούν στη λήθη ο Παύλος Μελάς και ο Μακεδονικός Αγώνας; Θα το μάθουμε συντόμως.

Όποια κι αν είναι τα πρώτα αποτελέσματα της κακής αυτής Συμφωνίας, εμείς που αποτελούμε το 75% του λαού και έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας δεν πρέπει να αυτολογοκριθούμε ή να καταληφθοιύμε από πνεύμα ηττοπάθειας. Οι νόμοι είναι σεβαστοί, αλλά και το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη είναι εξ ίσου σεβαστό. Άλλωστε το άρθρο 16, παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι ένας από τους σκοπούς της παιδείας είναι και η ανάπτυξη της εθνικής συνειδήσεως. Τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν την Ιστορία του Μακεδονικού Ελληνισμού και αν δεν επιτρέπεται πλέον στους δασκάλους των σχολείων αυτό το καθήκον, τη λύση την ξέρουμε από παλαιότερα:

Κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε Ενορία, κάθε πολιτιστικό σωματείο, κάθε υπεύθυνος πολίτης, όλοι μαζί θα αναβιώσουμε το Κρυφό Σχολειό! Προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής το νέο Κρυφό Σχολειό θα αξιοποιήσει βιβλία, διαδίκτυο, ψηφιακούς δίσκους, δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, ώστε να μην χαθεί η ελληνική κληρονομιά των Μακεδόνων. Να προστατεύσουμε την Ιστορία της Χριστιανικής, Βυζαντινής και Νεώτερης Μακεδονίας, την οποία αφήνει απροστάτευτη η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ας ξαναμιλήσουμε στα παιδιά μας για τα «Μυστικά του Βάλτου». Για να βγούμε από τον Βάλτο, στον οποίο μάς έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 10.2.2019

4 comments

Άντης Ροδίτης 12 February 2019 at 15:18

Δεν είναι μόνο η ελευθερία, είναι και η Ιστορία που θέλει αρετή και τόλμη, και δεν βλέπω πολλή ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο. Η προσωπική μου άποψη -δεν το αποκλείω να κάνω λάθος- είναι ότι ο θόρυβος για τη Μακεδονία έχει περισσότερη αντιπολίτευση μέσα παρά γνήσιο ενδιαφέρον για την πατρίδα και την Ιστορία. Αν στην Ελλάδα υπήρχε γνήσια αγάπη για την πατρίδα δεν θα έφτανε στο σημείο να υποχωρεί σε τέτοιες “απαιτήσεις”. Είχε τις ευκαιρίρες να είναι δυνατή και σεβαστή στους εχθρικούς της γείτονες και την απώλεσε απο δικές της αδυναμίες.
Η Ελλάδα του 1964 ήταν πολύ πιο δυνατή και σημαντική στους συμμάχους της ώστε μπόρεσε να στείλει ολόκληρη Μεραρχία στην Κύπρο, κατόρθωμα μεγαλύτερο -τειρουμένων των αναλογιών- από εκείνο του Πούτιν για την Κριμαία. Η Μεραρχία αφέθηκε στο έλεος της αριστεράς και του Μακαρίου, χάθηκε η μισή Κύπρος και τώρα τρέχουμε να γλιτώσουμε τη Μακεδονία. Όταν ενδιαφερθούμε να μάθουμε σωστά τα περί Κύπρου θα αποκτήσουν και τα λόγια μας για τη Μακεδονία περισσότερη βαρύτητα.

Reply
admin 12 February 2019 at 16:36

«Η προσωπική μου άποψη -δεν το αποκλείω να κάνω λάθος- είναι ότι ο θόρυβος για τη Μακεδονία έχει περισσότερη αντιπολίτευση μέσα παρά γνήσιο ενδιαφέρον για την πατρίδα και την Ιστορία.»

Κάνετε λάθος.

Ο θόρυβος για την Μακεδονία είναι περισσότερο αντιπολιτευτικός από συγικεκριμένα ΜΜΕ που στηρίζουν τη ΝΔ.

Ο θόρυβος που έκανε ο κόσμος, τα 150 συλλαλητήρια, οι επιστολές που έγραψε, οι αντιδράσεις προς τους πολιτικούς κλπ, δεν σχετίζονται με την στεγνή αντιπολίτευση.

Ανδρέας.

Reply
Aρβανιτες ελληνες και με τη βουλα της επιστημης 13 February 2019 at 11:01

https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/23152

Αρβανίτες της Αττικης με αυστηρη ενδογαμία παρολα αυτα εξισου Ελληνες οπως και οι υπολοιποι οπως λεει το τελικο συμπερασμα της διατριβής και τελικά οι θεωρητικες παρατηρήσεις του κ.Μπιρή ηταν τελικα ολοσωστες και με βαση την επιστημη αυτή.

”Απο τη μελετη των συχνοτητων των αντιγονων των απλοτύπων και του ”Δελτα’ του μειζονος συστήματος Ιστοσυμβατοτητας που αποτελει το κατεξοχην συστημα γενετικης ερευνας της ιστοριας των λαων …παρατηρηθηκε αυξημενη συχνοτητα απλοτυπων και Δελτα των Αρβανιτων της Αττικης ιδια περιοπυ με εκεινη των μαρτυρων που χρησιμοποιηθηκαν αλλα και ιδια με οποιεσδηποτε αλλες μελετες εχουν γινει στον ελλαδικό χώρο ..

Reply
NF 20 February 2019 at 23:19

@ Αντης Ροδίτης

Αγαπητε κυριε Αντη!

Οταν καποιοι απο εδω επεκριναν τον Προεδρο Αναστασιαδη για τον ενδοτισμο του απεναντι στον Τουρκο, αυτος σε μια απο τις συνηθεις εκρηξεις οργης του μιλησε για “επισκεπτες εξ Ελλαδος, που δεν ειναι το δικο τους χωριο υπο κατοχη” και αρα δεν δικαουνται να ομιλουν για το κυπριακο.

Αυτο το ειπε ο επικεφαλης του ΔΗΣΥ, του κομματος -υποτιθεται- των Ενωτικων.

Προσφατως, σε συναντηση του με την ελλαδικη κυβερνηση ειπε οτι το Σκοπιανο ηταν μια “αχρειαστη διαμαχη” που καλως λυθηκε οπως λυθηκε.

Εμεις δεν ειπαμε για “επισκεπτες εκ Κυπρου, που δε δικαιουνται να ομιλουν περι Μακεδονιας”.
Ειπαμε “Ελληνας ειναι, αρα δικαιουται να εχει αποψη.”

Συνεπως ο Προεδρος Αναστασιαδης πρεπει μαλλον να κανει την αυτοκριτικη του. Δεν μπορει να μεταμορφωνεται ως αλλος χαμαιλεων απο Ενωτικος σε προμαχο του κυπριωτισμου και τουμπαλιν, αναλογως με την περισταση και το πολιτικο συμφερον. Πρεπει να αποφασισει τι ειναι.

Προσωπικα θεωρω ησσονος σημασιας το Σκοπιανο, και θα ειμαι ευτυχης αν απαλλαγουμε απο αυτο, για να επικεντρωθουμε στο ενα και μοναδικο μεγαλο Εθνικο Θεμα, την Κυπρο.

Μην ανησυχειτε για τη Μακεδονια, η Ελλας εχει τη στρατιωτικη ισχυ να συντριψει τους Σκοπιανους σε ενα απογευμα αν χρειαστει. Κοιταχτε να μαζεψετε τον Προεδρο, μη συμφωνησει κανενα νεο σχεδιο Α(υ)νάν με τους Τουρκους, και παρει στο λαιμο του και την Κυπρο και ολοκληρο το Εθνος.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.